محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1832867374
موسیقی بومی کهکیلویه و بویراحمد | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
واضح آرشیو وب فارسی:سیری در ایران: موسیقى در این منطقه همانند سایر نقاط ایران از اصالت و ویژگى خاصى برخوردار است. بویراحمدیان بر اساس بیتهاى رایج آهنگهاى ویژهاى دارند که تحت عنوان «قس» از آن نام مىبرند همانند: قس حوشکله، قس برنو، قس یاریار و غیره.
آلات موسیقى رایج در این منطقه عبارتند از: ساز (کرنا)، دهل، نى (نین)، پیشه (که از نى کوتاهتر است). موسیقى عزا توسط «مهتر» نواخته مىشود و آهنگ آن به «تول چپ» معروف است، این موسیقى را بیشتر براى جوانان و بزرگان در روز فوت و یا شنیدن مرگ کسى مىنوازند. گریه و زارى براى مرده را «شربه» مىگویند که توأم با آواز مخصوص و غمناکى است و ابیاتى را زمزمه مىکنند.موسیقی در کهگیلویه وبویراحمد جایگاه خاصی در زندگی روزمره دارد. به هنگام شادی و غم وهمچنین در هنگام کوچ چرای گوسفندان هر کدام نوعی موسیقی بکارمی رود. نی به دو شکل کوچک و نی هفت بند از جایگاه ویژه برخوردار است. چوپانان درصحرا و نوازندگان حرفه ای در مجالس و شب نشینیها از نی استفاده میکردند. علاوه بر نی، دهل و نقاره و کرنا و ویلن از دیگر ادوات نوازندگی است و با آن مقامهای مختلفی را مینواختند. برخی این مقامها مثل بره وری (بره بلندشو) در جمع آوری گوسفندان و با نی نواخته میشود. نمونه یا مرثیه خوانی از دیگر مقامهای موسیقی سنتی کهگیلویه و بویر احمد است. این مقام با نی نواخته میشود. در بر انگیختن احساس شنوندگان بسیار مؤثر است. ا از دیگر مقامهایی که در عروسی بکار میگیرند دستمال بازی که به دو پا، سه پا، ترکی، یک پا، باباکرم و ترکه بازی و اسب سواری است.
در بین مردم بویراحمد هنگام شادى و جشن انجام رقصهاى محلى رایج است و مردان معمولاً در رقصهایى همانند رقص چوب شرکت مىکنند.
توشمال
در شادیها و عزا معمولاً از ساز و دهل (توشمال یا سرنا + دهل) استفاده میشد. در عروسیها و شادیها ریتمهای شاد و بیشتر برای رقصهای محلی استفاده میشد. رقصها معمولاً شامل دستمال بازی و ترکه بازی بود (اگر مجالی پیش آید بیشتر به آن خواهیم پرداخت). در عزاو غمها ریتمهای غمگین و آرامی به کار میرفت که در ک.ب آن را توشمال چپ مینامیدند و در مناطق دیگر هم با اسامی دیگری در همین معنا به کار برده میشود.
در میان لرهای کهگیلویه و بویراحمد و استان فارس نوازندگان این سازها از طایفه خاصی بودند که «مهتر» یا «توشمال» نامیده میشدند و در میان بختیاریها نوازندگان را «میرشکار» مینامیدند. معمولاً طایفهای که این نوازندگان عضوی از آن بودند از اقشار فرودست آن جوامع محسوب میشدند و افراد عادی قبایل مجاز به نواختن آلات چنین موسیقی ای نبودند و این کار خوار شمرده میشد (مانند آنچه به طعنه و تحقیر در فارسی درباره مطربی و مطرب بودن به کار میرود).
نی
این ساز را به سبب زندگی عشایری و چوپانی بسیاری از افراد بلد بودند و به صورت جدی و حرفهایتر مهترها و میرشکارهای قبایل به آن تسلط داشتند که بیشتر در جمعهای غیر رسمیتر به کار میرفت.
کمانچه
نوعی نسبتاً ابتدایی از کمانچه نیز کاربرد داشت که لااقل هرآنچه در میان لرهای ک.ب دیده شده است تا حد زیادی ابتدایی با صدایی نسبتاً ناموزون و بم بود.
شعر و ترانه:
حماسه
بسیاری از شعرهای لری همچون زندگی پرفراز و نشیبشان رنگ و بوی حماسه دارد. گاهی در این میان شعرهای زیبایی دیده میشود که سینه به سینه نقل شده و هیچ کس شاعر آنها را نمیداند.
تک بیتها
تک بیتهای بسیار زیادی سینه به سینه به ما رسیده که هیچ کس هم شاعر آنها را نمیشناسد و اصلاً معلوم نیست از ابتدا یک شعر کامل بوده اند که به مرور همین یک بیتشان در ذهنها مانده یا از ابتدا تنها همین یک بیت سروده شده.
عاشقانه
نغمههای عاشقانه بسیاری وجود دارد که برخی از آنها را شما نیز شنیده اید یا حتی زمزمه کرده اید. مثل دختر بویراحمدی و … برخی از نغمهها قواعد شعر و قالب شعریشان را به خوبی رعایت کرده اند و زیبایی خاصی نیز دارند. برخی نیز ارزش شعر و موسیقی چندانی ندارند.
ا.ر.و.ت.ی.ک
شعرهای ا.ر.و.ت.ی.ک نیز در میان ترانههایی که پیشتر خوانده میشد دیده میشود. متاسفانه اکثر این نغمهها دارای وزن درست و حسابی نیستند و ابتذال و ضعف ادبی آنها به نحوی است که جای مجال چندانی نداشته اند و بیشتر در محفلهای خصوصی مردانه خوانده میشدند. بیشتر این نغمهها دارای وزن شعری و موسیقایی خاصی نبوده و جملات ا.ر.و.ت.ی.ک را که تقریباً صورت نثر داشتند پشت سر همه میخواندند.
سفارشی
مهترها و میرشکارها بسیاری از ترانهها را نیز به سفارش افراد قبیله (اغلب خانها) در ازای پرداخت مبلغی میخوانده اند. به ندرت شعر ارزش داری در میان اینها میتوان یافت.
شروه
نغمههای سوزناکی را میگفتند که معمولاً زنهای قبیله در عزای کسان و به ویژه جوانهای مقتول در جنگها میخواندند. برخی از این شروهها حماسه نیز در خود نهفته دارند و زیباییهای خاص خود را دارند.
شیرَدوما
نغمههای که در عروسیها زنها همراه با هم آوایی و کِل (هلهله) میخواندند و اگر کسی خوب این نغمهها را نشناسد آن را با شروه اشتباه میگیرد.
قالب ترانهها قالب اکثر این شعرها مثنوی و غزل است. بدیهی است شاعران نوتر که در پنجاه سال اخیر و با تسلط به قواعد ادبی و به گویش لّری شعر میگویند از همه قالبهای ادبی استفاده میکنند. با این حال علاقه به این دو قالب همچنان غالب است.
پیشینه تاریخ این موسیقی و وضعیت فعلی آن
بیشتر توضیحات گفته شده بیشتر درباره زندگی قدیمیتر مردم لر و پیشینه موسیقی لری است. همانگونه که پیشتر گفتم به دلیل گردنکشی و عصیان لرها در برابر حکومتهای دو صده اخیر زندگی این مردمان کاملاً سر و شکل عشایری یافته بود. در این میان بختیاریها موقعیتهای بهتری برای نفوذ در ساختار قدرت یافتند که از آنها هم نسبتاً بهره جسته بودند. با نقش عمده سردار اسعد در جریان مشروطه و حضور ثریا در دربار پهلوی و به تبع آن قدرت یافتن بختیاریها در دربار شرایط در نواحی بختیاری نشین به طرز محسوسی بهتر از دیگر مناطق لرنشین بود. همچنین رونق گرفتن مسجدسلیمان و حضور آنها در آبادان و اهواز نیز بر بهبود شرایط آنها و یکجا نشین شدن بختیاریها موثر بود. این عوامل باالطبع باعث شد موسیقی نیز بسیار سریعتر در آنجا رونق بگیرد. من اولین تلفیقهای آهنگها و نغمههای لری با آلات موسیقی اصیل را در میان بختیاریها دیده ام. شاید رها شدن از رسوم عشایری و زشت شمردن نواختن موسیقی برای افراد عادی قبایل نیز بی تاثیر نباشد.
بی اغراق و بدون تعصب اگر بخواهیم قضاوت کنیم بختیاریها در موسیقی در میان لر بزرگ از همه موفقتر بوده اند. تعداد خوانندگان بزرگ و حرفهای آنها نسبتاً زیاد است و تلفیق میان تمها و نغمههای لری با موسیقی اصیل که پیشتر ذکر گردید، بسیار موفق بوده و آهنگهای بسیار زیبا و موفقی پدید آمد. بی هیچ تردیدی مشهورترین و بهترین خواننده لّری زنده یاد مسعود بختیاری (بهمن علاءالدین) میباشند. بعد از ایشان به ملک مسعودی، علی تاجمیری، کورش اسدپور و برخی دیگر از خوانندگان نیز میتوان اشاره کرد. این خوانندگان درمیان ترانههایشان از نغمههای لرهای دیگر نیز بسیار استفاده کرده اند و اکثراً هم کارهای موفق و ماندگاری شده. در حال حاضر اگر بخواهیم منصفانه در پی میراثی موسیقایی و فرهنگی برای نسلهای امروز و فردا باشیم که کمترین آشنایی را با این فرهنگ دارند و آرام در فرهنگ غالب کشور (و حتی گاهی جهانی) حل میشوند؛ آثار مسعود بختیاری بیش از همه چشمگیر است.
متاسفانه در ک.ب هنوز از قرار خواب دویست ساله کاملاً به بیداری منتهی نشده و اگر چه در زمینه شعر پیشرفتهای چشمگیری روی داده و شاعران بسیاری دیده میشود که ترانهها و شعرهای زیبایی نیز سروده اند، بااین حال موسیقی ضعفهای عمدهای دارد. متاسفانه صدا و سیمای یاسوج تنها مصرف کننده بوده و سازمانهای فرهنگی (مثل ارشاد و بقیه) تلاش درخوری و قدرتمندی مانند آنچه در میان بختیاریها ذکر شد نشان نداده اند و حتی گاهی به انواع نسبتاً ضعیف و مبتذل آن نیز دامن زده اند.
در نورآباد ممسنی و توابع آن نیز متاسفانه نه تنها کار درخوری در جهت داشتن یک موسیقی آبرومند نشده بلکه افراد متعددی بدون هیچ گونه آگاهی از موسیقی با داشتن یک دستگاه کی برد (اُرگ) دائماً کاست و ویدیو سی دی تولید میکنند که بی تعارف بسیاری از آنها مایه شرمساری و تمسخر میشود. تصنیفهای ضعیف و سفارشی مثل «بچه خاله!» و برخی از این دست آثار ضعیف تنها موجب بیزاری جوانترها از این گونه مبتذل موسیقی میگردد که به عنوان موسیقی اصیل خود را قالب میکند. درباره رقص لری نیز وضع بهتر از این نیست. رقصهای من درآوردی با دست و دستمالی ثابت که هیچ هنری را نمیطلبد و با سی دیهای تکثیر شده در این مناطق در بعضی جاها رسم هم میشود (به سبب نا آگاهی از قواعد رقص لری)!
در حال حاضر انگشت شمار مهتری مسلط به توشمال لری در استان ک.ب (و حتی سایر استانها) باقی مانده و از قرار نسلشان در حال انقراض است!
از آنجا که در سراسر استان ک.ب و نورآباد و بسیاری نواحی لرنشین دیگر حتی یک هنرستان، کالج یا مدرسه معتبر موسیقی وجود ندارد که به طور جدی به این موسیقی بپردازد و با جوانکهای موسیقی نابلدی که تنها با آوای یک کیبرد میخواهند تمام موسیقی لری را اجرا کنند و بیشتر هم از شعرهای ضعیف و بندتنبانی استفاده میکنند، نمیتوان آینده روشنی را برای این موسیقی دید.
در میان بختیاریها هم با وفات مسعودبختیاری و کهولت ملک مسعودی وضع چندان بهتر نیست. البته نمیتوان منکر تلاش تک و توک جوانهای علاقمند و چند گروه خوب جوان در این زمینه شد. ولی آیا این کافی است؟
دوستان ارجمند سه نوع متفاوت از موسیقی لری بویراحمدی رو در اینجا گذاشتم تا دوستانی که علاقمند به شنیدن اون هستند بتونند گوش کنند و در عین حال به تفاوت
آنچه در تمام این موسیقیها نمود دارد، غمی است که در تک تک نواختهای موسیقی لری مشاهده میشود. این موسیقی در عین سنگینی بسیار شاد است. من خودم از بین تمام اینها، موسیقی که با سازهای سنتی نواخته میشود را بیشتر دوست دارم. آن هم به خاطر اصالتی که دارد. من بارها با شنیدن به اصطلاح موسیقی هایی که با اشعار بسیار بسیار ناخوشانید و آوازخوانی جوانان بی هنر، نیز مشاهده رقص هایی که روزهاست از اصالت خود فاصله گرفته به شدت آزرده خاطر شده ام. گویا هیچ کسی نمیخواهد این فرهنگ را پاس بدارد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سیری در ایران]
[مشاهده در: www.seeiran.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]
صفحات پیشنهادی
موسیقی بومی یزد | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
مردم يزد به دليل موقعيت اين شهر و اطلاق نام دارالعباده به آن كم تر به موسيقی توجه نشان دادهاند بيش تر كسانی كه صدای خوب و خوش دارند هنر خود را از طريق مجالس عمومی روضهخوانی و مداحی عرضه میكنند از طرفی چون فضای جغرافيايی اين شهر در مقايسه با موقعيتهای جغرافيايی هم جوارموسیقی بومی ایلام | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
استفاده از موسيقى بومى در آيينها و مراسم شاد رشد قابل ملاحظهاى يافته است در موسيقى ايلام از سازهاى دوزله جفتان سرنا شيپور ضرب دهل شمشال نى و کمانچه استفاده مىشود و اين سازها در آيينهايى مانند عروسى جنگ و عزا کاربرد دارند برخى از سازهاى بومى منطقه مانند دوزله ويژگىموسیقی بومی قزوین | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
کامران کاکاوند از اساتید آواز و موسیقی استان است که فعالیت جدی در این زمینه را از سال 67 آغاز نموده و در کلاس آقای عاملی شرکت کرده و با بهره مندی از دایی خود که استاد موسیقی آذری است و همچنین تحت تأثیر عمویش در ابتدا بر اساس علاقه به سمت آواز رفت و بتدریج به صورت جدی فعالیت های مموسیقی بومی خراسان شمالی | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
شمال خراسان که در بر گیرندهی شهرهای بجنورد اسفراین شیروان درگز و قوچان است از جمله مناطقی است که موسیقی در آن از انواع و اقسام مختلف حضوری قابل تأمل دارد در خراسان شمالی موسیقی ترکمنها با اقتباس از اشعار شاعر معروف ترکمن مختوم قلی اجرا میشود بطور کلی موسیقی این خطه در قفرهنگ بومی و محلی را باید به جهانیان بشناسانیم | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 03 02-به گزارش خبرنگار ایرنا محمدعلی نجفی روز شنبه در همایش ملی تالش شناسی در دانشکده فنی کاسپین چوکا شهرستان رضوانشهر افزود اشاعه فرهنگ عمومی و نشات گرفته از ارزش های ملی و اسلامی می تواند فرهنگ ایران را جهانی کند وی بیان کرد رویارویی با فرهنگ ایرانی همه جاموسیقی محلی شهرکرد | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
موسیقی محلی مناطق ایران ساده و حداکثر چند میزانی است یعنی آهنگهای وزن دار آن از چند میزان تجاوز نمیکند و چند بار این میزانها با شعرهای متفاوت تکرار می شوند موسیقی محلی شهرکرد بخوانیم دهکردی نام قدیم شهرکرد اندکی متفاوت است یعنی هم چند سطری نیست و هم تنوع ملودی دارد به ملوموسیقی محلی خراسانشمالی پتانسیلی برای جذب گردشگران | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 2 28 – معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خراسانشمالی گفت موسیقی محلی خراسانشمالی پتانسیلی برای جذب گردشگران است علی اکبر وحدتی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه خراسان شمالی اظهار کرد موسیقی بخشیریشه فرهنگ عشایری در زندگی مردم کهگیلویه و بویراحمد نمایان است | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 03 02-معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت ریشهی فرهنگ عشایری در تار و پور زندگی مردم کهگیلویه و بویراحمد نمایان است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا - منطقهی کهگیلویه و بویراحمد فتاح محمدی که در مراسم اختتامیه جشنوارهی فرهنموسیقی خوزستان | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
خوزستان به سبب آب و هوایش کوچپذیر و مهمانپذیر است دامداری فراوان نشان دهندة چنین خصلت طبیعت آن است گویند که جمشید شاه نیشکر را در این سامان شناخت از دیرباز خوزستانیها با نفت و آتش حاصل از آن و فرآوردههای اوّلیة نفت آشنا بوده اند تمدن کهن ایران به دلایل متعدد و فراوان اعم از بموسیقی محلی بندرعباس | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
موسیقی محلی هرمزگان بخشی از هویت فرهنگی مردمان این دیار تشکیل می دهد ترکیب جمعیتی هرمزگان و حضور اقوام مختلف در منطقه به غنای این بخش فرهنگی افزوده است موسیقی هرمزگانی ریشه عمیقی در تاریخ این خطه دارد در این بخش می پردازیم به انواع مختلفی از موسیقی هرمزگانی که مستقیم یاپخت نان محلی کهگیلویه و بویراحمد | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
پخت نان تقریبا مشترک بین لرهای استان کهگیلویه و بویر احمد است اسامی ابزار و تلفظ انها احیانا تفاوت دارد در اینجا بر روستای الگن متمرکز میشویمپس از ترکیب آرد گندم و جو به نسبتهای متفاوت آن را با اُربیز آردبیز بیخته و با آب ترکیب کرده و هَویر خمیر درست میکنند صبح زود کسی کهکهگیلویه و بویراحمد، سرزمین غارهای شگفت | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 03 02-به گزارش خبرنگار ایرنا غارها در گذشته های دور مامن زندگی انسان های نخستین بود ولی اینک بخشی از پرجاذبه ترین مناطق سیاحتی وجود غارهای دیدنی است که در این میان کهگیلویه وبویراحمد شرایط ویژه ای را دارد بافت 80درصدی کوهستانی کهگیلویه وبویراحمد باعث شده که جایلباس محلی خراسان شمالی | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
در خراسان شمالی به دلیل وجو قومیتهای مختلف ترکمن کرد و ترک و … و هم نشینی فرهنگهای مختلف البسه محلی با رنگهای متنوع و شاد و نقوش مختلف شکل گرفته است جامهای بافتم تار و پودش از عشق لباسهای محلی مردم خراسان شمالی با داشتن تنوع چشمگیر رنگ و طرح علاوه بر اینکه پوشش اسلاماین اثر شاخص را میشناسید؟ | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 03 05-با آنکه یک اثر تاریخیِ ثبتشده است اما نه تابلویی دارد و نه نشانی از رنگ و روی بنا و کاهگِلها و سبک معماری آن میتوان تشخیص داد که مقابل یک مکانی تاریخی ایستادهاید به گزارش خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا دهیار روستای کُلین درباره این یخچال میگوید دیواربحرانی شدن فرو نشست زمین در اطراف تخت جمشید | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 03 02-به گزارش شنبه ایرنا از روابط عمومی پایگاه میراث جهانی تخت جمشید مسعود رضایی منفرد در همایش حرائم میراث فرهنگی که در تخت جمشید برگزار شد بیان کرد فرونشست زمین در اکثر نقاط ایران و از جمله دشت مرودشت ناشی از وقوع خشکسالی های پی در پی و برداشت های بی رویه اسوغات گرگان | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
مهمترین سوغات شهر گرگان عبارتند از حلوا اماج نان زنجبیلی لوزی نان شیرینی خرمایی سرغربیلی نان پادرازی نان شیرمال قطاب و… علاوه بر موارد بالا که همچنان در بازارهای استان به عنوان سوغات گرگان به فروش می رسند و بسیاری از گرگانی ها نیز در آستانه سال نو اقدام به پخت آنشناسایی یک میلیون مکان و سایت تاریخی و باستانی در کشور | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر 1394 2 27 – مسعود سطانی فر روز شنبه در بازدید از اماکن گردشگری مشگین شهر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود از این تعداد 150 هزار عدد در یک صد سال اخیر بوده است وی گفت تاکنون 32 هزار اثر در فهرست آثار ملی کشور و 17 اثر نیز در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شده ک-
گوناگون
پربازدیدترینها