واضح آرشیو وب فارسی:نی زار:
راهکارهایی عملی برای مقابله با بحران ریزگردها در منطقه سیستان و هامون
نی زار : شرایط وخیم و نگران کننده سیستان و هامون همه دلسوزان را بر آن داشته تا به طرق مختلف صدای مظلومیت مردم سیستان را به گوش مسئولین و مدیران ارشد استانی و کشوری برسانند، گاهی با انتشار تصاویر گاهی با انتشار کلیپ و گاهی نیز با ارایه راهکارهای مختلف سعی می شود برای […]
نی زار : شرایط وخیم و نگران کننده سیستان و هامون همه دلسوزان را بر آن داشته تا به طرق مختلف صدای مظلومیت مردم سیستان را به گوش مسئولین و مدیران ارشد استانی و کشوری برسانند، گاهی با انتشار تصاویر گاهی با انتشار کلیپ و گاهی نیز با ارایه راهکارهای مختلف سعی می شود برای این بحران چاره اندیشی نمود.
اما در رابطه با ریزگردها مواردی به عنوان راهکارهای کوتاه مدت برای برون رفت از شرایط فعلی وجود دارد که می توان با بهره گیری از آنها اوضاع را قدری بهبود بخشید که در ادامه بدان ها اشاره خواهیم نمود. در اولین گام و به عنوان ابتدایی ترین راه حل باید منطقه هامون پوزک تا هامون صابری قرق و هرگونه چرای ممنوع اعلام شود، این مورد نیازمند همکاری فرمانداری های نیمروز و هیرمند می باشد، دامداران و عشایر به سمت هامون هیرمند منتقل و علوفه و کنسانتره یارانه ای دریافت نمایند. دومین راه حل استفاده از مالچ قلوه سنگ یا نانو در حدفاصل هامون پوزک و هامون صابری است، در محل هایی که امسال آبگیری صورت نگرفته ، طبق تصاویر ماهواره ای بدست آمده از طوفان اخیر محل کانون بحران ریزگردها همین منطقه می باشد.
سومین راهکار، انتقال آب از چاه نیمه ها به سمت چند کانون بحران انگشت شمار در شمال سیستان و همچنین حفر نهرهای عمود بر جهت وزش بادهای شدید جهت تثبیت کانون های بحران و نیز درختکاری خصوصا استفاده از گونه های درختی بومی چون گز می باشد. چهارمین راه حل برای رفع معضل ریزگردها حذف و لایروبی ماسه بادی های داخل رودخانه ها خصوصا رود سیستان به سمت افضل آباد و لورگ باغ و تثبیت 100 درصدی آنها در کنار رودها و یا حمل آنها به سمت جنوب غربی سیستان است، این کار بدان جهت لازم است که آبهای ورودی به سیستان به دلیل سیلابی بودن حامل حجم انبوهی ماسه بادی به صورت معلق در آب هستند و هنگام خشک شدن رودخانه های داخل سیستان با باد به طرف شهرها و پایین دست رودخانه حرکت و منتشر میشوند. ضمنا از دهانه هامون صابری بر روی مرز دو کشور ایران و افعانستان نهر یا کانالی به سمت شرق در خلاف شیب طبیعی زمین احداث شود و آب به طرف کانونهای بحران منتقل و پخش گردد تا هر سال پوشش گیاهی تقویت شود که در این مورد باید ایجاد کانال کاملا مهندسی شده باشد چون قرار است انتقال آب توسط این کانال بر خلاف شیب طبیعی باشد. شرق هامون صابری در 1 تا 2 کیلومتر جاده چاه خرما در شمال کاروانسرای انگلیسی ها یکی دیگر از کانونهای بحرانی ریزگردهاست در آن مکان باید تثبیت ماسه بادی ها با مالچ یا قرق پوشش گیاهی صورت گیرد. پروفسور کردوانی در رابطه با مقابله با ریزگردها می گوید: برای ریز گرد با دو پدیده مواجه هستیم یکی ریزگرد و یکی شن و ماسه هم قیافه و هم اثرات و هم اقدامات برای از بین بردن آنها باید متفاوت باشد.
وی میگوید: من معتقدم برای از بین بردن آنی و همیشگی ریزگرد باید شن و ریگ بپاشیم اما چرا ؟ برای اینکه در محل وجود دارد و در کف رودخانهها است و هم اینکه تکنولوژی برداشت آن ساده است تنها ۵۰ بیل مکانیکی میخواهد.
وی ادامه داد: بعد از ریختن این ماده با غلتک باید آن را صافش کنیم و اگر کمی سلیقه داشته باشیم و ریگ رنگی بپاشیم فرش بزرگی خواهیم داشت که زیبایی منطقه را تامین کرده. بعدا میشود برای آن در هر فاصله ۵ و ۴ متری درخت بکاریم و با آبیاری قطره ای منطقه وسیعی میشود که ظرفیت انجام کارهای فرهنگی- گردشگری را دارد. می توان طرح فوق را با استقرار چند واحد دانه بندی شن و ماسه یا سنگ شکن در غرب تالاب هامون که مصالح لازم برای تهیه این مالچ فراهم است انجام داد. در رابطه با انتقال آب به کانون های بحران به نظر می رسد بهترین زمان برای اینکار همین فصل می باشد با توجه به عدم کشت در منطقه سیستان در این فصل کمترین برداشت آب از مسیر رودخانه ها را خواهیم داشت. ضمن اینکه معتقدیم لازم است از همین امروز طرح لوله کشی حق آبه زیست محیطی تالاب از چاه نیمه ها به سمت شمال نیمروز شروع شود تا ان شالله در سال آینده مشکلات فعلی را نداشته باشیم. همچنین در بحث برداشت عشایر و روستاییان از پوشش گیاهی و تخریب عرصه های طبیعی یک راه حل، تامین سوخت نفت سفید به صورت فوق العاده به این قشر است تا از برداشت پوشش گیاهی و تخریب عرصه های طبیعی جلوگیری شود چرا که بهترین تثبیت کننده های خاک، پوشش گیاهی هستند که هم میتوانند نقش بادشکن و هم تلطیف کننده هوا را داشته باشند. نی زار امیدوار است راهکارهای مورد اشاره که با همفکری برخی فعالان و کارشناسان این حوزه تهیه شده است به عنوان راهکارهایی عملی برای برون رفت از شرایط فعلی هامون دیده شود. انتهای پیام
12 Jun, 2015 - 21:42
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نی زار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 123]