واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:

گزارش نشریه آمریکایی؛
نیویورکتایمز: اقدام ایران مذاکرات را پیچیدهتر کرده است
اوباما باید در مورد زمان برداشتن شدیدترین تحریم ها علیه ایران تصمیم بگیرد. انتظار بیش از حد، خطر از هم گسستن توافق را به دنبال دارد به ویژه آن که عامه مردم ایران در قبال همکاری، هیچ منفعت اقتصادی به چشم نبینند.
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، روزنامه "نیویورک تایمز" (NYTimes) در گزارشی نوشت: با رشد ذخایر ایران، مذاکرات پیچیده تر شده است. این روزنامه آمریکایی با اشاره به گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی می نویسد: از زمان آغاز گفتگوهای هسته ای در یک سال و نیم گذشته ایران به آهستگی میزان ذخایر اورانیوم خود را افزایش داده است، که می تواند به عنوان سوخت رآکتور یا بمب مورد استفاده قرار گیرد. بر اساس گزارش بازرسان بین المللی، ذخایر سوخت هسته ای تهران در 18 ماه طول مذاکرات گذشته 20 درصد افزایش نشان می دهد و به این ترتیب ادعای دولت اوباما راجع به "منجمد" و متوقف کردن برنامه ایران در این مدت را تا حدودی زیر سؤال برده است. این روزنامه آمریکایی می افزاید:«اما مقامات و کارشناسان غربی قادر به فهم دلیل این مطلب نیستند. در میان احتمالات، مشکلات فنی ایران است که منجر به عدم توفیق این کشور در تبدیل مقداری از اورانیوم غنی شده خود به میله سوخت برای استفاده در رآکتور شده است. احتمال دوم آن است که ایران با هدف داشتن امتیاز و برتری در صورت شکست مذاکرات دست به افزایش ذخایر خود زده است.
نیویورک تایمز با اشاره به گزارش اخیر آژانس، می نویسد: بازرسان آژانس که تقریباً به صورت روزانه به بیشتر تأسیسات تولیدی هسته ای ایران دسترسی داشته اند، هیچ شواهدی از حرکت شتابان ایران به سمت سلاح هسته ای گزارش نکرده اند و گفته اند تهران کار بر تأسیساتی را که می توانسته به آن توانایی ساخت بمب بدهد متوقف کرده است. این روزنامه، توافق پیش رو را درصورت به نتیجه رسیدن، مجوزی برای ایران برای باقی نگه داشتن تنها 300 کیلو سوخت هسته ای دانسته است که برای یک سلاح هسته ای کمتر از میزان کافی است.
این به این معنی است که ایران مجبور خواهد بود بیش از 9 تن از ذخایر خود را در مدت چندماه از دسترس خارج کند. یک راه ساده برای این منظور انتقال سوخت به خارج کشور است که عباس عراقچی در ماه مارس این احتمال را رد کرده است. چندین نفر از مقامات دولت آمریکا به شرط ناشناس ماندن گفته اند "ایرانی ها متوجه اند که تحت توافق نهایی، متعهد به دست برداشتن از تقریباً تمام سوخت خود و نگه داری ذخایر کوچکی برای مدت 15 سال هستند. این مقامات در مورد چگونگی این اقدام از سوی ایران اظهار بی اطلاعی کرده اند و گفته اند: «مطمئن نیستیم و این مشکل آن هاست، نه مشکل ما؛ اما یک مشکل است.» نیویورک تایمز می نویسد: طرحی در 2013 برای کاهش ذخایر ایران، مبتنی بر طرح اعلامی ایران برای ساخت یک نیروگاه تبدیل در مجتمع گسترده هسته ای اصفهان ارائه شده بود. این نیروگاه قرار بود اورانیوم به تازگی غنی سازی شده را به عنوان اولین قدم برای ساخت میله سوخت رآکتور، به پودر اکسید تبدیل کند. به عبارت دیگر، در این حالت ذخایر نه کاهش و نه افزایشی در خود نمی بینند. براساس اعلام مرکز تحقیقاتی سیاست دوحزبی (BPC) مستقر در واشنگتن در ماه فوریه، ایران موفق به انجام فرایند تبدیل نشده است. این گزارش می افزاید: «در نتیجه، ذخایر اورانیوم غنی شده ایران در مقایسه با آغاز اجرای توافق اولیه "به شدت در حال افزایش" است.» البته نیویورک تایمز اشاره می کند که «بخش کوچکی از این افزایش محصول وفادارماندن ایران به بخش دیگری از توافق مربوط به تبدیل ذخایر اندک اورانیوم با غنای متوسط خود که نزدیک ترین اورانیوم به مرحله بمب است به سوخت باغنای کم می باشد.» این روزنامه در ادامه می نویسد: «چیزی که همچنان مجهول باقی می ماند، علت مانع بر سر راه این نیروگاه [تبدیل سوخت] جدید است: دلایل فنی، وقت کشی، یا ترکیبی از هر دو. مؤسسه علوم و امنیت بین الملل (ISIS) مستقر در واشنگتن روز جمعه در تحلیلی بیان کرده است که براساس اعلام مقامات ایرانی، به درستی کارنکردن مرحله نهایی نیروگاه علت وقوع این تأخیر بوده است.
اما خود ایرانی ها بر داستان پیچیده تری تأکید می کنند. علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران اوت سال گذشته در آیین افتتاح این نیروگاه، فائق آمدن بر خرابکاری صنعتی را علت این مسئله دانسته است، روشی که بر طبق شایعاتی درازمدت، غرب برای کندکردن برنامه هسته ای ایران دنبال کرده است.
نیویورک تایمز در پایان می نویسد: «آقای اوباما باید در مورد زمان برداشتن شدیدترین تحریم ها علیه ایران تصمیم بگیرد. اگر او حتی به صورت جزئی تحریم ها را پیش از نابودی یا انتقال کامل اورانیوم تا آخرین و کوچکترین ذره آن از سوی ایران بردارد، ممکن است اهرم خود را برای کسب اطمینان از وفادارماندن ایران به باقی تعهدات خود از دست بدهد. از سوی دیگر، انتظار بیش از حد، خطر از هم گسستن توافق را به دنبال دارد به ویژه آن که عامه مردم ایران از قبل همکاری، هیچ منفعت اقتصادی به چشم نبینند.»

505
۱۳/۰۳/۱۳۹۴ - ۰۱:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]