واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: خوابگاههاي دانشجويي جايي ميان بودن و نبودن
نویسنده : نفيسه ابراهيمزادهانتظام
در انتخاب رشته دانشگاهي در مقاطع مختلف به ويژه در مقاطع پابينتر، دانشگاهها تعهدي در تأمين خوابگاهها براي پذيرفتهشدگان غيربومي نميدهند و اين مسئله را در دفترچه انتخاب رشته نيز اعلام ميكنند. علت هم اين است كه در جذب دانشجويان تحصيلات تكميلي ميان دانشگاههاي مختلف رقابتي وجود دارد كه با ايجاد امكاناتي مانند ارائه خوابگاه قدرتشان در اين رقابت بيشتر ميشود و به تبع آن افزايش آمار دانشجويان تحصيلات تكميلي جايگاه دانشگاه را در رتبهبنديها و استانداردها بالا ميبرد. بنابراين ترجيح ميدهند همان تعداد خوابگاه دست و پا شكسته را هم به دانشجويان كارشناسي ارشد و دكتري خود اختصاص دهند.
اين عدم پذيرش تعهد اسكان دانشجويان به همراه گسترش موج مهاجرتهاي تحصيلي در كشور جسم بدقوارهاي از فرهنگ و تداخلات آن، نيروي انساني متخصص و ماهر و بازار كار ايجاد كرده كه بسياري حتي حاضر به نگاه كردن به آن نيز نيستند، چه رسد به اينكه دست به كار درمان آن شوند.
با اين وجود سند آمايش آموزش عالي و هدفمند كردن گسترش كمي، محوريت بازار كار براي تربيت نيروي انساني متخصص، تمركز بر مهارت به جاي تخصص محض و كارآفريني آمدند تا اين جسم بدشكل را بازمهندسي كنند. از طرفي مهاجرت تحصيلي درونمرزي به جز مسائل و پيامدهاي فرهنگي و اجتماعي و حتي اقتصادي كه براي كشور به وجود ميآورد، اجازه نميدهد دستگاه آموزش عالي نسبت به اسكان و رفاه نسبي دانشجويان غيربومي بيتفاوت باشد. در همين رابطه اين دستگاه، تأمين خوابگاههاي دانشجويي را به منظور فراهم كردن امكانات براي دسترسي عادلانه دانشجويان سراسر كشور به منابع و مجامع درجه بالاي علمي كشور در دستور كار قرار ميدهد.
با اين حال، اعلام وجود صف 50 هزار نفري دانشجويي براي استفاده از امكانات خوابگاهي، اين پيام را با خود دارد كه بازمهندسي پيكر تربيت نيروي انساني در رشتههاي گوناگون در كشور همچنان از بازار كار بومي مناطق پيروي نميكند و گرفتن مدرك به هر قيمت همچنان در صدر برنامههاي جوانان كشور است.
مسئله جايي جالبتر ميشود كه تصميم ميگيريم اين روش نادرست را با روش نادرستتري مثل تهيه خوابگاه و... اصلاح كنيم، يعني به جاي اينكه مهاجرت تحصيلي را به حداقل ممكن كاهش دهيم، ظرفيت و امكانات را (هر چند ناقص) به حداكثر ممكن نزديك ميكنيم. اينكه مديران آموزش عالي در رسانهها براي تأمين خوابگاههاي بيشتر چانه زني ميكنند يا آمار متقاضيان استفاده از خوابگاهها و امكانات رفاهي آموزش عالي را اعلام ميكنند نشان از همين رويكرد است، در عين اينكه افزايش بودجه صندوق رفاه دانشجويي نيز در سالهاي گذشته مفسدههايي داشته كه در دست بررسي هستند. به بيان ديگر مديريت خدمات و امكانات رفاهي دانشجويي از يك سو براي تأمين نيازهايي كه تصاعدي بالا ميروند بودجه و اعتبارات طلب ميكند و از سوي ديگر نميتواند تخصيص اين منابع و اعتبارات را مديريت كند به طوري كه پراكندگي منابع و امكانات در كشور تصويري كاريكاتوري به خود ميگيرد يا درگير پروندههاي تخلفات مالي ميشود. در اين ميان چانهزنيها براي بوميگزيني فراموش و كم ميشود.
این شیوه مدیریت خوابگاههای دانشجویی درست مثل ترافیک کلان شهرها است که به جای مدیریت و یا کنترل ورود خودرو به خیابانها، ظرفیت خیابانها و برزگراهها با بر هم زدن نظم و ساختار محلات بومی و عقبنشینی ساختمانها و تحمیل هزینه مضاعف به دوش بودجه شهرداریها و شهروندان افزایش می یابد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 104]