محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1844411936
شرایط بازپس گیری حضانت از والدین کودک |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: شرایط بازپس گیری حضانت از والدین کودک
کد خبر: ۵۰۸۸۵۹
تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳:۰۲ - 14 June 2015
با وجود ارجحیت حضانت کودک توسط والدین که در حقیقت وظیفه آنان است، در شرایطی خاص میتوان حضانت کودک را از آنان بازپس گرفت که این موضوع به طور جدی در دوران پس از جدایی والدین مطرح میشود.
به گزارش فارس، کودک برای رشد کامل و متعادل شخصیتی خود میبایست در محیط خانواده و در فضایی مملو از خوشبختی، محبت و تفاهم بزرگ شود. نهاد خانواده بیش از آن که در مقدمه کنوانسیون حقوق کودک برجسته شده باشد در اسلام و قوانین کشورمان مورد توجه قرار گرفته و به عنوان شایستهترین و مهمترین بستر رشد کودک معرفی شده است. اما گاهی کودک به دلایلی از جمله جدایی والدین، الزامآ از این محیط جدا شده و لذا حق نگهداری از کودک برای یک طرف و یا طرفین و ملاقات والدین با فرزندان تابع قوانین و مقررات میشود. حفظ و مراقبت کردن، پرورش دادن و تنظیم روابط طفل با دنیای خارج که در قوانین با عنوان «حضانت» از آن یاد میشود، در موادی از قانون مدنی و همین طور فصل پنجم قانون جدید حمایت خانواده تصریح شده است.
حضانت را نباید با ولایت یا حتی تربیت یکی دانست؛ ولایت به معنای قدرت و اختیاری است که قانون برای اداره امور کودک به پدر و جد پدری میدهد تا بر اساس مصلحت کودک عمل کنند. این حق پس از مرگ با وصیت قابل انتقال است. تربیت نیز بیشتر امری معنوی است. در حالی که حضانت عموماً ناظر بر نگهداری از جسم کودک است، هرچند که حضانت به طور عام شامل ترییت نیز میشود.
حضانت اطفال در صورت جدایی والدین
نگاهداری اطفال یا همان حضانت در امور تربیتی و آموزشی هم حق و هم تکلیف ابوین است که طبق قوانین، حضانت فرزند تا رسیدن طفل به سن بلوغ (در دختران 9 سالگی و در پسران 15 سالگی) به عهده والدین است. یعنی برای حضانت و نگهداری طفلی که ابوین او جدا از یکدیگر زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است. همچنین بعد از هفت سالگی در صورت حدوث اختلاف، حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه میباشد و قانون جز در موارد استثنایی نمیتواند آنان را از این حق محروم کند. در مواردی پدر و مادر میتوانند به نفع یکدیگر از حق حضانت خود صرفنظر کنند. بنابراین قراردادهای بین والدین در مورد حق حضانت در صورتی که بر خلاف مصلحت طفل نباشد، معتبر و لازمالاجرا است.
بر این اساس حضانت طفل پس از هفت سالگی به طور مطلق به پدر واگذار نمیشود، بلکه هرگاه بین پدر و مادر طفل در مورد حضانت او اختلاف شود، معیار تعیین حضانتکننده صرفاً مصلحت طفل است؛ چهبسا علیرغم عدم وجود عیب و نقصی در پدر به تشخیص دادگاه مصلحت طفل از جمله در وابستگیهای شدید طفل و مادر و اثر سوء جدائی آنها از یکدیگر اقتضاء میکند حضانت او بر عهده مادرش باشد. پس از رسیدن طفل به سن بلوغ، دادگاه خود را فارغ از رسیدگی درخصوص حضانت دانسته و فرزندان حق انتخاب ادامه زندگی نزد یکی از والدین را خواهند داشت؛ که در هر صورت تأمین مخارج زندگی با پدر خواهد بود.
اگر پدر از دادن فرزندان زیر هفت سال به مادر خودداری کند، مادر میتواند با مراجعه به دادگاه، اولا الزام زوج را به پرداخت نفقه فرزند بخواهد و ثانیا برای صدور دستور موقت مبنی بر استرداد (پس دادن) فرزند درخواست دهد. با توجه به اینکه قانون، حضانت را با مادر دانسته است، نیازی نیست که امری را در دادگاه اثبات کند و دادگاه بدون رعایت تشریفات قانونی و خارج از نوبت، حکم استرداد طفل را صادر میکند و این حکم فوراً قابل اجرا است تا مادر بتواند با پرداخت نفقه از سوی خود و یا به شرط مطالبه بعدی از زوج به وظیفه حضانت در قبال طفل یا اطفال خود عمل کند.
البته چنانچه مادر، در ضمن سند رسمی طلاق متقبل حضانت و نگهداری فرزند مشترک با هزینه شخصی خود شده باشد نمیتواند به موجب دادخواست بعدی از خود سلب تکلیف نماید؛ چنین درخواستی قابلیت پذیرش ندارد. ازدواج مجدد مادر حق حضانت وی را به نفع پدر ساقط میکند اما در مواردی که پدر فوت کرده باشد، ازدواج مجدد مادر موجب سقوط حق حضانت وی نخواهد شد.
نگهداری طفل بعد از فوت والدین
درصورت فوت یکی از ابوین، حضانت طفل با آنکه زنده است خواهد بود. مثلاً با فوت پدر، حضانت طفل با مادر است؛ نه پدربزرگ طفل. تاکید میشود که حضانت فرزندانی که پدرشان فوت شده با مادر آنها است مگر آنکه دادگاه به تقاضای ولی قهری (پدربزرگ پدری طفل) یا دادسـتان، اعطای حضـانت به مادر را خلاف مصلحت فرزند تشخیص دهد. در صورتیکه پدر و مادر هر دو فوت کرده باشند، حضانت با جد پدری و پس از آن با سایر خویشاوندان طفل بر مبنای ترتیبات ارث است.
تعیین هزینه متعارف جهت حضانت، با دادگاه و پرداخت آن بهعهده پدر یا جد پدری است. در تعیین نفقه توسط دادگاه، شرایطی از قبیل سن کودک، نیازهای روزمره، موقعیتهای اجتماعی، محل اقامت و غیره مدنظر بوده و پس از تعیین هزینه متعارف توسط دادگاه، مادر یا نماینده قانونی او مجاز به دریافت هزینه مزبور میباشد که دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجبالنفقه، میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین میکند، البته از آنجا که حضانت حق و تکلیف ابوین است، مادر نمیتواند بابت وظیفه حضانت و نگهداری طفل، اجرتی مطالبه کند.
اگر مادر تأمین هزینهها را قبول کرد، اما پس از مدتی منصرف شد و یا به هر دلیل دیگری توان پرداخت نداشت، میتواند دوباره از پدر بخواهد که هزینههای فرزند یا فرزندان را تأمین کند. در صورت مخالفت، مادر میتواند از طریق دادگاه، پدر را مجبور به پرداخت نفقه کند؛ زیرا پرداخت نفقه از نظر قانونی همچنان برعهده پدر است.
شرایط لازم برای حضانت
در قوانین ما «توانایی عملی، شایستگی اخلاقی، عقل، اسلام و عدم ازدواج مادر با شخص دیگر» به عنوان شرایط لازم برای تعلق حق حضانت به ذیحق دانسته شده، البته در صورتیکه پدر فوت کرده باشد، با وجود ازدواج مادر، حضانت از او سلب نخواهد شد.
اگر پدر و مادری که دارای حق حضانت است، به بیماری واگیرداری مانند سل، سفلیس، حصبه وغیره دچار شود و بیم سرایت به طفل وجود داشته باشد، دادگاه با رعایت مصلحت طفل، حضانت را از والد بیمار به دیگری واگذار میکند.
اگر طفل باوجود حکم دادگاه به حضانت پدر، تمایل به زندگی با وی را نداشته باشد آیا میتواند با مادر زندگی کند؟ علیرغم حکم محکمه که حق حضانت را به پدر داده است، اما عملاً دراجرای احکام اگر طفل، زندگی با پدر را نخواهد، نمیتوان آن حکم را اجرا کرد.
سلب حق حضانت
حق حضانتی که به عهده والدین است ممکن است در شرایط خاصی به تقاضای نزدیکان و خویشان طفل یا قیم او، از والدین سلب شود. در این زمینه قانون مقرر داشته است: هرگاه در اثر عدم مواظبت و یا انحطاط اخلاقی پدر و مادری که طفل تحت حضانت او است، صحت جسمی یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، دادگاه میتواند با تقاضای بستگان، قیم و یا رئیس حوزه قضائی، ترتیب مقتضی دیگری را برای حضانت کودک اتخاذ نماید. مواردی که میتواند از مصادیق تغییر حضانت باشد عبارتند از:
اعتیاد زیانآور به الکل، مواد مخدر، قمار؛
اشتهار به فساد اخلاقی و فحشا؛
ابتلا به بیماری روانی به تشخیص پزشکی قانونی؛
سوءاستفاده از طفل یا اجبار او به ورود به مشاغل ضداخلاقی مانند فساد، فحشا، تکدیگری، قاچاق؛
تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف.
هریک از پدر یا مادر که مدعی عدم صلاحیت طرف مقابل است، میتواند دادخواست سلب حضانت را به استناد یک یا چندمورد از موارد بالا به دادگاه ارائه کند. البته صرف ادعا کافی نیست و باید دلایل قابل قبولی به دادگاه ارائه دهد. ممکن است دادگاه موارد دیگری را نیز مشمول عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی دارنده حضانت بداند؛ مانند کار وقتگیری که مانع نگهداری شایسته طفل باشد، یا سهلانگاری و بیتوجهی مداوم به سلامت جسمانی یا تربیت اخلاقی طفل که تشخیص آن با دادگاه است.
نحوه ملاقات طفل
در قانون مدنی تصریح شده است: «هرکدام از والدین که طفل تحت حضانت او نیست، حق ملاقات طفل خود را دارد. تعیین زمان ومکان ملاقات و سایر جزئیات مربوط به آن، در صورت اختلاف بین والدین با محکمه است.» با توجه به این ماده، هر یک از والدین این حق را دارند که در فواصل معین با کودک خود ملاقات کنند و حتی فساد اخلاقی مادر یا پدر هم باعث نمیشود از ملاقات او با فرزندش جلوگیری شود، بلکه تمهیدات لازم برای ملاقات در محیط مناسب و با حضور اشخاص مورد اعتماد اندیشیده خواهد شد.
پدر یا مادری که حضانت فرزند را برعهده دارد، نمیتواند او را از محل حضانت خارج کند مگر آنکه در شرایط ضروری از دادگاه برای انتقال اجازه بگیرد. همچنین قانون حمایت خانواده مقرر میدارد: «صغیر و مجنون را نمیتوان بدون رضایت ولی، قیم، مادر یا شخصی که حضانت و نگهداری آن به او واگذار شده است، از محل اقامت مقرر بین طرفین یا محل اقامت قبل از وقوع طلاق به محل دیگر یا خارج از کشور فرستاد؛ مگر اینکه دادگاه آن را به مصلحت صغیر و مجنون بداند و با درنظر گرفتن حق ملاقات اشخاص ذیحق این امر را اجازه دهـد. دادگاه در صـورت موافقت با خـارج کردن صغیـر و مجنون از کشور، بنابر درخواست ذینفع، برای تضمین بازگرداندن صغیر و مجنون تأمین مناسبی اخذ میکند»
حال اگر پدر یا مادر به کرات مانع ملاقات مادر با فرزندان شود، مادر میتواند موضوع سلب صلاحیت پدر برای نگهداری از فرزندان را در دادگاه مطرح کند. مطابق قانون اگر کسی که حکم حضانت علیه او صادر شده است (پدر، مادر و یا شخص دیگر)؛ مانع اجرای حکم شود و یا از پسدادن طفل خوداری کند، دادگاه صادرکننده حکم، او را ملزم میکند که فرزند یا فرزندان را به طرفی که حضانت را برعهده دارد، بازگرداند و فرد، در صورت عدم اجرای حکم، بر طبق قانون حمایت خانواده به بازداشت وی تا اجرای حکم محکوم خواهد شد. در مجموع و در صورت تخلف از شرایط حضانت، طرف مقابل میتواند با مراجعه به دایره اجرای احکام دادگاه، برای اجرای حکم و الزام فرد متخلف به اجرای قانون، درخواست کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 319]
صفحات پیشنهادی
فارس منتشر کرد شرایط بازپس گیری حضانت از والدین کودک/تفاوت حضانت با ولایت چیست؟
فارس منتشر کردشرایط بازپس گیری حضانت از والدین کودک تفاوت حضانت با ولایت چیست با وجود ارجحیت حضانت کودک توسط والدین که در حقیقت وظیفه آنان است در شرایطی خاص میتوان حضانت کودک را از آنان بازپس گرفت که این موضوع به طور جدی در دوران پس از جدایی والدین مطرح میشود به گزارش خبرنگاروالدین نسبت به جیغ زدن کودک یک ساله خود بیتفاوت باشند |اخبار ایران و جهان
والدین نسبت به جیغ زدن کودک یک ساله خود بیتفاوت باشند کد خبر ۵۰۸۲۹۵ تاریخ انتشار ۲۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۹ - 12 June 2015 کنجکاوی یکی از ویژگیهای کودکان است و براساس آن کودک دوست دارد هر چیزی را به دست بیاورد توصیه میشود والدین نسبت به جیغ زدن کودک به ویژه تا یک سالگی بیتفاوتپیشگیری اورژانسی از ایدز! |اخبار ایران و جهان
پیشگیری اورژانسی از ایدز پیشگیری بعد از مواجه عبارت از اقداماتی است که فرد بلافاصله پس از مواجه با ویروس اچ آی وی آن را انجام میدهد تا خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد کد خبر ۵۰۴۲۳۴ تاریخ انتشار ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۵ ۳۰ - 31 May 2015 پیشگیری بعد از مواجه عبارت از اقداماتی استماهی بخورید تا بیماری قلبی نگیرید |اخبار ایران و جهان
ماهی بخورید تا بیماری قلبی نگیرید کد خبر ۵۰۶۳۷۰ تاریخ انتشار ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۳ - 06 June 2015 یک متخصص قلب و عروق گفت توجه به مصرف ماهی در رژیم غذایی مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی - عروقی را کاهش میدهد به گزارش ایسنا دکتر نصراله مرادیفر با بیان اینکه شایعترین علت وروشی برای جلوگیری از تکثیر ویروس ایدز |اخبار ایران و جهان
روشی برای جلوگیری از تکثیر ویروس ایدز کد خبر ۵۰۴۹۵۰ تاریخ انتشار ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷ ۰۷ - 31 May 2015 پزشکان در یک بررسی جدید به راهکاری دست یافتند که با کمک آن میتوان ویروس نقض ایمنی انسانی HIV را از بین برد و از تکثیر آن جلوگیری کرد به گزارش ایسنا پزشکان آمریکایی معتقدند بجزئیات دستگیری قاتلان خانم مهندس ایرانی |اخبار ایران و جهان
جزئیات دستگیری قاتلان خانم مهندس ایرانی 3 روز پس از حادثه مرگبار حمله سارقان به مریم رشیدی پلیس کانادا با استفاده از تصاویر دوربین مداربسته سارق 20 ساله و همدستش را دستگیر و راهی زندان کرد کد خبر ۵۰۸۷۱۹ تاریخ انتشار ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۷ ۰۰ - 14 June 2015 مراسم تشییع جنازه و خاکسدستگیری زنی با 600 شاکی در قم |اخبار ایران و جهان
دستگیری زنی با 600 شاکی در قم زن میانسالی که بیش از ٦٠٠ شاکی دارد و رقمی حدود هفت میلیارد تومان کلاهبرداری کرده است دستگیر شد کد خبر ۵۰۷۱۰۲ تاریخ انتشار ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۱۷ - 08 June 2015 زن میانسالی که بیش از ٦٠٠ شاکی دارد و رقمی حدود هفت میلیارد تومان کلاهبرداری کرده اسدستگیری عامل دسترسی به حساب ۱۸۰ کاربر |اخبار ایران و جهان
دستگیری عامل دسترسی به حساب ۱۸۰ کاربر جوانی که با طراحی سایتی جعلی به اطلاعات حساب بانکی کاربران دسترسی و از حساب آنها سرقت می نمود توسط پلیس فتا استان اصفهان شناسایی و دستگیر شد کد خبر ۵۰۸۰۸۶ تاریخ انتشار ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۵ - 11 June 2015 جوانی که با طراحی سایتی جعلی بهبازچرخانی آب در تهران را جدی بگیریم |اخبار ایران و جهان
بازچرخانی آب در تهران را جدی بگیریم کد خبر ۵۰۸۵۸۹ تاریخ انتشار ۲۳ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶ ۱۹ - 13 June 2015 رییس ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهر تهران گفت دریاچه شهدای خلیج فارس نقش فیلتر را در هوای تهران دارد با حساسیت پایش می شود و طغیان گذشته حشرات و ماهیان قرمز بخوبی کنترل شدهزندان؛ تاوان کودکآزاری در پارک |اخبار ایران و جهان
زندان تاوان کودکآزاری در پارک ٥ کشته در درگیری ناموسی ٢ طایفه آتش و دود میان يک مجتمع اقامتي درمشهد زندان تاوان کودکآزاری در پارک واژگونی پژو 405 و نجات کودک 3 ساله در گناوه قصاص در انتظار قاتل محيط بانان شيروان سه دختر بخشیدند پدرزن نبخشید دستبرد اينترنتي عروس به حسابشرایط بازنشستگی فرهنگیان |اخبار ایران و جهان
شرایط بازنشستگی فرهنگیان کد خبر ۵۰۴۸۵۵ تاریخ انتشار ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۰۹ - 31 May 2015 تمام کارکنان آموزشی که تا تاریخ اول مهر 94 دارای 30 سال سابقه خدمت قابل قبول و بیشتر هستند میتوانند بازنشسته شوند به گزارش فارس شیوه نامه بازنشستگی فرهنگیان از سوی ادارات کل آموزش و پرورشپنج کشته در درگیری دو طایفه کرمانی |اخبار ایران و جهان
پنج کشته در درگیری دو طایفه کرمانی درگیری دو طایفه کرمانی بر سر موضوع ناموسی بعد از یک ماه به جنایتی خونین منجر شد در این جنایت پنج نفر کشته و دو نفر زخمی شدند کد خبر ۵۰۶۹۹۳ تاریخ انتشار ۱۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۴۱ - 08 June 2015 درگیری دو طایفه کرمانی بر سر موضوع ناموسی بعد از یآبگیری گتوند به صلاح نبود |اخبار ایران و جهان
آبگیری گتوند به صلاح نبود کد خبر ۵۰۶۴۱۳ تاریخ انتشار ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۰ - 06 June 2015 رییس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه حدود 100 هکتار از جنگلهای ایلام در آتش سوخت اظهار کرد این آتشسوزی با حضور سازمان منابع طبیعی سازمان محیط زیست و نیروهای امدادی مهار شد الحکم مجازات ناظم کودک آزار مدرسه تایید شد |اخبار ایران و جهان
حکم مجازات ناظم کودک آزار مدرسه تایید شد کد خبر ۵۰۶۴۱۹ تاریخ انتشار ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۴ - 06 June 2015 دیوان عالی کشور حکم مجازات ناظم متجاوز مدرسه را تایید کرد و پرونده برای اجرای احکام به دادسرا باز گردانده شد محسن افتخاری سرپرست دادگاه های کیفری استان تهران روز شنبه درپلیس کودک و نوجوان تشکیل می شود |اخبار ایران و جهان
پلیس کودک و نوجوان تشکیل می شود کد خبر ۵۰۶۴۰۸ تاریخ انتشار ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۶ - 06 June 2015 رئیس اداره حقوقی پلیس آگاهی ناجا از تشکیل پلیس ویژه کودکان و نوجوانان خبر داد و گفت این پلیس از نوآوری های قانون آیین دادرسی کیفری جدید است و در تیر ماه امسال اجرایی می شود به گزادستگیری زنان سارق با جلیقههای مخصوص |اخبار ایران و جهان
دستگیری زنان سارق با جلیقههای مخصوص معاون مبارزه با سرقتهای خاص پلیس آگاهی تهران بزرگ از دستگیری چهار زن که برای خود جلیقه مخصوص سرقت طراحی کرده بودند خبر داد کد خبر ۵۰۶۴۸۰ تاریخ انتشار ۱۶ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۸ ۳۶ - 06 June 2015 معاون مبارزه با سرقتهای خاص پلیس آگاهی تهران بزرگدستگیری 100 سارق طی سه روز در کرمان |اخبار ایران و جهان
دستگیری 100 سارق طی سه روز در کرمان فرمانده انتظامي استان كرمان گفت پليس در 3 روز اخير 100 نفر سارق را دستگير كرده است و اگر احساس نياز كند باز نيز چنين طرح هايي را اجرا خواهد كرد کد خبر ۵۰۸۶۷۸ تاریخ انتشار ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۵ ۴۰ - 14 June 2015 فرمانده انتظامي استان كرمان گفت-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها