واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دولت براي بختگشايي جوانان دست به دامن واسطهها شد!
هرچند تاكنون مسئولان معاونت ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همواره در برابر پرسشها و مطالبات اين قشر، خود را سياستگذار ميدانستند نه مجري اما حالا اين معاونت سياستگذار براي نخستين بار به بخش اجرا وارد شده و با راهاندازي سايت همسانگزيني دولتي ميخواهد براي به خانه بخت فرستادن 11 ميليون و 240 هزار جوان زير 35 سال گامي بردارد اين در حالي است كه اصليترين مانع بر سر راه ازدواج جوانان در شرايط كنوني جامعه پيدا كردن گزينه مناسب نيست.
نویسنده : زهرا چيذري
هرچند تاكنون مسئولان معاونت ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همواره در برابر پرسشها و مطالبات اين قشر، خود را سياستگذار ميدانستند نه مجري اما حالا اين معاونت سياستگذار براي نخستين بار به بخش اجرا وارد شده و با راهاندازي سايت همسانگزيني دولتي ميخواهد براي به خانه بخت فرستادن 11 ميليون و 240 هزار جوان زير 35 سال گامي بردارد اين در حالي است كه اصليترين مانع بر سر راه ازدواج جوانان در شرايط كنوني جامعه پيدا كردن گزينه مناسب نيست.
چند روزي ميشود كه سايت همسانگزيني آغاز به كار كرده است؛ هرچند آغاز به كار اين سايت با پايان كار اصليترين گزينه و پايهگذار آن يعني دكترمحمود گلزاري، معاون ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان همراه بود و حالا معلوم نيست با كنار رفتن محمود گلزاري و جانشيني محمدرضا رستمي در سمت معاونت ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان آيا سياستها هم تغيير ميكند يا نه.
به هر حال اين سايت همسانگزيني قرار است از 11 ميليون و 240 هزار جوان مجرد جامعه، به طور متوسط سالي 100 هزار نفر را سر و سامان بدهد. اين در حالي است كه ازدواجهاي اينترنتي نافرجام و بيش از 300 سايت همسريابي غيرقانوني سابقه خوشايندي از ازدواج به سبك و سياق اينترنتي در اذهان عمومي بر جا نگذاشته است و از سوي ديگر گلزاري، معاون سابق ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان نيز از مخالفان سرسخت ازدواجهاي اينترنتي بود. با وجود اين اما به گفته وي در سايت همسانگزيني دختران و پسران به هم معرفي نميشوند بلكه واسطهها، معرفان و افراد مورد اعتبار و اعتماد از جمله روحانيان، امام جماعت، استاد دانشگاه و پزشك در اين سايت ورود كرده و اطلاعات دختران و پسران را با يكديگر به اشتراك ميگذارند.
چرا ازدواج نميكني؟
اگر به سراغ فهرست دلايل ازدواج نكردن جوانان دم بخت و بالا رفتن سن ازدواج برويم چه پاي دردل خانوادهها بنشينيم و چه پاي صحبت خود آنها درمييابيم اگرچه پيدا كردن گزينه موردنظر يا همان نيمهگمشده يكي از دغدغههاي جوانان است اما اصليترين عاملي كه سن ازدواج را بالا برده مباحث و مسائل اقتصادي و به طور ويژه بحث اشتغال است.
حتي خود دكترگلزاري نيز در اين زمينه معتقد است: هم اكنون 11 ميليون و 240 هزار مجرد داريم كه اين مسئله سه علت بزرگ دارد كه مسئله اول مشكلات معيشتي است و بر اساس بررسيهاي صورت گرفته 40 درصد علت گرايش به تجرد جوانان مشكلات معيشتي است و عمدهترين آنها نيز اشتغال است. به باور وي مسئله دوم موضوع فرهنگي و رواني است كه از جمله آنها ترس از ازدواج، بياعتمادي به طرف مقابل و گريز از مسئوليت است چراكه شيوه فرزندپروري ما باعث شده است پسران تا 30 سالگي هنوز بچه باشند و توانايي پذيرفتن مسئوليت يك خانواده را ندارند. گلزاري آخرين مشكل را در پيدا كردن نيمه گمشده ميداند. به باور وي روشهاي سنتي خواستگاري و ازدواج ايرادي ندارد اما ديگر پاسخگو نيستند و علاوه بر آن بايد به اين نكته نيز اشاره كرد كه متأسفانه برخي از قوانين ما ازدواج را سخت و طلاق را آسان كرده است كه بايد اين قوانين احصا و اصلاح شود.
به گفته زهره حسيني، مدير پروژه همسانگزيني مؤسسه تبيان طرح همسانگزيني ناظر بر شبكه مشاوران و معرفان با حداقل آسيب پيش ميرود و يكسال در سطح آزمايشي در شهر تهران اجرايي شده است. وي تأكيد ميكند: در فرمهاي ثبتنام اطلاعات به طور كامل اخذ ميشود و آزمونهاي روانشناسي زير نظر دكتر گلزاري براي تعيين شاخصهاي خلقي افراد به معرفيهاي علمي ميانجامد.
مديرگروه مشاوره و خدمات روانشناختي وزارت ورزش و جوانان نيز در اين باره ميگويد: از سال 87 دستور كاري مبني بر همسانگزيني را در دست داشتيم و با مديران سايتهاي همسريابي، پليس فتا و... جلسات متعددي برگزار كرديم ولي هيچ الگوي درستي به دست نيامد.
مريم نجابتيان با اشاره به ارتباطات متعدد با قوه قضائيه در اين زمينه ميافزايد: الگوي همسانگزيني بر اساس فرهنگ بومي، اسلامي و علمي است.
به باور وي در حال حاضر امكان شناخت خانوادهها از يكديگر بسيار كاهش يافته و آمار قوهقضائيه بيشتر طلاقها را نشان دهنده عدم شناخت خانواده زوجين معرفي ميكند.
مديرگروه مشاوره و خدمات روانشناختي وزارت ورزش و جوانان طرح همسانگزيني را تنها كمكي در حوزه ازدواج ميداند و ميافزايد: ما در اين زمينه به صورت اجرايي فعاليت ميكنيم اما حوزههاي اِشتغال و بيكاري به هماهنگي بين دستگاهي نيازمند است كه از طريق ستاد ساماندهي جوانان در حال پيگيري است.
احتمال تغيير در سياستها با تغيير معاون امور جوانان
از سوي ديگر اما اگرچه سايت همسانگزيني به ابتكار مؤسسه تبيان و با دريافت مجوزهاي لازم راهاندازي شده است اما محمود گلزاري، معاون سابق ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان هم به عنوان يك مسئول دولتي و هم به عنوان يكي از اعضاي سازمان نظام روانشناسي يكي از اصليترين حلقههاي سايت همسانگزيني بود و حالا با تغيير معاون ساماندهي امور جوانان وزارت ورزش و جوانان احتمال تغيير در سياستگذاريها، برنامهريزيها و نوع برخورد با سايت همسانگزيني دور از ذهن نيست چراكه پيش از اين نيز اثبات شده سازمانهاي ما اغلب اوقات شخص محورند نه برنامه محور ضمن آنكه كم و كيف سايت همسانگزيني مذكور نيز هنوز مبهم است و انتقادات متعددي را با خود همراه كرده است. از همينرو معاون تازه نفس وزير ورزش و جوانان در امور جوانان نيز شايد نخواهد در ابتداي تصدي در اين مسئوليت بار انتقادات مربوط به طرحي را كه در اجرايش نقشي نداشته، به دوش بكشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۳۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]