تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1834294517
یک تن ضعیف و یک کاروان اسیر! نگاهی دیگر به معضل مقالات علمی پژوهشی
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
یک تن ضعیف و یک کاروان اسیر! نگاهی دیگر به معضل مقالات علمی پژوهشی وبلاگ > جعفریان، رسول - بارها شما استادان و دانشجویان و اهل مطالعه دیده اید که بالای یک مقاله نام سه یا چهار نفر به عنوان مولف آمده است! هیچ فکر کرده اید که این مقاله، خوب و یا بد، چرا باید به نام چندین نفر چاپ شود، در حالی که بیش از نود و پنج درصد این مقالات تنها کار یک نفر است و گاهی مقاله چنان که است که حتی نام یک نفر هم برای آن زیاد است؟
همین امروز چهار مورد مراجعه برای یک مشکل مشابه داشتم. چهار دانشجویی که باید مقاله علمی پژوهشی می داشتند تا بتوانند از پایان نامه خود دفاع کنند.
بنده درک می کنم که اصل این رویه کاری است که هم در دنیا معمول است و هم از نظر پیشرفت علمی اقدامی درست. به هر حال هر دانشجویی وقتی یک تا سه سال پایان نامه ای را می نویسد باید محصول خالص علمی کار خود را در یک یا دو مقاله عرضه کند. جای عرضه آن هم مجله ای است که اصولی برای درج مقالات و چاپ آنها دارد و حالا در داخل به عنوان مجلات علمی پژوهشی و اگر خارجی باشد به عنوان مقاله I S I می شناسیم.
اما مشکل درج مقالات دانشجویان در آنها از حد معمول گذشته و حاشیه های زیادی پیدا کرده است که ادامه آنها به اصل کار آسیب خواهد زد مگر آن که راه حلی برای آنها پیدا شود. در اینجا اصلا نمی خواهم در باره مشکل نگارش پایان نامه ها خارج از دانشگاه و به صورت های تقلبی و استیجاری صحبت کنم، همین طور نمی خواهم در باره کارهای ساختگی چاپ مقالات در مجلات خارج از کشور که غالبا وضع مفتضحی دارد مطلبی بنویسم بلکه هدفم فقط همان مشکلی است که در ابتدا عرض کردم.
برخی از مشکلات کار دانشجویان برای چاپ مقاله در مجلات علمی پژوهشی عبارت است از:
1. به دلیل اجباری که برای چاپ مقاله در چنین مجلاتی وجود دارد، و این مشکل انواع و اقسامی دارد که ممکن است به ضعف مقاله یا نبودن ظرفیت یا عدم وجود ارتباط با مدیران و مانند اینها باشد، زمینه نوعی فساد به خصوص فساد مالی فراهم می شود. در این زمینه افرادی از دو طرف گرفتار پیشنهادهای مالی شده و زمینه ای را برای گسترش حرام خواری در این حوزه پدید می آورند. گاه شنیده شده که مبالغی تا دو میلیون برای درج یک مقاله پیشنهاد یا گرفته می شود که امیدوارم این موارد بسیار نادر یااصلا نباشد.
2. طول کشیدن زمان بررسی مقالات که امری عادی شده و گاه یک سال و حتی بیشتر به درازا می کشد، کار دفاع دانشجویان را به عقب انداخته و فرصت های زندگی آنها را از دستشان می گیرد. طبیعی است که تاخیرهای یکساله برای دفاع انواع هزینه های را برای دانشجو و دانشگاه ایجاد کرده و به خصوص وضع چنان می شود که دانشجو از وضع تحصیل و تحقیق دور شده و سراغ دیگر مسائل زندگی خود رفته و از موضوع اصلی پایان نامه خود برای مدتی فاصله بگیرد.
3. از سوی دیگر امتیازی که به استادان بابت چاپ مقالاتشان در این مجلات تعلق می گیرد و زمینه ارتقاء یا دریافت وجوهی از دانشگاه می شود، اغلب کار دانشجویان را به تاخیر می اندازد. این موارد مربوط به زمانی است که کسانی با اعمال نفوذ یکسره به چاپ مقالات خود می پردازند. به طوری که همین اواخر شنیده شد که یک استاد ده مقاله از پایان نامه دکتریش در یک مجله که زیر نظر خود او بوده چاپ کرده است. این چیزی بود که در رسانه ها آمد و بنده در باره آن قضاوتی نمی کنم. نتیجه این امر خسارتی است که دانشجو باید متحمل آن شود.
4. در اغلب موارد که بخشی از پایان نامه به نام دانشجو همراه با استاد و مشاور چاپ می شود، استاد حتی یک مرور ساده هم بر مقاله نمی کند. بنده خود بارها به چشم دیده ام که استاد حتی رنگ مقاله را هم ندیده است. معلوم نیست چگونه چنین مطالبی به نام استادی منتشر می شود در حالی که روح او هم از آن خبر ندارد. خواهید گفت به هر حال او استاد راهنماست، اما خواهم گفت که چون نظارتی بر کارا راهنمایی استادان نیست، عملا اصل کار از خاصیت و هدفی که در کار بوده فاصله خواهد گرفت و جامعه از این دانش طرفی نخواهد بست. شده است که دانشجو با سرهم بندی مقاله ای را نوشته یا آن را از جایی برداشته و پس از چاپ آبروی استاد را هم برده است.
5. جالب است که در برخی موارد نام سه تا چهار نفر و حتی بیشتر روی مقاله آمده است. در این صورت شک نباید کرد که نوعی بده بستان در کار است. یعنی کسانی هستند که نام رفقای خود را هم روی مقاله می گذارند تا برای او هم امتیازی ثبت شود و طبعا او هم در عوض کاری برای آنها انجام خواهد داد یا در جای دیگری نام وی را خواهد آورد. آنها که با محاسبه امتیازات آشنایند می دانند که در هر حال هر دو سود کلانی خواهند برد بدون آن که در این میانه زحمت جدی کشیده باشند. این در حالی است که گاه موضوع این مقالات در حوزه علوم انسانی چنان محدود و گاه چنان غیر علمی است که حتی بودن نام یک نفر هم روی مقاله زیاد است چه رسد به نام سه تا پنج نفر! در یکی از این مجلات که بنده به عنوان عضو هیئت تحریریه هستم، به طور تقریب هشتاد درصد مقالاتی که می رسد رد می شود در حالی که انبوهی از اسامی استادان دانشگاه های عجیب و غریب همراه نام دانشجوی مربوطه روی مقالات آمده است، چیزی که نشان می دهد این رویه به یک دکان تبدیل شده است.
6. بارها دیده شده است که دانشجو عاجزانه از استاد خواسته است که اجازه دهد نام او کنار مقاله اش باشد، چرا که اگر نباشد جایی به چاپ نخواهد رسید. این به چه معناست؟ معنایش این است که کسی برای کار علمی ارزشی قائل نیست و تا نام استادی کنار دانشجو نباشد مورد توجه مدیر مجله قرار نخواهد گرفت. و این درست در حالی است که استاد مربوطه اگر خیلی هنر کند، تنها نگاهی به مقاله می اندازد، اما اصولا چون در آن زمینه ورود جدی نداشته، پیداست که هیچ مطلب مهمی به ذهن مبارکش نخواهد رسید. فراوان دیده شده است که نام استادی در انواع و اقسام مقالات با حوزه های پژوهشی مختلف در کنار نام دانشجو آمده در حالی که یقین داریم استاد مربوطه در بیشتر این حوزه ها ورودی ندارد و معلوم است که صرفا با نوعی رفاقت و بند و بست این تقارن میان نام دانشجو و استاد آمده است.
7. در تمام دورانی که ما در تاریخ علم وادب با آن آشنا هستیم همیشه حقوق معنوی واقعی یک نوشته با نسبت دادن آن به یک نویسنده مشخص محفوظ بوده است اما مع الاسف در اینجا این حق به مقدار زیادی نادیده گرفته شده و صاحبان واقعی اندیشه ها شناخته نخواهند شد. در مورد یک مقاله اگر واقعا کار مشترکی بین استاد و دانشجو باشد، می توان به اشتراک حق معنوی آن دو در آن نوشته نظر داد و اما این در حالی است که اغلب استادان ما حتی اشراف درستی هم بر مقاله ندارند و در نگارش آن سهمی ندارند، بنابر این چطور می توان به اشتراک این حق نظر داد؟ به نظر می رسد باید فکری کرد تا صاحب هر مقاله و نویسنده هر نوشته، چنان که هزاران سال چنین بوده، به نوعی مشخص باشد و البته قید شود که فلان استاد مشرف بر این مقاله بوده است. اما چاپ مشترک مقاله برگرفته از یک پایان نامه به اسم دانشجو و استاد دست کم میان ما ایرانیان که اکثریت قریب به اتفاق همراهی واقعی استاد را در نگارش سراغ نداریم، یک مشکل جدی است. در واقع کار مشترک ممکن است وجود داشته باشد اما اینها که ما شاهدش هستیم واقعا کار مشترک نیست. بنابرین شاید بهتر باشد کمی تامل کنیم و ببینیم آیا می توان به وضعیت قبلی برگشت و درعین حال حق استاد و مشاور را حفظ کرد یا نه.
8. در مواردی که بنده خود به نوعی کار بررسی را انجام می دادم مشاهده کردم که یک استاد با ده دوازده مقاله دانشجویانش قصد ارتقای علمی دارد. در حالی که یقین دارم با بند و بست از یک پایان نامه ارشد دانشجویش چهار مقاله مشترک به اسم خود و او چاپ کرده است! من می پذیرم که او حق بزرگی برای استادیش دارد اما او باید با نوشته های خودش از مقاله و کتاب استادیش را ثابت کند. دانشگاه باید با کار خود استاد که مطمئن به آن است استاد را ارتقاء دهد. آنچه در حال حاضر وجود ندارد محک خوبی برای سنجش اساتید نیست مگر آن که همزمان کارهای جدی از خودشان هم داشته باشند.
اینها گوشه ای از ایراداتی بود که به ذهن بنده رسید. باز هم تاکید می کنم که بنده می پذیریم که باید دانشجو حاصل کار علمی اش را ارائه دهد اما این رویه را با این حاشیه ها نمی توانم هضم کنم.
پنجشنبه 21 خرداد 1394 - 00:49:36
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]
صفحات پیشنهادی
خروجی پژوهشی حوزه همسطح معیارهای حوزههای علمیه نیست
حجتالاسلام عماد خروجی پژوهشی حوزه همسطح معیارهای حوزههای علمیه نیست شناسهٔ خبر 2774742 - چهارشنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵ ۳۹ حوزه و دانشگاه > حوزه معاون پژوهش حوزه های علمیه گفت خروجی پژوهشی حوزه در حد توان و همسطح معیارهای حوزه های علمیه نیست و در واقع نیازمند تقویت و فعالیرئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی: گزینشهای سلیقهای در انتخاب مدرسان دیگر تکرار نمیشود
رئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی گزینشهای سلیقهای در انتخاب مدرسان دیگر تکرار نمیشودرئیس دانشگاه جامع علمی ـ کاربردی گفت دیگر دوران گزینش سلیقهای مدرسان دانشگاه علمی – کاربردی به پایان رسیده و این روش دیگر تکرار نمیشود به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل محمد اخباری عصر امروعضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره): حفظ امنیت ملی خط قرمز مذاکرات هستهای است
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره حفظ امنیت ملی خط قرمز مذاکرات هستهای استعضو هیئت علمی موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی ره حفظ امنیت ملی را یکی از خطوط قرمز مذاکرات هستهای برشمرد و گفت مذاکرات نیازمند رویکرد مقاومتی است زیرا رویکرد خوشبینانه برای جامعه اسلامانتشار شماره جديد فصلنامه علمي ـ پژوهشي اقتصاد اسلامي
۱۸ خرداد ۱۳۹۴ ۱۰ ۳۹ق ظ تازههاي نشر انتشار شماره جديد فصلنامه علمي ـ پژوهشي اقتصاد اسلامي دفتر مطالعات رسانه اي اقتصاد اسلامي - پنجاه و پنجمين شماره فصلنامه علمي ـ پژوهشي اقتصاد اسلامي ازسوي سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ وانديشه اسلامي منتشر شد معيارهاي توزيع عادلانه منابع طمعاون پژوهشی حوزههای علمیه خبر داد تدوین قوانین لازم الاجرا در حوزه پژوهش
معاون پژوهشی حوزههای علمیه خبر دادتدوین قوانین لازم الاجرا در حوزه پژوهشمعاون پژوهشی حوزههای علمیه از ایجاد قوانین لازم الاجرا در حوزه پژوهش خبر داد و گفت براساس این قوانین آن دسته از طلابی که قصد پژوهش دارند باید مقدمات کار پژوهش را پیش از شروع سطح خارج آغاز کنند به گزارش خباعطای رتبه علمی - پژوهشی به چهار نشریه حوزوی
با موافقت شورای اعطای مجوزها صورت گرفت اعطای رتبه علمی - پژوهشی به چهار نشریه حوزوی شناسهٔ خبر 2764945 - یکشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۳ ۳۵ حوزه و دانشگاه > حوزه شورای اعطای مجوزها و امتیازهای علمی با اعطای مجوز علمی - پژوهشی به چهار نشریه حوزوی موافقت کرد به گزارش خبرگزاری مهربرگزاری سمینار بین المللی نگاهی دیگر به شرق شناسی فراتر از سیاست غرب و شرق
برگزاری سمینار بین المللی نگاهی دیگر به شرق شناسی فراتر از سیاست غرب و شرق بین الملل > آسیا - سمینار بین المللی نگاهی دیگر به شرق شناسی فراتر از سیاست غرب و شرق به همت رایزینی فرهنگی کشورمان در مالزی و با حضور جمعی از اندیشمندان حوزه علوم انسانی برگزار شد به گزارش خشماره ۷۹ فصلنامه علمی ــ پژوهشی خردنامه صدرا منتشر شد
شماره ۷۹ فصلنامه علمی ــ پژوهشی خردنامه صدرا منتشر شد شناسهٔ خبر 2769065 - یکشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۰ دین و اندیشه > اندیشکده ها به همت بنیاد فصلنامه علمی ـ پژوهشی خردنامه صدرا هفتاد و نهمين شماره خود را روانه بازار نشر نمود به گزارش خبرگزاری مهر در اين شماره از خردنامه صپنجاه و ششمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی ذهن منتشر شد
پنجاه و ششمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی ذهن منتشر شد شناسهٔ خبر 2771054 - سهشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۴۴ دین و اندیشه > اندیشکده ها به همت سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی پنجاه و ششمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی ذهن منتشر شد به گزارش خبرگزاری مهر در این شماره مقالات متپنجاه و پنجمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی اقتصاد اسلامی منتشر شد
پنجاه و پنجمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی اقتصاد اسلامی منتشر شد شناسهٔ خبر 2771057 - سهشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۳۳ دین و اندیشه > اندیشکده ها به همت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی پنجاه و پنجمین فصلنامه علمی ـ پژوهشی اقتصاد اسلامی منتشر شد به گزارش خبرگزاری مهر در این شماره مقا10 خردادماه جاری صورت میگیرد برگزاری نخستین جشنواره حلقههای علمی و پژوهشی اساتید دانشگاههای خراسان جنوبی
10 خردادماه جاری صورت میگیردبرگزاری نخستین جشنواره حلقههای علمی و پژوهشی اساتید دانشگاههای خراسان جنوبیجانشین سازمان بسیج اساتید خراسان جنوبی گفت دهم خرداد ماه جاری نخستین جشنواره حلقههای علمی و پژوهشی اساتید دانشگاههای استان برگزار میشود به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجندمراجع علمي مدعي حقوق بشر، مقالات علمي ايران را نميپذيرند
مراجع علمي مدعي حقوق بشر مقالات علمي ايران را نميپذيرند چندي است آمار و اخبار خوشايندي از رشد علمي كشور به گوش نميرسد اين بار نه وزير علوم دولت دهم بلكه وزير بهداشت دولت يازدهم است كه درباره افت رتبه علمي كشور و لزوم تغيير مسير براي جبران اين چالش هشدار ميدهد نویسندهمسئول کمیته علمی جشنواره پژوهشی علامه بلادی خبر داد برگزاری جشنواره پژوهشی علامه بلادی ویژه طلاب در بوشهر
مسئول کمیته علمی جشنواره پژوهشی علامه بلادی خبر دادبرگزاری جشنواره پژوهشی علامه بلادی ویژه طلاب در بوشهرمسئول کمیته علمی جشنواره پژوهشی علامه بلادی از برگزاری جشنواره پژوهشی علامه بلادی ویژه خواهران و برادران طلبه در استان بوشهر خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر حجتهیچ کاهشی در رشد انتشار مقالات علمی نداریم
هیچ کاهشی در رشد انتشار مقالات علمی نداریمتاریخ انتشار سه شنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۰ ۱۱ معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم گفت برخلاف برخی گزارشات که منبع استناد آنها معلوم نیست از سال ۲۰۱۲ تاکنون هیچ کاهشی درانتشار مقالات و ارجاع دیگران به مقالات دانشمندان ایرانی نداشتهایم ببه دنبال ارتقای کیفیت مجلات علمی- پژوهشی هستیم
مدیرکل دفتر برنامهریزی و سیاست گذاری پژوهشی وزارت علوم به دنبال ارتقای کیفیت مجلات علمی- پژوهشی هستیم خبرگزاری پانا مدیرکل دفتر برنامهریزی و سیاست گذاری پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری گفت وزارت علوم به دنبال هدفمندی و ارتقای کیفیت مجلات علمی- پژوهشی است ۱۳۹۴ شنبه ۱۶ خرهيچ کاهشي در رشد انتشار مقالات علمي نداريم
۶ خرداد ۱۳۹۴ ۱۱ ۱ق ظ معاون پژوهش و فناوري وزير علوم هيچ کاهشي در رشد انتشار مقالات علمي نداريم موج - معاون پژوهش و فناوري وزير علوم گفت برخلاف برخي گزارشات كه منبع استناد آنها معلوم نيست از سال 2012 تا كنون هيچ كاهشي در انتشار مقالات و ارجاع ديگران به مقالات دانشمندان ايرانيرئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم: مراجع تقلید توهین به مقدسات دیگر مذاهب را حرام میدانند
رئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم مراجع تقلید توهین به مقدسات دیگر مذاهب را حرام میدانندرئیس دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم با اشاره به نظر علما در ارتباط با اهانت به مقدسات اهل سنت و دیگر مذاهب گفت مراجع تقلید توهین به مقدسات دیگر مذاهب را حرام میدانند به گزارش خبرگز-
گوناگون
پربازدیدترینها