تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 6 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هنگامى كه مؤمن بر صراط مى‏گذرد، و مى‏گويد: بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم. ناگاه زبان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1834472621




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نقص بزرگ صنعت برق در ایران چیست؟ / این انرژی جان 1.8 میلیون نفر آمریکایی را نجات داد!


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نقص بزرگ صنعت برق در ایران چیست؟ / این انرژی جان 1.8 میلیون نفر آمریکایی را نجات داد!
چرا سانتریفیوژ باید بچرخد؟ (1)
نقص بزرگ صنعت برق در ایران چیست؟ / این انرژی جان 1.8 میلیون نفر آمریکایی را نجات داد! آلایندگی نیروگاه‌های برق واقعاً زیاد است. یک مطالعه در سال 2013 نشان داده که 40 درصد از حجم دی‌اکسید کربن در جو زمین ناشی از فعالیت نیروگاه‌های برق است!


گروه اقتصادی فرهنگ نیوز - محمدحسین امینی: انرژی برق سه حُسن عمده دارد و یک عیب اساسی! اولین حُسن «قابلیت انتقال» حتی به دوردست‌هاست. خوبی دوم «سهولت تبدیل» آن به دیگر انواع انرژی است. و حُسن سوم «کنترل‌پذیر بودن» است. اما آن عیب اساسی این است که برق چندان قابل «ذخیره‌سازی» نیست و اگر ما بخواهیم همواره برق داشته باشیم، اغلبِ نیروگاه‌های برق هم باید «همیشه» کار کنند. همین ضرورتِ «همیشه کار کردن» است که توجه‌ها را به بحث میزان آلایندگی جلب می‌کند: آلودگی ناشی از فعالیت مداوم نیروگاه‌های برق چقدر است و چطور می‌شود آن را کمتر کرد؟خبر بد این است که آلایندگی نیروگاه‌های برق واقعاً زیاد است. یک مطالعه در سال 2013 نشان داده که 40 درصد از حجم دی‌اکسید کربن در جو زمین ناشی از فعالیت نیروگاه‌های برق است![1]هم برق، هم آب‌وهوا!ما برای زندگی به انرژی برق نیاز داریم. اما نه‌فقط برق، بلکه هیچ نوع از انرژی نه تولید می‌شود و نه از میان می‌رود! انرژی‌ها صرفاً به انواع مختلف از یکدیگر تبدیل می‌شوند. انرژی برق هم باید از «تبدیل‌شدن انرژی‌های دیگر» به دست آید: انرژی پتانسیل آب، انرژی سوخت‌های فسیلی و گیاهی، انرژی گرمای درونی زمین، انرژی تابشی خورشید، انرژی وزش باد و انرژی نهفته در هسته اتم! به‌هرحال یکی از این انرژی‌ها باید به برق تبدیل شود تا بتوانیم زندگی کنیم.از طرف دیگر، علاوه بر برق به محیطی نیاز داریم که آب‌وهوایش هم قابل زیستن باشد. از هیچ‌کدام نمی‌توان صرف‌نظر کرد. بدون برق، روند پیشرفت ما متوقف می‌شود. و بدون آب‌وهوای قابل‌قبول، کسی نمی‌ماند که پیشرفت کند! باید راهی پیدا در پیش بگیریم که هم سالم بمانیم هم پیشرفت کنیم.دولت‌ها برای تأمین برق، سبدی از 8 نوع انرژی شکل می‌دهند. قدری را از سوزاندن انواع سوخت، قدری دیگر را از آب پشت سدها، مقداری را از گرمای لایه‌های زمین، بخشی را از انرژی‌های باد و خورشید، و نهایتاً قسمتی را از انرژی فراوان پنهان‌شده در هسته اتم تولید می‌کنند. اما میزان آلایندگی هرکدام از این روش‌ها چقدر است؟

جدول 1 روشن می‌کند که این روش‌ها ازنظر میزان آلایندگی تفاوت‌های چشمگیر دارند. مثلاً اگر کشوری به 50 گیگاوات برق در هر ساعت نیاز داشته باشد، می‌تواند آن را با سوزاندن گاز طبیعی تولید کند و البته 31000 تن دی‌اکسید کربن نیز وارد جو کند، و می‌تواند آن را از انرژی هسته اتم به دست بیاورد با تنها850 تن آلودگی کربنی! پس اگر یک نیروگاه برقِ گازی 1 سال کار کند، آلودگی ایجادشده برابر با 36 سال کار کردن یک نیروگاه برق هسته‌ای است!بیشترین سهم در تولید برق تمیزانرژی‌هایی که هنگام تبدیل‌شدن به یک گیگاوات-ساعت برق، کمتر از 40 تن آلودگی کربنی ایجاد می‌کنند عبارت‌اند از انرژی زمین-گرمایی (39 تن)، انرژی باد (18 تن)، انرژی هسته‌ای (17 تن)، انرژی پتانسیل آب (15 تن) و انرژی تابش خورشید (14 تن).آمریکایی‌ها در میان این 5 روشِ کم آلاینده، بیشترین استفاده را از انرژی هسته‌ای می‌کنند. یک مطالعه در سال 2012 نشان داده که 64 درصد از «انرژی برقِ تمیز» در آمریکا از طریق تبدیل انرژی نهفته در هسته اتم حاصل شده است.[2] آمار می‌گوید در سال 2012 از انتشار 570 میلیون تُن گاز CO2 جلوگیری شده است. این تقریباً همان مقدار CO2 ایست که از اگزوز 110 میلیون خودرو سواری در طول یک سال خارج می‌شود!

البته قصه از آغاز این‌طور نبود. در 1970 تنها 1 درصد از برق آمریکا هسته‌ای بود. در همان سال، کنگره این کشور طرح «اقدام برای هوای پاک»[4] را تصویب کرد و به دنبال آن سرمایه‌گذاری روی برق هسته‌ای آغاز شد. اکنون پس از گذشت کمتر از نیم‌قرن، نزدیک به 100 نیروگاه برق هسته‌ای در 31 ایالت آمریکا فعال‌اند که مجموعاً 20 درصد از تمام برق این کشور را تولید می‌کنند. این نیروگاه‌ها در سال 2014 حدود 800 هزار گیگاوات-ساعت «برق هسته‌ای» تولید کرده‌اند.[5] این رقم بیش از سه و نیم برابر «تمام» برقی است که ما در طول یک سال در کشورمان تولید می‌کنیم![6]فناوری ارزشمندنیروگاه‌های برق هسته‌ای پنج مزیت مهم دارند. 1- در محیط‌زیست تأثیر منفی چندانی نمی‌گذارند. 2- از قیمت انرژی در جهان تأثیری نمی‌پذیرند. 3- چندان به منابع خارجی نیازمند نیستند. 4- «توانِ همیشه روشن بودن»[7] بالایی دارند یعنی با یک‌بار سوخت گذاری می‌توانند 18 تا 24 ماه به‌طور مداوم کار کنند. 5- بازدهی آن‌ها نسبت به انواع دیگر بسیار بالاست.مطالعه سال 2013 جیمز هنسن - دانشمند آب‌وهوا از موسسه زمین در دانشگاه کلمبیا – نشان می‌دهد که تولید برق هسته‌ای به خاطر کم بودن آلایندگی کربنی، از سال 1971 عملاً سبب نجات جان 1.8 میلیون آمریکایی شده است![8]سوخت نیروگاه‌های هسته‌ای هم در مقایسه با دیگر سوخت‌ها وضعیت جالبی دارد. انرژی حاصل از یک قرصِ سوختِ اورانیومی «در ابعاد یک پاک‌کن» با مقادیر فراوانی از انواع آلاینده‌ترِ سوخت برابری می‌کند:

نقش مهم در آیندهبرآورد آمریکایی‌ها نشان می‌دهد کشورشان تا سال 2040 میلادی با 28 درصد «تقاضای جدید» برای برق مواجه می‌شود که تأمین آن هیچ راهی تمیزتر[9] از انرژی هسته‌ای ندارد.گرچه در حال حاضر 66 نیروگاه برق هسته‌ای در سراسر دنیا در حال ساخت است اما آژانس محافظت محیط‌زیست آمریکا[10] اعلام کرده است که چون هر یک از این نیروگاه‌ها نهایتاً 60 سال عمر دارد، آمریکا برای جایگزین کردن 100 نیروگاه فعلی خود و همچنین رسیدن به افزایش تولید موردنیاز، باید تا سال 2050 میلادی بیش از 180 نیروگاه هسته‌ای جدید بسازد!بالاترین اشتغال‌زایی!برق هسته‌ای در ایالات‌متحده به‌طور مستقیم 100 هزار شغل با حقوق بالا[11] ایجاد کرده و سالانه بین 40 تا 50 میلیارد دلار درآمدزایی دارد. از طرف دیگر آمارها نشان می‌دهد که به ازای هر 100 شغل جدید در این صنعت، 800 شغل جانبی نیز در دیگر حوزه‌ها به وجود می‌آید!

بحث هزینه - درآمدازنظر هزینه-درآمد، یک نیروگاه هسته‌ای متوسط در آمریکا سالانه 470 میلیون دلار برق می‌فروشد، 40 میلیون دلار دستمزد می‌پردازد، 67 میلیون دلار مالیات فدرال می‌دهد و 19 میلیون دلار نیز مالیات محلی می‌پردازد.

تأثیر «ساخت‌وساز نیروگاه‌های هسته‌ای» بر دیگر بازارها و صنایع هم کم نیست. به‌عنوان نمونه ساخت یک نیروگاه برق هسته‌ای متوسط، بیش از 400 هزار مترمکعب بتن و 500 کیلومتر کابل نیاز دارد!این‌همه گاز و نفت، «هسته‌ای» می‌خواهیم چکار؟!شهریور سال قبل وزیر نفت گفت ما با 33 تریلیون مترمکعب ذخایر گاز طبیعی و 157 میلیارد بشکه ذخایر نفتی «درمجموعِ گاز و نفت» رتبه 1 جهان هستیم.[12] کمتر از یک ماه بعد هم معاون امور اکتشاف شرکت ملی نفت تخمین زد که ایران با ذخایر کنونی تا ۶۰ سال دیگر نفت و تا ۲۰۰ سال دیگر گاز خواهد داشت.[13]اما آیا برق را هم می‌توانیم از زمین استخراج کنیم؟!برق را باید تولید کرد و اگر قرار باشد آن را با گاز طبیعی تولید کنیم، طبق مندرجات جدول 1 باید با نابود شدن محیط‌زیستمان کنار بیاییم! 40 درصد از آلودگی کربنی هوا ناشی از تولید برق با گاز و زغال‌سنگ است پس ما برای اینکه نه خاموش شویم نه زندگی فرزندانمان به خطر بیفتد، 200 سال و 60 سال وقت نداریم! باید سراغ توسعه نیروگاه‌های کم آلاینده و تمیزِ «برق هسته‌ای» برویم چون اگر 6000 سال هم گاز داشته باشیم، «تولید برق از گاز» از بین بردن تدریجی نسل‌هاست!ادامه داردپانوشت:[1] - کلیه آمارهای این متن – جز مواردی که مستقلاً ارجاع داده می‌شود - توسط انستیتو انرژی هسته‌ای آمریکا (Nuclear Energy Institute) منتشر شده است. (nei.org)[2]- Energy Information Associates, Inc
[3]- U.S. Energy Information Administration
[4]- Clean Air Act
[5] - بر اساس گزارش سال 2014 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از سهم برق هسته‌ای در کشورها؛ اینجا
[6] - ایران در سال 2012 حدود 200 هزار گیگاوات-ساعت برق (غیرهسته‌ای و هسته‌ای) تولید کرده است. اینجا
[7]- always-on power
[8]- James Hansen; Columbia University’s Earth Institute
[9]- Clean Air Energy
[10]- United States Environmental Protection Agency (EPA)
[11]- high-paying jobs
[12] - ایران دارای بزرگترین ذخایر نفت و گاز دنیا است
[13] - ایران تا ۶۰ سال نفت و ۲ قرن گاز دارد

 



94/3/9 - 13:07 - 2015-5-30 13:07:39





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 144]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن