واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: "انرژی" حرف اول و آخر نواز شریف در عشق آباد اسلام آباد – ایرنا – نخست وزیر پاکستان در جریان سفر دو روزه خود به ترکمنستان (30 و 31 اردیبهشت)، بیش از هر موضوع دیگر، بر ضرورت تسریع در اجرای طرح گازی "تاپی" (انتقال گاز طبیعی ترکمنستان به افغانستان، پاکستان و هند) اصرار داشت؛ طرحی که کارشناسان اقتصادی پاکستان امکان اجرای زودهنگام آن را یک رویا می دانند.
محمد نواز شریف در دیدار قربانقلی بردی محمدف رییس جمهوری ترکمنستان گفت که اجرای این طرح باعث ایجاد تحولات بزرگی در منطقه خواهد شد.
نواز شریف که برای رفع بحران کمبود انرژی در کشورش به هر دری می زند، تنها به دلیل حرف شنوی از برخی قدرتها، ارزان ترین، آسان ترین و نزدیک ترین راه های رسیدن به انرژی را رها کرده و به مسیرهای پرهزینه، پرتنش و پر پیچ و خم روی آورده است.
چهار کشور یاد شده در روز یازدهم دسامبر سال 2010 در عشق آباد قراردادی برای احداث این خط لوله امضا کردند. در آن زمان هزینه اجرای این طرح شش میلیارد دلار برآورد شد اما اکنون با گذشت زمان و تغییر شرایط، اجرای این طرح به اعتباری بالغ بر 10 میلیارد دلار نیاز دارد.
علاوه بر هزینه بسیار بالای اجرای این طرح، پیش از اینکه گامی در جهت اجرای آن برداشته شود، اختلاف نظرهای شدیدی میان سه کشور دریافت کننده گاز ترکمنستان شامل افغانستان، پاکستان و هند درباره هزینه های این طرح و قیمت های تعیین شده از سوی افغانستان و پاکستان به عنوان حق ترانزیت گاز به هند وجود دارد.
ناامنی در افغانستان نیز یکی دیگر از موانع بزرگ پیش روی اجرای این طرح است.
"میان شاهد" رییس اتحادیه شرکت های بین المللی پاکستان ویکی از کارشناسان اقتصادی این کشور اخیرا با بیان اینکه زمان زیادی تا عملیاتی شدن خط لوله صادرات گاز طبیعی ایران به پاکستان (طرح آی.پی) باقی نمانده است است، گفت: طرح واردات گاز از ترکمنستان (موسوم به تاپی) حتی تا 10 سال آینده هم به نتیجه نخواهد رسید.
"میان شاهد" گفته است که طرح بزرگ آی.پی جوانب سیاسی و اقتصادی مهمی برای ایران و پاکستان خواهد داشت اما آمریکا به مانعی بزرگ بر سر راه اجرا شدن این طرح تبدیل شده است و پاکستان را مجبور می کند که از ترکمنستان بر اساس طرح تاپی گاز وارد وارد کند.
طرح تاپی، طرحی مشترک میان کشورهای ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند است که براساس آن، قرار است گاز ترکمنستان از طریق احداث خط لوله به افغانستان، پاکستان و هند صادر شود. این طرح هنوز در مراحل مقدماتی است و هنوز توافق های نهایی برای اجرای آن میان چهار کشور یاد شده حاصل نشده است.
موضوع قرارداد گاز ایران – پاکستان همواره یکی از موضوعاتی است که رسانه های پاکستان به آن می پردازند و ضمن انتقاد از دولت اسلام آباد بخاطر تعلل در اجرای این طرح مهم، خواستار اراده مقامات کشورشان برای برداشتن گام های جدی در احداث خط لوله و عملیاتی کردن واردات گاز از ایران هستند.
ایران به عنوان کشور همسایه پاکستان و دومین دارنده ذخایر عظیم گاز جهان، بدون تردید بهترین گزینه و اقتصادی ترین و کوتاه ترین راه برای کمک به رفع بحران کمبود انرژی در پاکستان است.
گاز طبیعی ایران ضمن اینکه بخش عمده ای از کمبود گاز پاکستان را به ویژه در فصل زمستان می تواند تامین کند، سوختی ارزان و پاک برای نیروگاه های حرارتی پاکستان خواهد بود.
مردم سراسر پاکستان در تمام طول سال به شدت از کمبود انرژی برق رنج می برند و مردم پایتخت که وضعیت به مراتب بهتری نسبت به شهرهای دیگر و روستاها دارند، در طول شبانه روز بین 7 تا 10 ساعت بدون برق سر می کنند. مردم برخی شهرها و روستاهای پاکستان به ویژه در فصل تابستان و گرمای طاقت فرسایی که بر بیشتر مناطق این کشور حاکم است، در شبانه روز حدود 20 ساعت را بدون برق و در خاموشی سر می کنند.
آساق*1723
31/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]