واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: گيتس: زمان خاتمي فرصت گفتگو با ايران را از دست داديم
رابرت گيتس وزير دفاع ايالات متحده سودمندي گفتگوي مستقيم با محمود احمدي نژاد، رئيس جمهور ايران را بدون افزايش فشار سياسي بر اين كشور زير سوال برده است.
به گزارش بي بي سي گيتس كه در يك جلسه پرسش و پاسخ در كنگره ايالات متحده صحبت مي كرد، گفت آمريكا ممكن است در سال هاي 2003 و 2004 كه محمد خاتمي رئيس جمهور ايران بود، فرصتي براي گفتگوي سازنده با اين كشور را از دست داده باشد اما ايران تحت رياست جمهوري احمدي نژاد "ظهور مجدد نگرش هاي تند انقلابيون اسلامي را تجربه مي كند."
گيتس خطاب به نمايندگان كميته قضايي مجلس سنا گفت: " سوال اين است؛ آيا دولتي در ايران سر كار است كه بتوان با آن درباره موضوع هاي اساسي گفتگوهاي سازنده داشت؟ من فكر مي كنم اين يك سوال بي جواب است."
رابرت گيتس در پاسخ به انتقاد شديد آرلن اسپكتر، سناتور جمهوري خواه به مشروط شدن گفتگوي مستقيم آمريكا با دولت ايران به توقف فعاليت هاي غني سازي اين كشور صحبت مي كرد.
گيتس هفته پيش خواستار تماس بيشتر آمريكا با ايران شده بود ولي سخنان جديد او در حالي بيان مي شود كه گفتگو با ايران به يكي از موضوع هاي اصلي مطرح شده در مبارزات انتخاباتي رياست جمهوري ايالات متحده تبديل شده است.
اختلاف بوش و گيتس؟
هفته گذشته جورج بوش رئيس جمهور آمريكا كه در كنست، مجلس اسرائيل، سخنراني مي كرد، افرادي كه خواستار گفتگو با "تروريست ها و تندروها" هستند را به سياستمداراني تشبيه كرد كه پيش از آغاز جنگ جهاني دوم با نازي هاي آلمان سازش كرده بودند.
دموكرات هاي آمريكا اين سخنان بوش را به معني حمله او به باراك اوباما به خاطر اعلام آمادگي براي گفتگوي مستقيم با رئيس جمهور ايران و رهبران ساير كشورهاي متخاصم در صورت انتخاب به رياست جمهوري، تفسير كردند.
اين در حالي است كه اين موضوع به بحث اصلي مبارزه انتخاباتي اوباما با سناتور جان مك كين، كانديداي بالقوه جمهوري خواهان تبديل شده است.
گيتس هفته گذشته همزمان با سخنان بوش، در يك سخنراني گفته بود آمريكا با در اختيار گرفتن اهرم هاي فشار بايد با ايراني ها گفتگو كند.
همزماني سخنان اين دو مقام آمريكايي سوال تحليل گران درباره احتمال اختلاف جورج بوش و رابرت گيتس بر سر نحوه برخورد با ايران را به همراه داشت.
سناتور اسپكتر در سخنان خود خطاب به گيتس با اشاره به سخنان جورج بوش درباره سازش با تروريست ها گفت: "اگر با ايران گفتگو نداشته باشيم، امكان جلوگيري از يك درگيري نظامي جديد را از دست خواهيم داد."
اما گيتس در پاسخ به انتقادهاي سناتور آرلن اسپكتر، با پرهيز از صحبت در اين باره گفت: "من به طور دقيق نمي دانم رئيس جمهور چه گفته است. بر اين باورم او درباره باج دادن به تروريست ها صحبت مي كرد."
او همچنين درباره سخنانش درباره امكان مفيد بودن گفتگوها با ايران در سال هاي 2003 و 2004 اين طور توضيح داد: "ايراني ها (پس از سرنگوني دولت عراق و طالبان در افغانستان) به طور واضح در آن سال ها درباره قدم بعدي ما نگران بودند و در ضمن دولت ديگري در آن كشور وجود داشت."
او ادامه داد: "دولت آمريكا در حقيقت در آن زمان با ايران درباره موضوع هاي مختلفي مشغول گفتگو بود. علت قطع اين گفتگوها را فراموش كرده ام. آن مذاكرات مي توانست يك فرصت باشد."
گيتس همچنين در پاسخ به پاتريك ليهي، سناتور دموكرات از اظهار نظر درباره از دست رفتن فرصت ها به خاطر ممانعت آمريكا از گفتگوي مستقيم با ايران خودداري كرد و گفت: "پاسخ صادقانه من اين است كه واقعا نمي دانم. اين موضوعي براي مورخان است."
چهارشنبه 1 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 313]