تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):دانش، نابود كننده نادانى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842166776




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سقوط آرا حزب عدالت و توسعه در انتخابات تنها زنگ خطري براي اين حزب بود


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۰ خرداد ۱۳۹۴ (۴:۴ق.ظ)
يک کارشناس مسائل ترکيه در گفتگو با موج: سقوط آرا حزب عدالت و توسعه در انتخابات تنها زنگ خطري براي اين حزب بود گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج؛
حضور اولين حزب کردي آن‌هم در قالب شاخه سياسي کردهاي پ.ک.ک در پارلمان ترکيه با کسب 80 کرسي، يک تحول بزرگ در اين کشور محسوب مي‌شود. اين در حالي است که تا کمتر از سه سال قبل، کردها، همچنان ترک‌هاي کوهي به شمار مي‌آمدند و آنکارا تلاش داشت، همچون روال 90 سال گذشته، اين قوم را ناديده بگيرد. اما اکنون حزب دموکراتيک خلق‌ها به عنوان نماينده اين قوم و نيز به نوعي سخنگوي سياسي پ.ک.ک در ساختار قدرت ترکيه قرار گرفت که بي‌شک مي‌تواند بر تحولات کردهاي منطقه نيز اثرگذار باشد.
از اين رو، با آقاي داوود وفايي، کارشناس مسائل ترکيه، در رابطه با حضور حزب دموکراتيک خلق‌ها در پارلمان ترکيه و تاثير آن بر آينده سياست‌هاي اين کشور گفتگو کرده‌ايم که در ادامه مي‌خوانيد:

با توجه به ريزش آرا حزب عدالت و توسعه در انتخابات اخير و از دست دادن اکثريت براي تشکيل دولت، به نظر شما، اين حزب با کدام‌يک از احزاب حاضر در پارلمان ائتلاف خواهد کرد؟
حزب عدالت و توسعه با کسب 41 درصد آرا، دو راه پيش رو دارد يا بايد با يکي از سه حزب دمکراتيک خلق‌ها (HDP)، حرکت ملي و يا جمهوري‌خواه خلق ائتلاف کند و يا به سمت انتخابات مجدد بروند. اين در حالي است که حزب HDP و جمهوري‌خواه خلق پيش از انتخابت نيز تاکيد کرده بودند، در صورت ورود به پارلمان، به هيچ عنوان با حزب عدالت و توسعه (آک پارتي) ائتلاف نخواهند کرد. ازاين رو تنها حزب باقي مانده، حرکت ملي است که آن‌هم داراي اختلافات اساسي با آک پارتي است.

بر اين اساس احتمال بسياري وجود دارد که آک پارتي با حرکت ملي ائتلاف کند درست است؟
بله. اگر داوود اوغلو، رهبر حزب عدالت و توسعه به دنبال ائتلاف باشد، راه ديگري جز کنار آمدن با حرکت ملي برايش وجود نخواهد داشت. زيرا نه‌تنها اين حزب ائتلاف را رد نکرده بلکه به دليل داشتن گرايشات اسلامي ضعيفي که دارد، به آرمان‌هاي آک پارتي نزديک‌تر است. اما بي‌ترديد به واسطه سرلوحه بودن اسلام در خط و مشي‌ها اردوغان به خصوص در سال‌هاي اخير، تضاد ديدگاه کماکان بين دو حزب وجود دارد.

در صورت ائتلاف حزب عدالت و توسعه با يکي از اين احزاب، چه آينده‌اي براي سياست‌هاي داخلي و خارجي ترکيه متصور هستيد؟
اين مساله بسته با ائتلاف آک پارتي با يک ياز اين احزاب دارد. اگر اين ائتلاف با حرکت ملي صورت گيرد به دليل ملي‌گرايي افراطي، رهبران اين گروه مخالف ادامه مذاکرات با پ.ک.ک خواهند شد از اين رو اولين اتفاقي که در حوزه سياست داخلي ترکيه رخ مي‌دهد، توقف گفتگوهاي صلح است.
اگر ائتلاف با HDP باشد، جهت‌گيري‌هاي آنکارا در سوريه با عقب‌نشيني روبرو مي‌شود. زيرا کردها يکي از منتقدين سياست‌هاي اردوغان در اين کشور بودند. در هر صورت، با روي کار آمدن دولت ائتلافي، ما شاهد نرمش در سياست خارجي ترکيه خواهيم بود.

تاثير دولت ائتلافي بر اقتصاد ترکيه چه خواهد بود؟
از آنجا که تمامي احزاب در اين کشور به دنبال توسعه و ترقي هستند، وضعيت و ساختارهاي اقتصادي تاثير چنداني از اين شرايط نخواهد پذيرفت.

در اين حالت مي‌توان گفت، از دست دادن کرسي‌هاي پارلمان، در واقع نوعي شکست براي حزب عدالت و توسعه و اردوغان است؟
برخلاف بسياري از نظر تحليلگران و مطالبي که در رسانه‌ها مبني بر شکست اردوغان در انتخابات ترکيه، منتشر شد، من بر اين باورم از دست دادن آرا توسط آک پارتي تنها يک هشدار به رهبران اين حزب است که در اين صورت بايد دست به بازبيني در سياست‌هاي خود بزنند.
آک پارتي به دليل برخورد سرکوبگرانه در اعتراضات سال 2013 پارک گزي، آشکار شدن ماجراي اختلاس که منجر به اخراج سه وزير دولت شد و نيز دخالت‌هاي بيش از در مسائل سوريه بخشي از آرا خود را از دست داد. با اين وجود، اين حزب اگرچه همچنان با 41 درصد، بيشترين راي را در پارلمان در دست دارد. ضمن آنکه مردم ترکيه متوجه پيشرفت‌هاي اقتصادي، حضور سرمايه‌گذار خارجي و تخصيص بودجه‌هاي کلان در زيرساخت‌هاي کشور و مهار تورم در 13 سال حاکميت عدالت و توسعه هستند.

اولويت‌هاي حزب دموکراتيک خلق‌ها در پارلمان چه خواهد بود؟
کردها در طول تاريخ ترکيه، يک قوم سرکوب شده است. حتي آتاتورک آن‌ها را ترک‌هاي کوهي مي‌ناميد. اين وضعيت دست‌کم 85 سال در اين کشور برقرار بوده است. از اين رو صلاح‌الدين دميرتاش که رهبري مشترک HDP را بر عهده دارد، در راستاي گشايش فضاي باز سياسي و اجتماعي براي کردها و زبان و فرهنگ کردي تلاش خواهد کرد.

حضور HDP در پارلمان، چه تاثيري بر مراودات اين حزب از يک‌سو و ترکيه از سوي ديگر با اقليم کردستان خواهد گذاشت؟
اين حزب قبل از پيروزي هم با کردهاي عراق رابطه داشت که به تبع از اين پس بيشتر خواهد شد. به ويژه اگر HDP با آک پارتي دست به ائتلاف بزند. دولت اردوغان نيز تا پيش از اين با اربيل در ارتباط بود که البته بعد اقتصادي آن پررنگ‌تر از بعد سياسي بود. ضمن آنکه آنکارا از اين وضعيت براي پوشش دادن به روابط با کردهاي داخل نيز سود مي‌برد.

پيروزي دموکراتيک خلق‌ها در انتخابات، بر جهت‌گيري‌هاي عبدالله اوجالان چه تاثيري مي‌گذارد؟
به دليل پيوند اين حزب با اوجالان، که حتي بعضي معتقد هستند ديمرتاش ديدگاه‌هاي او را دنبال مي‌کند، از اين پس نظرات اوجالان بيش از پيش در صحنه سياسي ترکيه عملياتي مي‌شود.

اين مساله مي‌تواند نگاه منفي ترکيه را به پ.ک.ک کمرنگ کند؟
به طور حتم اين اتفاق خواهد افتاد. زيرا همان طور که گفته شده، HDP شاخه شهري پ.ک.ک است و اگر خوب در محيط سياسي ترکيه عمل کند، نظرها را در اين رابطه مثبت خواهد کرد.

در پايان اگر نکته‌اي را در اين رابطه حائز اهميت مي‌دانيد، بيان کنيد.
مساله مهم از ديد من که بايد مورد توجه سياست‌گذاران ايران قرار گيرد، بحث رابطه با حزب آک پارتي است. تهران از ميان چهار حزب حاضر در پارلمان ترکيه، بايد مراودات قبلي خود را با عدالت و توسعه ادامه دهد و بايستي به خاطر برخي مسائل به سمت HDP روي آورند. زيرا انگيزه نهايي اين حزب خودمختاري است که در بلند مي‌تواند امنيت ملي ما و نيز ثبات منطقه را با تهديد روبرو کند. از سويي، حزب جمهوري‌خواه خلق نيز با توجه به رويکردهاي ضد اسلامي و تاريخچه آن‌ها در زمينه کشتن روحانيون و از بين بردن مساجد، گزينه خوبي براي رابطه نيستند. حرکت ملي هم به عنوان يک حزب ناسيوناليست و ادعاهاي خاصي که در رابطه با ملي‌گرايي دارند، نمي‌توانند جايگزين آک پارتي در رابطه ايران با آن‌ها شود.

گفتگو از زهرا سادات حسيني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن