تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 4 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):ثروت فراوان، دشمن مؤمنان و پيشواى منافقان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1833341348




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آمادگی برای خواندن غزل خداحافظی یارانه نقدی؟! |اخبار ایران و جهان


واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آمادگی برای خواندن غزل خداحافظی یارانه نقدی؟!
در حالی که سال جاری طبق قانون هدفمندی یارانه ها به عنوان آخرین سال اجرای این قانون تلقی میشود، عدم اجرای صحیح و کامل این قانون منجر به آن شده که سوالات فراوانی در خصوص ادامه اجرای این قانون به وجود آید. از جمله آنکه امروز محمد باقر نوبخت اشاره کرده است که طبق قانون امسال سال آخر پرداخت یارانه نقدی خواهد بود و حال این سوال مطرح است که آیا دولت از سال آینده پرداخت یارانه نقدی را متوقف خواهد کرد؟
کد خبر: ۵۱۱۳۱۴
تاریخ انتشار: ۰۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۰ - 23 June 2015


در حالی که سال جاری طبق قانون هدفمندی یارانه ها به عنوان آخرین سال اجرای این قانون تلقی میشود، عدم اجرای صحیح و کامل این قانون منجر به آن شده که سوالات فراوانی در خصوص ادامه اجرای این قانون به وجود آید. از جمله آنکه امروز محمد باقر نوبخت اشاره کرده است که طبق قانون امسال سال آخر پرداخت یارانه نقدی خواهد بود و حال این سوال مطرح است که آیا دولت از سال آینده پرداخت یارانه نقدی را متوقف خواهد کرد؟
به گزارش «تابناک» طبق نص صریح قانون هدفمندی یارانه ها، سال 94 آخرین سال اجرای این قانون است و بر این اساس باید اجرای این قانون به همراه تمامی مفاد آن از جمله پرداخت یارانه نقدی در سال جاری تکمیل شده و به نهایت کار خود برسد. این موضوعی است که امروز محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت نیز به آن اشاره کرده است. نوبخت در نشست هفتگی خود در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا دولت در سال آینده یارانه ها را همچنان به مردم پرداخت می کند یا خیر گفت: همان گونه که در قانون اعلام شد پرداخت یارانه نقدی به مردم 5 سال پیش بینی شده است و امسال هم سال پایانی پرداخت یارانه نقدی است و ادامه این روند بستگی به این مسئله دارد که این موضوع در برنامه ششم ادامه پیدا می کند یا خیر و این که آیا مجلس بخواهد این برنامه ادامه پیدا کند یا خیر. این سخنان نوبخت به این معنی است که از هم اکنون پرداخت یارانه نقدی در سال آینده و از سوی دولت در هاله ای از ابهام فرو رفته است. بدون شک دولت با توجه به کسری بودجه شدیدی که از قبل پرداخت نقدی یارانه متحمل شده است، از عدم پرداخت یارانه نقدی به شکل فعلی استقبال خواهد کرد و از هرگونه تغییر در روند فعلی که به نفع نظام پرداخت های دولت باشد حمایت میکند.
احتمال توقف پرداخت یارانه نقدی از سال آینده

این امر از سوی دیگر میتواند کلیه دردسر های فعلی دولت برای حذف برخی دهک های درآمدی از دریافت یارانه نقدی را رفع کند و معضل بزرگی که هم اکنون پیش پای دولت برای حذف برخی افراد از دریافت یارانه قرار دارد را به شکل یکباره منحل کند. آنچه در این میان باقی میماند، همانگونه که نوبخت به آن اشاره کرده است، تصمیم مجلس و قوای قانون گذاری برای ادامه پرداخت یارانه نقدی به شیوه فعلی یا به روش های دیگر است. مجلس رای به ادامه اجرای قانون میدهد در همین رابطه ابراهیم نکو عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گفتگو با «تابناک» در پاسخی مبنی بر تعیین تکلیف یارانه نقدی در سال آینده و تصمیم مجلس در این خصوص گفت: چون هنوز فازهای دیگری از قانون هدفمندی یارانه ها باقی مانده است من فکر میکنم این موضوع خود به خود نقض کننده سخنان آقای نوبخت برای توقف پرداخت یارانه نقدی باشد. البته این گفته صحیح است که مدت زمان اجرای قانون به اتمام خواهد رسید اما برای اتمام قانون هدفمندی باید تمامی فاز های آن به شکل کامل به اجرا گذاشته شده باشد. وی ادامه داد: چون در حال حاضر همه این بخش ها و فاز های قانون به اجرا گذاشته نشده است، در نتیجه سایر مفادی که در قانون پیش بینی شده از جمله پرداخت یارانه نقدی باید همچنان در دستور کار دولت باشد. لذا قطعا در مراحل بعدی در این خصوص تصمیم گیری خواهد شد که این تصمیم گیری بیش از همه به دلیل اجرای ناقص و عدم تکمیل قانون هدفمندی یارانه ها است و به دنبال آن برای پرداخت یارانه نقدی افراد هم چاره اندیشی میشود. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: من فکر نمیکنم که نمایندگان مجلس به شکل کلی موافقت کنند که ادامه پرداخت یارانه نقدی به افراد متوقف شود و این موضوع اصلا صحیح نیست چون جمعی کثیر از افراد در حال حاضر معیشت خود را بر اساس همین مبلغ نا چیز تنظیم کرده اند. به همین دلیل من بعید میدانم که یارانه نقدی آحاد جامعه قطع شود. قانونی جدید برای هدفمندی یارانه ها تصویب خواهد شد
احتمال توقف پرداخت یارانه نقدی از سال آینده
ابراهیم نکو در پاسخ به این سوال که ادامه این قانون و پرداخت یارانه نقدی در قالب طرح، لایحه یا بخشی از قانون برنامه ششم خواهد بود یا خیر، گفت: این موضوع در تمامی این سه قالب دیده میشود ولی چون قانون قبلی هدفمندی تکمیل نشده و به پایان نرسیده است، فکر میکنم باید قانون جدید تصویب شود مبنی بر ادامه قانون فعلی و تکمیل شدن آن و این قانون جدید ادامه قانون قبلی خواهد بود. وی افزود: دلیل این امر آن است که دولت نمیتواند بدون قانون در قالب طرح یا لایحه هدفمندی یارانه ها را ادامه دهد. در نتیجه قانون جدید به گونه ای تمدید قانون فعلی هدفمندی یارانه ها خواهد بود. البته ممکن است بنا به شرایط قانون فعلی تمدید شود و بعدا به شکل یک طرح مدت دار با انتهای زمانی مشخص تغییر یابد.
***
آشفتگی در حذف یارانه های نقدی این در حالی است که در اقدام اخیر دولت برای حذف تعدادی از اقشار از دریافت یارانه های نقدی مشابه اقدام اولیه دولت در این خصوص یک آشفتگی شدید رخ داده است. گزارش های میدانی حاکی از آن است که بسیاری از اقشار که اساسا جزو دهک های درآمدی غنی نبوده اند همچون معلمان به یکباره از دریافت یارانه نقدی حذف شده اند و در بسیاری دیگر از دهک های درآمدی همچون اساتید دانشگاه، عده ای از دریافت یارانه محروم شده اند و عده ای دیگر خیر. در همین رابطه وحید شقاقی استاد دانشگاه و اقتصاد دان در گفتگو با «تابناک» با اشاره به این موضوع گفت: سوال این است که مبنای حذف افراد چیست؟ حذف افراد در حالی صورت گرفته است که برای مثال در بین اساتید دانشگاه گروهی از دریافت یارانه حذف شده اند اما گروه دیگری که حتی به لحاظ درآمدی و دارایی وضعیت بهتری داشته اند همچنان یارانه دریافت میکنند. وی ادامه داد: دولت باید بر اساس یک مبنای مشخص عمل کند. بحث اول این است که اگر دولت راهبر خود را برای حذف یارانه شناسایی دهک های پایین جامعه قرار میداد بهتر پاسخ گو بود. کار شناسایی و تشخیص دهک های پایین راحت تر از شناسایی دهک های بالا است. این موضوع با توجه به این امر است که دولت بانک اطلاعاتی دقیقی برای شناسایی خانوارها ندارد و از طرف دیگر هر خانواده ای ممکن است با خانواده متناظر خود به لحاظ هزینه ای متفاوت باشد. در نتیجه اگر راه برد دولت به سمت شناسایی دهک های پاین بود، این موضوع بهتر جواب میداد. این استاد دانشگاه گفت: دولت باید اعلام میکرد که قصد دارد مثلا به یک گروه از افراد یارانه پرداخت کند و هر کسی که ادعا دارد در این گروه قرار میگیرد و از قلم افتاده اعلام کند. مثلا میگفت افراد تحت پوشش کمیته امداد مشمول دریافت یارانه هستند. اگر آیتم های دریافت یارانه برای دهک های پایین مشخص میکرد بدون هیچ درد سری قادر به حذف یارانه ها خواهد بود و اعتراض به حذف یارانه ها نیز چندان موضوعیت نداشت زیرا افراد دریافت کننده یارانه به شکل دقیق تر مشخص میشدند. در این صورت رقم صرفه جویی دولت در پرداخت یارانه نیز کلان و قابل توجه خواهد بود. زیرا به ان شکل، تعداد بیشتری از افراد از دریافت یارانه حذف میشدند. رهیافت اشتباه دولت در حذف دهک های درآمدی شقاقی ادامه داد: رهیافت فعلی دولت مبنی بر شناسایی و حذف افراد پر درآمد بسیار دشوار است چون یک طرف درآمدها قرار دارد و در طرف دیگر هزینه ها است. اکنون بانک اطلاعاتی مشخصی وجود ندارد که بتوان بر اساس آن درآمد ها به شکل دقیق محاسبه شود و هزینه ها نیز مشخص نیست. در نتیجه حذف دهک های پر درآمد بسیار دشوار است و ارزش ورود هم ندارد زیرا با اطلاعات موجود فعلی نهایت 2 تا 3 میلیون نفر از دریافت یارانه حذف میشوند که عدد ریالی که نصیب دولت میکند رقم بالایی نیست و نمیتواند دغدغه کسری بودجه دولت را برطرف کند.
احتمال توقف پرداخت یارانه نقدی از سال آینده

وی گفت: اگر دولت راهبرد خود را مبنی بر حذف دهک های پر درآمد قرار داده است باید معیارهای این رهیافت را مشخص کند. الان برای مثال برخی از اساتید دانشگاه از دریافت یارانه حذف شده اند و برخی دیگر حذف نشده اند. چگونه است که بین اساتید دانشگاه که اکثرا در یک دهک درآمدی قرار دارند تبعیض قائل شده اند؟ آیا اکنون دولت مولفه ای مشخص برای حذف افراد اعلام کرده است؟ آیا در این خصوص دستور العمل مشخص و شفافی وجود دارد؟ در غیر این صورت بر چه اساسی اقدام به حذف افراد کرده است؟ شقاقی گفت: آنچه اکنون برای مردم مهم است، نابرابری نسبی است نه نابرابری مطلق. فرض کنید دو نفر درآمد یکسان دارند اما هزینه های زندگی آنها با هم متفاوت است. برای مثال اگر کسی خانه ای به عنوان دارایی خود ثبت کرده، برای خرید این خانه هزینه هایی هم مثل وام مسکن داشته است. لذا تنها بحث ثروت هم در این میان مهم نیست. باید دید چند درصد از ثروت افراد ثروت خالص است. نه درآمد و نه ثروت نمیتواند معیار حذف افراد باشد و اولا راهبرد دولت در حذف مبهم افراد ایراد دارد. دولت باید طبق یک دستور العمل مشخص اقدام به حذف افراد کند. نکته دوم اینکه وقتی دولت تصمیم به حذف افراد میگیرد اصل بر پرداخت یارانه به قشر های پایین باید مد نظر قرار گیرد زیرا هم شناسایی آنها راحت تر است و هم عدد ریالی که از حذف بخش عظیمی از دریافت یارانه بدست می آید رقم قابل توجهی برای دولت خواهد بود. وی ادامه داد: حتی سامانه ای که اکنون دولت برای اعتراض به حذف یارانه راه اندازی کرده نیز با اطلاعات دقیقی همراه نیست. مثلا در این سامانه داشتن یا نداشتن منزل ملاک قرار گرفته است ولی هیچ محاسبه ای وجود ندارد که مشخص کند چند درصد از این منزل جزو ثروت خالص قرار دارد. معیارها باید بر اساس خالص دارایی ها در نظر گرفته شود و در عین حال هزینه ها نیز محاسبه شود زیرا میتوان دو خانواده با دارایی و درآمد مشابه را در نظر گرفت که هزینه های متفاوت دارند. اگر دولت نتواند این شاخص ها را مدیریت کند منجر به تعمیق و افزایش نابرابری خواهد شد که مشکلات بیشتری در جامعه به دنبال خواهد داشت و به شکل روحی و روانی افراد را آزار خواهد داد. در اقتصاد افراد بیش از هر چیز به نابرابری حساس هستند.











این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن