تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 18 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):اگر در عُمرت دو روز مهلت داده شدى ، يك روز آن را براى ادب خود قرار ده تا از آن بر...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827184973




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

مشکلات روحی و روانی مشاغل سخت


واضح آرشیو وب فارسی:دکتر سلام:  
0x600
 وقتی پای مشاغل سخت و طاقت فرسا وسط می آید ،مشکلات خانوادگی نیز سر بر می آورند و گریبانگیر شما می شوند و موجب ایجاد فشار های روحی و روانی از هر دو طرف به شما می شوند. حسین محرابی – روان شناس- وقتی بحث اشتغال پیش می آید، توجه ها بیشتر به سوی درآمد و جایگاه اجتماعی آن معطوف می شود تا تاثیر آن روی سلامت. انگار گاهی فراموش می کنیم که بعضی مشاغل روی سلامت تاثیر منفی دارند، در حالی که از مدت ها پیش، محققان ارتباط بعضی بیماری های روحی ، روانی و یا حتی جسمی را با مشاغل خاص، اثبات کرده اند.در این میان، نوبت کاری یا مشاغل شیفتی و سخت، معمولا فشار و استرس بیشتری را به کارکنان این بخش ها وارد می کند و ممکن است باعث به وجود آمدن اختلال خواب، خستگی، تغییرات رفتاری و مشکلات گوارشی در فرد شود. ریتم های شناخته شده در فیزیولوژی بدن انسان، دارای حرکتی سرشتی است و در برابر تغییرات ناگهانی مقاومت نشان می دهد. وضعیت هایی از قبیل آماده سازی بدن برای خواب یا بیداری در زمان های مشخص و یا ترشح هورمون هایی مانند «کورتیزول» برای بیداری و فعالیت و یا ترشح هورمون هایی مانند «ملاتونین» برای ایجاد احساس خواب و تغییر در میزان فعالیت دستگاه گوارشی و … از جمله مواردی است که به وسیله ریتم «سیرکادین» در بدن انسان انجام می گیرد و هر گونه تغییر در این ریتم ها موجب بی قراری، تحریک پذیری، بدخلقی و پرخاشگری و یا اختلالات گوارشی می شود.اختلالات خواب شامل؛ بی خوابی، آشفتگی خواب و تغییر در کیفیت خواب نیز از دیگر عوارضی است که معمولا برای افراد شب کار و در نتیجه تغییر در ریتم «سیرکادین» به وجود می آید.
عوارض و آثار روانی – خانوادگی مشاغل سخت
عوارض روحی و روانی مانند تحریک پذیری، افسردگی ،استرس و اضطراب و …که به آن اشاره کردیم، بر کیفیت زندگی خانوادگی افراد تأثیر منفی زیادی می گذارد و زندگی اجتماعی آن ها را تا حدودی مختل می کند. در ادامه راهکارهایی را برای کاهش تبعات روانی مشاغل سخت برای زندگی اجتماعی بیان می کنیم.
توصیه ها و راهکارها :
به طور معمول وقتی شما شغلی را پذیرفته اید، گرچه سخت، امکان تغییر آن را ندارید اما نگران نباشید. شما بدون تغییر شغل نیز می توانید راهکارهایی را به کار بگیرید تا فشارهای روحی ، روانی و تبعات خانوادگی ناشی از شغل خود را به حداقل رسانده و آن ها را کنترل کنید. ما این راهکارها را در سه دسته تقسیم کرده ایم:
الف) بهبود وضعیت و شرایط محیط کار :
به طور قطع و یقین، یک محیط کاری امن و سالم باعث می شود که فرد در آن احساس امنیت و برقراری عدالت داشته باشد و با انگیزه بیشتری به کار خود اهتمام بورزد؛ بنابر این شایسته است که موارد زیر در راستای بهبود شرایط کاری مشاغل شیفتی و نوبت کاری مدنظر قرار گیرد تا آثار نامطلوب این نوع مشاغل تا حدودی کنترل شود . سالم سازی و ایمن سازی محیط کار فراهم کردن امنیت شغلی و امکان ارتقا برای افراد ایجاد روابط اجتماعی سالم برقراری حقوق و مزایای متناسب با کار فراهم کردن امکانات رفاهی و ورزشی مناسب انجام حمایت های عاطفی و خانوادگی از اعضا ارائه خدمات بالینی و آموزش های دوره ای منظم بررسی وضعیت سلامت روانی افراد در بازه های زمانی متناوب و شیفت های چرخشی
ب) نوع نگرش و میزان رضایت مندی فرد از شغل
نوع نگرش فرد به شغل مورد تصدی و همچنین میزان علاقه مندی و رضایت مندی او از این شغل، تا حد زیادی فشارهای ناشی از نوبت کاری را کاهش و یا افزایش می دهد؛ به عبارت دیگر اگر چنانچه فردی از روی اجبار و در حالت بی علاقگی به این شغل گمارده شود، علاوه بر تحمل فشارهای طبیعی ناشی از برنامه کاری، استرس و ناراحتی زیادی را نیز به خاطر اینکه مجبور به تحمل و ادامه این وضعیت شده است تجربه خواهد کرد و طبیعی است که چنین فردی خستگی ، عصبانیت و مشکلات روحی روانی بیشتری را به محیط خانواده وارد خواهد کرد. بنابر این لازم است که ابتدا خود فرد تکلیفش را با شغلش روشن کند و با پذیرش وضعیت موجود یک بار برای همیشه خود را متقاعد کند که این شغل را انتخاب کرده و عواقب و تبعات آن را نیز قبول کند؛ بنابر این در این صورت دیگر حس اجبار به وی دست نمی دهد و می تواند به مرور در راستای علاقه مندی بیشتر و دیدن جنبه های مثبت و انسانی آن گام بردارد.
ج) نحوه تعاملات خانوادگی
بدون تردید اگر خدمات بالینی مناسب و آموزش های کافی برای افراد شاغل در مشاغلی که شرایط سخت و طاقت فرسا دارند وجود نداشته باشد، شیفت های کاری متغیر و ساعات زیاد و پیوسته حضور نداشتن در خانه، تهدیدی برای روابط خانوادگی خواهد بود؛ چرا که تغییر خلق و خو، احساس خستگی، بی حوصلگی و عصبانیت ناشی از نوبت کاری، می تواند ارتباطات فرد را با خانواده اش محدود سازد و از طرفی چون او هم زمان با خواب و استراحت دیگران مشغول کار می شود، احساس تنهایی و انزوا می کند. همچنین هماهنگ نبودن با برنامه های فرهنگی و تفریحی دیگران نیز احساس عقب ماندگی از اجتماع را به وی منتقل می کند که در مجموع همه این عوامل زمینه را برای ابتلا به افسردگی در فرد به وجود می آورد که تبعات آن، خانواده را نیز تهدید خواهد کرد. لذا لازم است موارد زیر نیز در راستای بهبود روابط خانوادگی این افراد مدنظر قرار گیرد:
تلاش برای تبیین و پذیرش وضعیت موجود و ایجاد هماهنگی با شغل مورد تصدی:
در صورتی که خانواده فرد بتوانند تصویر درستی از وضعیت شغلی وی به دست آورند و شرایط کاری او را درک کنند قطعا نسبت به او درک کامل تری پیدا می کنند و سطح انتظارات خود را بر مبنای آن تنظیم خواهند کرد که این مسئله باعث خواهد شد که میزان اختلافات کمتر شود.
ایجاد و تقویت انگیزه برای داشتن نگاهی مثبت و از روی علاقه به کار خود:
هرقدر که فرد علاقه و وابستگی بیشتری به شغلش پیدا کند نکات مثبت و تقویت کننده بیشتری را در آن خواهد دید و این امر باعث می شود که بسیاری از خستگی ها و تألمات ناشی از کار را به راحتی تحمل کند و تنش های ناشی از آن را به خانواده منتقل نکند.
تفکیک مشکلات و گرفتاری های کاری از مسائل و مشکلات زندگی خانوادگی:
وقتی افراد بیاموزند که مشکلات و مسائل مربوط به کار و زندگی خانوادگی، دو مقوله متفاوت هستند، آنگاه برنامه ریزی جداگانه ای را نیز برای آن صورت خواهند داد؛ بنابراین افراد شاغل در این گونه مشاغل باید توجه بیشتری به این نکته داشته باشند که نمی توانند حق و حقوق سازمان و یا اعضای خانواده خود را نادیده بگیرند و هر کدام باید در جای خودش ادا شود. برای این منظور شایسته است که برنامه ریزی لازم برای هر یک از امور انجام گیرد.
رسیدن به توافقاتی در زمینه های مختلف زندگی با دیگر اعضای خانواده
برای اینکه اختلافات به حداقل برسد، در این خانواده ها لازم است اعضا توافقاتی را با یکدیگر داشته باشند که از بروز تداخل و ناهماهنگی جلوگیری شود و همچنین سطح انتظارات از یکدیگر نیز با توجه به شرایط و توانمندی های یکدیگر تنظیم شود.
تقسیم کار در خصوص وظایف مربوط به زندگی خانوادگی بین اعضا
تقسیم صریح وظایف و امور مربوط به زندگی مشترک نیز یکی از کارهایی است که می تواند از بروز اختلاف و درگیری بکاهد. با تقسیم درست وظایف، هر عضو از خانواده تا حدودی نسبت به کارها و برنامه های خود آگاهی و اشراف بیشتری پیدا می کند.
پرهیز از قبول اضافه کاری بعد از شیفت کاری
انجام کار اضافه و قبول اضافه کاری بعد از شیفت موظف، می تواند فرسودگی شغلی مضاعفی را برای فرد به دنبال داشته باشد. بنابراین تحت هیچ شرایطی نباید این اقدام فراگیر شود چرا که علاوه بر ایجاد خطرات ناشی از خستگی و خواب آلودگی در محیط کار، آثار نامطلوب و عوارض غیر قابل جبران روحی و روانی برای فرد به دنبال خواهد داشت .


 

28 خرداد 1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: دکتر سلام]
[مشاهده در: www.hidoctor.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 369]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


پزشکی و سلامت

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن