واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱ تير ۱۳۹۴ (۱۲:۴۰ب.ظ)
توجه به معماري بومي در ساخت و مرمت ايستگاههاي راهآهن ضروري است موج - کارشناس شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حملونقل کشور گفت: ايستگاههاي راهآهن در کشور بايد با نگاهي به معماري بومي هر شهر و مصالحي که در ساختوساز هر منطقه استفاده ميشود، مرمت و ساخته شود تا موجب گسيختگي فرهنگ معماري اطراف خود نشوند.
به گزارش خبرگزاري موج، عليرضا احمدي، کارشناس شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حملونقل کشور، گفت: شبکه راهآهن اگرچه حدود ۱۰۰ سال در ايران قدمت دارد، ولي؛ اتصال آن به اغلب شهرها، پديده جديدي است. راهآهن ايران در ابتداي تأسيس کمترين ارتباط را با مناطق شهري داشت و صرفا درياي خزر را از طريق قائمشهر به بندر خرمشهر در جنوب غربي ايران و حاشيه خليجفارس متصل ميکرد.
کارشناس شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حملونقل کشور گفت: کارکرد ابتدايي اين شبکه ريلي در وهله اول نظامي و سپس تجاري بود. يعني فقط با هدف حمل سپاه و ادوات نظامي بين دو آبراه شمالي و جنوبي ايران و حداکثر با هدف حمل کالاهاي تجاري بين اين دو آبراه تأسيس شده بود، اما؛ به مرور اهميت حملونقل ريلي و اتصال آن به شهرهاي پرجمعيت نظير تهران، تبريز، مشهد، انديمشک مشخص شد و از اينرو خطوط ريلي بين شهرهاي مختلف ايران توسعه يافت. حتي هم اکنون نيز برخي از شهرهاي ايران در غرب و شرق کشور هنوز به شبکه ريلي دسترسي ندارند. اين مساله نشان ميدهد که قدمت زندگي شهري در اغلب مناطق جمعيتي بسيار بيشتر از تاريخچه اتصال به شبکه ريلي است.
احمدي ادامه داد: هريک از شهرها داراي فرهنگ و معماري خاصي هستند که با بافت جمعيتي، اقليمي و فرهنگي آن منطقه همخواني دارد. به عنوان مثال، در شهر قديمي قزوين، بافت اصيل شهري داراي کوچههاي طولاني و مسقفي است که ضمن جلوگيري از هدر رفت انرژي منازل اطراف هر معبر، ساکنان آنها را از خطر سرقت توسط سارقان و يا نفوذ بيگانگان مصون ميدارد.
وي افزود: در شهر يزد نيز نوع خاصي از معماري با استفاده از مصالح بومي کوير به چشم ميخورد که تبادل دما بين منازل و محيط بيرون را به حداقل ميرساند؛ از طرفي سد بزرگي در برابر نفوذ طوفان شن به داخل ساختمانهاست.
اين کارشناس شرکت ساخت و توسعه زيربناهاي حملونقل کشور گفت: ساختمان ايستگاههاي راهآهن نيز در حاشيه شهرها نبايد از اين قانون مستثني باشند. يعني در ساخت و مرمت آنها بايد از مصالح بومي هر منطقه و فرهنگ معماري آن بهره گرفت تا بافت معماري منطقه لطمه نبيند.
وي افزود: در ساخت ايستگاه راهآهن براي هريک از شهرها و روستاها بايد اصولي را مورد توجه قرار دهيم تا با معماري روستاها و محلات اين خطه بيگانه نباشد. مثلاً ميتوان براي مرمت معماري ايستگاه راهآهن بندرعباس اساس بنا را با استفاده از مصالح بادوام و مستحکم ايجاد کرد ولي بهتر است معماري رونماي آن الهام گرفته از بافت شهري بندرعباس و مصالح مورد استفاده در استان هرمزگان باشد، يا در ساخت ايستگاه شهرهايي نظير همدان و کرمانشاه که خط آهن آنها در حال احداث است بايد کاربرد مصالح بومي و فرهنگ معماري غرب کشور که مناطقي سردسير و کوهستاني هستند مورد توجه قرار گيرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 167]