محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844067286
آیا اقتصاد به بنبست خواهد رسید؟ راهکارهای جبران کسری بودجهی دولت در شرایط کمبود منابع
واضح آرشیو وب فارسی:فارس: آیا اقتصاد به بنبست خواهد رسید؟
راهکارهای جبران کسری بودجهی دولت در شرایط کمبود منابع
معمولاً دولتها در مواجهه با کمبود منابع و کسری بودجه به آسانترین راهها متوسل میشوند و قدمی در جهت حل اساسی این معضل برنمیدارند.
با نگاهی به پیدا و پنهان بودجه دولت در سالهای اخیر میتوان نشانههای کسری بودجه را به شکل آشکار مشاهده نمود. دولت در سالهای گذشته با استفاده از ابزارهای متفاوتی در سعی در جبران و پوشاندن این کسری بودجه داشته است. نگاهی به روند دخلو خرج دولت نشان میدهد که همیشه در طول سالهای گذشته رشد هزینهها و مصارف دولتی به یک امر مداوم و مستمر تبدیلشده است و حتی کاهش درآمدهای دولت نیز نتوانسته است از رشد این مصارف جلوگیری نماید.
اگر چه آمارهای رسمی و حسابداری معمولاً از شرایط سر بهسر و تصفیه کامل درآمدها و هزینهها در دولت حکایت میکند، اما نگاهی به افزایش میزان بدهی دولت به بانک مرکزی و سیستم بانکی نشان از عدم تحقق درآمدها و جبران آن توسط استقراض از بانک مرکزی دارد.
دولتها از سازوکارهای متنوعی برای جبران این کسری بودجه استفاده مینمایند که هرکدام اثرات و تبعات اقتصادی خاصی دارند که البته معمولاً دولتها در مواجه با کمبود منابع و کسری بودجه به آسانترین راهها متوسل میشوند و قدمی در جهت حل اساسی این معضل برنمیدارند.
از نظر تئوریهای اقتصادی، کسری بودجه دولت از سه طریق، نشر اسکناس (استقراض از بانک مرکزی)، افزایش مالیاتهای مستقیم و غیرمستقیم و استقراض از نظام بانکی قابل تأمین است.
اگر چنانچه ظرفیت مالیاتی در اقتصاد ملی به مرحله اشباع نرسیده باشد، افزایش مالیاتها به همراه کاهش هزینههای جاری، شیوه مناسبی برای کاهش و جبران کسری بودجه دولت است که نهتنها فشار تورمی ایجاد نمیکند، بلکه از راهی برای جلوگیری از تورم است. اما در ایران به دلیل عدم وجود ساختار مالیاتی مناسب و عدم اراده سیاسی در بین مسئولین این راهکار قدرت عملیاتی ندارد.
در بسیاری از کشورها، دولت با افزایش بهای کالاها و خدمات دولتی (انرژی بهویژه سوخت، برق، آب، تلفن و ....) مشکلات مالی خود را برطرف میسازد که باعث افزایش فشار تورمی در جامعه میشود، همچنین استقراض از بانک مرکزی و شبکه بانکی نیز اثرات تورمی به دنبال دارد که فشار مضاعفی بر جامعه تحمیل میسازد.
با این وجود راههای دیگری نیز برای جبران کسری بودجه دولت وجود دارد که فشار تورمی کمتری به جامعه وارد میسازد و تقریباً دولت به آنها بیتوجه است و ارادهای برای استفاده از آنها وجود ندارد.
توازن مالی نیازمند حرکت در دو جهت کاهش هزینهها و افزایش درآمدها است.
دولت برای جبران کسری بودجهی خود، باید به کاهش هزینههای جاری اقدام نماید؛ اما کاهش هزینههای دولت یک مسئله چالشبرانگیز است به این دلیل که با منافع گروههای کثیری گرهخورده است. یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه حذف یارانه بگیران ثروتمند است، دولت در بودجه سال 1394 ملزم به حذف یارانه ثروتمندان شده است که در صورت حذف یارانه ایشان حدود 4 هزار میلیارد تومان در هزینههای دولت صرفهجویی میشود. دولت ادعا میکند توانایی شناسایی افراد ثروتمند را ندارد، درصورتیکه کاملاً مشخص است چه کسانی 7 میلیون خانه اضافی برای اجاره دادن در اختیار دارند، یا چه کسانی حسابهای بانکی کلان یا سهامداران بزرگ شرکتهای هستند.
البته باید توجه داشت که بسیاری از هزینههای جاری دولت مانند حقوق و مزایای کارمندان قابلیت کاهش و یا حذف را ندارد؛ اما عدم توجه به کوچک و چابک سازی نهاد دولت خود مزید بر علت برای رشد هزینههای جاری شده است.
دولت برای جبران کسری بودجهی خود، باید به کاهش هزینههای جاری اقدام نماید؛ اما کاهش هزینههای دولت یک مسئله چالشبرانگیز است به این دلیل که با منافع گروههای کثیری گرهخورده است. یکی از مهمترین اقدامات در این زمینه حذف یارانه بگیران ثروتمند است،
در زمینه پروژههای عمرانی نیز دولت باید فارغ از دیدگاههای غیرکارشناسانه و سیاسی، اعتبارات عمرانی خود را به سمت طرحهایی که زودتر به نتیجه میرسند هدایت نماید تا از انباشت طرحهای نیمهتمام که به تورم دامن میزند جلوگیری نماید. همچنین دولت میتواند از راهکارهای دیگری برای تأمین مالی طرحها مانند:
· انتشار اوراق مشارکت و اوراق خزانه
· تهاتر طرحها با بدهیهای دولت به بخش خصوصی
· پرداخت مطالبات پیمانکاران از طریق سهام
· اجرای پروژهها و طرحهای عمرانی در قالب قراردادهای همکاری بخش دولتی و خصوصی مانند قراردادهای BOT
· تأمین مالی از طریق بورس و بازار سرمایه
· فروش نفت به بخش خصوصی
استفاده نماید. البته باید توجه داشت که بهبود فرایند واگذاریها، تسریع شرایط پذیرش شرکتهای قابل معامله در بورس و استمرار فضای مثبت نسبت به بخش خصوصی، ازجمله شرایط لازم برای اجرایی شدن فرایند تأمین مالی کسری بودجه دولت است، همچنین درصورتیکه دولت خواستار منابع بخش خصوصی است باید زمینه حضور بخش خصوصی در فرایند مدیریتی را نیز پذیرا باشد.
به باور بسیاری از خبرگان و کارشناسان اقتصادی انتشار اوراق مشارکت در شرایط کنونی میتواند ابزار مناسبی برای کاهش کسری بودجه دولت باشد که با جذب نقدینگی موجود در جامعه تورم را کاهش دهد و درآمدی مناسب برای اجرای پروژهها در اختیار دولت قرار میدهد.
در بسیاری از کشورهای دنیا، دولتها برای کاهش کسری بودجه، به سمت کاهش تصدی دولت بر فعالیتهای خرد اقتصادی از طریق خصوصیسازی و واگذاری تصدیگریها به بخش خصوصی حرکت میکنند. از این طریق دولت با واگذاری واحدها و فعالیتهای اقتصادی به مردم درآمد قابل توجهی کسب مینماید و در درازمدت نیز این بنگاههای اقتصادی با بهبود کارایی به رشد اقتصادی و افزایش درآمد مالیاتی دولت کمک مینمایند، اما مجموعه دولت نسبت به واگذاری واحدهای اقتصادی خود تمایل چندانی نشان نمیدهد و حاضر به فراهم نمودن فضا برای ورود بخش خصوصی به فعالیتهای اقتصادی نیست.
نگاهی به روند انتشار اوراق مشارکت نشان میدهد که دولت در این زمینه موفق نبوده است و این اوراق جذابیت کافی برای جذب مشتریان و سرمایهگذاران را ندارد، همچنین عدم شفافیت در ساختار اجرایی نیز مزید بر علت عدم استفاده صحیح از این ابزار شده است.
از سوی دیگر انتشار اوراق خزانه اسلامی از سوی دولت میتواند در دستور کار قرار بگیرد. اگر چه اجرای این اوراق در ایران سابقه نداشته، اما دولت میتواند با توجه به فراهم شدن بسترهای قانونی و اجرایی این اوراق، از این اوراق بهعنوان آغازی بر روشهای تنوعبخش به تأمین مالی استفاده نماید. نگاهی به روند اجرای اوراق مشارکت نشان میدهد که اجرای این اوراق در سال 1372 بهعنوان یک پدیده بیسابقه بهحساب آمد اما در سالهای بعد توانست به یک ابزار مناسب برای تأمین مالی پروژهها تبدیل شود؛ بنابراین اگر اوراق خزانه اسلامی نیز به سبد تأمین مالی دولت اضافه گردد میتوان بخشی از بار کسری بودجه دولت را به دوش کشیده و راهی مناسب برای اجرای پروژهها و طرحهای دولت باشد و بهجای استفاده از روشهای تورمزا در اقتصاد، پروژههای عمرانی با پساندازهای مردم به بهرهبرداری برسد.
همچنین در بسیاری از کشورهای دنیا، دولتها برای کاهش کسری بودجه، به سمت کاهش تصدی دولت بر فعالیتهای خرد اقتصادی از طریق خصوصیسازی و واگذاری تصدیگریها به بخش خصوصی حرکت میکنند. از این طریق دولت با واگذاری واحدها و فعالیتهای اقتصادی به مردم درآمد قابل توجهی کسب مینماید و در درازمدت نیز این بنگاههای اقتصادی با بهبود کارایی به رشد اقتصادی و افزایش درآمد مالیاتی دولت کمک مینمایند، اما مجموعه دولت نسبت به واگذاری واحدهای اقتصادی خود تمایل چندانی نشان نمیدهد و حاضر به فراهم نمودن فضا برای ورود بخش خصوصی به فعالیتهای اقتصادی نیست.
البته باید توجه داشت که جبران کسری بودجه دولت بیشتر از آنکه نیازمند ابداع و بهکارگیری راهحلهای بدیع و متنوع باشد نیازمند مدیریتی جهادی در مجموعه تصمیمگیری و اجرایی کشور است.
*علی مصطفوی ثانی،دانشجوی دکتری علوم اقتصادی منبع: برهان انتهای متن/
94/04/01 - 01:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]
صفحات پیشنهادی
یادداشت اقتصادی/ دولت خطر پسماند لامپ های کم مصرف را جدی بگیرد
یادداشت اقتصادی دولت خطر پسماند لامپ های کم مصرف را جدی بگیردبازیافت مناسب لامپ های کم مصرف راهکار ارزنده ای است که به عنوان یکی از روش های نوین مدیریت مصرف باعث حفظ منابع انرژی و ایجاد محیطی سالم ایمن وآرامش بخش برای زندگی همنوعان می شود به گزارش خبرگزاری فارس در حال حاضر سآیا دولت حسن روحانی موفق بوده است؟/ کارنامه اقتصادی حسن روحانی را ارزیابی کنید
آیا دولت حسن روحانی موفق بوده است کارنامه اقتصادی حسن روحانی را ارزیابی کنید اقتصاد > اقتصاد سیاسی - سایت صدای اقتصاد نوشت سال دوم فعالیت های حسن روحانی به پایان رسید در قواعد سیاست امریکا به دو سال پایانی فعالیت های دولت ها دوران «اردک شل» می گویند چرئیس جدید انجمن بین المللی اقتصاد انرژی: دولت جدید ترکیه باید شفافیت هسته ای داشته باشد/ لزوم اتخاذ تدابیر درس
رئیس جدید انجمن بین المللی اقتصاد انرژی دولت جدید ترکیه باید شفافیت هسته ای داشته باشد لزوم اتخاذ تدابیر درست در بخش انرژیرئیس جدید انجمن بین المللی اقتصاد انرژی تأکید کرد دولت جدید ترکیه باید شفافیت در بخش هسته ای را مد نظر قرار دهد به گزارش خبرنگار اقتصاد بین الملل خبرگزاری فکاهش تورم و رسیدن به رشد اقتصادی مثبت مهمترین دستاورد دولت است
نجفی کاهش تورم و رسیدن به رشد اقتصادی مثبت مهمترین دستاورد دولت است شناسهٔ خبر 2779160 - دوشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۴ استانها > گیلان رشت- استاندار گیلان با بیان اینکه پیروزی در انتخابات ۲۴ خرداد نتیجه خلاء های موجود در جامعه بود گفت کاهش تورم ثبات قیمت ها و رسیدن به رشدامام جمعه یزد: ملت و دولت ایران در همه شرایط اقتصادی و سیاسی به خدا توکل کنند
امام جمعه یزد ملت و دولت ایران در همه شرایط اقتصادی و سیاسی به خدا توکل کنندامام جمعه یزد گفت وعده خدا صادق است و ملت و دولت ایران باید در همه زمینههای سیاسی و اقتصادی به خدا توکل کنند همانگونه که در دوران جنگ تحمیلی کشور با الطاف الهی اداره شد به گزارش خبرگزاری فارس از یزد آفکر نکنید با لغو تحریمهای خارجی همه مشکلات اقتصادی حل خواهد شد
تراز با کاهش تحریم فقط بخشی از مشکلات رفع خواهد شد ولی مشکلات عمده که ناشی از سیاستهای غلط اقتصادی در دولتهای پیش بوده است باید با عقلانیت اقتصادی و عزم ملی حل شود پایگاه خبری تحلیلی تراز احمد اسدزاده دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه تبریز در گفتگو با تراز با بیان اینکه اقتصاآرامش کنونی در بازار ناشی از اقدام دولت نیست/ در این 2سال دولت کار خاصی برای اقتصاد نکرده
تراز دولت انصافا اقدام خاصی در این دوسال برای اقتصاد ایران و بهبود متغیرهای کلان اقتصادی کلان نکرد اگر آرامشی در بازار می بینیم کار اصلاحات ساختاری دولت نیست ناشی از فضای روانی است که در جامعه حاکم شده است پایگاه خبری تحلیلی تراز جمشید پژویان اقتصاددان و رئیس سابق شورای رقمهمترین اولویت دولت در بخش اقتصاد از زبان نهاوندیان
مهمترین اولویت دولت در بخش اقتصاد از زبان نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور اتکا به منابع داخلی و اقتصاد مقاومتی را مهمترین اولویت دولت در بخش اقتصاد دانست به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر نهاوندیان با اشاره به کاهش نرخ تورم و خروج اقتصاد از رکود گفت این موضوع به خوبی نشان میغلوزنجیرهای اقتصادی بند شده به پای دولت/دو سال ابتدایی اقتصاد دولت چگونه گذشت؟
غلوزنجیرهای اقتصادی بند شده به پای دولت دو سال ابتدایی اقتصاد دولت چگونه گذشت اقتصاد > اقتصاد کلان - اقتصادنیوز نوشت دو سال از آغاز کار دولت یازدهم میگذرد این دولت در این دو سال با چه مشکلات و چالشهایی در عرصه اقتصاد سیاسی مواجه بوده است احیای سرییسکل گمرک توضیح میدهد: دستاوردهای اقتصادی دولت یازدهم چه بود؟/تازهترین آمارها از صادرات غیرنفتی
رییسکل گمرک توضیح میدهد دستاوردهای اقتصادی دولت یازدهم چه بود تازهترین آمارها از صادرات غیرنفتی اقتصاد > اقتصاد کلان - رییسکل گمرک ایران از تازهترین آمار گمرک از صادرات غیرنفتی کشور خبر داد و گفت در دو سال گذشته ثبات به اقتصاد کشور برگشته و مدیریت بر اقتصاددولت و اصناف به توافق مالیاتی رسیدند/ افزایش مالیات تا ۱۸ درصد
پس از برگزاری سه جلسه مشترک دولت و اصناف به توافق مالیاتی رسیدند افزایش مالیات تا ۱۸ درصد شناسهٔ خبر 2779601 - دوشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴ ۴۲ اقتصاد > اقتصاد ایران به دنبال امضاي تفاهم نامه مالياتي اتاق اصناف با سازمان امور مالياتي کشور ميزان افزايش ماليات بابت خوداظهاري عملدولت و اصناف به توافق مالیاتی رسیدند |اخبار ایران و جهان
دولت و اصناف به توافق مالیاتی رسیدند به دنبال امضاي تفاهم نامه مالياتي اتاق اصناف با سازمان امور مالياتي کشور ميزان افزايش ماليات بابت خوداظهاري عملکرد سال ۹۳ صاحبان مشاغل بند ج قانون مالياتهاي مستقيم بين ۸ تا ۱۸ درصد تعيين شد کد خبر ۵۰۹۲۲۲ تاریخ انتشار ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴راهکارهای استقرار دولت الکترونیکی در استان البرز تبیین شد
راهکارهای استقرار دولت الکترونیکی در استان البرز تبیین شد خبرگزاری پانا جلسه تبیین راهکارهای استقرار دولت الکترونیکی در استان البرز با حضور مدیران فناوری کلیه دستگاههای اجرایی برگزار شد ۱۳۹۴ جمعه ۲۲ خرداد ساعت 07 41 به گزارش خبرگزاری پانا براساس مصوبه دومین جلسه کارگروه دولت ارشد اقتصادی هند به ۷.۵ درصد رسید
رشد اقتصادی هند به ۷ ۵ درصد رسید شناسهٔ خبر 2779362 - دوشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳ ۰۸ اقتصاد > اقتصاد جهان رشد اقتصادی هند در سه ماه نخست سال جاری میلادی به ۷ ۵ درصد رسید که از چین هم پیشی گرفت به گزارش خبرنگار مهر به نقل از پایگاه خبری رویترز در حال حاضر هند چهارمین کشور بزضرورت عبور از اقتصاد دولتی به اقتصادی متوازن / باید به مذاکرات هسته ای نگاهی واقع بینانه داشت | خبرگزاری ایلنا
مشاور وزیر صنعت معدن و تجارت در گفتگو با ایلنا تاکید کرد ضرورت عبور از اقتصاد دولتی به اقتصادی متوازن باید به مذاکرات هسته ای نگاهی واقع بینانه داشت مهمترین برنامه این وزارتخانه رشد بخش خصوصی و تسهیل در امور آنها بوده است که در این راستا مهمترین اقدام دولت کوتاه کردن مسیرهابررسی کارنامه اقتصادی دولت روحانی
بررسی کارنامه اقتصادی دولت روحانی سال دوم فعالیت های حسن روحانی به پایان رسید در قواعد سیاست امریکا به دو سال پایانی فعالیت های دولت ها دوران اردک شل می گویند چراکه عملا فرصت دوساله زمانی برای برنامه ریزی های بلند مدت و اجرای عملیاتی برخی ایده ها نیست صدای اقتصاد سال دوم فعادولت مخابرات را به شرایط سال 1382 برگرداند
دوشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۴۶ رییس هیات مدیره مخابرات تاکید کرد ما عاشق نگه داشتن سهام مخابرات نیستیم و اگر فردی بخواهد این سهام را بخرد با همان شیوهای که آن را خریداری کردهایم واگذار خواهیم کرد و شنبه هفته آینده نیز این موضوع را به صورت رسمی منتشر خواهیم کرد به گزارش ایسنا س-
اقتصادی
پربازدیدترینها