واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: تمدن چندهزار ساله ایران را خطر کم آبی تهدید می کند
مخزن سدهای کشور فقط ۴۹ میلیارد متر مکعب آب دارد که نشان می دهد ۴۵ درصد سدها خالی است. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر ، محمدعلی مصطفوی مدیر کل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب کشور ، با بیان این مطلب در گفتگوی پیشخوان خبر ، اظهار داشت : میزان بارندگی ها در دوره ترسالی گذشته یعنی پائیز و زمستان 93 ، در مقایسه با دوره ترسالی سال 92 ، 18 درصد کاهش داشته است .
مصطفوی با اشاره به کاهش جریانات آبی کشور تا پایان اردیبهشت تصریح کرد : در حالی که جریانات آبی در سال های گذشته 67 میلیارد متر مکعب بود، امسال 30 میلیارد متر مکعب شده است که نشان دهنده کاهش چشمگیر آن است .
مدیر کل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب کشور با تاکید بر اینکه فقط 85 درصد کشور ، وضع آبی نامناسبی دارد افزود : نگاهی که در طی 40 سال گذشته به آب و مصرف آب داشته ایم باید تغییر کند و برای این تغییر ، باید باور مردم عوض شود چرا که بسیاری از مردم باور ندارند بحران آب جدی است.
مصطفوی شرایط آب های زیرزمینی را نیز ناگوار توصیف کرد و گفت : چاه های آب دچار افت سطح آب شده اند که تبعات آن را به صورت نشست زمین می بینیم که به آن مرگ زمین یا مرگ آبخوان نیز گفته می شود .
وی ادامه داد : 90 درصد این اتفاقات در 20 سال گذشته ، افتاده است و هم مردم و هم مسئولان به یک اندازه در بروز این مشکل سهیم هستند زیرا آب مقوله ای تک محوری نیست و همه در مدیریت مصرف آن دخیل هستند.
مدیر کل دفتر حفاظت و بهره برداری منابع آب کشور چالش اساسی کشور را مدیریت مصرف آب دانست و اظهار داشت : هر چند مصرف آب در بخش شرب ، فقط 6 درصد است و 90 درصد مصرف در بخش کشاورزی است اما باید این فرهنگ سازی را از خانه ها و از میان خانواده ها آغاز کرد.
مصطفوی با انتقاد از یکی از قوانین کشور گفت : سال 84 مجلس با وضع قانونی که آب را در بخش کشاورزی رایگان کرد ، این پیام را به کشاورزان داد که آب ارزش و بهایی ندارد و راندمان بهره برداری از آب در بخش کشاورزی را پایین آورد.
در ادامه این گفتگو علی سیدزاده مدیر اداره مصرف شرکت مهندسی آبفای کشور با تاکید بر اینکه قیمت آب در ایران بسیار ناچیز است گفت : هر متر مکعب آب برای دولت هزار تومان هزینه دارد اما دولت این آب را به قیمت 300 تومان به مشترکان می فروشد.
سیدزاده افزایش تعرفه آب را یکی از راهکارهای اصلی برای مدیریت مصرف آب دانست و اظهار داشت : وقتی آب با چنین قیمت ناچیزی به دست مردم می رسد مشترکان هیچ انگیزه ای برای بکارگیری سیستم های کاهنده مصرف ندارند و خرید این کاهنده ها مقرون به صرفه به نظر نمی رسد.
مدیر اداره مصرف شرکت مهندسی آبفای کشور ادامه داد : هم اکنون حدود 42 هزار کیلومتر شبکه فرسوده شهری برای توزیع آب در کشور هست که اگر تعرفه ها افزایش یابد ، منابع مالی ناشی از این افزایش صرف ارائه خدمات مطلوب به مصرف کنندگان خواهد شد .
سیدزاده با اشاره به اینکه قوانین در کشور چندان بازدارنده نیست گفت : باید از تجربیات کشورهای توسعه یافته استفاده کرد . بسیاری از این کشورها با وجود اینکه منابع آب فراوانی دارند اما آب مشترکان پرمصرف را قطع می کنند در حالی در کشور ما چنین قوانینی وجود ندارد .
مدیر اداره مصرف شرکت مهندسی آبفای کشور در پایان از نمایندگان مجلس شورای اسلام خواست طرح دوفوریتی بهینه سازی مصرف آب در کشور را که پارسال به قید دوفوریت تصویب شد در صحن علنی بررسی و نهایی کنند تا بتوان با وضع قوانین مناسب ، مشترکان پرمصرف را مدیریت کرد.
در پایان این برنامه محمدتقی توکلی رئیس کمیته آب مجلس در گفتگوی تلفنی گفت : ما برای بخش آب ، قانون کم نداریم حتی در قانون برنامه پنجساله پنجم تکالیف خوبی برای مدیریت مصرف آب تصویب شد که اگر این تکالیف انجام می شد ، امروز این بحران را نداشتیم .
دوشنبه ۱ تیر ۱۳۹۴ - ۲۱:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]