محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1826593841
سیه رویان و سیاه نمایی درباره قصه های بنی اعتماد
واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
سیه رویان و سیاه نمایی درباره قصه های بنی اعتماد وبلاگ > خبر وبلاگ - سیاهی منتسب به فیلم بنی اعتماد نیست، معطوف به سیه رویانی است که بابت سیاسی کاری و فرافکنی، دلواپس شنیدن حقیقتهایی نامطلوب برای خویشند و دلشوره بازتاب تصویر نامطبوع خود را در آینه اثر دارند.
دلواپسان با شروع اکران قصهها (که لابد به سیاق چند فیلم قبلی لیست سیاهشان، منتظر تعلیق و نه اکرانش بودهاند) بار دیگر در بوق و کرناهای رسانهایشان بانگ و فریاد «سیاه نمایی» سر دادهاند. مدتها است که عبارت سیاه نمایی، تبدیل به چماقی بر سر آثار برتر و اغلب مستقل سینمای ایران شده است تا بدان بهانه، حکم بر تعطیل و توقیف و تعلیق داده شود. اما آیا قصهها سیاه نمایی است؟
برای این موضوع، ابتدا باید منظور دلواپسان را از سیاه نمایی درک کرد. خلاصه مفهوم این عبارت خودساخته آن است که نباید فیلمسازها در فیلمهایشان صرفا به طرح و بزرگنمایی نکات منفی جامعه بپردازند و از پدیدههای مثبت آن غافل باشند. از نظر این افراد، تکیه صرف روی مسائل تلخ جامعه، خودش نوعی دروغ است و تصویر غلطی از ایران ارائه میدهد. این امر، مخصوصا زمانی که مخاطب فیلم، خارجیها باشند، مذمومیت مضاعفی دارد و خلاف مصالح ملی و نوعی توهین به ایران و اسلام و نظام است.
چنین رویکردی، از آنجا که موضوع سینما را با منافع ملی گره میزند و رویکردی ایدئولوژیک به سینما دارد، معمولا از دریچه تحکم هم قضاوت میکند و به محض تشخیص اینکه فیلمی سیاه نما است، فورا حکم بر تقبیح و بلکه تعطیل نمایش آن میدهد. چالش بزرگی که بر سر مفروضات این جماعت راجع به سیاه نمایی وجود دارد، تلقی غلط اینان از هنر و سینما است. ایشان هنر را مترادف با ارائه گزارش میانگارند. مثلا کسی در مقام خبرنگار یا بازرس سازمانی بخواهد درباره پدیدهای همچون سامانه آبرسانی گزارش تهیه کند، اگر چشمش را روی نکات مثبت آن فضا ببندد و صرفا به گزارش نارساییها و نقصها بپردازد، عدالت را رعایت نکرده و به سیاه نمایی پرداخته است. اما هنر با گزارشهای سازمانی یا مطبوعاتی فرق دارد. در هنر، اصلا این فردیت هنرمند و دریچه نگاه او به محیط پیرامون است که تشخص پیدا میکند. هنرمندی مکن است توجهش صرفا روی طلاق باشد یا فقر یا اعتیاد. او دارد روی این سوژه خاص، فضای ذهنی خود را بر مبنای معیارهای هنری - و نه لزوما ژورنالیستی و اداری - تنظیم میکند. کسی از سینما انتظار بیان گزارش ندارد. گزارش متعلق به تلیزیون و روزنامهها و خبرگزاریها است. سینما ذاتا گزینش گر است؛ یعنی در ثبت واقعیتها، گزینشی عمل میکند و همین روند، خواه ناخواه بخشهای مهمی از واقعیت را کنار میگذارد و بخشهایی را هم که بنا بر ذات هنر، با فضای تخیلی و داستانی درمی آمیزد. علاوه بر این، کسی که میخواهد تلخیهای جامعه را به قصد تلنگر به رخ بکشد، دیگر فضای سوژه را به سمت سپیدیها منحرف نمیسازد تا مثلا تعادل را برقرار کرده باشد. اگر کسی بخواهد مثلا درباره دندانهای کثیف نگارنده که به علت عدم رعایت بهداشت آلوده و سیاه و متعفن شدهاند، به بنده نکاتی را گوشزد کند، قطعا از فرجام تلخ این آلودگی سخن خواهد گفت و نه مثلا از زیبایی لب و گونه آراستگی سبیل و محاسن و چال روی چانه! فیلمی که در محور نابه سامانیهایی همچون دروغگویی و خیانت و غیبت و تهمت و سایر رفتارهای ناپسند اخلاقی است، اگر بخواهد مثلا به قصد سپیدنمایی وارد داستان آدمهایی شود که مثلا از صبح تا شب به هم لبخند میزنند و راست میگویند و خیر هم را میخواهند، بستر درام را عقیم میسازند و شکلی از تصنع به دنیای فیلم وارد میکنند. سیاه نمایی درباره فیلم سینمایی و به طور کلی هنر، اصولا بیمعنا است. مردم به سینما میروند تا دیدگاه و تجربیات و ایدههای هنرمند را در قالب تصویر و صدا و دیالوگ و ریتم، ادراک و احساس کنند ممکن است تلقی او را بپسندند یا نه. این دیگر به مخاطبان فیلم مربوط است و نه تمامیت خواهانی که پیشاپیش حکم صادر میکنند که اینجا سیاه است و آنجا سپید و چه کس سیاه ببیند و چه کس سپید.
فیلم قصهها، درباره تعدادی از شخصیتهای فیلمهای پیشین بنی اعتماد است؛ اینکه اکنون بعد از گذشت سالها، در چه اوضاع و احوالی به سر میبرند. اکثر شخصیتهای فیلمهای این فیلمساز، متعلق به قشرهای فرودست جامعه هستند و لاجرم با موضوعاتی همچون فقر و اعتیاد و شکافهای معیشتی بیشتر مواجه هستند؛ و فیلم قصهها چون در محور همین آدمها است، ناگزیر این موضوعات هم تبلور بیشتر دارند.
قصهها سیاه نمایی نیست؛ بلکه اگر هم قرار به یافتن ایده و پیامی در آن باشد، اثری مصلحانه است. یادآوری نکاتی همچون نکبت اعتیاد، قبح تبعیض، زشتی ولنگاری اداری در مواجهه با ارباب رجوع، معضل حقوق و مزایای پرداخت نشده کارگران و آسیب پذیران اجتماعی، بحران گسست نسلها، هیولای فقر، رواج پدیده مذموم فحشا، و... چرا باید عدهای را عصبانی کند؟ مگر اینان مدعی پرداختن به امور مردم نیستند؟ آیا قصهها جز این میگوید که امور مردم را باید بسامان کرد؟ آیا اگر قرار باشد جوهره مفهوم دینی «امر به معروف و نهی از منکر» در گفتمان سینمایی ترجمان شود، نتیجه مصداقیاش، قصهها نخواهد بود؟ دلواپسان متوقعند که در مواجهه با این سیاهیهای اجتماعی، چه نوع الگویی را در سینما در پیش گرفت؟ آیا اینان مدعیاند در جامعه ما خبری از نداری و افیون و تبعیض و سوء تدبیر نیست؟ اگر چنین است، پس تکلیف در برابر امارهای تکان دهندهای درباره افزایش آمار طلاق و خشونتهای خانوادگی و اعتیاد و روسپیگری و... که از منابع رسمی و حکومتی هم ابراز میشود و بعضا از تریبونهای نماز جمعه هم یادآوری میشود، چیست؟ اگر در رسانههای رسمی و نماز جمعه و مساجد در این باره سخن رانده شود، نشانه دغدغههای عدالت اجتماعی و داشتن درد مستضعفان است؛ ولی اگر در فیلم بنی اعتماد مطرح آید، سیاه نمایی است؟!
قصهها نه تنها سیاه نیست، که به دلیل بار قابل توجه تعهد اجتماعیای که در آن موج میزند و روح امید و یا تکاپو را در دل مخاطبش زنده نگه میدارد، اتفاقا یکی از روشن بخشترین فیلمهای اجتماعی یکی دو دهه اخیر است. در این فیلم اگرچه تلخیها فراوان است، اما گشایشها هم کم نیست: نوبر و همسرش رضا، سرانجام خانه دار میشوند، سارا و حامد در عاقبت کار، به تفاهم میرسند، نرگس به خانه شوهر برمی گردد و با دریافت وام دورنمای روشن تری را در معیشتش ترسیم میکند، دوربین مرد مستندساز را برمی گردانند و او مصمم مسیرش را ادامه میدهد، دیگر قرار است چه رخ دهد؟
قصهها معضلات را مطرح میکند؛ اما در کنارش به ارائه پیشنهاد هم میپردازد. اپیزود نهایی فیلم، که بهترین قسمت فیلم هم هست، حکایت چالش و تنش سنگین بین دختر و پسری جوان است که هرگز گمان نمیرود با این همه مانعهای بینابین، امیدی به وصالشان باشد، اما روند جاری در گفتوگو بین اینان، دلالت بر اهمیت عناصری همچون واقع بینی و آرمان گرایی توامان دارد و همین کلید حل بسیاری از معضلات روزگار ما میتواند باشد. چرا باید دلواپسان نگران این ایده باشند؟
منتسب کردن فیلم به فضاهایی همچون فتنه هم به استناد صرف اینکه پسر کوچک یکی از شخصیتهای قصه (طوبا) در زندان است، بیشتر به مضحکه میماند. آیا دلواپسان منکر فجایعی همچون کهریزک هستند که هنوز هم عاملانش به مجازات اعمال خود نرسیدهاند و چه بسا اگر یکی قربانیان این فاجعه، فرزند یکی از امینهای مورد اعتماد فضای رسمی نبود، همین هم برملا نمیشد؟ آیا دلواپسان منکرند که در برخی از فضاهای دادرسی جامعه، میتواند تأخیرها و نارساییها و نقصها و قصورهایی هم رخ دهد و یک فیلمساز حق دارد نگرانی خود را درباره این احتمالات در اثرش بیان دارد؟ آیا مونولوگی در ابعاد یکی دو جمله در این باره در یک فیلم سینمایی، آن قدر وحشت آور است که میل به شنیدن همین حد مختصر هم ندارند؟
قصهها چون با بیانی هنرمندانه - و نه عوامانه همچون فیلمهای برخی عزیزکردگان دایره رانت و فرصت - از غصههای مردم سخن میگوید، لاجرم بر دل مینشیند و شائبه موج سواری و سیاه نمایی و زیاکاری در آن راهی ندارد. سیاهی منتسب به فیلم بنی اعتماد نیست، معطوف به سیه رویانی است که از در سیاسی کاری و فرافکنی، دلواپس شنیدن حقیقتهایی نامطلوب برای خویشند و دلشوره بازتاب تصویر نامطبوع خود را در آینه اثر دارند.
تا سیه روی شود هر که در او غش باشد...
مطلب بالا در شماره 35 هفته نامه صدا درج شده است.
سه شنبه 29 اردیبهشت 1394 - 17:29:18
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]
صفحات پیشنهادی
اظهارات اصغر فرهادی درباره واژه سیاهنمایی در سینما/ اگر فیلم «قصهها»ی رخشان بنیاعتماد سیاه است پس فیلم سفید
اظهارات اصغر فرهادی درباره واژه سیاهنمایی در سینما اگر فیلم قصهها ی رخشان بنیاعتماد سیاه است پس فیلم سفید چیست در راه که میآمدم فکر کردم چه نکتهای را درباره سرکار خانم بنیاعتماد بگویم و به این نتیجه رسیدم که درباره خود او و بعد قصهها صحبت کنم به گزارش نامه نیوز کتقدیر معاون رییس جمهور از رخشان بنیاعتماد و فیلم «قصهها»/دولت امثال او مستعجل نیست
تقدیر معاون رییس جمهور از رخشان بنیاعتماد و فیلم قصهها دولت امثال او مستعجل نیست فرهنگ > سینما - ایسنا نوشت معاون رییس جمهور در امور بانوان گفت «رخشان بنی اعتماد در فیلم قصهها با آینده نگری و آینده پژوهشی از خود نقش یک مددکار اجتماعی پویا را به نما"قصه ها"ی بنی اعتماد راوی دغدغه های بزرگ است
هر چند که در فرم هنری فیلم قصه ها ی رخشان بنی اعتماد گام بلندی در سینمای ایران نیست اما دغدغه های بزرگی دارد عمده ی حرف هایی که می توان در مورد قصه ها زد در رابطه با فیلمنامه و داستان آن است قصه ها فارغ از سینمای ما نیست پس نمی توان خیلی در مورد مسایل فنی آن حرف زد هرتقدیر معاون رییسجمهور از بنیاعتماد و «قصهها»
تقدیر معاون رییسجمهور از بنیاعتماد و قصهها معاون رییس جمهور در امور بانوان گفت رخشان بنی اعتماد در فیلم قصهها با آینده نگری و آینده پژوهشی از خود نقش یک مددکار اجتماعی پویا را به نمایش گذاشته است تا با ایجاد حساسیت در سیاست گذاران و برنامهریزان توجه آنها را به چاره اندیقصه های بنی اعتماد راوی دغدغه های بزرگ است
قصه ها ی بنی اعتماد راوی دغدغه های بزرگ است هر چند که در فرم هنری فیلم قصه ها ی رخشان بنی اعتماد گام بلندی در سینمای ایران نیست اما دغدغه های بزرگی دارد عمده ی حرف هایی که می توان در مورد "قصه ها" زد در رابطه با فیلمنامه و داستان آن است قصه ها فارغ از سینمای متقدیر معاون رییس جمهور از بنیاعتماد و «قصهها»
پنجشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۲۱ ۵۸ معاون رییس جمهور در امور بانوان گفت رخشان بنی اعتماد در فیلم قصهها با آینده نگری و آینده پژوهشی از خود نقش یک مددکار اجتماعی پویا را به نمایش گذاشته است تا با ایجاد حساسیت در سیاست گذاران و برنامهریزان توجه آنها را به چاره اندیشی جلب نماید ب«قصه ها»ي بني اعتماد اکران شد
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ ۱۱ ۵۱ق ظ قصه ها ي بني اعتماد اکران شد موج - فيلمسينمايي قصهها تازه ترين اثر سينمايي رخشان بنياعتماد از امروز ۱۶ ارديبهشت در سينماهاي تهران و شهرستان ها اکران ميشود به گزارش خبرگزاري موج فيلم سينمايي قصهها از چهارشنبه 16 ارديبهشت ماه 1394 در سينماهااظهارات اصغر فرهادی درباره واژه "سیاهنمایی" در سینما
جمعه ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۵ اصغر فرهادی گفت اگر فیلم قصهها ی رخشان بنیاعتماد سیاه است پس فیلم سفید چیست به گزارش خبرنگار سینمایی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا کارگردان فیلم جدایی نادر از سیمین که شامگاه گذشته 17 اردیبهشتماه همزمان با سالروز تولدش در مراسم نکوداشتمعاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان در گفتوگو با فارس مطرح کرد غلبه نگاه فمینیستی و سیاه نمایی از وضعیت زنان در ف
معاون شورای فرهنگی اجتماعی زنان در گفتوگو با فارس مطرح کردغلبه نگاه فمینیستی و سیاه نمایی از وضعیت زنان در فیلم قصههامعاون طرح برنامه و تدوین سیاست شورای فرهنگی اجتماعی زنان با انتقاد از تولید فیلم قصهها از غلبه نگاه فمینیستی در این فیلم و سیاه نمایی از وضعیت زنان انتقاد کردفیلم قصهها؛ اوج سیاهنمایی در ایران در آستانه اکران
فیلم قصهها اوج سیاهنمایی در ایران در آستانه اکران پایگاه مصری الموجز نیز با اشاره به داستان فیلمهای کوتاه هفتگانه قصهها نوشته است فیلم سقوط واضح زندگی در داخل جامعه ایرانی را نشان داده است سراج 24 ابراهیم همتی به گزارش غلامرضا فرجی سخنگوی شورای صنفی نمایش در جلسه شواصغر فرهادی: اگر «قصهها»ی سیاه است پس فیلم سفید چیست؟/باران کوثری: بلد نیستم درباره مامانم حرف بزنم+تصاویر
اصغر فرهادی اگر قصهها ی سیاه است پس فیلم سفید چیست باران کوثری بلد نیستم درباره مامانم حرف بزنم تصاویر اصغر فرهادی گفت اگر فیلم قصهها ی رخشان بنیاعتماد سیاه است پس فیلم سفید چیست اگر آن خلق کردن در ارتباط با مشکلات اجتماعی باشد تصویری که از آن هنرمند در ذهن نقش میبنددتیزر فیلم «قصهها» به کارگردانی رخشان بنیاعتماد
تیزر فیلم قصهها به کارگردانی رخشان بنیاعتماد فرهنگ > سینما - فیلم قصهها به کارگردانی رخشان بنیاعتماد این روزها در سینماهای تهران و شهرستان روی پرده رفتهاست در این فیلم بازیگرانی چون مهدی هاشمی گلاب آدینه فاطمه معتمدآریا پیمان معادی محمدرضا فروتن فرهاد اصپخش فیلم قصه های بنی اعتماد برای اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس
پخش فیلم قصه های بنی اعتماد برای اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس سیاست > مجلس - عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه فیلم قصه ها به بیان واقعیات جامعه پرداخته خبر داد در جلسه هفته آتی کمیسیون با حضور مسئولان وزارت ارشاد به بررسی زوایای مختلف این فیلم خواهیم پرداخت مفهشدار ناتو به روسیه درباره استقرار تسلیحات اتمی در کریمه
هشدار ناتو به روسیه درباره استقرار تسلیحات اتمی در کریمه کشورهای عضو ناتو و اوکراین درباره اظهارنظرهای روسیه برای استقرار احتمالی تسلیحات اتمی در شبه جزیره کریمه که در 2014 به روسیه ملحق شد ابراز نگرانی کردند به گزارش نامه نیوز به نقل از خبرگزاری شینهوا وزرای خارجه کشورهدفاع اصغر فرهادی از رخشان بنی اعتماد
دفاع اصغر فرهادی از رخشان بنی اعتماد اصغر فرهادی گفت اگر فیلم قصهها ی رخشان بنیاعتماد سیاه است پس فیلم سفید چیست خبرگزاری ایسنا اصغر فرهادی گفت اگر فیلم قصهها ی رخشان بنیاعتماد سیاه است پس فیلم سفید چیست کارگردان فیلم جدایی نادر از سیمین که شامگاه گذشته 17 اردیبهشتافشای اطلاعات تازه درباره بورسیهها
شنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱ ۲۶ مرور خبرها نشان از آن دارد که پرونده بورسیههای غیرقانونی نخستینبار از سوی رضا فرجیدانا وزیر وقت علوم رسانهای شد اما حالا عضو کمیسیون آموزش مجلس از ناگفتههایی سخن گفته که نشان میدهد همان سال پایانی دولت احمدینژاد کمیسیون آموزش مجلس در جپرداختن به مشکلات سیاهنمایی نیست/ غلبه خشونت بر مناسبات انسانی
در نشست نقد تابو مطرح شد پرداختن به مشکلات سیاهنمایی نیست غلبه خشونت بر مناسبات انسانی شناسهٔ خبر 2579143 - سهشنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴ ۲۹ هنر > سینمای ایران کارگردان فیلم تابو بیان کرد که بهعنوان یک هنرمند به پرداختن به مشکلات جامعه وفادار است به آنها واکنش نشان-
گوناگون
پربازدیدترینها