محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1830018746
ایرانی ها احساساتی اند، درست یا غلط؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
ایرانی ها احساساتی اند، درست یا غلط؟
در اینجا می خواهم دست کم با گزاره «ایرانی ها احساساتی اند» به شکلی احساساتی برخورد نکنم و نخست به ریشه های چنین برداشتی از خلق و خوی «ایرانیان» نزدیک شوم.
مجله تجارت فردا - روزبه آقاجری، پژوهشگر مطالعات فرهنگی و اجتماعی: بگذارید با یک تصویر آغاز کنیم: خبری پخش می شود که دختری برای حفظ خود از تجاوز، از بالکن هتلی جمع می شوند، شعار می دهند و بعد هتل را به آتش می کشند. چه داوری ای نسبت به چنین تصویری خواهیم داشت؟ برخی می گویند «این افراد احساسات شان تحریک شده و دست به عملی احساساتی زده اند» اما بسیاری دیگر جمله ای مشهور و خاص را بر زبان می آورند: «ببینید! ایرانی ها احساساتی اند».
چنین جمله ای ممکن است بر زبان راننده تاکسی، کارمند ساده، کشاورزی روستایی و حتی جامعه شناسی نام و نشان دار جاری شود. جالب اینکه آن جامعه شناس خودمانی درباره خلق و خوی ایرانی ها می نویسد: «ما ایرانی ها چه دوست داشته باشیم و چه دوست نداشته باشیم، مردمی هستیم که در اکثر موارد، احساسات مان در اتخاذ و انتخاب مسیرمان نقش تعیین کننده ای را ایفا می کند.»
در اینجا می خواهم دست کم با گزاره «ایرانی ها احساساتی اند» به شکلی احساساتی برخورد نکنم و نخست به ریشه های چنین برداشتی از خلق و خوی «ایرانیان» نزدیک شوم و دوم، نشان دهم که چنین گزاره ای از چه نوع رویکرد و نگاهی به زندگی اجتماعی و حیات فکری مردمان برآمده است و سوم، نشان دهم چنین برداشت و داوری ای درباره کنش و رفتار مردمان چگونه جنبه هایی مهم و بنیادی از یک رویداد را نادیده می گیرد و تحریف می کند.
1- ریشه ها
همه- از بقال سر کوچه تا جامعه شناسان خودمانی- باور دارند که «ایرانی ها احساساتی اند» و برای اثبات آن دلیل می آورند اما بگذارید این پرسش ساده را مطرح کنیم که ما، ایرانیان از چه زمانی فهمیدیم که احساساتی هستیم؟ این، پرسشی مهم است. در هیچ کتاب یا نوشته ای که درباره خلق و خوی ایرانیان نوشته شده است، به این پرسش پاسخ داده نشده است. پرسش بالا دو بخش دارد: یکی بخش «ما، ایرانیان» و دومی بخش «احساساتی بودن» مان. شاید بیش از 150 سالی از زمانی نگذشته باشد که خود را با عبارت «ما، ایرانیان» می شناسیم چرا که قدمت «ملت شدن» ما از آن فراتر نمی رود.
نکته این است که در پس عبارت «ما، ایرانیان» و «ما، ملت ایران» نهفته است و قدمت آن هم به دو سده اخیر می رسد؛ از آن زمانی که به عنوان «یک ملت» رسمیت یافتیم و شکل «کشور»ی یکپارچه را پیدا کردیم؛ در قالب یک دولت- ملت (nation-state). اما شکل گیری یک ملت خود به خود باعث نمی شود که ویژگی ای مثل احساساتی بودن به آنها نسبت داده شود. ما نه از منظر خودمان بلکه از منظر دیگری «احساساتی» شناخته شدیم. سفرنامه ها و بعدا تاریخ نویسی های دو سده اخیر سرشار از نسبت دادن ویژگی های روان شناختی به ایرانی ها هستند.
2- پیش فرض و رویکردها
باید پیش فرض هایی داشته باشیم تا جمله «ایرانی ها احساساتی اند» معنایی روشن داشته باشد. این پیش فرض ها کدام اند؟ برای این کار نخست باید جمله «ایرانی ها احساساتی اند» را کمی باز کنیم: «ایرانی ها دارای ویژگی روان شناختی احساساتی بودن هستند.» پیش فرض اول در این عبارت، این است که «ایرانی ها» کلیتی یکپارچه، شامل و منسجم را شکل می دهند.
چنین چیزی کم و بیش بی معناست. کسانی که به معنای مدرن کلمه، شهروند کشور ایران فرض می شوند و می توان آنها را «ایرانی» خواند، چنان تنوع قومی، فرهنگی و اجتماعی دارند که به هیچ وجه نمی توان آنها را دارای ویژگی یکسان دانست. پیش فرض دوم به این تصور نادرست بر می گردد که یک ملت، مانند یک ارگانیسم زنده دارای مغز و فکری واحد است، پس می توان آن مغز و فکر واحد را از طریق نسبت دادن ویژگی های روان شناختی مثل احساساتی بودن، شجاع بودن، حسابگر بودن یا مانند آن تشریح کرد.
این پیش فرض هم ساده انگارانه است. یک ملت، تنها روی کاغذ و در مکاتبات دولتی و حکومتی می تواند به عنوان یک پیکر واحد فرض شود که دارای فکری واحد است، پس آن فکر، ویژگی روان شناختی مشخصی دارد. چنین تصوری مشخصا ناشی از آن رویکرد عام است که می خواهد ملت را با دولت یکی کند. ما از دولت- ملت به عنوان پدیده ای مدرن حرف زدیم اما کنار هم آوردن این دو کلمه به هیچ وجه به معنی یکی بودن آنها نیست. پیش فرض سوم به روش نادرست در برخورد با پدیده های اجتماعی بر می گردد: تجربه گرایی خام و تعمیم دلبخواهانه. فرض کنید صبح زود که از خانه بیرونی می آیم، رفتارم پرخاشگرانه از راننده تاکسی ببینم، به اولین مغازه که رسیدم، صاحب مغازه با من پرخاش کند و در محل کار رییس ام پرخاشگرانه به من دستور دهد.
از منظر رویکرد تجربه گرایی خام و با تعمیم نادرست ویژگی های افراد به جامعه می توانیم به این نتیجه عام برسیم که ایرانی ها پرخاشجو هستند. اما چنین چیزی بی معنی است. اینکه من تجربه فردی و نارسای خود را معیاری برای داوری درباره «خلق و خوی یک ملت» قرار دهم، تعمیمی دلبخواهانه و برآمده از تجربه گرایی خام و ساده انگارانه است. ممکن است چنین داوری ای از یک راننده تاکسی یا یک کارمنده ساده بانک عجیب و حتی مضحک به نظر نرسد، اما هنگامی که یک جامعه شناس در رادیوی سراسری می گوید که «ما در تاریخمان صرفا بر پایه احساسات عمل کرده ایم و باید این را تغییر دهیم» دقیقا عبارتی مضحک و بی معنی بر زبان آورده است.
این سه پیش فرض، ما را یکراست به عبارت «ایرانی ها احساساتی اند» می رسانند و به روشنی می توان نشان داد که آن سه پیش فرض تا چه اندازه نادرست، بی معنی و حتی مضحک اند.
3- زمینه ها
اما این، همه ماجرا نیست. بگذارید به مثال آغازین این نوشته برگردیم. آیا آنچه از آن رویداد روایت کردیم، همه ماجرا را توضیح می دهد؟ و مهم تر این که آیا مردمی که جلوی آن هتل جمع شدند و آن را به آتش کشیدند، صرفا براساس یک ویژگی روان شناختی یعنی احساسی بودن دست به این عمل زدند؟
وقتی عبارت «ایرانی های احساساتی اند» را برای توضیح آن ماجرا به کار می بریم، بیش از آن که در حال «توضیح دادن» آن رویداد باشیم، در حال تحقیر آن مردمی هستیم که دست به آن کار زده اند. تصویر «آتش زدن هتل» چنان خاطر آرامش خواه و ساده انگار ما را می آشوبد که فراموش می کنیم بپرسیم آنها چرا دست به این کار زده اند؟ نکته مهم درک این است که «آدمیان هستند که تاریخ خود را می سازند (و رویدادها را رقم می زنند) ولی نه آن گونه که دل شان می خواهد، یا در شرایطی که خود انتخاب کرده باشند؛ بلکه در شرایط داده شده ای که میراث گذشته است و خود آنان به طور مستقیم با آن درگیرند، (چنین می کنند)» تنها چنین درکی از زندگی، روابط، کنش ها و رفتار انسان هاست که می تواند از عبارت پردازی های توخالی مانند «ایرانی ها احساساتی اند» پرهیز کند. در نظر گرفتن انسان ها در شرایط خاص و در چارچوب ساختارها و روابط مشخص است که می تواند ما را به درکی دقیق و درست از کنش ارادی و قصدمندانه آنها برساند.
نتیجه
بررسی کردیم که نسبت دادن ویژگی های روان شناختی به کنش و رفتار گروه ها و جامعه ها چه ریشه هایی دارد، از چه پیش فرض هایی ناشی می شود و چگونه شرایط و زمینه واقع آن کنش یا رفتار را نادیده می گیرد. اما حرف مان ناتمام خواهدماند اگر به پرسش نپردازیم که قدرت و نهادها چه نقشی در این میان بازی می کنند؟ هرنوع قدرتی تنها در صورتی می تواند حکمرانی ای بلامنازع داشته باشد که کارکردی مانند آن عبارت پردازی بی معنی پیدا کند: تنوع زایای زندگی انسانی را در یکپارچگی های صوری حل کند، دست به تعمیم های دلبخواهانه درباره افراد و جامعه بزند و شرایط و زمینه پدیدآیی یک کنش یا رفتار را نادیده بگیرد. در این صورت است که می تواند با خیالی آسوده گستره حکمرانی اش را بیفزاید، چرا که در این صورت است که جا برای هژمون گفتمان او فراهم می شود.
از این لحاظ، عبارت «ایران ها احساساتی اند» که ورد زبان بسیاری از جامعه شناسان خودمانی و پژوهشگران نام و نشان دار است، چیزی نیست جز تجلی قدرتی استعماری، ذهن گرا و غیرواقع بینانه.
تاریخ انتشار: ۱۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]
صفحات پیشنهادی
سخنگوی دولت:قانون هدفمندی یارانه ها از ابتدا غلط و نادرست اجرا شده است/نرخ کرایه ها پس از تک نرخی شدن بنزین اف
سخنگوی دولت قانون هدفمندی یارانه ها از ابتدا غلط و نادرست اجرا شده است نرخ کرایه ها پس از تک نرخی شدن بنزین افزایش نخواهدیافت سخنگوی دولت در مصاحبه با شبکه خبر گفت افزایش قیمت در حامل های انرژی بر اساس مصوبات قانون توسعه و قانون بودجه سال 1394 انجام شده است و دولت با هرگونه افزایسخنگوی دولت: اجرای قانون هدفمندی یارانه از روز اول غلط و نادرست بود / روحانی بنزین 1500 تومانی را نپذیرفت / سن
سخنگوی دولت اجرای قانون هدفمندی یارانه از روز اول غلط و نادرست بود روحانی بنزین 1500 تومانی را نپذیرفت سناریوی ترمیم کابینه واقعی نبود محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در برنامه تیتر شبکه خبر به تبیین ضرورت تغییر قیمتهای حاملهای انرژی پرداخت به گزارش نامه نیوز در ابتدایآزاداندیشی کارشناسان داوری و خبرنگاران ایرانی قابل تحسین است قدوسی: برخی کارشناسان معتقدند گل الهلال به درستی
آزاداندیشی کارشناسان داوری و خبرنگاران ایرانی قابل تحسین استقدوسی برخی کارشناسان معتقدند گل الهلال به درستی مردود شده استمدیر روابط عمومی باشگاه پرسپولیس گفت برخی کارشناسان معتقدند داور در صحنهای که گل الهلال عربستان را مردود اعلام کرده تصمیم درستی گرفته است حسین قدوسی در گفترادیو سلامت «سفره ایرانی» چید/ آگاهیبخشی درباره اطلاعات غلط
رادیو سلامت سفره ایرانی چید آگاهیبخشی درباره اطلاعات غلط شناسهٔ خبر 2760409 - سهشنبه ۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۱ ۱۰ هنر > رادیو و تلویزیون مدیر گروه تغذیه و سلامت رادیو سلامت برنامه های این گروه برنامه ساز را که از ۲۶ اردیبهشت در کنداکتور شبکه شروع به کار کرده اند تشریح و به بخشافزایش قیمت حاملهای انرژی بر اساس قانون هدفمندی یارانهها صورت گرفت/ اجرای قانون هدفمندی از ابتدا غلط و نادرس
نوبخت در برنامه تیتر امشب مطرح کرد افزایش قیمت حاملهای انرژی بر اساس قانون هدفمندی یارانهها صورت گرفت اجرای قانون هدفمندی از ابتدا غلط و نادرست بود سخنگوی دولت در برنامه تیتر امشب که از شبکه خبر در حال پخش است به تبیین ضرورت تغییر قیمتهای حاملهای انرژی پرداخت به گزارش خبرنتفسیر غلط اطلاعات ژنتیکی، منشأ درمانهای نادرست بیماران سرطانی
شنبه ۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۱۳ بسیاری از بیماران سرطانی برای شناخت دقیق از تغییرات ژنتیکی بیماری خود به ناچار آزمایشهای ژنتیکی متعددی را انجام میدهند اما به عقیده محققان تاکنون بسیاری از این آزمایشها منشا درمانهای نادرستی در این بیماران بوده است به گزارش خبرنگار علمی ایسنا منطقواقعا مسخره است که دو هفته در ایران به خاطر استقلال محبوس شده ام / این رفتار با یک فرد غیر ایرانی اصلا درست نی
ساموئل واقعا مسخره است که دو هفته در ایران به خاطر استقلال محبوس شده ام این رفتار با یک فرد غیر ایرانی اصلا درست نیست هافبک فصل گذشته پیکان با انتقاد از مسئولان باشگاه خود و استقلال گفت که از استقلال به فیفا شکایت کرده و از اینکه شرایط عجیبی در ایران برایش پیش آمده خیلی ناراحنگاهی به حضور فیلم «ناهید» در جشنواره کن در خط «جدایی.. »؛ از ملبورن تا ناهید/جشنوارههای
نگاهی به حضور فیلم ناهید در جشنواره کندر خط جدایی از ملبورن تا ناهید جشنوارههای غربی همچنان به دنبال ارائه تصویر نادرست از جامعه ایرانیجشنوارههای غربی به دنبال به تصویر کشیدن همان تصویر نادرست از جامعه ایرانی است که از جدایی نادر از سیمین شروع شده و ارائه آن به جامعه جهانینگاهی به موقوفات ایرانیان در هند
نگاهی به موقوفات ایرانیان در هندتاریخ انتشار شنبه ۹ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۲ ۲۵ ایرانیان در یک قرن اخیر بیش از صدها آپارتمان مغازه حسینیه مسجد زمین و مستغلات برای انجام امور خیریه در شهرهای مختلف هندوستان وقف کرده اند که برخی از آنها در آستانه تخریب قرار دارد به گزارش ایرنا همفرزندان زنان سرپرست خانوار که مدرک فنی حرفه ای گرفته اند، بیمه می شوند
رئیس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شهرداری تهران فرزندان زنان سرپرست خانوار که مدرک فنی حرفه ای گرفته اند بیمه می شوند رئیس ستاد توانمندسازی زنان سرپرست خانوار شهرداری تهران گفت با صحبت هایی که با مسئولین تامین اجتماعی شهر تهران انجام شد این قول را گرفتیم که تمام فرزنداسنجاب زمینی قربانی باورهای غلط
سنجاب زمینی قربانی باورهای غلط همدان- ایرنا- رییس اداره حفاظت محیط زیست کبودراهنگ گفت برخی از روستاییان سنجاب زمینی را با گورکن اشتباه گرفته و فکر می کنند این حیوان اقدام به از بین بردن قبور اموات کرده به این منظور اقدام به کشتار بی رویه آنان می کنند روح الله زال پور روز سه شنبزن ایرانی با وعده ازدواج، افغانها را سرکسیه میکرد / کلاهبرداری 300 میلیونی از یک فوتبالیست/ پای بازیگر سریال
در باشگاه شبانه بخوانید زن ایرانی با وعده ازدواج افغانها را سرکسیه میکرد کلاهبرداری 300 میلیونی از یک فوتبالیست پای بازیگر سریال امام علی ع در آستانه قطع شدن است در باشگاه شبانه امشب جزییات کلاهبرداری زنی ایرانی را بخوانید که با همکاری همسرش و با وعده ازدواج از هشت مبازیکن ایرانی در دو راهی آژاکس و فاینورد
بازیکن ایرانی در دو راهی آژاکس و فاینوردتاریخ انتشار دوشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۲۱ ۵۱ علیرضا جهانبخش تایید کرد که از دو باشگاه آژاکس و فاینورد هلند پیشنهاد جدی دارد به گزارش ایسنا هافبک ایرانی تیم فوتبال نایمخن که در فصل گذشته رقابتهای لیگ دسته یک هلند به همراه این تیم بهحمله مجازی کاربر ایرانی به نامزد رونالدو! +تصویر
حمله مجازی کاربر ایرانی به نامزد رونالدو تصویر کاترينا نامزد غير رسمي کريس رونالدو فوق ستاره رئال مادريد با انتشار عکسي از پيامهاي يک کاربر ايراني به او در واتساپ از حمله کاربران مجازي ايراني به خود خبر داد او در توضيح عکسش نوشت اين روزها پيام هايي از اين دست را زياد درياچلوکباب ایرانی آمریکایی ها را عصبانی کرد!
چلوکباب ایرانی آمریکایی ها را عصبانی کرد سرپرست تیم ملی والیبال کشورمان شب گذشته با تهیه غذای ایرانی برای ملی پوشان موجب عصبانیت امریکایی ها شد سایت فدراسیون والیبال نوشت روز گذشته پس از آخرین تمرین جدی و نفسگیر ملیپوشان پیش از آغاز رقابتهایشان در لیگ جهانی 2015 با توجه بهآیا رستم ایرانی همان ایندره هندی است؟
آیا رستم ایرانی همان ایندره هندی است جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری - پژوهشکده زبان شناسی متون و کتیبه های پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نشست تخصصی با عنوان آیا رستم را می توان ایندره هندی دانست برگزار کرد به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین مریم دارا عضو هیأت علمیوقتی ایرانی ها سوژه رسانه های جهان می شوند
وقتی ایرانی ها سوژه رسانه های جهان می شوندتاریخ انتشار سه شنبه ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ ساعت ۱۱ ۳۵ در عصر ارتباطات و میان غوغای هزاران رسانه در سطح دنیا سوژه شدن کار سختی نیست ایرانیها هم از این قاعده مستثنا نیستند حرکات عجیبی در ورزش کشورمان اتفاق افتاده که سوژه رسانهها-
سبک زندگی
پربازدیدترینها