واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: تشتت آراء در انحصاری بودن بازار واردات خودرو
بازار خودرو به شدت راکد است و آمار ثبت سفارش ها نشان می دهد واردات خودرو در یک سال گذشته به شدت کاهش یافته است، اما کارشناسان و مسئولان مربوطه درباره انحصاری بودن بازار واردات خودرو اتفاق نظر ندارند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر ، ولی الله افخمی راد ، رئیس سازمان توسعه تجارت با بیان این مطلب در برنامه پیشخوان خبر ، درباره انحصار در واردات خودرو اظهار داشت : انحصار زمانی به وجود می آید که تنها یک شرکت وارد کننده ، در کار واردات خودرو فعال باشد ، در حالی که هم اکنون 35 شرکت واردات خودرو در کشور فعالیت می کنند .
افخمی راد با اشاره به اینکه سال گذشته بالاترین میزان واردات خودرو در کشور در سال های گذشته صورت گرفته است افزود : پارسال 102 هزار خودرو به کشور وارد شد که نه درصد تولید داخلی ماست .
رئیس سازمان توسعه تجارت با تاکید بر اینکه باید اجازه داد نظام عرضه و تقاضا ، قیمت را تنظیم کند اظهار داشت : بازار خودرو به گونه ای راکد است که برخلاف تلاش های دولت برای تشویق واردکنندگان به واردات خودروهای هیبریدی ، ثبت سفارش این دسته از خودرو ها همچنان بسیار کم است.
افخمی راد با تاکید بر اینکه دولت در برابر مردم مسئول است و واردکنندگان نمی توانند هر خودرویی با هر برندی را وارد کنند گفت : اگر نمایندگی خودروهای وارداتی یا اشخاص حقیقی یا حقوقی ، ارائه خدمات پس از فروش را تضمین کنند ، می توانند خودرو وارد کنند .
دکتر رضا شیوا رئیس شورای رقابت در بخش دیگری از این گفتگو با رد اظهارات آقای افخمی راد تعداد بالای خودروهای خارجی در خیابانها را نشانه واردات بالای آنها دانست و درباره افزایش قیمت ها گفت : بازار خودروهای وارداتی به هیچ وجه ، رقابتی نیست چرا که اگر بازار رقابتی می بود نباید قیمت خودروهای وارداتی پنج برابر قیمت خودروهای تولید داخل باشد .
شیوا یکی از دلایل افزایش قیمت خودروهای خارجی را دشوار بودن شرایط واردات عنوان کرد و اظهار داشت : وزارت صنعت و معدن به شورای رقابت ماموریت داده تا هر جا که بازار انحصاری است ، دخالت کند و با تهیه و ارائه دستورالعمل تنظیم قیمت ، انحصار را از بین ببرد .
وی با تاکید بر اینکه میان شورای رقابت و وزارت صنعت و معدن در مورد محتوای دستورالعمل اختلاف نظر است افزود : به موجب مبانی علم اقتصاد ، متغیر های دستورالعمل باید به گونه ای تعریف شود که به یک قیمت واحد ختم شود و اگر خروجی دستورالعمل قیمت های متعدد باشد ، فاید ه ای ندارد.
رئیس شورای رقابت دستورالعمل تهیه شده را ناکارآمد توصیف کرد و ادامه داد : پس از ارائه این دستورالعمل بازار خودروی وارداتی ، شکل انحصاری به خود گرفته چرا که حاشیه سود خودروهای وارداتی بسیار بالا رفته و برای برخی خودروها بازارهای حاشیه ای ایجاد شده است .
شیوا تشکیل بازار انحصاری را باعث ایجاد سودهای کلان و فساد ارزیابی کرد و اظهار داشت : شورای رقابت متولی رقابتی کردن بازار است پس در این شرایط باید در بازار ورود کند تا انحصار را از بین ببرد .
محمد حسین برخوردار رئیس مجمع واردات اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی ایران در پاسخ به این پرسش که انحصار واردات در دست چه کسانی است تصریح کرد : به نظر من انحصاری در کار نیست و در حال حاضر تمامی اشخاص حقیقی ، حقوقی و نمایندگی ها می توانند خودرو وارد کنند به طوری که پارسال 74 درصد خودروها را اشخاص حقیقی و حقوقی وارد کردند .
پنج شنبه ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 138]