تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 3 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):از خداوند عزيز و جليل نقل كرده است كه فرمود: هر كار ارزشمندى كه در آن بسم ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843432713




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خدمات فنی و مهندسی، مزیت صادراتی با ضعف ساختاری


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خدمات فنی و مهندسی، مزیت صادراتی با ضعف ساختاری مشهد - ایرنا - کارشناسان خدمات فنی و مهندسی معتقدند جایگاه این خدمات که از مزیت های صادراتی برخوردارند به دلیل ضعف ساختاری و عدم مدیریت حرفه ای در صادرات کشور تبیین نشده است.


به گفته این کارشناسان، خراسان رضوی با برخورداری از 10 درصد جمعیت مهندسین کشور که شامل 250 هزار نفر می باشد باید در زمینه صدور خدمات فنی و مهندسی پیشتاز، الگو و پرچمدار باشد اما شواهد نشان می دهد که در این بخش با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کند.
سال گذشته دو میلیون و 154 هزار تن کالا به ارزش یک میلیارد و 795 میلیون دلار از گمرکات و بازارچه های مرزی خراسان رضوی به خارج از کشور صادر شد که بیشتر آنها زعفران در بسته بندیهای 10 تا 30 گرم، سیب زمینی، رب گوجه فرنگی و کفپوش بوده است در حالی که سهم خدمات فنی و مهندسی در صادرات مزبور مشخص نیست.
از سوی دیگر بسیارند شرکتهای خدمات فنی و مهندسی که در کشورهای دیگر پروژه های بزرگ اجرا می کنند بدون اینکه این خدمات در آمارهای مربوط به این حوزه درج شود تا زمینه تشویق آنها و تقویت ارتباطات در این بخش فراهم گردد.
به نظر می رسد ضعف مدیریتی باعث شده است از توانمندی نیروی انسانی در حوزه خدمات فنی و مهندسی که می توانند در توسعه صادرات کالاهای غیرنفتی نقش عمده ای داشته باشند غافل شویم.
در آمارهای مربوط به صادرات همواره بخش کالا پررنگ نشان داده شده اما در مورد بخش خدمات عملکرد مناسبی ارائه نشده در حالی که فعالیتهای مهندسین ایرانی در کشورهای مختلف بیانگر سهم عمده خدمات فنی و مهندسی در صادرات است.
کارشناسان می گویند استان خراسان رضوی ظرفیت توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی به تمام نقاط دنیا را دارد اما برای تحقق این امر رویکرد در حوزه صادرات باید تغییر کند و تحقق این امر مستلزم رفع موانع است.

* مفهوم درستی از خدمات فنی و مهندسی در کشور تبیین نشده است

رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی گفت: مفهوم خدمات فنی و مهندسی هنوز در کشور مجهول است و این مساله یک آفت کلی در ارائه آمار و شناسایی حوزه های توانمند در این بخش به شمار می رود.
محمد حسین روشنک افزود: اقداماتی در آمارها به عنوان خدمات فنی و مهندسی معرفی می شوند که خدمات فنی و مهندسی نیستند.
وی بیان کرد: آنچه به عنوان صادرات خدمات فنی و مهندسی در قالب صادرات مصالح ساختمانی معرفی می شود، خدمات فنی و مهندسی نیست.
وی گفت: صادرات واقعی خدمات فنی و مهندسی در قالب ارائه خدمت توسط یک شرکت ساختمانی، راه سازی یا عمرانی به صورت ساخت سد، جاده، نیروگاه و امثال آن در یکی از کشورهای هدف صادراتی تعریف می شود.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی افزود: در دو یا سه سال اخیر فعالیت چشمگیری توسط این استان در حوزه صادرات خدمات فنی و مهندسی وجود نداشته هرچند در حوزه صادرات مصالح ساختمانی این استان رشد چشمگیری داشته است.
روشنک اظهار کرد: باید جستجو کرد که آیا ضعف در کاهش صادرات خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی مربوط به شرکتهای عمرانی – ساختمانی استان است یا ضعف مربوط به سیستم دولتی و عدم حمایت های کافی آنان می باشد که ار نظر بنده هر دو بخش در کاهش صادرات این بخش نقش داشته اند.
وی گفت: شرکتهای عمرانی خراسان رضوی تاکنون در کشورهای تاجیکستان و ترکمنستان اقدام به ساخت سد، جاده و تونل کرده اند اما در دو یا سه سال اخیر این گونه فعالیتها کاهش چشمگیری داشته است.
وی دلیل اصلی کاهش صادرات خدمات فنی و مهندسی فعالان اقتصادی یا شرکتهای عمرانی استان را عدم حمایت های لازم در قالب ارائه مشوق ها و جوایز صادراتی دانست و افزود: گرانی تسهیلات صادراتی، عدم صدور مجوز برای تجهیز ماشین آلات شرکتهای عمرانی، عدم همکاری بانکها در ارائه تسهیلات از دیگر دلایل پسرفت صادرات در این بخش است.
روشنک گفت: برای افزایش صادرات خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی فاقد شرکتهای بزرگ با ماشین آلات قوی، سرمایه کلان و ابزارهای حمایتی مناسب هستیم اما تنها مزیت استان در این بخش برخورداری از نیروی مستعد و متخصص است.
وی اظهار کرد: امکان فعالیت نیروی متخصص و توانمند بدون وجود شرکتها و بنگاه های قوی با ماشین آلات و سرمایه کلان در خارج از کشور وجود ندارد.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان خراسان رضوی ادامه داد: برای افزایش صادرات خدمات فنی و مهندسی دولت باید بنگاه های عمرانی توانمند را در کشور شناسایی کند، ماشین آلات مناسب در اختیار این شرکتها بگذارد و سرمایه آنان را تامین کند تا این نیروی انسانی در خارج از کشور فعالیت خدمات فنی و مهندسی انجام دهد و درآمد ارزی برای کشور به همراه آورد.
وی گفت: بیشترین صادرات و سرمایه گذاری ایران در حوزه خدمات فنی و مهندسی مربوط به ساختمان سازی و راه سازی در کشورهای حاشیه خلیج فارس بویژه امارات متحده عربی، عمان و کویت است که هیچگاه این خدمات در آمارها ذکر نمی شود.
وی خاطر نشان کرد: شرکتهای ایرانی تاکنون در حوزه ساختمانی و عمرانی بیشترین سرمایه گذاری در کشورهای حاشیه خلیج فارس داشته اند و کشور کانادا نیز سهم بسیاری در دریافت خدمات فنی و مهندسی توسط مهندسان عمران و معماران ایرانی داشته است.
روشنک گفت: این در حالی است که در آمارهای مربوط به صادرات خدمات فنی و مهندسی از مهندسان و شرکتهای عمرانی ایران که در کشورهای مختلف فعال هستند نامی برده نمی شود و خدمات آنها در هیچ لیستی از اعداد مربوط به مرکز آمار ایران قرار نمی گیرد.
وی بیان کرد: باید تشکلی در سطح کلان کشور شکل گیرد تا مهندسین ایرانی که مشغول ارائه خدمات فنی و مهندسی در کشورهای مختلف هستند را شناسایی کند و به عنوان یک سرمایه ملی به جامعه معرفی نماید و آنان را ترغیب به سرمایه گذاری در داخل ایران نماید.

* هیچ آمار متقنی برای صادرات خدمات فنی و مهندسی وجود ندارد

رییس انجمن خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی گفت: به رغم اینکه این استان را دارای ظرفیت های بالقوه در تولید و صدور خدمات فنی و مهندسی اعلام می کنند اما هیچ آمار متقنی در این زمینه وجود ندارد.
محسن خندان دل افزود: به دلیل وجود موانع متعدد در صدور خدمات فنی و مهندسی، گروه بزرگی از فعالان تولیدی و صادراتی در این بخش ترجیح می دهند در سکوت فعالیت خود را انجام دهند.
وی گفت: خدمات فنی و مهندسی به حوزه ای از خدمات، انتقال دانش فنی، تولید دانش، ارائه گواهینامه، تولید برند و در حقیقت امتیازات معنوی و مبتنی بر دانش یک خدمت فنی و مهندسی گفته می شود که این نوع خدمات در فناوری بهره برداری از محصولات نفتی، گاز، پتروشیمی، صنایع غذایی و امثال آن تبلور یافته است.
وی افزود: خدمات فنی و مهندسی در خراسان رضوی در بخش طراحی و ساخت، ساخت راه و سد، آموزش و استاندارد، مفاهیم تخصصی کاربردی در آزمایشگاه ها و دانش صنایع غذایی مورد استناد قرار می گیرد.
وی اظهار کرد: آمارهایی که از صدور خدمات فنی و مهندسی از طریق گمرک یا بازارچه های مرزی منتشر می شود دور از واقعیت است زیرا سهم خدمات فنی و مهندسی از مواد اولیه یک محصول در هیچ زمانی تفکیک نمی شود و تنها آن محصول به عنوان یک کالای صرف صادر می گردد.
رییس انجمن خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی گفت: از سوی دیگر میزان صدور خدمات فنی و مهندسی را هرگز نمی توان از آمار گمرک استخراج کرد زیرا انتقال دانش فنی و مهندسی توسط یک ابزار کوچک مانند فلش مموری یا با ارسال ایمیل اینترنتی، شبکه های مجازی یا حتی پیامک به راحتی به هر نقطه از دنیا انجام می گیرد.
وی افزود: مواد اولیه و خدمات فنی و مهندسی دو بخش اصلی یک پروژه یا محصول را تشکیل می دهند که در هیچ زمانی سهم مواد اولیه یا خدمات فنی و مهندسی از تولید یک محصول یا اجرای پروژه مشخص نمی شود.
وی بیان کرد: عمده آمار مربوط به صدور خدمات فنی و مهندسی در خراسان رضوی به محصولات پتروشیمی بازمی گردد در صورتی که 35 درصد از یک محصول پتروشیمی مربوط به خدمات فنی و مهندسی و 75 درصد از آن مربوط به مواد اولیه است.
رییس انجمن خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی گفت: در مجموع تعریف جامع و مشخصی از خدمات فنی و مهندسی در استان نداریم که میزان صادرات آن در سال مشخص گردد.
خندان دل اظهار کرد: خدمات فنی و مهندسی مبتنی بر دانش است و هرگز با صدور کالای فیزیکی نمی توان به ارائه آمار مطمئن از ارسال دانش خدمات فنی و مهندسی دست یافت.
وی بیان کرد: وقتی هدفگذاری سرانه 500 دلار صادرات برای استان خراسان رضوی تعیین می شود برای رسیدن به سهم 30 درصدی بخش خدمات فنی و مهندسی از این سرانه باید بخش خدمات فنی و مهندسی از کالا یا محصول صادراتی تفکیک و واحدهای فعال در این حوزه و میزان واقعی صادرات آن مشخص گردد.
وی افزود: در خراسان رضوی تشکلهای متعدد با بخش خدمات فنی و مهندسی ارتباط دارند که شامل کمیته صدور خدمات فنی و مهندسی، کمیسیون صادرات خدمات فنی و مهندسی، اتاق بازرگانی، اتحادیه صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی و انجمن تحقیق و توسعه می باشند و هر کدام آمار متفاوتی از صادرات این نوع خدمات ارائه می دهند.
وی گفت: دلیل دیگری که تاکنون موفق به ارائه آمار مشخص از صدور خدمات فنی و مهندسی یا تعداد واقعی واحدهای فعال در این زمینه در خراسان رضوی نشدیم وجود تشکل های متعدد در حوزه خدمات فنی و مهندسی با ارائه آمارهای متفاوت از سوی آنهاست.
رییس انجمن خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی اعطای جوایز صادراتی را عامل مهمی در ارائه آمار متقن از صادرات خدمات فنی و مهندسی دانست و افزود: سالها قبل با اعطای جوایز صادراتی با درصدهای متفاوت صادرکننده این خدمات ناگزیر به ارائه آمارهای موثق مربوط به صادرات می شد.
وی بیان کرد: با قطع صدور جوایز صادراتی و ضمانت نامه بانکی به تولیدکنندگان، ارتباط واحدهای صدور خدمات فنی و مهندسی با دستگاه های اجرایی مرتبط قطع شد و بانکها نیز به این بهانه که نمی توانند دانش فنی را به عنوان یک وثیقه برای پرداخت تسهیلات بپذیرند، حمایت مالی خود را از این واحدها برداشتند.
وی با بیان اینکه تغییرات متعدد در قوانین و صدور بخشنامه های خلق الساعه صادرکننده را دچار مشکلات متعدد نمود افزود: به دلیل مشکلات برون مرزی در بخش انتقال پول از کشوری دیگر به واحدهای صادرکننده فنی و مهندسی هیچ بانکی در این زمینه متعهد به انتقال پول نشد.
وی بیان کرد: عمده هزینه ها در تولید خدمات فنی و مهندسی مربوط به دستمزد نیروی انسانی است که نرخ ارزانی ندارند و زمان بسیار به تولید یک دانش فنی اختصاص می دهند لذا برای تامین هزینه های مربوط به دستمزد، تامین تجهیزات و زمان طولانی برای حصول نتیجه بانکها باید حمایت های مالی مطلوب با نرخ سود مناسب از سوی بانکها انجام گیرد.
خندان دل اظهار کرد: برای تامین منابع مالی ارائه دهندگان خدمات فنی و مهندسی باید فعالیت صندوق های ضمانتی بویژه صندوق های بیمه ای افزایش یابد.
وی عمده مقصد صادراتی صادرکنندگان خدمات فنی و مهندسی را عراق، کشورهای حوزه خلیج فارس و آسیای میانه عنوان و بیان کرد: این کشورها به خدمات فنی و مهندسی ایران نیاز مبرم دارند که باید از این فرصت برای تولید ارزش افزوده بهره کافی برد.
به گفته وی برای رسیدن به سهم 30 درصدی در سرانه 500 دلار صادرات خراسان رضوی پایش مستمر فرآیند صدور خدمات فنی و مهندسی ضروری است که این مهم فقط با جلب اعتماد فعالان این حوزه میسر می شود.
وی افزود: جلب اعتماد واحدهای صادرکننده خدمات فنی و مهندسی با برقراری مجدد جوایز صادراتی، تغییر در قانون صندوق های بیمه ای، صدور ضمانت نامه های بانکی، ارائه تسهیلات مالیاتی میسر می شود.
وی بیان کرد: مسوولان بارها گفته اند که بخش صادرات از دادن مالیات معاف است در حالی که در عمل چنین چیزی اتفاق نمی افتد و دهها ادله و برهان برای گرفتن مالیات از صادر کنندگان مطرح می شود.
وی تصویب برنامه های کوتاه مدت یا شبه برنامه های میان مدت برای حمایت واقعی از بخش خصوصی را ضروری دانست و گفت: تدوین برنامه ها باید توسط بخش خصوصی انجام گیرد زیرا بدنه دولت حداقل هر چهار سال تغییر می کند لذا باید یک برنامه کوتاه مدت با نظر بخش خصوصی برای اقتصاد و صادرات تدوین شود.
رییس انجمن خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی تاکید کرد: رسانه ها باید مطالبه بخش خصوصی در زمینه حضور پررنگ در تصمیم سازیها و بررسی میزان واقعی صادرات را مطرح کنند.
خندان دل اظهار کرد: حوزه خدمات فنی و مهندسی دارای ارزش افزوده بسیار و بیشترین سهم در صادرات خراسان رضوی است، از سوی دیگر ایده های نو بسیار، خلاقانه و بدیع در حوزه دانش فنی وجود دارد که باید مورد حمایت قرار گیرند.
وی بهبود روابط سیاسی با سایر کشورها را یک گام بلند در مسیر بهبود صادرات خدمات فنی و مهندسی ذکر کرد و افزود: اگر تنها یک بانک خارجی در کشور ما شعبه داشته باشد تمام مسائل مربوط به صدور ضمانت نامه ها و بیمه ها برطرف می شود.
وی گفت: انجام پروژه های برون مرزی توسط شرکتهای عمرانی در خارج از کشور هزینه بر است و از آنجایی که شرکتهای خدمات فنی و مهندسی از بنیه اقتصادی ضعیفی برخوردار هستند برای حضور در خارج از مرزها نیاز به حمایت دولت دارند.
انجمن خدمات فنی و مهندسی خراسان رضوی دارای 623 عضو حقوقی است اما با توجه به گستردگی فوق العاده جامعه مهندسین شمار اعضای حقیقی آن بسیار زیاد است.

* تشکیل اتاق فکر برای توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی ضروری است

رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز در این باره می گوید: باید اتاق فکر با حضور اندیشمندان و تشکلهای بخش خصوصی برای بررسی نحوه توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی در استان شکل گیرد.
راضیه علیرضایی اظهار کرد: مشکلات ساختاری در بخش صدور خدمات فنی و مهندسی وجود دارد، تحریم ها یک بحث ملی است که باید حل شود تا چرخ صادرات خدمات فنی و مهندسی به حرکت درآید زیرا با رفع تحریم ها مشکلات بانکی، انتقال پول و ضمانت نامه ها برطرف می شود.
وی به تبیین نقش این سازمان در صادرات خدمات فنی و مهندسی پرداخت و گفت: طبق برنامه کلی دولت برای استان خراسان رضوی سرانه 500 دلار صادرات تعیین شده که با توجه به شرایط موجود باید صادرات استان به سه میلیارد دلار در سال برسد.
وی افزود: براساس برنامه ابلاغی دولت یازدهم باید 30 درصد از سه میلیارد دلار صادرات سالانه از فناوری بالا برخوردار باشد به عبارت دیگر یک میلیارد دلار از صادرات استان باید از سطح فناوری متوسط به بالا بهره ببرد.
علیرضایی گفت: شرکتهای صادرکننده خدمات فنی و مهندسی در خراسان رضوی برای رسیدن به رقم 100 میلیون دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی باید چندین اقدام را انجام دهند که اولین اقدام شناسایی خدمات قابل صدور می باشد.
وی بیان کرد: در کشور ما نیروهای انسانی تحصیلکرده ای وجود دارند که زمینه استفاده از خدمات آنان در کشورهای دیگر فراهم است اما آموزش های لازم در این زمینه را فرانگرفته و گواهینامه مربوطه را برای ارائه خدمات در کشورهای دیگر دریافت نکرده اند.
وی افزود: برای ارائه خدمات فنی و مهندسی نیز باید به صورت حرفه ای عمل کرد و در رعایت استانداردهای ملی و بین المللی دقت لازم را بکار برد.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: تولید حرفه ای، جلوگیری از آسیب وارد کردن به هم صنف های خود و کنترل تخلفات را به دنبال دارد.
علیرضایی اظهار کرد: تولید و فروش خدمات شرکتهای صادرکننده خدمات فنی و مهندسی مطلوب است اما تشکلی که بتواند جلو تخلف اعضا را بگیرد وجود ندارد که این مساله باعث ایجاد رقابت منفی بین آنان می شود.
وی کشورهای هدف صادراتی استان خراسان رضوی را افغانستان، تاجیکستان و نظیر آن دانست و گفت: برای حضور موثر شرکتهای صادرکننده خدمات فنی و مهندسی در آن کشورها باید تدبیری اندیشیده شود.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با تاکید بر افزایش سهم خدمات فنی و مهندسی در صادرات افزود: تنها راه جبران رکود در بخش صادرات استان و رسیدن به اهداف بالادستی در این زمینه، افزایش صدور خدمات فنی و مهندسی به کشورهای دیگر است.
علیرضایی افزود: خراسان رضوی اگر بخواهد جایگاه ملی خود را براساس سند بالادستی حفظ کند، از رشد صادراتی مناسب برخوردار باشد و مشکلات اشتغال، کسب درآمد و دستیابی به ارزش افزوده را برطرف کند چاره ای جز افزایش صادرات کالاهای با تکنولوژی برتر ندارد.
وی گفت: برای رسیدن به این هدف باید بخش خصوصی و دولتی همدل و همراه شوند و مشکلات بخش صدور خدمات فنی و مهندسی را با یکدیگر برطرف نمایند.
علیرضایی افزود: خدمات فنی و مهندسی الزاما فقط بخش مهندسی آن نیست بلکه مجموعه ای از روابط، دانش، فهم اداری، اجتماعی، اقتصادی و فنی و مهندسی است که می تواند با پیوستگی و همگونی تبدیل به یک کالای صادراتی شود لذا سازماندهی خدمات فنی و مهندسی باید در اولویت کار مسوولان استان قرار گیرد تا به اهداف مذکور دست یابیم.
حمایت جدی از خدمات فنی و مهندسی که نقش اساسی در رهایی اقتصاد کشور از وابستگی به نفت دارد می بایست در اولویت کاری سیاستگذاران، دولتمردان و فعالان بخش خصوصی قرار گیرد و استفاده از اصول نوین بازرگانی، نفوذ به بازارهای هدف و استفاده از کارشناسان زبده در این بخش می تواند به توسعه صادرات خدمات فنی و مهندسی کمک کند.
7489 / 6053



30/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اقتصادی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن