واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ خرداد ۱۳۹۴ (۱۶:۲۷ب.ظ)
تأثير تسهيلات وام 80 ميليون توماني در بازار مسکن و اجارهبها موج - بالاخره شوراي پول و اعتبار تصميم گرفت تا سقف وام مسکن را براي وام اوليها، 80 ميليون تومان تعيين کند تا آنها بتوانند وارد فضاي خريد خانه شده و با امکان استفاده از وام بيشتر، صاحبخانه شوند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، در شرايط فعلي که بازار مسکن براي خريداران و سازندگان در رکود قرار دارد، بحث تامين منابع مالي يکي از نگرانيها و دغدغههاي فعالان اين حوزه است. شوراي پول و اعتبار در نشست خود مصوب کرد که از اين پس وام مسکن براي خانه اولي هاي تهراني 80 ميليون تومان، شهرهاي بزرگ 60 ميليون تومان و شهرهاي کوچک 40 ميليون تومان تعيين شود و نرخ سود اين تسهيلات 14 درصد خواهد بود.
بر اساس اين مصوبه دوره سپردهگذاري در حساب صندوق پسانداز يکم (خانه اوليها) حداقل بايد يک سال باشد و به ازاي هر شش ماه يک برابر سپردهگذاري تسهيلات پرداخت خواهد شد.
به گفته معاون اعتبارات بانک مرکزي، در بازپرداخت 12 تسهيلات 80، 60 و 40 ميليون توماني ميزان اقساط ماهانه به ترتيب يک ميليون و 150 هزار تومان، 862 هزار تومان و 575 هزار تومان است.
بر اين اساس تسهيلات 80 ميليون توماني مسکن براي يک خانه اولي در تهران حدود 165 ميليون تومان آب ميخورد، به عبارت ديگر سود تسهيلات مذکور حدود 85 ميليون تومان خواهد بود.
همچنين سود تسهيلات 60 ميليون توماني هم حدود 124 ميليون تومان است، سود وام 40 ميليون توماني حدود 83 ميليون تومان خواهد بود.
به گفته جعفر قادري عضو گروه برنامه و بودجه مجلس شوراي اسلامي، ورود بانک مرکزي و شوراي پول و اعتبار براي تامين نيازهاي مالي ميتواند به نوعي کمککننده باشد که هم فعالان اقتصادي و آنهايي که سازنده هستند، از طريق اين تسهيلات اقدام به انجام فعاليتهاي ساخت و ساز کنند و از طرف ديگر آنهايي که خريدار هستند، منابع مالي کافي براي خريد واحد مسکوني را داشته باشند.
به اعتقاد وي در حال حاضر واحدهايي ساخته شده که خريداري براي آنها وجود ندارد، بنابراين اگر منابع مالي براي خريد تامين شود، ميتواند کمک کند تا سازندگان با فروش واحدهاي خود بتوانند واحدهاي جديدي را براي ساخت در دستور کار قرار دهند، در واقع تحرکي در بازار مسکن ايجاد خواهد شد.
قادري درباره اينکه آيا اين مساله بر کاهش و افزايش قيمت مسکن نيز تاثيرگذار است، گفت: ممکن است تا حدودي بر روي قيمتها اثر بگذارد، اما بازار را از حالت رکود خارج ميکند، در واقع ممکن است تا حدي قيمتها افزايش يابد، اما مهم اين است که هم در ساخت و ساز و هم به فروش رسيدن واحدهاي ساخته شده رونق ايجاد ميکند که قدم موثري است.
اين عضو گروه برنامه و بودجه مجلس همچنين با بيان اينکه اين اقدامات خود ميتواند به نوعي منجر به افزايش اشتغال و سطح درآمد در جامعه شود، گفت: قطعا در اين شرايط تحرکي که انتظار داريم در بخش مسکن رخ دهد، اتفاق ميافتد.
از طرفي برخي کارشناسان معتقدند اين مصوبه شوراي پول و اعتبار نه تنها محرک مناسبي براي افزايش تقاضا و رونق اين بازار نيست، بلکه باعث افزايش قيمت مسکن خواهد شد.
غوزيان کارشناس مسکن با تاکيد بر اينکه افزايش وام خريد تا سقف 80 ميليون، موجب افزايش قيمت و سوداگري در بازار مسکن ميشود، افزود: اگر دولت بخش مسکن را با شرايط فعلي به حال خود رها ميکرد و با اهرمهاي اجبار همچون دريافت ماليات از توليدکنندگان، طرف عرضه را تحرک ميبخشيد، قيمت مسکن سقوط و دستيابي خانه اوليها به مسکن امکانپذيرتر ميشد.
وي پيشبيني ميکند: با تصويب تسهيلات 80 ميليوني براي خريد مسکن، احتکار مسکن از سوي توليدکنندگان شدت ميگيرد و از طرفي ميزان چانهزني خريداران در مقابل فروشنده کاهش و جامعه خريداران ناخودآگاه راضي به افزايش قيمت ميشوند، با توجه به اينکه در سالهاي اخير انباشت توليد در بازار مسکن و عدم عرضه آن از سوي توليدکنندگان، موجب بروز نابساماني در بازار مسکن شده است.
به اعتقاد اين کارشناس اگر دولت به جاي افزايش وام خريد، بدون در نظر گرفتن کاهش سودهاي بانکي با اعطاي وام ساخت، تحرک در بخش عرضه و توليد مسکن ايجاد ميکرد و نظارت خود را در عرضه وامهاي خريد ارزان ارتقا ميداد، وضعيت بازار خريد مناسبتر ميشد.
به گفته غوزيان تاثير افزايش وام خريد مسکن در بازار اجاره مسکن بيتاثير نخواهد بود و با توجه به اينکه در آستانه فصل جابجايي مستاجران هستيم، تسهيلات مذکور ميتواند بهانهاي براي افزايش نرخ اجاره، نامتوازن ساختن بازار اجاره، کميابي خانههاي اجارهاي و مستاصل ساختن مستاجران شود.
به نظر ميرسد با توجه به قيمتهاي مسکن به خصوص در شهر تهران، مبالغ در نظر گرفتهشده وام خريد مسکن، تنها به قدرت خريد مردم کمک ميکند و شوک قيمتي در اين بازار ايجاد نخواهد کرد.
در اين بين رئيس اتحاديه مشاوران املاک با تاکيد بر اينکه افزايش سطح تسهيلات مسکن عاملي محرک براي افزايش حجم معاملات مسکن خواهد بود، گفت: برداشت من اين است که پرداخت وام 40 تا 80 ميليوني به رونق بازار مسکن کمک خواهد کرد.
يک فعال مسکن معتقد است اين طرح خيلي بهتر از مسکن مهر است، مسکن مهر خارج از شهرها ساخته ميشد و فقط مصالح ساختماني را نابود کرد، اما بازار همچنان در حال حاضر راکد است.
اما براي خريد يک خانه 50 متري اين وام ميتواند تامينکننده 80 درصد از هزينه 100 ميليون توماني اين خانه باشد. بر اساس گزارش مرکز آمار از قيمت زيربناي مسکوني در فصل گذشته، مناطق يک، دو و سه تهران گرانترين متوسط قيمت فروش مسکن را در اين مدت داشتهاند، بر اين اساس قيمت هر مترمربع زيربناي مسکوني بهطور متوسط در منطقه يک تهران معادل هشت ميليون و 600 هزار تومان بوده و درنتيجه متوسط قيمت خريد يکخانه صد متري در اين منطقه معادل 860 ميليون تومان و متوسط قيمت يکخانه 50 متري معادل 430 ميليون تومان است.
به هر حال دولت اکنون با توجه به سبد درآمدي خانوارها که مشکلات زيادي دارد، بايد چارهاي هم به فکر اقساط اين وام کند تا اگر قرار است جوانان خانهدار شوند، بهطور واقعي امکان اين امر فراهم شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 229]