واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: گاهی پس اندازی نداریم ولی محاسبه خمس مایحتاج اضافی منزل شاید مبلغ بسیار ناچیزی شود که دادنش به هیچکس فشاری نمی آورد ولی در عوض ذمه شما از دِین واجب شرعی با همان مبلغ کم بری می شود.
پایگاه خبری تحلیلی تراز: در یادداشت گذشته به سوال یکی از کاربران محترم سایت در خصوص اینکه "آیا در حکومت اسلامی خمس جای مالیات یا مالیات جای خمس را نمی گیرند؟" نکاتی بیان شد. عجیب اینکه یک مساله بسیار ساده گاهی چقدر پیچیده می شود زیرا باز در بخش نظرات این مطلب برخی دچار اشتباه در فهم موضوع شدند. به زبان بسیار ساده باید گفت که خمس موارد مصرفش فقرا، مساکین، در راه ماندگان و از این قبیل است. ولی مالیات موارد مصرفش به کل فرق می کند. مالیات برای آبادانی شهرهاست نه برای فقرا و مساکین. لذا ممکن است در یک شهری به دلیل نیاز به آبادانی بیشتر و ساخت و ساز و غیره مبلغ مالیات بیشتر و در شهری کمتر باشد در حالی که مبلغ خمس همیشه و در هر حال یک پنجم است. با این توضیح ساده مشخص می شود که نه خمس جای مالیات را می گیرد و نه مالیات جای خمس را.
یکی دیگر از کاربران سایت نیز در این رابطه سوال زیرا را مطرح نموده است:
"سلام از آیات عظام سئوال شود در حکومت اسلامی که حاکم آن ولی مطلقه فقیه و مجتهد می باشد و از تمامی دارایی و در آمد آنها، حکومت اسلامی مالیات اخذ می کند آنهم بالاتر از پنجاه درصد، باز هم خمس واجب است یا خیر؟ اگر پاسخ مثبت است پس چه چیزی برای پس انداز باقی بماند؟"
هرچند پاسخ این سوال از توضیحات قبلی کاملا مشخص است و نیازی به استفتاء از مراجع نیست لکن برای توضیح بیشتر به اختصار سه نکته را بیان می نماییم:
* مالیات هم جزو هزینه های شخصی است
طبق یک تقسیم بندی انسانها در زندگی دو نوع هزینه دارند که هر دو هم شخصی اند: یکی هزینه هایی برای داخل منزل و دیگری هزینه هایی که از طریق دولت برای رفاه و خدمات بیرون منزل صرف می شود.
دولت هزینه دوم را از طریق اخذ مالیات تامین می کند. پس با این توضیح خود مالیات نیز جزو هزینه های شخصی و برای رفاه حال خودمان است نه دیگران (به خلاف خمس). لذا وقتی در آخر سال می خواهیم خمس اموال را حساب کنیم مالیات را نیز باید کسر کنیم زیرا جزو هزینه های سال محسوب می شود.
** اگر پس اندازی نداری خمس هم نده
توضیح فوق را با مثال بیان می کنیم. فرض کنید کسی در سال ده میلیون درآمد دارد و هشت میلیون تومان خرج زندگی اوست و پانصد هزار تومان هم مالیات پرداخت می کند. این شخص به هنگام حساب سال باید پانصد هزار تومان را هم مثل هشت میلیون تومان، جزو هزینه زندگی خود قرار دهد و خمس مابقی پول را پرداخت کند. (البته اگر قسط و بدهی دیگری نداشته باشد)
البته سوال کننده محترم گفته اند بعد از دادن مالیات و غیره دیگر چه چیزی برای پس انداز باقی می ماند؟ خب، این مساله مشخص است و اگر چیزی برای پس انداز نماند خمسی هم به شما تعلق نمی گیرد. پس پاسخ اینست که بله خمس واچب است ولی برای کسی که بعد از دادن مالیات و عوارض و غیره باز هم پس اندازی داشت و خمس آن پس انداز واجب است.
نکته مهم دیگر این است که گاهی پس اندازی نداریم ولی محاسبه خمس مایحتاج اضافی منزل شاید مبلغ بسیار ناچیزی شود که دادنش به هیچکس فشاری نمی آورد ولی در عوض ذمه شما از دِین واجب شرعی با همان مبلغ کم بری می شود.
*** تفاوت های مالیات و خمس
از طرف دیگر بین مالیات و خمس زکات تفاوت های زیادی وجود دارد از جمله اینکه:
- خمس و زکات حسابش بر اساس اعتماد بین بنده و خدای خودش است ولی مالیات توسط دولت ها محاسبه و بازرسی و نظارت می شود.
- خمس و زکات از افرادی گرفته می شود که توان مالی دارند ولی مالیات این گونه نیست و گاهی بر پارچه و کاغذ هم مالیات تعیین می شود؛ خواه مصرف کنندگان فقیر باشند یا غنی.
- مالیات نوعاً برای هزینه های شخصی زندگی اجتماعی خود ماست، ولی خمس و زکات برای کمک به دیگران است. و تفاوت های کوچک و بزرگ بسیاری که در مقالات تفصیلی موجود است.
شنبه 23 خرداد 1394 ساعت 05:45
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]