تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم، كليد هر نوشته‏اى است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1842052018




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چرا دولت، جنبش عدم تعهد را وارد معرکه يمن نکرد؟


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱ خرداد ۱۳۹۴ (۱۰:۳۱ق.ظ)
موج بررسي کرد؛ چرا دولت، جنبش عدم تعهد را وارد معرکه يمن نکرد؟ موج - گروه اقتصاد سياسي
حمله عربستان سعودي به يمن که از 26 مارس 2015 آغاز شد، اين کشور را در آستانه بروز يک فاجعه انساني قرار داده است؛ فاجعه‏ اي که امنيت ديگر کشورها از جمله امنيت خود عربستان را نيز تهديد مي‏ کند. اين حمله به نوعي تبديل شدن سياست پنهان عربستان به سياست آشکار مداخله در امور داخلي کشورهاي عربي محسوب مي‏ شود. «شيرين هانتر»، استاد دانشگاه جورج تاون آمريکا، ترکيبي از ترس، عصبانيت و جاه‏ طلبي را در زمره علل حمله عربستان سعودي به يمن عنوان مي‏ کند. هانتر عنوان مي ‏کند که «سعودي‏ها نسبت به ظهور هر دولتي در يمن که تحت کنترل آنها نباشد، بدگمان هستند به ويژه اگر قرار باشد شيعيان نيز در آن نقشي ايفا کنند. ترس آنها از اين است که مبادا دست يافتن شيعيان يمن به چنين توفيقي منجر به آن شود که جمعيت شيعه عربستان نيز سهم سياسي بيشتري را مطالبه کنند.»
حمله به يمن ضمن اين که هزاران کشته و زخمي داشته است، وخامت شرايط معيشتي مردم اين کشور را تشديد کرده است. در حال حاضر جمهوري اسلامي ايران با وجود مخالفت هاي آل سعود تمام تلاش هايش را براي امداد رساني به يمن انجام مي دهد. در اين ميان بحث استفاده از ديگر ظرفيت ها همچون بهره گيري از رياست ايران بر جنبش عدم تعهد از مواردي است که برخي مسوولين و کارشناسان از زوايايي خاص به آن مي نگرند.
از سويي تجاوز عربستان به يمن موجب شده تا نگاه ها به وزارت امور خارجه براي برپايي اجلاس فوق‌العاده سازمان جنبش عدم تعهد متمرکز باشد. برخي معتقدند که دولت براي برپايي هرچه سريع تر کنفرانسي فوق‌العاده بايد اقداماتي جدي داشته باشد.
محمدحسن آصفري عضو کميسيون سياست خارجه و امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي در اين خصوص به موج مي‌گويد: «ما چنين توقعي از رئيس‌جمهور داريم که اعتراض ملت ايران را طريق جنبش عدم تعهد و جايگاهي که جمهوري اسلامي ايران در بين کشورهاي اسلامي دارد نسبت به موضوع يمن اعلام کند. توقع از رئيس‌جمهور اين است که نسبت به اين موضوع به‌صورت جدي وارد شود اما متأسفانه گام جدي از سوي دولت برداشته نمي‌شود و البته عدم ورود جدي دولت براي ما هم جاي سؤال دارد.»
مصطفي کواکبيان دبيرکل حزب مردم‌سالاري معتقد است که وزير خارجه ايران انرژي و تمرکز خود را معطوف به مذاکرات هسته نموده و به‌صورت جدي وارد حل بحران يمن از طريق دعوت اعضاي جنبش عدم تعهد و برگزاري اجلاس فوق‌العاده نمي‌شود. وي به موج مي‌گويد: «بر اين باورم که ايران بايد از ظرفيت رياست جنبش عدم تعهد براي بحران يمن استفاده کند و اين اتفاق بايد بيفتد. در همين رابطه بعد از مذاکرات لوزان نامه‌اي به آقاي دکتر ظريف نوشتم و اعلام کردم که مذاکرات نبايد ما را از موضوعات منطقه‌اي غافل کند و در خصوص تحولات يمن نيز اشاره کردم که از کمک سازمان همکاري اسلامي يا جنبش عدم تعهد استفاده کنيم و تا آنجا که مي‌توانيم از درد و آلام مردم يمن بکاهيم.»
وي در مورد چرايي عدم ورود جنبش عدم تعهد به بحث يمن معتقد است که وجود ملاحظات خاص سياسي در بين اعضاي جنبش عدم تعهد مانع از اعلام مواضع صريح آنها در اين خصوص مي‌شود.
بااين‌حال به نظر مي‌رسد اغلب افرادي که مجريان امر سياست هستند خواهان واکنش‌پذيري دولت ايران از طريق جنبش عدم تعهد مي‌شوند؛ اما مسعود اسداللهي پژوهشگر و کارشناس ارشد مسائل خاورميانه ديدگاه متفاوت و البته قابل تأملي دارد. وي به‌طورکلي سازمانهايي همچون جنبش عدم تعهد و همکاري اسلامي را فاقد قدرت اجرايي مي‌بيند که بتواند بر بحران يمن فائق شوند. وي دراين‌باره به موج گفت:« جنبش عدم تعهد، جنبشي نيست که از نظر اجرايي و عملي داراي قدرتي باشد و بيشتر براي تأثيرگذاري بر افکار عمومي است اما اين که در عمل بتواند در مقابل شوراي امنيت سازمان ملل يا ائتلاف شکل گرفته رهبران عربي بايستد، خيلي خيلي بعيد است و عملا قدرتي ندارد که بگوييم ايران از آن استفاده اي نکرده است. فرض کنيد ايران در خواست اجلاس فوق‌العاده مي داد؛ مطمئن باشيد خيلي از اعضا نمي آمدند. فقط در سطح افکار عمومي ممکن بود تاثيرگذار باشد که آن هم با سانسور رسانه هاي عربي و غربي خيلي بعيد بود که تاثيرگذار باشد. هم اکنون نيز موجي از انتقادات غربي از جنايات عربستان شروع شده اما عربستاني ها به هيچ عنوان به آنها اهميت نمي دهند و در اصل قضيه اتفاقي نمي افتد.»
اسداللهي در ادامه مي‌گويد: «اصولا سازمان هاي جنبش عدم تعهد و همکاري اسلامي در کدام بحران توانستند نقش ايفا کنند که در بحران يمن بتوانند ياري کننده باشند. در بحران فلسطين که 60 سال است وجود دارد، مگر سازمان همکاري اسلامي تا حالا توانسته قدمي براي فلسطين بردارد که اکنون بتواند قدمي براي يمن هم بردارد. با توجه به اين که خود عربستان هم از اعضاي اصلي سازمان همکاري اسلامي است. اين سازمان ها بيشتر تشريفاتي و اسم هاي بزرگي دارند اما عملا در صحنه تاثيرگذار نيستند.»
به نظر مي‌رسد دستگاه وزارت خارجه در تلاش است تا به راهکارهاي عملي در خصوص بحران يمن متوسل شود. ارائه پيشنهاد چهار ماده اي ظريف به سازمان ملل، رايزني با مقامات سازمان ملل براي کمک رساني به مردم يمن نتايج ملموس تري نسبت به انواع بيانيه ها از نظر دولت دارد ونکته قابل تأمل اين است که احتمالا دولت بدور از هيچان پذيري تحولات يمن را رصد مي کند. در همين رابطه «بروس ريدل» مدير پروژه اطلاعات در انديشکده بورکينگز معتقد است: «بعد از هفته‌ها حملات هوايي، جنگ شاهزاده بيشتر شبيه به بن بست است. تخريب زيرساخت ضعيف يمن در حملات،‌ سبب تشديد فضاي تنش‌ها بين يمني‌ها با همسايگان ثروتمند خليج (فارس) آن براي سالها شده است. اکنون به نسبت قبل، يمني‌هاي بيشتري خواهان انتقام هستند. ايران بدون هيچ هزينه‌اي در حال بدست آوردن امتياز در رقابت با رقباي خود در خليج (فارس) است.» اين کارشناس آمريکايي در ادامه يادداشت خود مي آورد: «اکنون، سعودي‌ها در حال ياد گرفتن و شناختن محدوديت‌هاي قدرتشان هستند. با وجود هزينه بيش از 5 برابري براي مسائل دفاعي در قياس با ايران و خريد جنگنده‌هاي پيشرفته از آمريکا و انگليس در دهه‌هاي گذشته، احتمالا رياض قادر به موفقيت در يمن نيست.»
با نظر به آنچه در مطالب فوق آمد به نظر مي‌رسد روش دولت حسن روحاني و شخص ظريف درخصوص مسائل خارجي رويکردي پراگماتيستي و عمل گرايانه است. در اين روش دولت سعي دارد علاوه بر حفظ اصول و آرمان هاي نظام با منطق ديپلماتيک و استفاده حداکثري از نهادهاي ميانجي جامعه بين المللي عمل کند. آينده تحولات يمن بهتر مي تواند نحوه برخورد ايران را در اين خصوص تشريح کند.

محمد قربانپور شيخاني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن