واضح آرشیو وب فارسی:فارس: معاون دانشگاه هرمزگان:
وضعیت امروز دشت میناب نتیجه توسعه القایی و توصیهای است
معاون دانشگاه هرمزگان گفت: آنچه امروز دشت میناب را به این روز انداخته است ناشی از شیوع «توسعه القایی و توصیهای» است که نتیجه آن چیزی جز کاهش و نابودی و به بنبست رسیدن منابع نیست.
به گزارش خبرگزاری فارس از میناب، عباس مرادی که دکترای جغرافیای ساحلی (ژیومورفولوژی) از دانشگاه ملی مالزی را نیز دارد امروز در همایش "میناب نیناب" و آئین آغاز به کار سومین جشنواره انبه و یاسمین گل در میناب با تقدیر از شورای اسلامی شهر میناب به جهت پیگیری مطالبات قانونی مردم، موضوع بحران آب در میناب را مورد بحث و بررسی قرار داد و افزود: بحرانی که هم اکنون پیش روی میناب است و از بخشی از آن به سختی عبور کرده است، تاکنون هزینههای زیادی به این شهرستان تحمیل کرده است.
وی از میناب به عنوان یکی از ذخایر اکولوژیک و محیط زیست کشور یاد کرد و اظهار داشت: بخشی از مشکلات ایجاد شده در این شهر مربوط به گذشته است.
مرادی در ادامه با بیان این مطلب که دنیا در حال حاضر با 15 بحران جدی مواجه است، افزود: بحران آب، موادمخدر، تروریسم، بحران معنویت، بحران محیط زیست، گرمایش جهانی و تغییرات اقلیمی از مهمترین بحرانهایی است که جهان را با مشکل مواجه کرده است.
این استاد دانشگاه گفت: بسیاری از این بحرانها مجموعهای در هم تنیده از بحرانهای محیطی و اقتصادی اجتماعی است.
مرادی ادامه داد: از بین این 15 بحران که دنیا با آن مواجه است بخش زیادی در کشور و در میناب با آن مواجه هستیم که یکی از جدیترین آنها بحران آب است.
وی گفت: علیرغم اینکه بحران آب ابعاد جهانی دارد ولی نگاه صرفا مهندسی تاکنون نتوانسته مشکل این حوزه را حل کند و ما امروز شاهد پیامدهای محیطی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و به دنبال آنها حتی شاهد مشکلات امنیتی هستیم.
معاون فرهنگی دانشگاه هرمزگان افزود: هر چه زمان برای مدیریت و حل این بحران بیشتر بگذرد در هم تنیدگی پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، امنیتی و فرهنگی آن به گونهای رقم خواهد خورد که حل آن کاری بسیار دشوارتر خواهد بود.
وی تسریع در مدیریت بحران آب در میناب و هرمزگان را امری ضروری قلمداد و اضافه کرد: به طور قطع در بحرانهایی که جوامع با آن مواجه هستند آسیبها به ویژه آسیب بحران آب در هر منطقه متفاوت است و مهار آن به توان، مدیریت و تفکر علمی و اجرایی جوامع ارتباط دارد.
مرادی اظهار داشت: هر جامعهای که توان فکری، علمی و مدیریتی بیشتری دارد آسیب کمتری خواهد دید و بر عکس هر چه در این زمینه ضعیفتر باشد آسیبها و پیامدهای منفی بیشتری متوجه آن خواهد بود.
معاون فرهنگی دانشگاه هرمزگان مدیریت و مقابله با بحران آب در میناب را نیازمند افزایش توان علمی و مدیریتی در استان دانست و گفت: باید نگاه به این موضوع همه جانبه و جامع باشد چرا که نگاه جامع و یکپارچه نگاهی علمی است.
وی با اشاره به مبحث اکوسیستم مبنا در مدیریت محیط، اظهار داشت: اگر تغییری در هر کدام از اجزای این اکوسیستم به وجود بیاید به طور قطع سایر اجزا نیز متاثر خواهد شد.
مرادی بیان کرد: اگر آب به عنوان بخشی از اکوسیستمی که ما در آن زندگی میکنیم دچار سوء استفاده، کاهش منابع و مشکل و نقص به شکل کمی و کیفی شود بیشک سایر بخشهای جامعه از آن متاثر خواهد شد و این به دلیل پیوستگی بین اجزای اکوسیستمی است که ما در آن زندگی میکنیم.
وی ادامه داد: مدیریتی موفق است که به جامعه نگاه اکوسیستمی داشته باشد.
این مسئول، همچنین با بیان اینکه آب در زندگی مردم نقش مستقیم و اساسی دارد، گفت: تغییر در مولفههایی نظیر آب میتواند چالشهای زیادی حتی در زمینه امنیت و آشفتگی اجتماعی ایجاد کند.
معاون فرهنگی دانشگاه هرمزگان افزود: آنچه امروز دشت میناب را به این روز انداخته است ناشی از نگاه به توسعه القایی و توصیهای است که نتیجه آن چیزی جز کاهش و نابودی و به بن بست رسیدن منابع نیست.
وی گفت: باید به سمت الگوی صحیح توسعه یا توسعه درخور و پایدار حرکت کنیم و راه رسیدن به توسعه پایدار در آمایش سرزمین و نگاه آمایشی به توسعه سرزمین است.
این استاد دانشگاه بیان کرد: در الگوی توسعه پایدار ما حق استفاده از منابع برای توسعه فعالیتها و پاسخگویی به نیازهای جامعه را نداریم مگر اینکه از قبل توان اکولوژیک بخش زیستی و غیر زیستی منطقه برای توسعه را مورد ارزیابی و پایش قرار داده باشیم.
وی اظهار داشت: هر توسعهای بدون ارزیابی صحیح، شناخت اکولوژیکی منطقه و در نظر گرفتن توان اکولوژیک، نتیجه و سر انجامی جز نابودی محیط را به دنبال نخواهد داشت.
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود با ذکر این مطلب که توسعه آمایشی با توسعه توصیهای تفاوت دارد، گفت: توسعه پایدار به معنی استفاده معقول و منطقی از منابع بدون در خطر افتادن رفع نیازهای نسل آینده است.
مرادی اظهار داشت: متولیان امروز توسعه نسبت به نسلهای آینده هم متعهد و مسئول هستند و نمیتوانند تمام منابع را صرف رفع نیازهای کنونی جامعه کنند.
وی با ذکر این مطلب که حرکت به سمت توسعه پایدار دغدغه همه ارکان جمهوری اسلامی است، افزود: تغییر نوع نگاه مدیران به توسعه در استان از ضروریات است.
سومین جشنواره شکرگزاری انبه و یاسمین گل با محور بررسی بحران آب در میناب از 16 خرداد آغاز و تا 21 خردادماه ادامه دارد. اخیرا گروههای مختلف و گستردهای از مردم میناب به طور خودجوش در پی حفاظت از حوزه آب و خاک این منطقه برآمده و در این راستا فعالیتهایی را آغاز کردهاند. به عقیده بسیاری این منطقه که امروز با بحران آب و نابودی منابع آب زیرزمینی مواجه شده، در دهههای گذشته به دلیل فراوانی آب "میناب" که مخفف میان آب در لفظ محلی است نامگذاری شده است. اصطلاح "نیناب" نیز در راستای برانگیختن توجهات و بازگویی وضعیت بحرانی آب در این منطقه به کار برده میشود، نیناب که اخیر در راستای فعالیتهای گروههای مردمی مذکور به کار برده میشود در لفظ محلی مخفف دو کلمه "نین آب" به معنی "نیست آب"، است. انتهای پیام/88004/و40
94/03/17 - 11:57
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]