واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
آمارسازی؛
آمار ساختگی برای تخریب مردم
چند روز پیش یکی از مسئولان، جامعه ایران را برحسب آماری مبهم، افسرده دانست و ادعا کرد مردم ایران بین ۱۵۰ کشور جهان، رتبه ۱۰۵ را از نظر افسردگی به خود اختصاص دادهاند.
به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز، چند روز پیش یکی از مسئولان، جامعه ایران را برحسب آماری مبهم، افسرده دانست و ادعا کرد مردم ایران بین ۱۵۰ کشور جهان، رتبه ۱۰۵ را از نظر افسردگی به خود اختصاص دادهاند.
قابل توجه است که چندی پیش برخی از رسانههای بیگانه از جمله «رادیو فردا» و «بیبیسی فارسی» با انتشاری گزارشهایی مجعول مدعی شده بودند که بر اساس آماری جدید، ایران در بین ۱۵۸ کشور جهان، در رتبه ۱۱۰ شادی و نشاط قرار دارد و یکی از افسردهترین کشورهای جهان است. البته این رسانهها به آمار بالای خودکشی در کشورهای غربی که ناشی از افسردگی و پوچی افراد است، اشارهای نکردند.
شاخصهای این آمار بر اساس متغیرها و تعاریف غربی از مفاهیمیهمچون «درآمد سالانه»، «برخورداری از شاخصهای زندگی سالم برای طول عمر»، «داشتن شریک زندگی»، «برخورداری از امکان انتخاب آزاد در زندگی»، «سخاوت» و «نبود فساد» تعریف شده است.
چند سال پیش نیز بر اساس تحقیقات نامعتبر که اکثراً بر اساس معیارهای زندگی غربی و فرهنگ آمریکایی و نه فرهنگ بومیکشورمان تهیه شده بود، ایران در کنار کشورهای جنگزدهای همچون افغانستان به عنوان کشوری افسرده معرفی گشت!
نمونهای دیگر از انتشار اینگونه آمارهای سیاه از وضعیت زندگی در جامعه ایران توسط رسانههای فارسیزبان بیگانه، مربوط به پژوهش موسسه انگلیسی لگاتوم (Legatum) است که با ارزیابی و مقایسه میزان رفاه کشورها بر اساس الگوها و معیارهای سبک زندگی کشورهای غربی، با تنظیم معیاری با عنوان «شاخص ترکیبی رفاه» که بر اساس فاکتورهای گوناگونی مانند ثروت، رشد اقتصادی، و کیفیت زندگی تنظیم میشود، به رتبهبندی و ارزیابی کشورها پرداخت.
مسئلهای که در رتبهبندی سال گذشته موسسه لگاتوم بیش از همه عجیب به نظر رسید، حضور کشور ایران در جایگاه ۱۰۷ از بین ۱۴۲ کشور در کنار کشوری مانند لائوس بود. این موسسه انگلیسی، کشورها را در ۸ شاخصِ مورد تایید کشورهای غربی مورد بررسی قرار داد.
«لگاتوم» در سالهای گذشته نیز فهرست شاخص رفاه را برای ایران تهیه کرد که بر اساس آن مدعی شد کشورمان در سال ۲۰۰۹ از بین ۱۰۴ کشور در رتبه ۹۴، در سال ۲۰۱۰ از بین ۱۱۰ کشور در جایگاه ۹۲، در سال ۲۰۱۱ از بین ۱۱۰ کشور در جایگاه ۹۷، در سال ۲۰۱۲ از بین ۱۴۲ کشور در جایگاه ۱۰۲، در سال ۲۰۱۳ از بین ۱۴۲ کشور در جایگاه ۱۰۱ و در سال ۲۰۱۴ از بین ۱۴۲ کشور در جایگاه ۱۰۷ قرار دارد.
این موسسه در پژوهش خود حتی به موضوع تحریمهای ظالمانه علیه ایران و تاثیر احتمالی آنها بر اقتصاد و جامعه کشورمان اشاره نکرد. این رتبهبندی با تعجب و تردید بسیاری از کارشناسان آگاه به وضعیت جامعه ایران مواجه شد و آنها این آمارها را سیاستزده و غیرعلمیدانستند.
در نمونهای دیگر، در تابستان سال گذشته موسسهای با عنوان «اقتصاد و صلح» در گزارشی جهتدار، فهرستی از ۱۶۲ کشور بر اساس شاخصهای مورد تایید خود منتشر کرد که در این فهرست ایران در کمال تعجب همگان در جایگاه ۱۳۱ قرار گرفته بود.
کشورهای غربی به سردمداری آمریکا و انگلیس در سالهای اخیر با استفاده از شاخصها و آمارهای مورد نظر خود که با شیوه زندگی و فرهنگ بسیاری از مردم جهان نزدیکی و انطباق ندارد، به دنبال افزایش فشار بر کشورهای مخالف خود هستند، و شاخصهای علمیو آماری و حقوقی را به بازیچه اهداف سیاسی و قدرتطلبانه تبدیل کردهاند.
واضح است که نمیتوان از دشمن انتظاری داشت، اما در این میان، با وجود تاکیدات مکرر امام خامنهای درباره ضرورت ترویج و افزایش میزان امید در جامعه ایران بهویژه در بین جوانان، و نشاندادن پیشرفتهای گسترده کشورهای در عرصههای مختلف، عجیب است که برخی مسئولان با استناد به گزارشهای موسسات و رسانههای معاند جمهوری اسلامیایران، جامعه ایران را افسرده معرفی میکنند و عواملی از جمله عدمحضور بانوان در ورزشگاهها را از نشانههای آن میدانند.
اینگونه سخنان مسئولان را میتوان همصدایی (هرچند غیرآگاهانه) با رسانههای فارسیزبان بیگانه و اپوزسیون دانست.
جنبش مقابله با رسانه های بیگانه
۲۳/۰۳/۱۳۹۴ - ۰۹:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]