واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
جولان چيني ها در صنعت خودرو ايران!
چيني ها به همه جاي صنعت ايران سرک مي کشند، توليدات غيرقابل عرضه در بازارهاي کشورهاي پيشرفته را به ايراني ها مي فروشند و در اين ميان خودروسازان بي سابقه در چين که تا چندي پيش حضور در بازار خودرو کشور را روياي دست نيافتني مي دانستند، اکنون به مدد خودروسازان مونتاژکار ايران اين عرصه را به جولانگاه خود تبديل کرده اند.
روز نو : چيني ها به همه جاي صنعت ايران سرک مي کشند، توليدات غيرقابل عرضه در بازارهاي کشورهاي پيشرفته را به ايراني ها مي فروشند و در اين ميان خودروسازان بي سابقه در چين که تا چندي پيش حضور در بازار خودرو کشور را روياي دست نيافتني مي دانستند، اکنون به مدد خودروسازان مونتاژکار ايران اين عرصه را به جولانگاه خود تبديل کرده اند.
به گزارش روز نو، خودروهاي چيني معمولا تقليدي شکل گرفته از پلت فرم و قطعات چند خودرو کشورهاي پيشرفته است که به پايان توليد رسيده اند و از چندي پيش هم اندک اندک با فرصت جويي از بازار تحريمي و تشکيل شرکت هاي کوچک پاي خود را در ايران باز کردند، ولي اکنون دامن خود را به يکي از کارخانه هاي باسابقه به صورت مونتاژ کاري کشانده يا کمي هم اجازه داده قطعه هاي ايراني در آن استفاده شود که با جشن آن را اعلام و رونمايي کردند.
برليانس آتو که سال 1992 با خط توليد ميني بوس آغاز به کار کرد و سال 2002 خودروهاي سواري را هم به اين فعاليت افزود به عنوان همکار مونتاژکار چند شرکت بزرگ خودروساز آلماني، ژاپني فعاليت خود را ادامه مي دهد و خود نيز توانسته عنوان هشتمين خودروساز چين را کسب کند.
اکنون يکي از خودروسازان بزرگ کشور با 50 سال سابقه، دو خط توليد خود را در اختيار دو مدل مونتاژي اين کارخانه تازه کار چيني قرار داده است، در حاليکه چيني ها به عنوان کپي کننده محصولات کشورهاي پيشرفته نمي توانند شرکت هاي ايراني را به خودروساز تبديل کنند و اکنون مدار مونتاژ محصولات کشورهاي پيشرفته در حال تنزل به مونتاژ نوع چيني آن هم از کارخانه هاي با سابقه 14 سال در کارخانه اي ايراني با اين سابقه است.
اکنون اين پرسش مطرح است که خودروسازان بزرگ ايران با سابقه کم و بيش نيم قرني و خودروسازان کم سابقه تر که با حمايت دلارهاي نفتي خودروهاي چند دهه گذشته را توليد و به بهاي چند برابري مي فروشند و هر فصل نيز پيگير افزايش قيمت خودرو هستند چگونه حاضر شده اند، عامل يک شرکت چيني و شرکت هاي مشابه اين کشور شوند که سابقه آنان فقط چند سال است؟.
از سوي ديگر دفاتر متعدد تحقيق و توسعه و راحي خودرو در ايران با ميلياردها هزينه که تاکنون نتوانسته يک خودرو نيمه مستقل توليد کنند، چه کاربرد و کارکردي داشته است؟.
اکنون خودروسازان چيني کاسب تحريم ايران با استفاده از پول هاي ايران انباشته در کشورشان، در بازار گشاده ايران جولان مي دهند و هر خودرو ممکن را به صورت مختلف از ساخته شده تا مونتاژ يا شبه توليد روانه بازار ايران مي کنند.
خودروسازان پرانتظار و بد بازده ايران که گويا پاياني بر خواسته هاي ارزي و حمايت هر چه بيشتر دولت از آنان و همچنين جذب دسترنج مردم وجود ندارد، با فشارهاي مختلف مانع ايجاد حضور سالم صنعت خودروسازي کشورهاي پيشرفته با بازار ايران مي شوند تا بتوانند با وجود کم کاري يا ناتواني و همچنين نداشتن راهبرد بلند مدت، مانند هميشه مونتاژ کار باشند و به تازگي هم فقط چيني کار شوند.
صنعت خودروسازي ايران به مدد بازار انحصاري پس از انقلاب اسلامي و ايجاد واهمه بيکار شدن ميليون ها نفر غل مستقيم و غير مستقيم در اين حوزه به جاي اينکه به فکر ارتقا و خودکفايي اين صنعت باشند روند کهنه آن را مي دهند.
حمايت هاي بي حدو حصر مالي دولت از خودروسازان با وجو حدود چهار دهه ناکارآمدي همراه در اختيار گذاشتن 95 درصد بازار ايران به خودروهاي توليد داخل که بسياري از آن ها حتي دو دهه قبل از خيابان هاي اروپا جمع آوري شده است، اکنون به عنوان مدل سال در برابر قيمت هاي نجومي به مردم ناچار به خريد واگذار مي شود تا قاتل سوخت و همچنين هواي پاک باشند.
اين روند حمايتي ناسالم از صنعت خودروسازي سبب شده خودروسازان ايراني با ايجاد فشار و لابي هاي گسترده به هر طريق ممکن مانع از دست دادن اين بازار شوند و مشتريان نيز حق انتخاب نداشته باشند و به مدد تعرفه ها و عوارض گمرکي بر واردات در سايه امنيت باشند،
خودروسازان در حالي از تضمين فروش مطلق، صف چند ماهه مشتريان و دلاري نفتي دولت خرسند هستند که بخش هاي ديگر مانند کشاورزي بويژه برنج، شکر، ميوه، چاي انباشت شده در انبارها، صنايع کوچک و متوسط و ...، گرفتار واردات سنگين در فصل عرضه به بازار هستند و امپراتوري دلالان نيز با فرصت طلبي دسترنج ها را به يغما مي برد، ولي اين بخش ها که بر خلاف خودروسازان رسانه، گروههاي لابي و فشار ندارند، بايد هر سال شاهد ادامه اين وضعيت باشند در حاليکه خودروسازان حاضر به خروج سازنده از امنيت 40 ساله مونتاژکاري نيستند و حتي براي ادامه اين روند و متنوع سازي محصولات خود عامل مونتاژ خودروهاي چيني شده اند.
تاریخ انتشار: ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]