تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 16 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):بزرگ ترين مصيبت ها، نادانى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای اداری

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1850997070




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

آينده سياسي اربيل، تحت الشعاع حضور داعش


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱۷ خرداد ۱۳۹۴ (۰:۱۲ق.ظ)
آينده سياسي اربيل، تحت الشعاع حضور داعش گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج؛
در حالي‌ که نزديک به يک سال از آغاز حملات هوايي ائتلاف بين‌المللي نظامي آمريکا عليه داعش در عراق و سوريه مي‌گذرد، شاهد آن هستيم که شبه‌نظاميان اين گروه تروريستي کماکان به‌عنوان متغير ناامني و آشوب در عراق در حال فعاليت هستند. از اين‌ رو ارتش عراق به کمک نيروي مردمي در حال عقب راندن داعش است. از طرفي پيشمرگه هاي کرد نيز اگر چه در ابتداي رو به رو شدن با داعش در مرزهاي اقليم، شکست هايي متحمل شدند، اما؛ با سازماندهي جديد موفق شدند اين گروه را پس براند.
در اين ميان مي بينيم که وضعيت سياسي عراق دچار شکنندگي هاي بسياري شده است؛ زيرا از يک سو جنگنده هاي ائتلاف بدون نتيجه چندان ملموسي، حاکميت بغداد را نقض مي کند، از سوي ديگر بحث نقش آفريني نيروهاي نظامي شيعه و کردها در اين کشور موزاييکي وضعيت امنيت را با پيچيدگي رو به رو کرده است.
در همين حال اربيل در آستانه تغيير رهبري قرار دارد و اين موضوع منجر به ظهور اختلافات احزاب سياسي شده است. مساله اي که شايد بر عمليات پيشمرگه ها در نبرد عليه داعش تاثير منفي بگذارد و به نوعي نه تنها بقاي اقليم بلکه امنيت کشورهاي همسايه عراق را نيز تحت تاثير قرار دهد.
از اين‌ رو در گفت‌وگويي با دکتر جعفر حق پناه، استاد علوم سياسي و کارشناس مسائل خاورميانه، به بررسي وضعيت کنوني عراق و نيز اقليم کردستان پرداخته‌ايم که در ادامه مي‌خوانيد:

علت عدم موفقيت ائتلاف نظامي بين‌المللي آمريکا در برابر داعش چيست؟
اگر ما مفروض خود را اراده آمريکا و ائتلاف بين‌المللي براي شکست داعش در نظر بگيريم، بايد به دلايل فني اين عدم موفقيت اشاره کرد. اما مساله اين است که در اين مفروض نيز ابهامات زيادي وجود دارد و حتي برخي بر اين باورند آمريکا به‌طور کلي اراده جدي براي شکست اين گروه تروريستي ندارد.
با اين‌ وجود، چند دليل را مي‌توان براي عدم پيروزي ايالات‌متحده و متحدانش در نبرد تقريبا يک‌ساله با داعش برشمرد:
اول آن‌ که، مشخص است آمريکا با توجه به تجربه‌هاي قبلي‌اش قصد جدي براي پياده کردن نيروي زميني در منطقه ندارد و صرفا تلاش کرده است با اتکا به عمليات هوايي و حمايت از مخالفان ميانه‌رو کار را پيش ببرد. اين تاکتيک در حملات اوليه در تابستان سال گذشته تا حدي نتيجه داد. اما پس‌ از آنکه داعش خود را با شرايط جديد منطبق کرد و از انتقال نيرو به‌صورت انبوه و حرکت به‌صورت ستوني خودداري کرد، آسيب‌پذيري‌اش کمتر شد. ازاين‌رو نبايد انتظار داشت که آمريکا با بمباران هوايي، بتواند بر شبه‌نظاميان داعش غلبه کند.
نکته دوم به عدم هماهنگي و همکاري کشورهاي عربي؛ به‌خصوص عربستان، همچنين ترکيه با ايالات متحده باز مي گردد. در واقع رفتار دو پهلوي آن‌ها باعث شده است ائتلاف بين‌المللي بيش‌ از پيش ناکارآمد شود.
از سوي ديگر طرف اصلي مقابله با داعش در سطح منطقه، ايران محسوب مي‌شود که آمريکا هم همکاري حداقلي با تهران داشته است. از اين‌ رو اين موضوع باعث شد از ظرفيت‌هاي ايران درنبرد با داعش استفاده نشود.
ضمن آنکه آمريکا نسبت به نيروهاي شيعه حشد شعبي که مهم‌ترين جريان توانمند در مقابل داعش است، به خاطر ارتباطشان با ايران بدگمان است. از اين‌ رو واشنگتن توجهي به توان آن‌ها در نبردهاي زميني ندارد. از سوي ديگر نيروهاي پيشمرگه کرد هم اگرچه در همکاري با ائتلاف عمل مي‌کنند اما توان محدودي دارند و به‌ تنهايي قادر به مقابله با اين گروه تروريستي نيستند.
به همين دليل تاکنون اقدام موثري از طرف ائتلاف بين‌المللي آمريکا صورت نگرفته و بعيد است با توجه به اين شرايط اتفاق مهمي در آينده صورت بگيرد.

آيا مي‌توان گفت عدم اتخاذ يک رويکرد منسجم و قوي براي از بين بردن داعش توسط آمريکا، جزو سياست‌هاي کلي و برنامه‌هاي مقامات اين کشور براي آينده خاورميانه باشد؟
علي‌القاعده در خاورميانه يک بازيگر حتي در قالب يک ابرقدرت به‌ تنهايي نمي‌تواند ايجاد ثبات کند و يا با بي‌ثباتي به مبارزه برخيزد. زيرا وضعيت اين منطقه به دليل نقش‌آفريني بازيگران ريز و درشت مانند قدرت‌هاي فرامنطقه اي و غيردولتي‌ها دچار يک معماي امنيتي پيچيده شده است و ايالات‌متحده بعد از يک تجربه سعي و خطا به ين نتيجه رسيد که فعلا اولويت در کاهش دادن هزينه‌هاست.
واشنگتن بعد از لشکرکشي‌هاي سال‌هاي 2001 و 2003 به افغانستان و عراق، امروز به هيچ‌وجه مايل به تقبل هزينه‌هاي تامين امنيت نيست و تلاش دارد اين امر را به دوش کشورهاي منطقه بياندازد.
علاوه بر اين آمريکا درصدد است تا کشورهاي اتحاديه اروپا به‌ويژه انگلستان و فرانسه نيز وارد صحنه شود. اين مساله در عراق به شکل برون‌سپاري تکاليف امنيتي خود را نشان داد. در اين شرايط کاخ سفيد تنها سعي مي‌کند به مديريت بحران بپردازد و زماني وارد شود که مطمئن است با هزينه‌هاي اندک مي‌تواند اقدام موثري انجام دهد. در بحران سوريه هم اين وضعيت صادق است.

همان‌گونه که بيان کرديد، نيروهاي شيعه و پيشمرگه هاي کرد به دليل شرايط امنيتي عراق، توانسته‌اند قدرت مانور نظامي در اين کشور بيابند. بر اين اساس آينده سياسي عراق را چگونه تحليل مي‌کنيد؟
به‌ طور کلي عراق از بدو شکل‌گيري يک دولت ملت کامل نبود و از اين رو هم در ملت‌ سازي و هم در دولت سازي با مشکلات ساختاري رو به رو بود. اکنون هم اين کشور با سه‌گانگي اکثريت شيعه، کردها و عرب‌هاي اهل سنت مواجه است. اين وضعيت در شرايط کنوني تشديد شده ضمن آن که مداخلات خارجي نيز بر شدت آن افزوده است.
بر اين اساس به دليل عوامل منطقه‌اي و بين‌المللي نه امکان تجزيه عراق هست و نه امکان ثبات سازي و انسجام اجتماعي در راستاي شکل‌گيري يک کشور يکپارچه متصور است.
از اين رو راه‌حل مسالمت‌آميزي در ميان‌مدت براي عراق وجود ندارد و دست‌کم براي پنج سال اين روال بي‌ثباتي در اشکال مختلف ادامه خواهد يافت مگر آنکه يک متغير شگفتي‌ساز جديد وارد شود. در غير اين صورت بعيد است وضعيت مطلوبي شاهد باشيم.

پس از سفر اخير مسعود بارزاني به آمريکا، جمهوري چک و مجارستان، وي اعلام کرد کشورهاي بسياري از استقلال کردستان عراق حمايت مي‌کنند. اين در حالي است که اقليم کردستان از لحاظ نظامي و اقتصادي در مضيقه است. علت چنين موضع‌گيري‌هايي در اظهارات احزاب و رهبران سياسي اربيل با توجه به شرايط مذکور عراق چيست؟
اين مساله يک دليل تاريخي دارد و آن‌هم به تمناي کردها براي استقلال از سال‌هاي ابتدايي قرن بيست برمي‌گردد. از اين رو آن ها گمان مي‌کنند بايد از هر فرصتي براي بيان اين خواسته استفاده کنند حتي اگر شکل اجرايي به خود نگيرد. همچنين کردها تلاش مي‌کنند تمامي شرايط استقلال را مانند يک چک سفيد امضا به‌طور بالقوه در دست داشته باشند و اين به دليل همان تمايل تاريخي قوم کرد است.
از طرفي رهبران کرد با پيش کشيدن استقلال بر آن‌ هستند تا قدرت بازيگري و امکان چانه‌زني براي کسب امتياز از بغداد را بالا ببرند. اين مساله به‌زعم اربيل در تعامل با قدرت‌هاي بزرگ و کشورهاي همجوار نيز مي‌تواند کارگر بيافتد. همچنين استفاده از حربه استقلال براي مانور قدرت در داخل اقليم نيز کاربرد دارد.
بر اين اساس در شرايط کنوني آن ها درصدد تقويت نيروي نظامي هستند و سعي مي‌کنند با اين نوع موضع‌گيري‌ها امکانات و تجهيزات نظامي بيشتري از خارج دريافت کنند.

به نظر شما واکنش کشورهاي ترکيه و ايران به روند استقلال اربيل در صورت ختم غائله داعش چه خواهد بود؟
همان‌طور که شما تاکيد کرديد، واکنش تهران و آنکارا به اين موضوع، منوط به از بين رفتن داعش، چگونگي و زمان ختم اين بحران است. براين اساس تا هنگامي‌که اين مساله روشن نشود، موضوع کردستان تحت‌الشعاع آن قرار دارد. بنابراين بهتر است فعلا سياست‌هاي ترکيه و ايران در مورد کليت عراق و قضيه داعش بررسي شود. من بعيد مي‌دانم جز حرف‌هاي کلي اين دو کشور در مورد حفظ يکپارچگي عراق و تمايلشان به رابطه همزمان با اربيل و کمک به کردها در برابر داعش، حرف ديگري بشنويم. ضمن اينکه حتي اکنون نمي‌توان متصور شد که داعش نابود خواهد شد يا نه.
از سويي کردها هم اين واقع‌بيني را دارند که در اين شرايط اولويت‌هاي ديگري را اختيار کنند و براي نابود کردن داعش از ترکيه و ايران کمک بگيرند.

با اين وجود، در شرايط کنوني و با توجه به مخالفت ترکيه و ايران با تجزيه عراق، سخنان رهبران اربيل در زمينه دست‌يابي به استقلال، هزينه کردها را بالا نمي‌برد؟
نه؛ زيرا به‌هرحال کردها با وجود محدوديت‌هايي که دارند از يک سري توانمندي‌هايي برخوردارند که گمان مي‌کنند با اين توانايي مي‌توانند بازي دوگانه اي داشته باشند. ضمن اينکه همان‌طور که اشاره شد، برخي از حرف‌هاي مربوط به همه‌پرسي جنبه رسانه اي دارد و صرفا معطوف به فضاي داخلي کردهاست. لذا از اين جهت نبايد به اين موارد بهاي چنداني داد.

به فضاي داخلي اقليم کردستان اشاره کرديد، در اين راستا نظر شما در مورد اختلاف دو حزب اصلي دموکرات کردستان (پارتي) و اتحاد ميهني (يکيتي) بر سر آينده رهبري اربيل و تاثير آن بر آينده سياسي کردستان چيست؟
همان‌طورکه مي‌دانيد ما در حال نزديک شدن به روزهاي پاياني رياست بارزاني در اقليم هستيم. از اين رو حزب پارتي تلاش مي‌کند بستري فراهم کند تا تحولات برمدار خواسته‌هاي اين حزب صورت گيرد. همچنين حزب دموکرات کردستان درنظر دارد تمهيداتي ايجاد کند که کسي نتواند خارج از چارچوب تعيين شده آن ها عمل مي‌کند و اتحاديه ميهني به‌عنوان حزب دوم در اقليم حضور داشته باشند.
از طرف ديگر پارتي مي‌خواهد مسعود بارزاني به‌عنوان يک چهره کاريزماتيک و رهبر معنوي اقليم باقي بماند. اين در شرايطي است که اقليم با چالش‌هاي جدي اقتصادي، نظامي، اختلافات ناحيه‌اي، شکاف‌هاي فکري و ايدئولوژيک و ناامني رو به رو است و اين مسائل باعث مي‌شود که به موجوديت اين منطقه به‌ عنوان يک کشور مستقل با ترديد نگاه شود.

آيا به‌واسطه اين مشکلات احتمال دارد پارتي و پکيتي راحت‌تر اختلافاتشان را کنار بگذارند و مشکل رهبري را حل کنند؟
ببينيد، ميان اين دو حزب همواره اختلافات عمده‌اي بوده است اما تلاش کرده‌اند در مقابل بغداد يکپارچه عمل کنند. با اين وجود اختلاف‌نظر آن ها بعيد است کاهش يابد. از اين رو شايد مسائل خود بر اساس تقسيم قدرت را حل کنند. ضمن اينکه ما در کردستان احزاب ديگري همچون گوران (تغيير) و گروه‌هاي اسلامي را نيز مي‌بينيم که درصدد نقش‌آفريني موثر هستند. به همين دليل بايد در مورد ثبات سياسي کردستان با احتياط بيشتري سخن گفت.

آينده منطقه کرکوک را با توجه به عقب‌نشيني ارتش عراق و حضور پيشمرگه هاي کرد در آنجا، چگونه ارزيابي مي‌کنيد؟
به لحاظ سياسي امنيت کرکوک نسبت به ساير نقاط کردنشين اقليم، تزلزل بيشتري دارد. حاکميت کردها در اين منطقه به خاطر بافت جمعيتي ترکمن‌ها و اعراب و نيز زيرساخت‌هايي که عامل ثبات و امنيت هستند، شکننده است.
ضمن اينکه مشکل کرکوک بايد به شکل قانوني و بر اساس اصل 140 قانون اساسي عراق حل شود. از اين‌ رو استقرار پيشمرگه ها در کرکوک مشکل حقوقي دارد. از طرفي به دليل حضور داعش، آينده کرکوک پيچيده و تحت‌الشعاع است. درعين‌حال به خاطر ادعاي حاکميت اربيل بر کرکوک، اين مساله بر پيچيدگي روابط اقليم و بغداد خواهد افزود.
واکنش ايران و ترکيه به استقلال کردستان عراق منوط به از بين رفتن داعش، چگونگي و زمان ختم اين بحران است. از اين رو تا زماني که وضعيت داعش روشن نشود، آينده سياسي اربيل تحت الشعاع جنگ داخلي عراق خواهد بود.

گفت و گو از زهرا سادات حسيني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 79]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن