تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 25 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):خودتان را بر خوش اخلاقى تمرين و رياضت دهيد، زيرا كه بنده مسلمان با خوش اخلاقى خود به در...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853110864




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

عربستان به دنبال جنگ رواني با ايران و کنشگران مذاکرات است


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۰ خرداد ۱۳۹۴ (۱۵:۱۴ب.ظ)
کارشناس مسائل خاورميانه در گفتگو با موج: عربستان به دنبال جنگ رواني با ايران و کنشگران مذاکرات است گروه بين الملل خبرگزاري موج
شريکان آمريکا مانند عربستان سعودي ظاهرا اينگونه تلقي مي کنند که برخي از منافع آنها نسبت به منافع تنها ابرقدرت باقي مانده جهان واگرايي دارد. از اين رو يک رابطه متوازن تر مي تواند به نفع هر دو طرف باشد. اما اين در حالي است که يک توافق هسته اي با ايران احتمالا موجب تغيير عوامل بنيادين نظم منطقه اي که آمريکا بر آن تسلط دارد، نمي شود.
عربستان به شدت بر تسليحات و فناوري نظامي آمريکا وابسته است و به آمريکا براي بازدارندگي در برابر قدرت هاي منطقه اي مانند ايران نياز دارد. نزديکي ايران و غرب به واسطه توافق احتمالي هسته اي اين هراس را در آل سعود ايجاد که کرده است که عربستان به سمت انزواي بيشتر حرکت کند و جهان عرب شاهد قدرت گرفتن هر چه بيشتر ايران در منطقه به واسطه چنين توافق باشد.
عربستان به همراه رژيم صهيونيستي از ابتداي شکل گيري و آغاز مذاکرات هسته اي ايران و 1+5 همواره به انحاء گوناگون سعي در ايجاد مانع بر سر اين مسير کرده است. اما ايران با تدبير و درايت در جهت هم سو کردن آراء متضاد داخلي و بين المللي در يک مسير واحد قد نهاده و افکار عمومي را به سمتي هدايت کرده است که اکنون کمتر کسي گماني غير از امضاي توافقنامه جامع هسته اي را در سر مي پروراند.
در رابطه با مساله آينده روابط ايران و عربستان سعودي پس از توافق احتمالي هسته اي چندين سوال را از دکتر مهدي مطهرنيا، کارشناس مسائل خاورميانه و آينده پژوه سياسي مطرح کرده ايم که در سطور ذيل شرح مي دهيم.

با توجه به احتمال انزواي عربستان سعودي پس از دستيابي ايران و 1+5 به توافق جامع هسته اي، آيا عربستان شتابزده به سمت اتحاد با رژيم اسراييل نخواهد رفت؟ اگر چنين است اين مساله چه تبعات امنيتي را در منطقه به وجود خواهد آورد؟
نزديکي عربستان به اسراييل را در چنين فضايي ناشي از نااميدي عربستان از همگرايي هاي موجود اين کشور با آمريکا در مديريت اهداف ملي آل سعود در بعد بين المللي و منطقه اي دانست. آمريکا هم اکنون در حال بازتعريف دکترين هاي نظامي امنيتي در بافت موقعيتي جديد ناشي از تغيير و تحولات پرشتاب موجود است؛ از اين رو با توجه به آنچه که نمي خواهد متحد ديرينه خود و رقيب هم سنگر خويش يعني اروپا را بي نصيب از تحرکات خاورميانه اي خود بگذارد و همگرايي آنها را به همراه داشته باشد، در پي فضاسازي مناسب در جهت گسترش نقش بازيگري اتحاديه اروپا در منطقه است. از يک سو رژيم اسراييل به واسطه عملکرد کاخ سفيد در دوران اوباما نااميد از سياست هاي دولت آمريکا در قبال تل آويو است و از سوي ديگر، اروپا در پرتو نگرش هاي سياسي ملت هاي تحت لواي اين اتحاديه در ارتباط با رژيم اسراييل و محدودسازي سرکشي هاي تل آويو نگران آينده و روابط خود با جهان غرب است. چرا که از يک سو ديگر آمريکا به اسراييل به عنوان شريک استراتژيک نگاه نمي کند و در حد يک شريک کليدي آنرا تنزل مي بخشد و همچنين اتحاديه اروپا خواهان محدودسازي رويکردهاي نظامي گري و خشونت بار حاکم بر تل آويو است. اين مساله براي صهيونيست ها نشانگان آينده اي غيرمطمئن تر از امروز را به همراه داشته است.
با توجه به عملکرد آل سعود و بافت موقعيت کنوني اين خاندان در ارتباط با سياست هاي کشورهاي فرا دستي در منطقه خاورميانه، امکان همگرايي عملياتي ميان عربستان و اسراييل را افزايش مي دهد. هر چند ممکن است با اين همگرايي چالش هاي جدي براي عربستان در جامعه اسلامي ايجاد شود؛ اما تلاش مي شود اين همگرايي ها با حداقل تبعات سياسي ناشي از آن در جهان اسلام و جغرافياي عربي دنبال شود.

عده اي بر اين باورند که آمريکا بيش از اينکه داعش را تهديدي براي منافع خود تلقي کند ايران را تهديد جدي تري قلمداد مي کند. آيا عربستان پس از توافق احتمالي هسته اي بر اين باور پافشاري نخواهد کرد تا معادلات سياسي آينده را به نفع خود تغيير دهد؟
من بر اين باورم که ايران تهديدي براي آمريکا نيست. آنچه که تهديد گفته مي شود يک عمليات رسانه اي در چارچوب تئوري فرافکني قدرت در حوزه عملکردهاي امنيتي است. ايران منتقد سياست هاي آمريکا در جهان است و در فضاي گفتماني انقلاب ناشي از برخوردهاي نادرست تاريخي در قضايايي نظير کودتاي 28 مرداد اين انتقاد وجه عريان و با واژگان خشني را به خود اختصاص مي دهد. در ادبيات سياسي تهديد چه از منظر کلاسيک يا کهن آن و چه در معناي مدرن امروزي آن، از شاخصه هاي معناداري برخوردار است. آمريکا يک ابرقدرت است و ايران يک قدرت بزرگ منطقه اي. لذا تبديل قدرت ايران به يک موضوع يا کنش تهديد محورانه در چارچوب عمليات رسانه اي براي قدرت بخشيدن به تصويري نادرست از ايران در اذهان عمومي است تا در چارچوب دکترين جنگ هاي نامتعادل. ايران هراسي و اسلام هراسي بر اساس اين تئوري با برجسته سازي قدرت ايران به عنوان يک تهديد حاصل مي شود. اين فرافکني مجازي جهت توجيه برخورد با ايران است.

توافق احتمالي هسته اي تا چه اندازه عربستان را به سمت هسته اي شدن سوق مي دهد. آيا امکان اين وجود دارد که عربستان از شريک استراتژيک آمريکا در منطقه به تهديد جدي براي واشنگتن تغيير موضع دهد؟
من به اين باور دارم که عربستان از زمان هاي بسيار پيش تر به دنبال دستيابي به انرژي هسته اي بوده و مقدمات اين امر را نيز فراهم کرده است. اما با توجه به وضعيت کنوني منطقه اي بر آن است که از آن براي يک ابزار در جهت تحت فشار قرار دادن ايران مورد استفاده قرار دهد و جنگ رواني را با ايران و کنشگران ديپلماتيک پرونده هسته اي فراهم کند.

اختلافات ديرينه ايران و عربستان با درگيري بر سر يمن به اوج خود رسيده است. آينده روابط ايران و عربستان را پس از توافق احتمالي هسته اي در ارتباط با يمن چگونه ارزيابي مي کنيد؟
يمن از قديم الايام حيات خلوت امنيتي عربستان بوده و عربستان نسبت به فعل و انفعالات يمن بر اساس اين حساسيت همواره وارد عمل شده است. بعد از پرونده هسته اي به نظر مي رسد که جهت گيري عربستان در استفاه از يمن به يک برگ اثرگذار بر پرونده هسته اي ضعيف خواهد شد و عربستان به حل و فصل سياسي بحران يمن در چارچوب مذاکرات سياسي تمايل بيشتري خواهد يافت. چرا که نگراني از موفقيت ايران در رسيدن به يک توافقنامه جامع هسته اي با 1+5 تا قبل از امضاي آن ايجاب مي نمود که عربستان منطقه را به سوي جنگ و خشونت پيش برد و با توجه به اهيمت يمن در اوضاع کنوني و ورود مراجع رسمي در ايران بر ضديت با خاندان آل سعود در عربستان، رسيدن به يک توافق هسته اي را با چالش هاي جدي روبرو سازد؛ اما اين ايران بود که با درايت در اين دام فرو نرفت.

با توجه به تهديد پيش رونده داعش در منطقه، آينده روابط ايران و ترکيه را در ارتباط با اين گروهک تروريستي پس از توافق احتمالي هسته اي چگونه پيش بيني مي کنيد؟
داعش بيش از آنکه مورد اختلاف ايران و عربستان و ترکيه باشد به عنوان يک موضوع قابل تامل منطقه اي براي نظام بين الملل مطرح است. داعش نوعي صهيونيسم اسلامي را شکل مي بخشد که در صورت عدم دستيابي به توافق هسته اي به عنوان ابزار اثرگذار امينتي-نظامي در مرزهاي غربي ايران وارد عمل شود و دولت اسلامي عراق و شامات به مثابه يک اسراييل جديد در فضاي مسلط خود در عراق و سوريه اين صهيونيسم اسلامي را مستقر و زمينه هاي محدودسازي فعاليت ايران در رودررويي با اسراييل را به سمت و سوي رويارويي به داعش هدايت کند. اين در حالي است که اگر ايران در توافق هسته اي در تعامل سازنده خود با نظم منطقه اي و نظام آينده بين المللي را نشان دهد داعش آرام آرام کارکرد خود را رها کرده و تلاش خواهد شد که چنين موجي را به سمت هارتلند عليا يعني تبت در جغرافياي چين هدايت نمايد و به عنوان ابزاري براي تحت فشار گذاشتن چين از آن در آسياي خاوري بهره برد.
عملکرد ترکيه و عربستان نيز مي تواند تابعي از اين تغيير و تحولات باشد به اين معنا که آنچه در باب داعش اهميت جدي دارد زمان مصرف داعش به عنوان يک ابزار در اين مساله است.



گفت و گو از سارا دهاز













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن