تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):بى نيازى و عزّت به هر طرف مى گردند و چون به جايگاه توكل دست يافتند در آنجا قرار مى گ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

چراغ خطی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827881500




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

لبخند خرمشهر بعد از 578 روز


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بازخوانی عملیات بیت المقدس؛ لبخند خرمشهر بعد از 578 روز تهران - ایرنا - سوم خرداد، سالروز گرامیداشت سی و سومین سالروز حماسه آزادسازی خرمشهر از دست متجاوزان بعثی و روزی است که در نبردی جانانه رزمندگان اسلام این قطعه درخشان از خاک پاک کشور را آزاد کردند، در این نوشتار به بازخوانی عملیات بیت المقدس می پردازیم.


خبرنگار دفاعی ایرنا در این گزارش به بهانه فرارسیدن سوم خرداد، نگاهی گذرا به شهر «خرمشهر» از اسارت تا آزادی انداخته است.
خرمشهر با مساحت 4 هزار و 522 کیلومتر مربع در جنوب غربی استان خوزستان و در محل پیوستن رود کارون و اروندرود واقع شده و با شهرهای آبادان از جنوب شرق، شادگان از شرق و اهواز از شمال و همچنین با کشورعراق از غزب هم مرز است.
مردم خرمشهر از نژاد آریایی و سامی هستند و مذهب آنها شیعه دوازده امامی است و به زبان های فارسی و عربی صحبت می کنند.
تا پیش از جنگ، شهرستان خرمشهر به دلیل موقعیت جغرافیایی و بازرگانی و ارتباط با دریای آزاد، یکی از شهرهای ثروتمند کشور بود و مراکز تجاری و نمایندگی شرکت های بزرگ کشتیرانی، به این شهر چهره بین المللی بخشیده بود.
آب و هوای این شهرستان به علت نزدیک بودن به عربستان و عراق تحث تاثیر بادهای گرم و خشکی است که از این سو می وزند و رطوبت نسبی موجود در این ناحیه به علت نزدیکی به اروند رود و خلیج فارس در تمام فصل ها بالاست و انتهای راه آهن سراسری ایران محور تهران به خرمشهر به طول 1070 کیلومتر، به خرمشهر منتهی می شود.
خرمشهر از دو قرن پیش به دلیل اهمیت فوق العاده آن مورد توجه استعمارگران قرار گرفت و تاکنون چهار بار به اشغال قوای خارجی درآمده است. این شهر در طول جنگ تحمیلی رژیم بعثی صدام شاهد چندین عملیات بزرگ و محدود بوده است و به جرات می توان گفت هیچ شهری به اندازه خرمشهر درگیر جنگ نبوده است.
خرمشهر در 34 روز نخست جنگ تحمیلی شاهد مقاومت مردمی بود و بیشترین شهدای دفاع مقدس برحسب نسبت مساحت در این شهر و حومه آن به شهادت رسیده اند و عملیات های بزرگی چون بیت المقدس، رمضان، کربلای 4، 5، و 7 در این منطقه به وقوع پیوستند و محورهایی از عملیات ثامن الائمه(ع)، والفجر 8، کربلای 8 و بدر در این شهر به اجرا در آمد.
با آغاز جنگ تحمیلی رژیم بعثی صدام علیه کشورمان خرمشهر به دلیل نزدیکی به مرز، یکی از نخستین نقاطی بود که مورد حمله ارتش بعثی عراق قرار گرفت. دشمن در نظر داشت خوزستان و خرمشهر را جند روزه اشغال کند اما مدافعان شهر به مدت 34 روز در مقابل ارتش عراق مقاومت کردند و به هیمن امر خرمشهر را به عنوان نماد و سمبل مقاومت به همگان شناساند.
رژیم بعثی عراق در 31 شهریور سال 59 نخستین حملات خود را به سمت مرزهای ایران آغاز کرد و هنوز بیش از دو ماه از آغاز تجاوز نگذشته بود که شهرخرمشهر به دست دژخیمان رژیم بعثی به اسارت درآمد.
رزمندگان جمهوری اسلامی برای آزادسازی شهر خرمشهر عملیات بزرگی به نام عملیات بیت المقدس در چهار مرحله انجام دادند.
عملیات بیت المقدس در 30 دقیقه بامداد روز 10 اردیبهشت 1361 با قرائت رمز عملیات«بسم الله الرحمن الرحیم. بسم الله القاسم الجبارین، یا علی ابن ابی طالب(ع)» در منطقه عملیاتی جنوب و غرب کارون، جنوب غربی اهواز و شمال خرمشهر آغاز شد.
شهید آیت الله صدوقی و آیت الله مشکینی در این عملیات در کنار فرمانده هان سپاه و ارتش و قرارگاه کربلا حضور داشتند و هر یک به طور جداگانه پیام هایی را به وسیله بی سیم به رزمندگان اسلام قرائت می کردند.
عملیات بیت المقدس را می توان از نظر زمانی به چهار دوره تقسیم کرد.
مرحله نخست: در محور قرار گاه قدس ( شمال کرخه کور) به دلیل هوشیاری دشمن و وجود استحکامات متعدد، پیشروی نیروها به سختی امکانپذیر بود و در این میان تنها تیپهای 43 بیت المقدس و 41 ثارالله موفق شدند از مواضع دشمن عبور کرده و منطقه ای در جنوب رود کرخه کور را به عنوان سرپل تصرف کنند.
به دنبال آن نیروهای زرهی از روی جاده هایی که از قبل توسط واحد مهندسی سپاه، جهاد و ارتش احداث شده بود از پناهگاه خارج و در یک ابتکار و شاهکار جنگی از روی پل شناور که همزمان با شروع عملیات نصب شده بود عبور کردند.
نیروهای ایرانی با گذشتن از میدانهای وسیع مین و موانع ایذایی، نخستین خاکریز دشمن را فتح می کنند و گروه تخریب هم با خنثی کردن بیش از دو هزار مین معبری، راهی برای خط شکنان گشوده و رزمندگان را به سوی دشمن رهنمون کردند.
در این هنگام به علت گستردگی عملیات، ژنرالهای عراقی گیج شده و تنها پیامشان این بود که مقاومت کنند.با انهدام موانع مقدماتی عراقی ها، پیاده های جان بر کف در حالی که به شدت از طرف یگان های زرهی حمایت می شدند با یک خیز بلند خود را به قسمتهایی از جاده اهواز خرمشهر رساندند.
در ادامه این عملیات به علت تسلط آتش دشمن بر رزمندگان اسلام و در تیررس نبودن ادوات زرهی دشمن که مرتب آتش می ریختند و همچنین فعالیت نیروی هوایی دشمن که از روشنایی هوا استفاده می کرد و نیروهای زرهی را جهت باز پس گرفتن منطقه از دست داده تشویق و حمایت می کردند وضعیت تاحدی برای رزمندگان ما تضعیف شد.
تانکهای عراقی که با آتش بی امان خود به حرکت ادامه می دادند با رسیدن به تیر رس شکارچیان تانک ایرانی، رزمندگان اسلام با آتش سنگین موشک آر. پی. جی آنها را هدف قرار داده و چند دستگاه تانک هم در هنگام فرار طعمه حریق شدند و قسمتی از جاده اهواز خرمشهر جاده دوباره به دست رزمندگان اسلام افتاد.
در این محور دشمن قصد داشت جاده را دوباره از دست رزمندگان اسلام بازپس گیرد ولی با مقاومت شدید رزمندگان مواجه گردید و رزمندگان اسلام با حمایت نیروی هوایی ارتش به تثبیت موضع پرداختند.
در محور کرخه نور نیز با وجود استحکامات سنگین، رزمندگان موفق شدند دژهای دفاعی دشمن را بشکنند و خود را به خاکریز آنان برسانند ولی به علت تامین نبودن اطراف، ناچارا به تغییر مواضع پرداختند و منتظر مرحله بعدی ماندند تا اینکه سرانجام نیروهای قرارگاه فتح و نصر پس از پنج روز جاده اهواز خرمشهر را از کیلومتر 68 تا کیلومتر 103 تثبیت و تمامی رخنه ها را ترمیم کردند.
مرحله دوم: در این مرحله آزادسازی خرمشهر از دستور کار عملیات خارج و تصمیم گرفته شد که قرارگاههای فتح و نصر از جاده اهواز خرمشهر به سمت مرز پیشروی کنند و قرارگاه قدس نیز ماموریت یافت تا به صورت محدود برای تصرف سرپل در جنوب کرخه کور اقدام نماید و سپس ان را گسترش دهد.عملیات این مرحله در ساعت 22 و 30 دقیقه روز شانزدهم اردیبشهت سال 1361 آغاز شد.
نیروهای قرارگاه فتح در همان ساعت اولیه به جاده مرزی رسیدند، یگانهای قرارگاه نصر نیز با اندکی تاخیر و تحمل فشارهای دشمن به مرز رسیده و به قرارگاه فتح الحاق شدند.
دشمن با مشاهده جهت پیشروی نیروهای ایران به سمت مرز لشکرهای پنج و شش خود را با دو هدف جلوگیری از محاصره و انهدام این لشکرها و تقویت هر چه بیشتر خطوط پدافندی بصره و خرمشهر عقب کشاند.
به دنبال این عقب نشینی که از ساعات اولیه 18 اردیبهشت سال 61 روی داد نیروهای قرارگاه قدس ضمن تعقیب نیروهای دشمن، تعدادی از آنها را که از قافله عقب مانده بودند به اسارت در آورند و در نتیحه جاده اهواز خرمشهر(تا انتهای جنوب منطقه ای که توسط قرار گاه نصر به عنوان سرپل تصرف شده بود) و همچنین منطقه جفیر، پادگان حمید و هویزه آزاد شدند.
مرحله سوم: سرانجام در ساعت 22 و 30 دقیقه اول خرداد سال 61 تلاش برای آزادسازی خرمشهر آغاز شد و در برابر تک سریع وغافلگیرانه رزمندگان اسلام، نیروهای عراقی دچار سرگردانی و وحشت شدید شدند و نتوانستند از خود واکنشی نشان دهند و ارتباط یگانهای دشمن از همدیگر قطع شد.
فرار افسران و درجه داران و سربازان عراقی از منطقه خرمشهر گویای از هم پاشیدگی سازمان یگانهای دشمن بود.
مرحله چهارم: سرانجام در ساعت 22:30 اول خرداد 1361 تلاش برای آزادی سازی خرمشهر با رمز مقدس و مبارک «بسم الله القاسم الجبارین یا محمد بن عبدالله (ص)» آغاز شد در برابر تک سریع و غافلگیرانه، نیروهای عراقی دچار وحشت وسرگردانی شدید شدند و نتوانستند واکنش مهمی از خود نشان دهند و ارتباط یگان های دشمن با یکدیگر قطع شد.
فرار افسران و درجه داران و سربازان عراقی از منطقه خرمشهر گویای از هم پاشیدگی سازمان یگان های دشمن بود.
در روز دوم خرداد نتیجه پیکار بسیار درخشان بود و قرارگاه کربلا به هدف خود که احاطه کامل خرمشهر بود، رسید. تعداد اسرای عراقی در این روز از دو هزار و 830 نفر تجاوز کرد و یگان هایی از دشمن که در منطقه بین نهر عرایض و شلمچه مستقر بودند، به میزان زیاد منهدم شدند.
به وجود حضور گسترده هواپیماهای عراقی در آسمان منطقه، عقابان تیزپرواز نیروی هوایی ارتش در پشتیبانی از یگان های رزمنده، در صحنه عملیات بیت المقدس حضوری فعال داشتند و با بمباران پل شناور عراقی ها بر روی شط العرب و مناطق تجمع آنان در آن سوی رودخانه، نقش ارزنده ای در آزاد سازی خرمشهر ایفا کردند.
در اواخر روز دوم خرداد، قرارگاه کربلا پس از بررسی آخرین وضعیت تصمیم گرفت تا با ورود نیروها به شهر، خرمشهر را از لوث وجود نیروهای عراقی پاک کنند و در ساعت سه بامداد روز سوم خرداد واحدهایی از رزمندگان ایرانی به آن سوی رودخانه وارد شدند.
از طرفی دیگر جمعی از نیروهای عراقی با استفاده از تاریکی شب و قایق اقدام به فرار کردند که تعدادی از این قایقها توسط تکاوران نیروی هوایی هدف قرار گرفت و سرنشینان آنها غرق شدند.
نیروهای عراقی از ساعت سه و 50 دقیقه بامداد تا ساعت 12 و 30 دقیقه بعد از ظهر روز سوم خرداد از سمت شلمچه سه بار اقدام به پاتک کردند و تلاش نمودند تا از طریق جاده شلمچه خرمشهر حلقه محاصره خرمشهر را بشکند اما هر بار با پایداری و مقاومت دلاورانه رزمندگان اسلام مواجه شدند و با دادن خساراتی عقب نشینی کردند.
در ساعت 11 صبح روز سوم خرداد در حالی که درگیری شدید بین قوای ایرانی و نیروهای عراقی در شمال نهر خین جریان داشت و دشمن در فکر شکستن حلقه محاصره خرمشهر بود، رزمندگان ایرانی از جناح غرب و خیابان کشتارگاه وارد شهر شدند و ناحیه گمرک خرمشهر در کنار اروند کنار را با اندک مقاومت عراقیها در هم شکستند.
در ساعت 12 قوای ایران از سمت شمال و شمال شرق وارد شهر شدند و نیروهای متجاوز بعثی که 24 ساعت در محاصره کامل قرار داشتند راهی جز اسارت، فرار و یا کشته شدن نداشتند.
بدین ترتیب واحدهای عراقی گروه گروه به اسارت در آمدند و در ساعت دو بعداز ظهر خرمشهر به طور کامل از اسارت ازاد شد و پرچم پر افتخار جمهوری اسلامی بر فراز مسجد جامع و پل تخریب شده خرمشهر به اهتزاز درامد.
به این ترتیب خرمشهر مقاوم که بعد از 34 روز پایداری و مقاومت در چهار آبان ماه 1359 به اشغال دشمن در آمده بود، پس از 578 روز ( 19ماه ) بار دیگر به آغوش گرم میهن اسلامی بازگشت.
نیروهای شرکت کننده در عملیات بیت المقدس : در این عملیات تاریخی و فراموش نشدنی 61 گردان پیاده، 29 گردان توپخانه، پنج گردان مهندسی، چهارگروه هوانیروز و یک گردان پل نیروی هوایی و هوا نیروز و سه گردان رزمی پیاده ژاندارمری ارتش جمهوری اسلامی حضور داشتند.
همچنین در این عملیات حدود 107 گردان پیاده، سه گردان زرهی، دو گردان مکانیزه و شش هزار نیروی جایگزین از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حضور داشتند.
ستاد پشتیبانی جهاد سازندگی و قرارگاههای موقت عملیات مشترک از دیگر نیروهای جان برکف شرکت کننده در این عملیات بزرک بودند.
در پایان این عملیات بزرگ، 285 دستگاه تانک و نفربر، 500 دستگاه خودرو، دهها قبضه توپ سبک و سنگین، دهها انبار مهمات، 40 فروند هواپیما، دو فروند هلی کوپتر و چندین دستگاه لودر و ماشین آلات دشمن منهدم و از بین رفت.
در پایان این عملیات علاوه بر انهدام چندین گردان، تیپ و لشگر عراق، 105 دستگاه تانک، دهها انبار مهمات، 95 هزار عدد انواع مین، صدها دستگاه خودرو سبک و سنگین، 30 دستگاه جیپ حامل توپ 106 میلی متری، 18 قبضه توپ 130 میلی متری ، هزاران قبضه سلاح انفرادی، 16 هزار و 500 کشته و زخمی و 19 هزار نفر اسیر به عنوان غنیمت جنگی به دست آمد.
یاد و خاطره شهیدان گلگون کفن حماسه سوم خرداد، روز آزادسازی خرمشهر از چنگال اشغالگران بعثی ارتش صدام تا همیشه در طول تاریخ مقاومت ایران اسلامی در مقابل دشمنان این آب و خاک گرامی باد.
از: فرهاد شرف پور
اجتمام(2)**7029 ** 1418



30/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن