واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: باتلاق یمن؛ عربستان را به سمت میز مذاکره میکشاند؟ /شوک موشکهای دوربرد و سلاحهای نظامی حوثیها به شاهزادگان سعودی
عربستان در رسیدن به اهدافش در جنگ یمن ناکام مانده و با گذشت 2 ماه از آغاز این حمله نظامی به نظر می رسد که گزینه بازگشت به میز گفت وگو باید در دستور ریاض قرار بگیرد.
خدیجه غبیشاوی،دو ماه از آغاز جنگ عربستان سعودی و متحدان منطقهای و غربیاش علیه یمن میگذرد، «عاصفه الحزمِ» ریاض اما با چالش های فراوانی مواجه شده و حتی می توان ادعا کرد که تاکنون قادر به رسیدن به هیچ یک از اهدافش نبوده است.
عربستان سعودی با همراه کردن ارتش و جنگنده های بحرین، قطر، کویت،امارات، مغرب، سودان، اردن، مصر و همچنین در اختیار داشتن حمایت سیاسی غرب از دوماه گذشته، عملیات نظامی هوایی علیه انصارالله یمن یا همان حوثی های شیعه این کشور را آغاز کردند؛ عملیاتی با هدف سرکوب و تضعیف این گروه مسلح، جلوگیری از توسعه و نفوذ آن در یمن، جلوگیری از تهدید احتمالی مرزهای جنوبی عربستان، بازگرداندن «عبدالربه منصور هادی» آنچه رئیس جمهوری قانونی یمن می نامند و همچنین بازپس گیری «صنعا» پایتخت یمن از دست حوثی ها.
اگرچه عربستان توانست حمایت متحدان سنتی خود را از عملیات نظامی در یمن به دست آورد اما در جلب حمایت نظامی و لوجستیکی پاکستان و ترکیه بازماند، دو کشوری که همواره از حمایت و توجه ریاض نسبت به خود برخوردار بودند اما پس از درخواست ریاض برای پیوستن به طوفان قاطعیت، خواستار روی میز گذاشتن گزینه گفت وگو و حل و فصل مسائل یمن از طریق دیپلماسی شدند، امری که عربستان سعودیِ در عصر پادشاه جدید را در تشکیل یک ائتلاف کامل منطقه ای ناکام گذاشت.
عبدالربه منصور هادی، رئیس جمهوری فراری یمن همچنان در عربستان سعودی به سر می برد و قادر به بازگشت به یمن نشده است، عربستان سعودی چه در هنگام آغاز این جنگ و چه در زمان اعلامِ هرچند نمادین پایان جنگ و آغاز دور «اعاده الامل» و یا بازگرداندن امید در یمن به خواست و تصمیم منصور هادی اشاره و آن را دلیل آغاز و یا پایان این جنگ عنوان کرد؛ حال آنکه این جنگ نتوانست کمترین خواسته عربستان سعودی در بازگرداندن رئیس جمهوری مورد حمایت خود به این کشور را عملی کند و منصور هادی همچنان در ریاض به سر می برد.
صنعا پایتخت و اغلب دیگر مناطق مهم و استراتژیک یمن همچنان تحت کنترل گروه انصارالله یمن است و به جز شهر عدن که در اختیار هواداران منصور هادی است، عملا طی دوماه بمباران شبانه روزی مناطق تحت کنترل حوثی ها نتوانست آنها را به عقب نشینی وادارد.
در امان نگه داشتن مرزهای جنوبی یمن از تهدید انصارالله دیگر هدفِ عربستان سعودی از آغاز جنگ در یمن بود؛ هدفی که با چندین حمله مرگبار حوثی ها به مناطق جنوبی عربستان سعودی عملا آمادگی انصارالله برای آغاز جنگ دوجانبه و ایجاد تهدید جدی علیه ریاض را به همراه داشت چرا که انصارالله یمن به موشک های دوربرد و سلاح های فوق پیشرفته مجهز است و همین امر آنها را نیروهایی آماده برای مقابله با حملات ائتلاف سعودی تبدیل کرده است.
نیروهای عربستان سعودی امروز به جز بندر الحدیده تمامی بنادر و فرودگاه های یمن را در اختیار و محاصره خود دارند موضوعی که تنها به قدرت نمایی ائتلاف سعودی-غربی در قبال کمک های بشر دوستانه منجر شده است؛ امری که شاید بتواند سرپوشی بر شکست کامل عربستان سعودی در رسیدن به اهدافش از آغاز جنگ یمن باشد.
با این وجود، از ابتدای تجاوزات سعودی ها به یمن یعنی از تاریخ ششم فروردین ماه گذشته تاکنون، دو هزار و ۵۷۱ یمنی کشته و سه هزار و ۸۹۷ نفر زخمی شده اند، شش مخزن سوخت در این کشور منفجر، و 1 هزار و 200 واحد از تاسیسات غیرنظامی و ۷۲ ساختمان آموزشی، دو هزار و ۲۶۵ باب منزل مسکونی نیز تخریب شده اند، در این میان ۴۰ هزار خانواده یمنی نیز به آواره شده اند.
همین امر کافی است که بسیاری از رسانه ها نام عربستان سعودی را در کنار اسرائیل قرار داده و به وجه تشابهات این دو در به راه انداختن جنگ یکی علیه یمن و دیگری علیه غزه بپردازند؛ امری که برای عربستان سعودی، به عنوان کشوری مسلمان در منطقه که سودای رهبری منطقه عربی را در سر دارد، امر خوشایندی به نظر نمی رسد و با توجه به تلاش عمان برای میانجگری و همچنین تاکید تهران بر دیپلماسی، باید مقدمات پایان جنگ علیه مردم یمن و بازگشت به میز گفت وگو در دستور کار مقامات ریاض قرار بگیرد.
۰۴ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۷:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]