واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: :تقريبا هيچ ماده مخدري وجود ندارد که بر مغز تاثير منفي و مخرب نگذارد. در مورد کروکوديل هم همين اتفاق ميافتد. کروکوديل از نظر تخريبي که در مغز ايجاد ميکند با توجه به قدرت و تاثيري که دارد بدتر از هروئين و مورفين است و به همين دليل آسيبي که وارد ميکند بسيار بيشتر و خطرناکتر است.
به گزارش تراز ، دکتر جمال شمس، دانشيار دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي، روانپزشک در هفته نامه زندگی مثبت نوشت: کيست که نداند مصرف موادمخدر چه تاثيرات مخربي بر جسم و روان فرد ميگذارد؟ بدون شک با آگاهسازيهاي رسانههاي مختلف ديگر همه تا حدود زيادي ميدانند نبايد به سمت اين قبيل مواد رفت اما چه ميشود که برخي جوانان با علم به اين موضوع هنوز حاضرند خودشان را در مقابل يک ماده شيميايي بازنده کنند؟ حتما ميدانيد که اعتياد نوعي بيماري است اما اين بيماري ذهني که هم عملکرد مغز و هم رفتار فرد را تحتتاثير قرار ميدهد، در حال حاضر به قيمت جان افراد تمام ميشود. درست است که هنوز نميتوان با قطعيت گفت که چرا افراد معتاد ميشوند اما ميتوان همچنان اميدوار بود که آگاهيبخشي تا حدود زيادي ميتواند تعداد بيشتري از جوانان را از افتادن در اين دام نجات دهد. اين روزها کلمه «کروکوديل» به جز آن حيواني که در آبها زندگي ميکند و دندانهاي تيزي دارد، به ماده مخدري هم گفته ميشود که حتي شايد بتوان گفت خطرناکتر از اين حيوان عمل ميکند. اين ماده مخدر مصرفکننده را کمکم از درون متلاشي ميکند و شايد بهترين تعبير براي نام نهادن اين ماده مخدر همين حيوان عظيمالجثه و خطرناک باشد .
کروکوديل چيست؟
ماده مخدر کروکوديل در واقع يکي از ترکيبات شيميايي مورفين است که دزومورفين نام دارد. دزومورفين Desomorphine، از مشتقات ماده مخدر هروئين است که تاثير آرامبخشي بسيار سريع و قدرتمندي دارد. اين ماده مخدر در سال 1932 کشف شد و قدرت آن 8 تا 10 برابر قدرت مورفين است. در آن سالها اين ماده مخدر در اروپا بهدليل واکنش سريع در مواردي مثل تهوع با مقاصد درماني مورد استفاده قرار ميگرفت. دزومورفين نسبت به مورفين مسکن قويتري است و خيلي سريع جذب ميشود و نيمه عمر کوتاهتري دارد و بهعنوان يک مسکن داروي خوبي محسوب ميشود. به همين دليل بود که بهعنوان مسکن ساخته شد و در اروپا بهطور محدود مورد استفاده قرار گرفت. اين دارو جزو داروهاي توهمزا نيست و بيشتر نشئگي ايجاد ميکند و با شيشه و متامفتامين متفاوت است.
کار روسها بود
اين ماده که از مشتقات مورفين است در دهه 90 ميلادي در روسيه و اوکراين بهطور غيرقانوني ساخته شد و مورد مصرف قرار گرفت. واقعيت اين است که دزومورفين از نظر شيميايي بسيار ساده است. اين ماده با ترکيب کدئين، يد و برخي داروها و مواد شيميايي ديگر قابلتوليد است و به همين دليل افرادي که در کار قاچاق موادمخدر هستند اين ماده را تهيه ميکنند و در اختيار افراد معتاد قرار ميدهند.
نشئهکننده قوي
اين ماده از نظر خواص شيميايي و اعتيادآوري شبيه هروئين است اما تفاوت مهم آن با هروئين اين است که از هروئين بسيار قويتر است و خواص نشئهکنندگي و ضددردي قويتري دارد. هروئين بهطور معمول هنگام استفاده 6 تا 8 ساعت فرد را در حالت نشئه نگه ميدارد اما نشئگي کروکوديل يا دزومورفين بسيار کوتاه و در حد يک ساعت و نيم است. همين خاصيت نشئگي کوتاهتر و نيمهعمر کوتاهي که اين ماده دارد، درصد اعتيادآوري آن را بالاتر ميبرد و يکي از دلايلي که بيشتر مورد سوءمصرف قرار ميگيرد، همين است. بهطور ساده ميتوان گفت کروکوديل ماده مخدر سخت و اعتيادآورتري محسوب ميشود.
مغز را تخريب ميکند
تقريبا هيچ ماده مخدري وجود ندارد که بر مغز تاثير منفي و مخرب نگذارد. در مورد کروکوديل هم همين اتفاق ميافتد. کروکوديل از نظر تخريبي که در مغز ايجاد ميکند با توجه به قدرت و تاثيري که دارد بدتر از هروئين و مورفين است و به همين دليل آسيبي که وارد ميکند بسيار بيشتر و خطرناکتر است.
چرا کروکوديل؟
نکته مهم درباره اين ماده مخدر اسمي است که براي آن انتخاب شده است. اينکه چرا به اين ماده کروکوديل گفته ميشود به اين موضوع مرتبط است که اين ماده بعد از تزريق بهصورت ذرات نامحلول درميآيد و در عروق پوست گير ميکند و ضايعات پوستي ايجاد ميکند که پوست را نکروز ميکند و آن را از بين ميبرد. اين مخدر عفونتهاي پوستي ايجاد ميکند که در نهايت به قانقاريا منجر ميشود. همين عامل باعث ميشود پوست فرد مصرفکننده مانند پوست کروکوديل زبر و سبزرنگ شود. در اصل اين وجه تسميه به اين دليل است که پوست فرد مصرفکننده شبيه کروکوديل ميشود.
چه تفاوتي با کراک دارد؟
کراک هم هروئيني است که بسيار خالص و قويتر از هروئين معمولي است. کروکوديل نسبت به کراکي که در ايران موجود است قويتر است و نيمهعمر کوتاهتري دارد و آسيب بيشتري هم ميرساند. بهدليل عفونتهايي که اين ماده ايجاد ميکند گفته ميشود کروکوديل از درون بدن را ميخورد. نکته مهم اينجاست که همراه کراک مواد ديگري مانند کافئين هم موجود است اما کروکوديل بهصورت خالص دزومورفين است.
بازگشتي نيست
عفونتها معمولا ظرف يکي- دو سال مصرفکننده را از بين ميبرد چون عفونتهاي پوستي و خوني شديدي ايجاد ميکند. گفته ميشود با هر دوز مصرف، يک سال از عمر فرد مبتلا به کروکوديل کاسته ميشود. از آنجا که درمان کروکوديل سخت و کشنده است افراد نبايد خطر و از اين مواد استفاده کنند چون خودشان را به دردسر بزرگي مياندازند. از سوي ديگر استفاده از اين ماده بين افرادي که فشارخون بالا دارند يا به بيماريهاي قلبي مبتلا هستند بهطور حتم و در فاصلهاي نهچندان دور آنها را به مرگ نزديکتر ميکند. مسئله اصلي اين است که حتي افراد سالم هم با استفاده از اين ماده خيلي زود دچار مشکل ميشوند.
ترک ندارد
با توجه به خواصي که اين ماده دارد و شبيه مورفين است از نظر درماني شبيه هروئين است ولي جديت بيشتر و اراده قويتري در درمان نياز دارد و همکاري بيمار در درمان بسيار تعيينکننده است.
افراد معتاد به هروئين اين شانس را دارند که بتوانند اعتياد خود را ترک کنند اما درباره کروکوديل موضوع متفاوت است. کروکوديل تقريبا هيچکس را زنده رها نميکند اما بهطور کلي ميتوان از متادون و درمانهاي جايگزين استفاده کرد.
البته بايد توجه داشته باشيد عوارض پوستي اين بيماري قابلدرمان نيست و درمان بسيار سختي دارد چون اگر اين عفونتها رگهاي پوست را از بين ببرد دارو به راحتي به اين ضايعات نميرسد به اين ترتيب فردي که آن را استفاده ميکند با خودش فکر ميکند اگر عفونتي هم ايجاد شد ميتواند درمانش کند غافل از اينکه نابودي شريانها مانع از رسيدن دارو به محل عفونت ميشود.
چرا محبوب شد؟
يک علت اينکه اين ماده در روسيه و اوکراين خيلي زود پخش شد اين بود که توليد آن ارزان بود و قيمت پاييني نسبت به بسياري از موادمخدر داشت. به همين دليل بسياري از افراد به جاي اينکه دنبال موادي مانند کراک يا شيشه بروند دنبال کروکوديل رفتند چون حس نشئگي آن نسبت به ساير مواد زياد است.
سلامت نیوز: مراقب باشيد طعمه کروکوديل نشويد!
منبع: جام جم
دوشنبه 11 خرداد 1394 ساعت 14:21
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 75]