تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 9 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):نشان منافق سه چیز است: 1 - سخن به دروغ بگوید . 2 - از وعده تخلف کند .3 - در اما...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1846406253




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

اقتصاد کشورهاي آسياي مرکزي در سايه وابستگي به روسيه


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۳ خرداد ۱۳۹۴ (۹:۰ق.ظ)
اقتصاد کشورهاي آسياي مرکزي در سايه وابستگي به روسيه موج - آسياي مرکزي يا آسياي ميانه سرزمين پهناوري در قاره آسيا است که هيچ مرزي با آب‌هاي آزاد جهان ندارد و به شدت به اقتصاد روسيه وابسته است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، اگر چه مرزهاي دقيقي براي آسياي مرکزي تعريف نشده ‌است، اما؛ معمولاً کارشناسان اين منطقه را دربرگيرنده کشورهاي امروزي ازبکستان، تاجيکستان، ترکمنستان، قزاقستان و قرقيزستان مي‌دانند.
گفتني است؛ کشورهاي حوزه آسياي مرکزي از شوروي سابق منتزع شده اند و اقتصاد اين کشورها به شدت به اقتصاد روسيه فعلي به عنوان جانشين شوروي سابق، وابسته است.
به اين ترتيب، بحران اقتصادي در روسيه و کاهش ارزش روبل، که نتيجه سهل‌انگاري در مديريت اقتصاد و کاهش چشمگير قيمت جهاني نفت طي سال هاي اخير بوده است، باعث نگراني ميليون‌ها نفر از شهروندان آسياي مرکزي شده است که زندگي آن‌ها وابسته به پول‌هاي ارسالي مهاجران کاري در روسيه است.
بر اساس آمار بانک جهاني، وجوه ارسالي توسط مهاجران کاري در روسيه، معادل يک ‌سوم توليد ناخالص ملي قرقيزستان و تقريباً نصف توليد ناخالص ملي تاجيکستان است.
از آنجايي‌ که تحت تأثير بحران اوکراين و تنش هاي ميان روسيه و غرب، ارزش ارز روسيه در سال هاي اخير کاهش يافته است، مبالغ ارسالي کارگران خارجي که عموماً به دلار مي‌باشد نيز کاهش داشته است.
بر اساس آمار بانک مرکزي روسيه، وجوه ارسالي به ازبکستان در چهار ماه آخر سال 2014 نسبت به سال قبل از آن، 9 درصد کاهش پيدا کرد. بر اساس اين آمار وجوه ارسالي به تاجيکستان نيز در سال 2014 نسبت به سال 2013 ميلادي، 5 برابر کاهش داشت.
همچنين، بر اساس آمارهاي منتشره، در ماه‌هاي پاياني سال گذشته ميلادي، رشد اقتصاد منطقه آسياي مرکزي چندين بار پايين آمده است و نرخ ارز دولت‌هاي منطقه نيز کاهش‌ داشته است.
اول ژانويه سال جاري ميلادي (2015) ارزش ارز ترکمنستان به عنوان کشوري که از منابع غني گاز برخوردار است، 19 درصد کاهش پيدا کرد.
همچنين، به دليل ميزان پايين تبادل ارز، دو کشور قرقيزستان و تاجيکستان که فقيرترين کشورهاي آسياي مرکزي هستند، در ماه هاي اوليه سال جاري ميلادي، با تورم دو رقمي مواجه شدند.
گفتني است؛ روبل روسيه نيز بر اثر بحران اوکراين در سال 2014 ميلادي سقوط شديدي داشت و در مقايسه با سال قبل، ارزش آن به نصف رسيد که موجب شد کالاهاي کشورهاي آسياي مرکزي در بازار روسيه که يکي از بازارهاي بزرگ 5 کشور اقتصاد برتر جهان مي‌باشد، توانايي رقابت نداشته باشند.
مهم اينکه؛ صادرات خودروي ازبکستان به روسيه در سال 2014 ميلادي، 35 درصد کمتر از سال قبل بوده است. فروش آجيل و خشکبار وارداتي از تاجيکستان در مسکو نيز نمونه بارزي از بدتر شدن شاخص‌هاي درآمد است.
از سويي ديگر، در اواخر سال 2014 پيش بيني شد که احتمالاً يک‌ چهارم از مهاجران کاري کشورهاي آسياي مرکزي در روسيه، به خانه‌هايشان برگردند. بازگشت آتي صدها هزار نيروي جوان بيکار به اين کشورهاي ضعيف، يکي از دلايل اصلي نگراني مقامات آسياي مرکزي است، مقاماتي که هيچ اقدامي براي ايجاد اماکن شغلي انجام نمي‌دهند و اميدوار هستند که مهاجرت بتواند فشارهاي اجتماعي را کاهش دهد.
ضعف اقتصادي کشورهاي آسياي مرکزي به حدي است که با وجود خطرات آشکار اقتصاد روسيه، قرقيزستان به دنبال تقويت روابط خود با روسيه از طريق پيوستن به اتحاديه اقتصادي اوراسيا به عنوان وزنه مقابل اتحاديه اروپا است.
اين اتحاديه که روسيه رهبري آن را بر عهده دارد در حقيقت اتحاد گمرکي جمهوري‌هاي سابق شوروي بوده و از اول ژانويه سال جاري (2015) شروع به کار کرده است.
مهم اينکه؛ بسياري از مردم آسياي مرکزي براين باورند که اتحاديه اقتصادي اوراسيا، تلاش پوتين براي احياي شوروي سابق است.
قزاقستان يکي از مؤسسان اين اتحاديه است و تنها کشور شرکت‌کننده آسياي مرکزي در اتحاديه اقتصادي اوراسيا است. اتحاديه کار خود را اول ژانويه آغاز کرده است؛ زيرا تجارت ديگر کشورها به دليل بحران اوکراين با روسيه به‌ شدت کاهش‌ يافته است، اما؛ از سوي ديگر روابط تجاري چين با روسيه گسترش پيدا کرده است.
جمارت اوتوربايف، وزير امور خارجه قرقيزستان، در اين باره اظهار کرد که بيشکک هيچ راهي به‌ جز پيوستن به اتحاديه اقتصادي اوراسيا ندارد. تاجران قرقيزي طي دو دهه از عضويت کشور در سازمان تجارت جهاني استفاده کردند تا کالاهاي ارزان چيني را وارد کنند و آن‌ها را مجدداً به کشورهاي ديگر منطقه و روسيه صادر کنند که موانع اتحاديه اوراسيا به اين امر پايان داده است.
شايان ذکر است؛ صندوق بين‌المللي پول اخيراً گزارشي در مورد کاهش رشد اقتصادي آسياي مرکزي و قفقاز طي دو سال آينده و افت 2 درصدي اقتصاد کشورهاي متکي به نفت در اين منطقه صادر کرده است.
صندوق بين المللي پول طي گزارشي پيش بيني کرد کشورهاي حوزه قفقاز و آسياي ميانه طي دو سال آينده با کاهش روند رشد اقتصادي مواجه خواهند شد.
بر اساس اين گزارش کمترين رشد اقتصادي اين کشورها طي دو سال آينده به ارمنستان اختصاص خواهد داشت؛ چرا که بر اساس پيش بيني ها اقتصاد اين کشور در سال 2015 رشد منفي 1 درصدي و در سال 2016 نيز رشد صفر درصدي ر ا تجربه خواهد کرد.
بر اساس اين گزارش، کاهش قيمت کالاهاي اساسي بين المللي نظير نفت، تقويت ارزش دلار و کاهش رشد اقتصادي روسيه عواملي هستند که رشد اقتصادي اين منطقه را تحت فشار قرار داده است.
اين گزارش تأکيد کرده است که رشد اقتصادي منطقه آسياي مرکزي و قفقاز در سال 2014، 1.25 درصد کاهش يافته و به 5.25 درصد رسيده است.
گزارش صندوق بين المللي پول همچنين پيش بيني کرده است که آذربايجان در سال جاري افزايش رشد اقتصادي را تجربه نخواهد کرد و اقتصاد اين کشور همانند سال 2014 رشد 0.6 درصدي را تجربه مي کند.
اين گزارش با در نظر گرفتن روند افزايشي قيمت نفت، رشدي 2.5 درصدي را براي آذربايجان در سال 2016 پيش بيني کرده است.
از سوي ديگر پيش بيني شده است که اقتصاد ازبکستان عملکرد خوبي را در اين دو سال تجربه خواهد کرد.
ازبکستان در سال 2014 رشد 10.3 درصدي اقتصادي را تجربه کرد و بر اساس پيش بيني صندوق بين المللي پول، اين کشور طي دو سال آينده رشد متوسط 9 درصدي را در پيش خواهد داشت.
بر اساس اين گزارش، کاهش قيمت جهاني نفت، رشد اقتصادي کشورهاي صادر کننده نفت منطقه را تا 2 درصد کاهش خواهد داد، به گونه اي که قزاقستان و آذربايجان از اين مسأله شديدا تأثير خواهند پذيرفت.
بر اساس پيش بيني ها، تأخير در توسعه ميادين جديد نفتي بر اقتصاد قزاقستان تأثير خواهد گذاشت و کاهش قيمت نفت درآمد کشورهاي صادر کننده طلا، مس و آلومينيوم منطقه را کاهش خواهد داد. کشورهاي عضو اين گروه در سال 2015 متوسط کاهش رشد 3 درصدي را تجربه خواهند کرد.
صندوق بين المللي پول در اين گزارش از کشورهاي آسياي مرکزي خواسته است که اصلاحات اقتصادي سريعي را در ساختار اقتصادي خود انجام دهند.
فشارهاي اقتصادي خارجي نظير کاهش رشد اقتصادي روسيه و قيمت نفت، در کنار کاهش ارزش روبل و تقويت دلار اين نگاه را ايجاد مي کند که اين کشورها انعطاف پذيري ارزي بيشتري را در آينده نياز خواهند داشت.
اصلاحات اقتصادي در کشورهاي آسياي مرکزي به منظور مقابله با شوک ناشي از فشارها و افزايش رقابت پذيري کنوني اين کشورها در مقابل فشارهاي فزاينده بر نرخ واقعي ارزها و تقليل ذخاير اين کشورها ضروري است.
صندوق بين المللي پول در اين گزارش تأکيد کرده است که اتحاد تجاري، اصلاح بازار کار و افزايش رقابت پذيري در بخش توليد صنعتي داخلي مي تواند براي بهبود شرايط اقتصادي اين کشورها سودمند باشد.
مهم اينکه؛ تأثيرپذيري اقتصاد کشورهاي منطقة آسياي مركزي از تحولات جهاني مسبوق به سابقه است، مثلاً؛ بر اساس گزارش بانك توسعة آسيا در سال 2008، اقتصاد کشورهاي اين منطقه در اين سال نسبت به سال قبل از آن افت محسوسي داشت.
در اين گزارش رشد اقتصادي اين منطقه در سال 2008 به طور متوسط حدود 6/7 درصد تخمين زده شد، حال آنكه اين ميزان در سال 2007 حدود 6/11 درصد بوده است. همچنين ميزان احتمالي رشد اقتصادي آسياي مركزي در سال 2009 نيز رقمي حدود 8 تا 4/8 پيش‌بيني شد. در اين گزارش همچنين افزايش بهاي انرژي و مواد غذايي در اقتصاد جهاني عوامل اصلي افت اقتصادي آسياي مركزي بيان شد.
از سوي ديگر ميزان تورم در منطقه در سال 2008 نسبت به سال 2007 افزايش يافت. براي مثال تورم در قرقيزستان 32 درصد و در قزاقستان و تاجيكستان حدود 20 درصد افزايش داشت و بيشتر افزايش قيمت‌ها نيز مربوط به افزايش بهاي منابع انرژي و مواد غذايي بود.
افزايش تورم در کشورهايي که وارد کننده مواد غذايي بودند شديدتر بود. مثلاً؛ قيمت مواد غذايي در سال 2008 در قزقيزستان 2/48 درصد و در تاجيكستان 1/33 افزايش داشت و در اين ميان قيمت گندم (و فرآورده‌هاي آن، از جمله نان)، روغن‌هاي خوراكي، گوشت و لبنيات بيش از همه افزايش داشت.
گفتني است؛ اتخاذ سياست‌هاي انقباضي و افزايش نرخ بهره از جمله تدابير برخي دولت‌هاي منطقه براي مهار تورم بود، اما؛ قزاقستان و قرقيزستان به دليل نگراني از تأثير منفي اين امر بر رشد اقتصاديشان از اين اقدام اجتناب کردند.
همچنين مقامات قزاقستان سياست‌ ثابت نگه داشتن نرخ تبديل دلار را كه در اواخر سال 2007 اتخاذ شده بود، ادامه دادند.
تاثير کلي اين بحران بر روي زندگي مردم اين منطقه در افزايش فقر در کشورهاي مختلف نيز قابل مشاهده بود. در اين رابطه گزارشي از سوي بانك جهاني منتشر شد که اعلام مي کرد، مشكلات مالي حدود 35 ميليون نفر از اروپاي شرقي و آسياي مركزي بر اثر بحران مالي و اقتصادي سال 2009 و 2010 تشديد خواهد شد.
اين گزارش تصريح مي کرد که در پي تشديد بحران مالي، نتايج مثبت 20 درصدي مقابله با فقر كه نهادهاي بين‌المللي و منطقه‌اي در 10 سال قبل از بحران جهاني (از سال 2000 تا 2008)، در كشورهاي منطقه به آن دست يافته بودند، طي دو سال به صفر خواهد رسيد.
گزارش بانك جهاني همچنين اعلام کرد، در سال 2010 ميلادي تنها در اروپاي شرقي و آسياي مركزي شمار افراد فقير 10 ميليون نفر افزايش خواهد يافت و ميزان درآمد 25 ميليون نفر كه سطح زندگي متوسطي داشتند، به شدت كاهش مي‌يابد و آنها نيز به جمع اقشار فقير خواهند پيوست.
بنا بر اين گزارش، مردم تاجيكستان و قرقيزستان بيشتر از ديگر كشورهاي آسياي مركزي در معرض تهديد و خطر بحران مالي قرار داشتند.
در پايان بايد متذکر شد که به دليل دسترسي نداشتن کشورهاي منطقه آسياي مرکزي به آب هاي آزاد، برخي بندر چابهار ايران و سرمايه گذاري در آن را شاه کليد توسعه اين منطقه مي دانند.
به نظر اين کارشناسان، چابهار به دليل موقعيت راهبردي خود نزديک‌ترين راه دسترسي کشورهاي آسياي مركزي (ترکمنستان، ازبکستان، تاجيکستان، قرقيزستان و قزاقستان) به آب هاي آزاد است و از اهميت فراواني برخوردار است.

شهربانو علي جمعه پور














این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن