محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845118583
جنبه کمتر دیده شده از دکتر شریعتی
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
جنبه کمتر دیده شده از دکتر شریعتی
در دورهای از روزگاران جهان کسانی زیست میکردند که به «علامه دهر» شهره بودند. اینان با همه علوم اعم از علوم پایه و علوم انسانی آشنایی داشتند. نمونه بارز آن حکیم عمر خیام است که بیشتر به شاعر معروف است، حال آنکه ستارهشناس و ریاضیدان و ... هم بود.اما به راستی چرا وجهه ادبی دکتر شریعتی کمتر مورد توجه است؟
خبرگزاری ایسنا:
تا سحر ای شمع بر بالین من / امشب از بهر خدا بیدار باش
سایه غم ناگهان بر دل نشست / رحم کن امشب مرا غمخوار باش
آه! ای یاران به فریادم رسید / ورنه مرگ امشب به فریادم رسد
ترسم آن شیرینتر از جانم ز راه / چون به دام مرگ افتادم رسد
همدم من، مونس من، شمع من / جز توام در این جهان غمخوار کو؟
واندرین صحرای وحشتزای مرگ / وای بر من، وای بر من، یار کو؟
این شعر که «شمع» نام دارد از سرودههای دکتر علی شریعتی است؛ متفکر، مبارز و جامعهشناسی که کمتر به مثابه ادیب شناخته شده است. اما به راستی چرا وجهه ادبی دکتر شریعتی کمتر مورد توجه است؟
در دورهای از روزگاران جهان کسانی زیست میکردند که به «علامه دهر» شهره بودند. اینان با همه علوم اعم از علوم پایه و علوم انسانی آشنایی داشتند. نمونه بارز آن حکیم عمر خیام است که بیشتر به شاعر معروف است، حال آنکه ستارهشناس و ریاضیدان و ... هم بود.
با گسترش علم و دانش بشر که حاصل آزمون و خطاهای مکرر و تجربهاندوزی او است، احاطه بر همه علوم تقریبا ناممکن شد و دیگر یک فرد نمیتوانست بر همه آنها فائق آید. چه بسا اگر هم میخواست، عمر نوح (ع) هم کفاف نمیداد!
چنین تقدیری برای دکتر شریعتی هم رقم خورد که اگرچه نوشتههایش مشحون و مملو از آرایهها و بدایع ادبی است اما کسی او را در کسوت یک ادیب، جدی نگرفت و شریعتی را صرفا به مثابه یک روشنفکر و متفکر تلقی کردند.
با همه اینها، واقعیت غیرقابل انکار این است که دکتر علی شریعتی هنوز زنده است چون آثارش همچنان خوانده میشوند. شریعتی هنوز طرفداران پر و پا قرص خود را دارد و پارهای از آنها تا حد سینه چاک دادن نسبت به او تعصب نشان میدهند و تا اندازهای هیچ انتقادی را در مورد او نمیپذیرند. شریعتی منتقدانی نیز دارد که میگویند دوره امثال او گذشته است و وقت آن رسیده که از شریعتی گذر کرد و به روشنفکری امروزین رسید.
سوای همه این قیل و قالها، مطلب حاضر که گفتوگویی است با دکتر منوچهر جوکار - عضو هیئت علمی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز - شریعتی را از منظر ادبی کاویده است و به هیچ روی نخواسته که این را تخطئه و آن را حلواحلوا کند و برعکس. دیگر اینکه امروز سالمرگ دکتر علی شریعتی است.
هیجانی که در آثار شریعتی هست
دکتر منوچهر جوکار گفت: آثار دکتر شریعتی را یک موسسه چاپ و نشر جمعآوری کرد. این موسسه مجموعه آثار دکتر شریعتی را در قالب 36 جلد یا 36 مجموعه منتشر کرد. این آثار به دو گروه تقسیم میشوند؛ یک گروه سخنرانیها یا دستنامههای او بوده که اکثر آثار را هم تشکیل میدهند مانند سخنرانیها در مجالس یا در کلاس درس و گروه دوم از آثارش کتابهایی هستند که به قلم خودش نوشته شدهاند که این آثار حدود 10 اثر از آثار او را شامل میشوند. آثاری مانند «کویر»، «هبوط»، «گفتوگوهای تنهایی»، «با مخاطبهای آشنا»، «نامهها»، «خودسازی انقلابی» و «ما و اقبال» از جمله آثار نگاشتهشده توسط دکتر شریعتی هستند.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: متن ادبی آثار شریعتی در آثاری که به قلم خودش نوشته شدهاند بسیار قویتر است چون با تأمل نوشته شدهاند و میزان ادبیت آنها بیشتر از آثاری است که سخنرانی بودهاند چون هیجانی در آنها نهفته است. اگر این آثار را مطالعه کنیم، میتوان فهمید چه میزان از آگاهی ادبی در آثار دکتر شریعتی وجود دارد.
او با بیان اینکه شریعتی تحصیلکرده زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه فردوسی مشهد است، ادامه داد: او لیسانس زبان و ادبیات فارسی را در حوزه خراسان که میراثدار فرهنگ و ادب فارسی است، گرفت. بزرگانی مانند دکتر یوسفی، دکتر احمدی رجایی و دکتر فیاض در آنجا تدریس میکردند و دکتر شریعتی در آن فضا ادبیات فارسی را آموخت و برای ادامه تحصیل به فرنگ رفت و در آنجا در رشته جامعهشناسی تحصیل کرد.
تعبیری از این زیباتر هست؟
جوکار خاطرنشان کرد: دکتر شریعتی از ابتدا مایههای کلاسیک درستی از ادبیات فارسی آموخته بود و سپس به هنر و ادبیات توجه ویژهای نشان داد. متن خوب شریعتی و توفیقات ویژه او ناشی از آشنایی او با ادبیات فارسی و استفاده درست از این آشنایی است. اگر توجه کنید به طور مثال حتی نام آثار او هم شاعرانه است. مانند «فاطمه، فاطمه است»؛ چه قدر زیبا و شاعرانه! یا «علی حقیقتی بر گونه اساطیر» که درباره همین میشود کلی صحبت کرد. یا «حسین وارث آدم» که تعبیر ایهامگونهای دارد. او کتابی نیز درباره امام سجاد دارد به نام «زیباترین روح پرستنده». آیا تعبیری از این زیباتر هست؟
به باور این استاد زبان و ادبیات فارسی، آثار شریعتی از ذوق ادبی سرشاری ناشی شدهاند: در کتابهای دکتر شریعتی میزان ادبیات بسیار بالاست و من این را در پژوهشی بررسی کردهام و نتایج جالبی داشت. آثار «کویر» و «حج» نثر زیبا و دلکشی دارند و پس از آنها «هبوط». اگر بخواهیم از لحاظ میزان ادبی رتبهبندی کنیم به ترتیب این سه اثر را میتوان در اولویت قرار داد.
شریعتی نمایشنامهنویس!؟
وی با بیان اینکه آثار دکتر شریعتی دارای نثر بسیار شاعرانهای است اما با هیجان بالا و جملات بسیار طولانی و شاعرانه، خاطرنشان کرد: در کل، نثر شریعتی، ادبی، مذهبی و انتقادی است و پر از لطایف ادبی و شعری. شریعتی شاعر بسیار خوبی است و مضامین شعری فراوانی در آثار او وجود دارند. توصیف، موازنه، تشدید، استعاره، تلمیح، تضمین و حتی طنز از ویژگیهای بارز آثار دکتر شریعتی هستند. در آثار شریعتی بهعلت مضمون مذهبیای که دارند از آیات، روایات و نام و کلام شخصیتهای بزرگ معاصر چه ایرانی و چه غربی استفاده یا به آنها اشاره و تلمیح شده است.
جوکار ادامه داد: جالب است بدانید دکتر شریعتی نمایشنامه هم نوشته است. در آخرین مجموعه آثار شریعتی مطالبی به نام مجموعه هنر وجود دارد که در آن از دکتر شریعتی شعر هست و در آن یک نمایشنامه هم دیده میشود. آن نمایشنامه، یک نمایشنامه طنز است که آن را در دوران دانشجویی به صحنه برده است.
چرا هنوز شریعتی میخوانیم؟
او گفت: نسل امروز ما باز هم آثار دکتر شریعتی را میخواند؛ چراکه شریعتی به لحاظ رسالت روشنفکری انسانی صادق بود و با مردم و جامعه خودش صداقت داشت و با خودش رو راست بود. او کسی نبود که بخواهد دیگران را گول بزند. از همینرو وقتی حرفهایش از دل برمیآید لاجرم بر دل مخاطب مینشیند.
این شاعر و نویسنده اظهار کرد: بسیاری از مسائلی که دکتر شریعتی در زمان خودش از آنها بهعنوان دغدغههای دینی و اجتماعی یاد کرده هنوز هم وجود دارند. پس برای یک خواننده آثار روشنفکری دینی که دغدغههایی دارد، هنوز هم شریعتی جاذبه دارد و از طرف دیگر نوع بیان شریعتی، آثار شریعتی، مباحث مطرحشده توسط وی و نقدهای او میتواند برای مخاطب جاذبه داشته باشد. البته ادبیات کلامی و شور و هیجانی که در قلم شریعتی هست را هم باید به آن اضافه کرد.
تاریخ انتشار: ۲۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۰۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]
صفحات پیشنهادی
جنبهای کمتر دیدهشده از دکتر شریعتی
جمعه ۲۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۰ ۵۹ تا سحر ای شمع بر بالین من امشب از بهر خدا بیدار باش سایه غم ناگهان بر دل نشست رحم کن امشب مرا غمخوار باش آه ای یاران به فریادم رسید ورنه مرگ امشب به فریادم رسد ترسم آن شیرینتر از جانم ز راه چون به دام مرگ افتادم رسد همدم من مونس من شمع مننظر رهبر معظم انقلاب در باره ساواکی دانستن دکتر شریعتی از سوی برخی افراد
نظر رهبر معظم انقلاب در باره ساواکی دانستن دکتر شریعتی از سوی برخی افرادتاریخ انتشار پنجشنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۰۹ ۰۷ روزنامه خراسان نوشت رهبر معظم انقلاب در کتابي با موضوع ۵۰ سال تاريخ مبارزات مذهبي در بخشي که مربوط به دکتر شريعتي است حاشيه هايي نوشته اند در آن کتاب مطالبي اعکس نوشته های زیبا و آموزنده از دکتر شریعتی
سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتر شریعتی سخنان دکتربه بهانه 29 خرداد سالروز هجرت دکتر شریعتی گفتنیهایی درباره شریعتی که جرأت میخواهد
به بهانه 29 خرداد سالروز هجرت دکتر شریعتیگفتنیهایی درباره شریعتی که جرأت میخواهدشریعتی صریحا مدافع روحانیت و مرجعیت شیعه بود و اسم امام را چند بار در کتاب هایش می آورد مخاطب انتقادهای تند و تیز شریعتی درباره روحانیت روحانیونی بودند که نَسبت به شرایط سیاسی و اجتماعی جامعه بی تتصاویری کمتر دیدهشده از مقر فرماندهی آمریکا علیه داعش
تصاویری کمتر دیدهشده از مقر فرماندهی آمریکا علیه داعش با وجود گسترش نفوذ تروریستها در عراق و سوریه فرمانده آمریکایی عملیات علیه داعش معتقد است داعش تحتفشار است اما تونی آبوت نخست وزیر استرالیا چیز دیگری میگوید دانلود لینک ۲۳ ۰۳ ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۵به مناسبت 29 خرداد درگذشت دکتر شریعتی
دانلود کنید به مناسبت 29 خرداد درگذشت دکتر شریعتی این برنامه بانک جامعی از سخنان و جملات ناب دکتر علی شریعتی است که قابلیت ارسال هر جمله بصورت پیامک را دارا است به گزارش دریچه فناوری گروه فضای مجازی باشگاه خبرنگاران علی شریعتی مزینانی که در دوم آذر ماه سال ۱۳۱۲ در روستای کچرا عده ای به کالای خارجی افتخار میکنند؟/ نظر دکتر شریعتی درباره تفاخر به جنس خارجی
چرا عده ای به کالای خارجی افتخار میکنند نظر دکتر شریعتی درباره تفاخر به جنس خارجی تنها راهی که در مقابل فخرفروشی درباره کالای خارجی وجود دارد افزایش حس وطن دوستی مردم برای استفاده از کالای داخلی استو بعد از آن افزایش کیفیت به گزارش فرهنگ نیوز ورساچه اپل نایک دویچه اند گروشنفکری دینی و دکتر علی شریعتی در بزم اندیشه بررسی می شود
روشنفکری دینی و دکتر علی شریعتی در بزم اندیشه بررسی می شود خبرگزاری پانا نشست بزم اندیشه این هفته موسسه جوانان آستان قدس رضوی با حضور حسن رحیم پور ازغدی برگزار میشود ۱۳۹۴ يکشنبه ۲۴ خرداد ساعت 09 59 به گزارش خبرگزاری پانا در ادامه سلسله نشستهای «بزم اندیشه»رئیس بخش زنان و زایمان بیمارستان دکتر شریعتی عنوان کرد چگونه دیابت بارداری را کنترل کنیم/ بررسی دیابت تنها با
رئیس بخش زنان و زایمان بیمارستان دکتر شریعتی عنوان کردچگونه دیابت بارداری را کنترل کنیم بررسی دیابت تنها با گرفتن قند ناشتا نیستبرخی عوامل مانند زمینه ابتلا به دیابت چاقی زایمان نوزاد مرده تولد نوزاد بالای 4 کیلوگرم و سن حاملگی بالای 35 سال فرد را در معرض بروز دیابت بارداری قنظر رهبر انقلاب در باره ساواکی دانستن دکتر شریعتی از سوی برخی افراد
نظر رهبر انقلاب در باره ساواکی دانستن دکتر شریعتی از سوی برخی افراد رهبر معظم انقلاب در کتابي با موضوع 50 سال تاريخ مبارزات مذهبي در بخشي که مربوط به دکتر شريعتي است حاشيه هايي نوشته اند در آن کتاب مطالبي از شريعتي بر اساس اسناد ساواک آمده که او خطاب به ساواک گفته است من هم مثدکتر شریعتی: در ساواک به من می گفتند تو شاخه دانشگاهی خمینی هستی
دکتر شریعتی در ساواک به من می گفتند تو شاخه دانشگاهی خمینی هستی سیاست > احزاب و شخصیتها - روزنامه خراسان به نقل از حسن رحیم پور ازغدی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی نوشت آن چه مي گويم نقل قول پدرم حاج حيدر رحيم پور ازغدي درباره مرحوم دکتر شريعتي است که در سال هايمدیر سینمامارکت به فارس خبر داد استقبال میلیونی برای خرید فیلم جشن دوسالگی «دکترسلام»
مدیر سینمامارکت به فارس خبر داداستقبال میلیونی برای خرید فیلم جشن دوسالگی دکترسلام سایت فروشگاهی سینمامارکت با همکاری عوامل تولیدکننده مجموعه دکترسلام اقدام به فروش اینترنتی فیلم کامل جشن دوسالگی دکتر سلام کرده است که در مدت کوتاهی با استقبال میلیونی مواجه شد مهرداد خوشبمدیر شبکه مستند در نشست خبری عنوان کرد شعار شبکه مستند افطاری ساده است/ در بیان حقیقت کمترین خطوط قرمز را رعای
مدیر شبکه مستند در نشست خبری عنوان کردشعار شبکه مستند افطاری ساده است در بیان حقیقت کمترین خطوط قرمز را رعایت می کنیممدیر شبکه مستند سیما گفت مستند آینه حقیقت در سطح جامعه است و تلاش کردیم در بیان حقیقت کمترین خطوط قرمز را رعایت کنیم هنر ما این بوده که علی رغم همه محدودیت ها وبخشنامه مهم دفتر موسیقی درباره کنسرتهای کمتر از 500 نفر
دوشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۱ دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با صدور بخشنامهای تفویض اختیار صدور مجوز اجرای صحنهای زیر 500 نفر را به اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها واگذار کرد به گزارش ایسنا براساس بخشنامهی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و به دستورعلی مرادخانی معایادداشت ظریف و جنتی برای عکسهایی دیدهنشده
شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۵۰ محمدجواد ظریف پس از دیدن عکسهای دیدهنشده از حرم امام علی ع نوشت این تصاویر زیبا میتواند عظمت حرم مطهر را به کسانی که سعادت تشرف به حرم ندارند هدیه دهد به گزارش ایسنا مجموعه عکسهای محمد خوشرو از بارگاه نورانی حضرت امام علی ع که شامل دست کمفرخ نژاد: خوشحالم که کمتر در سينما حضور دارم
فرخ نژاد خوشحالم که کمتر در سينما حضور دارمتاریخ انتشار شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۰ ۱۴ حمید فرخ نژاد گفت سينما هيچ گونه ارزشي ندارد که ستاره اي داشته باشد به بازيگراني که در اين رشته تحصيل کرده و تئاتر خوانده اند کار نمي دهند بنا بر اين عقيده شخصي من اين است که بازي در سينماعکس دیدهنشده از مرحوم آغاسی
عکس دیدهنشده از مرحوم آغاسی شناسهٔ خبر 2777962 - شنبه ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹ ۴۴ مجله مهر > دیگر رسانه ها ضرغامي نوشت طعه ی خبر آمد خبری در راه است در این ساعات روز جمعه زیاد پخش می شود زیبا هم هست ولی با قطعه بی سر و سامان توام یا حسین خیلی حال می کنم مشرق نوشت سید عزت-
فرهنگ و هنر
پربازدیدترینها