تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هركس به خدا و روز قيامت ايمان دارد، بايد سخن خير بگويد يا سكوت نمايد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827033693




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

خلیج فارس دیگر به زلالی اشک ماهیگیر نیست


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خلیج فارس دیگر به زلالی اشک ماهیگیر نیست تهران- ایرنا- روزنامه ایران در صفحه ی گزارش نوشت: چندی بر سر نامش جنجال تصنعی به راه انداختند. زمان زیادی نمی گذرد از آن روزها که موج های عظیم مردم دست به کار شدند و کمپین های مبارزه با جعل نام خلیج فارس را به راه انداختند. همه یکدل و یکصدا آنقدر مقاومت کردند و تاختند تا آنهایی که دست روی نام خلیج همیشه فارس گذاشته بودند، عقب نشستند. نام خلیج فارس بی هیچ تغییری خلیج «فارس» است و به همین شکل می ماند.


در این گزارش که در شماره روز دوشنبه بیست و هشتم اردیبهشت 1394 خورشیدی به قلم شیرین مهاجری انتشار یافته، می خوانیم: خلیجی که نامش فارس است و هویتش هم بند است به آب پاک و زلالش، به مرجان های بی نظیر و اکوسیستم منحصر به فردش. به ساحل های افسانه ای اش. افسانه ای پر از رنگ های درهم و برهم غروب، پر از تصویر قایق ها و ماهیگیرانی که روی نوار مسی رنگ آفتاب تورها را از آب می گیرند و به سوی ساحل پارو می زنند. افسانه ای پر از آواز ماهیگیران با لهجه های جنوبی شان، پر از صدف هایی که دریا در هر دید و بازدید برای ساحلش به ارمغان می آورد تا دست خالی نباشد در این دیدارهای عاشقانه. اما این لکه های سیاه چیست که بر پیکر این افسانه نشسته؟ «این آب روزی آنقدر زلال بود، از اشک چشم هم پاک تر.» پیرمرد ماهیگیر بهتر از هرکس خلیج فارس را می شناسد و دل در گرو آن دارد. بهترین رفیقش از همان کودکی آب بوده و آبی دریا. دست های آفتاب سوخته اش را روی لکه های سیاه ساحل می کشد و با افسوس از گذشته ها می گوید. از افسانه ای پر از رنگ های دلربا که حالا قطره های نفت رویش جا خوش کرده اند. خلیج فارس نامش خلیج فارس باقی ماند و می ماند اما هویتش؟ گویی دیگر دلش به آب پاک و مرجان هایش قرص نیست. خلیج فارس رفته رفته می رود که تبدیل شود به گورستان مرجان ها. حالا وقتش رسیده که کمپین ها دوباره تشکیل شوند و مبارزه را از سر گیرند. دوباره بتازند و آغوش حمایت خودشان را از خلیج فارس دریغ نکنند. این بار نه برای نامش. این بار برای مرجان هایش، برای آب همچون اشک چشمش. این بار برای حفظ هویتش. هویت خلیج فارس.
پیرمرد ماهیگیر، تورش را از قایق بیرون می کشد. آهسته و با طمأنینه. هیچ عجله ای در کارش نیست. دست های سیه چرده و استخوانی اش روی تور می خرامد. به همان اندازه که آرام کار می کند، آرام صحبت می کند. صحبت می کند از مرجان ها که روزی حکمرانی می کردند بر این پهنه لاجوردی. از توتیاها یا همان خارپشت های دریایی که به جان مرجان ها افتادند و دیگر رمقی برایشان باقی نگذاشتند.
پیرمرد جای نیش خارپشت ها را روی پایش نشان می دهد. چند باری پایش را زده اند. می گوید درد بدی دارد. وقتی نیش می زنند حالت شوک به آدم دست می دهد و از حال می رود. قبلاً تعدادشان اینقدر زیاد نبود اما هرچه می گذرد بیشتر می شوند. با لهجه جنوبی اش می گوید:« مو که نمی دونم ربطی داره یا نه ولی اَ وقتی اینا اومِدن و هی زیاد شدن مرجانا هی دارن کمتر می شن.» پیرمرد اشاره می کند به لکه های روی ماسه ها که مثل قیر بر دامن ساحل چسبیده اند. دستش را می کشد رویشان:« لکه های نفته، مثه قیر به بعضی جاهای ساحل چسبیده». ساحلی سه هزار کیلومتری که یکهزار و 722 کیلومترش جزئی از خاک ایران است. پیرمرد زیاد کویت می رود و می آید. می گوید آنجا هم مثل اینجاست و این لکه های قیر مانند را آنجا هم دیده. می گوید خب اینکه چیز عجیبی نیست. وقتی این همه سکوی نفتی میخ شده به دل دریا و این همه نفتکش هر روز می روند و می آیند خب معلوم است این قیرها از کجا آمده.
پیر مرد تعداد دقیقش را نمی داند. دقیقش می شود 70 سکوی نفتی و 40 هزار شناور که سالانه 90 درصد صادرات نفتی دنیا را از خلیج فارس و تنگه هرمز عبور می دهند. نتیجه اش می شود نشت سالانه یک و نیم میلیون بشکه نفت به خلیج فارس و هشدار سازمان دریانوردی در سال 2007 که خلیج فارس را منطقه ویژه دریانوردی اعلام کرد. این را دکتر ابراهیم آقامحمدی، یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه اراک نیز در همایش خلیج فارس عنوان می کند و از نشت سالانه یک ونیم میلیون بشکه نفت در آب های خلیج فارس سخن می گوید.
پیرمرد چیزی از این حرف ها نمی داند اما دغدغه مرجان ها را دارد و آبی که روز به روز زلال بودنش را از دست می دهد. نفت و توتیا را مقصر اصلی فاجعه می داند.
پیوست زیست محیطی کجاست
خلیج فارس جوان در مسیر تخریب و حتی نابودی است. این را مهندس احسان عابدی رئیس مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس در بوشهر و عضو هیأت علمی پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی در گفت و گو با «ایران» می گوید:«خلیج فارس تنوع اعجاب انگیزی از اکوسیستم ها را درون خود دارد اما بالاترین سطح استخراج نفت و رعایت نکردن مسائل زیست محیطی آن را به سمت نابودی پیش می برد.»
نابودی خلیج فارس حرفی نیست که بشود به آسانی از کنارش گذشت، پس سازمان های مربوطه چه می کنند؟
رئیس مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس برای این موضوع تنها یک راه حل می شناسد و آن هم پیوست زیست محیطی به همه طرح ها از جمله طرح های نفتی است:« ما در مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس و سازمان محیط زیست، مدام آلودگی ها را پایش می کنیم و با اعلام آن در تلاش هستیم گوشزد کنیم و بگوییم در کنار بهره برداری اقتصادی باید مسائل زیست محیطی در نظر گرفته شود اما متأسفانه معنای توسعه پایدار ناشناخته است.
توسعه پایدار یعنی هم از منابعی که در اختیار داریم به بهترین شکل بهره برداری کنیم و هم به حفظ شان بیندیشیم تا همیشه برایمان باقی بمانند اما این مفهوم نزد برخی از مسئولان چندان ارج و قربی ندارد درحالی که رهبر معظم انقلاب در این زمینه بسیار تأکید دارند. ایشان چندی پیش در سخنان خود بر این مسأله تأکید داشتند که همه طرح ها باید پیوست زیست محیطی داشته باشد. پس چرا مسئولان به این سخنان توجهی نمی کنند و خلیج فارس که از هر نظر موقعیتی استراتژیک و حیاتی دارد، بدون ملاحظات زیست محیطی رو به نابودی می رود؟
این را هم باید بدانیم که محیط زیست دریایی اهمیت بیشتری دارد چراکه دو سوم کره زمین را آب گرفته و صحیح آن است که بگوییم کره آبی نه کره خاکی. انسان ها چون خودشان بر این کره تسلط دارند و روی خاک زندگی می کنند نامش را کره خاکی و کره زمین گذاشته اند و اگر آبزیان مسلط بودند نامش بی شک کره آب بود که البته معقول تر هم هست بنابراین ما در کره ای آبی زندگی می کنیم و باید برای حفظ و ادامه حیات خودمان به حفظ آب بیندیشیم.»
خلیج فارس در زمره آلوده ترین آب ها
خلیج فارس در زمره آلوده ترین آب ها قرار گرفته و عوامل زیادی هست برای آلودگی آب خلیج فارس. «خلیج فارس طی سال های اخیر به عنوان مدفن آلاینده ها از سوی کشورهای حاشیه آن از جمله ایران مورد استفاده قرار گرفته و بر اساس آخرین آمارهای ارائه شده در گزارش های جهانی، یکی از آلوده ترین مناطق دریایی جهان است» این را عباس علی دهقانی می گوید؛ استاد دانشگاه خلیج فارس بوشهر و کارشناس ارشد شیلات. به گفته او، وجود تأسیسات تولید برق و آب شیرین کن ها و فاضلاب شهرها از آلاینده های خلیج فارس به حساب می آیند: «هر نیروگاه به طور متوسط 175 هزار متر مکعب در ساعت پساب از طریق پالایشگاه به سمت دریا تخلیه می کند و پساب های شهری که غالبا فاقد سیستم جمع آوری و انتقال تصفیه فاضلاب شهری هستند روزانه 70هزار متر مکعب آلودگی وارد خلیج فارس می کنند.»
مهندس احسان عابدی هم از دیگر عوامل به «ایران» می گوید که خلیج فارس را تهدید می کند و تیشه بر ریشه اش می زند؛ عواملی همچون نشت نفت از بستر دریا، تانکرهای نفتکش، حفاری و استخراج از چاه های نفت و آلاینده های نفتی کشور های حاشیه خلیج فارس که هر کدام سهم بسزایی در این آلودگی دارند و چنانچه ملاحظات زیست محیطی انجام می گرفت به حداقل می رسید:
«جا به جایی های نفتی یکی از مؤثرترین عوامل در این زمینه هستند. نفتکش ها برای آنکه توازن خود را حفظ کنند بعد از تخلیه، تانکرها را با آب پر می کنند بعد هم آن آب را به داخل دریا می ریزند. تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس در این میان نقش دارند و هر کدام به سهم خود آلودگی زیادی برای خلیج فارس به وجود آورده اند اما باید توجه داشت که ایران بیشترین ساحل و بیشترین تأسیسات نفتی خلیج فارس را دارد و طبیعتاً سهم بیشتری از این آلودگی ها به ایران می رسد.
تأسیسات عظیم نفتی که از خوزستان گرفته تا بندر شهید رجایی و خارک و پارس جنوبی و و... گسترده شده اند و فلورها یا همان شعله هایی که در هرکدام از این تأسیسات می سوزد بر شدت آلودگی ها می افزاید. به دلیل رطوبت هوا، گازهای متصاعد شده از این شعله ها به ذرات بخار آب معلق در هوا می چسبند و چون بخار آب را سنگین می کنند به دریا می ریزند.»
توتیا یا قوم مغول؟
پیرمرد از توتیا می گفت و اینکه نمی داند زیاد شدنشان ربطی به این آلودگی ها دارد یا نه؟ رئیس مرکز اقیانوس شناسی خلیج فارس هم از توتیاها سخن می گوید و اینکه علت زیاد شدنشان همین آلودگی های زیست محیطی خلیج فارس است: «آنها در حد معقول آسیبی به اکو سیستم محیط وارد نمی کنند اما الان مثل قوم مغول حمله کرده اند و چون علفخوار هستند جلبک ها و مرجان ها را از بین می برند. این روند آنقدر پیش رفته که حالا جزیره مرجانی خارک در تسخیر توتیا هاست. »
این آلودگی ها بر تمام جنبه های حیات زیست محیطی خلیج فارس تأثیر گذاشته و علاوه بر از بین بردن زیبایی محیط زیست، چرخه غذایی این محدوده را دچار مشکل کرده است. این چرخه معیوب از فیتوپلانکتون ها آغاز می شود وعلاوه بر اینکه موجودات دریایی را با مشکلات غذایی مواجه می کند، سرانجام به خود انسان باز می گردد و انواع و اقسام بیماری ها را از جمله سرطان برایش به ارمغان می آورد و آن طور که عابدی می گوید، آلودگی های دریا به بدن آبزیان و ماهی ها منتقل می شود و بعد انسان ها با خوردن این آبزیان، تمام این آلودگی های خطرناک را به بدن خود منتقل می کنند.
کسادی بازار صیادان
حدود 150 نوع موجود دریایی منحصر به فرد در خلیج فارس در معرض خطر نابودی قرار دارند. علاوه بر آن بسیاری از آبزیان در سال های اخیر به خارج از منطقه مهاجرت کرده اند. خلیج فارس با کاهش شدید تنوع زیستی و تغییر رفتار موجودات مواجه است.
عباس علی دهقانی، استاد دانشگاه خلیج فارس بوشهر و کارشناس ارشد شیلات، وجود آلاینده های شیمیایی و صنعتی را مسبب از بین رفتن تخم و لارو ماهی ها می داند و همین امر هم روی صید و صیادی ساکنان خلیج فارس اثری نامطلوب داشته:« طبق آمارها میزان صید در خلیج فارس کاهش زیادی یافته به گونه ای که ماهیان تنی و ماهیان تهاجی و گوشتی در خلیج فارس کاهش غیرقابل تصوری داشته اند.»
پیرمرد ماهیگیر هم غصه کسب و کارش را می خورد. حسرت آن روزها را به دل دارد که دریا با او مهربان تر بود. بیشتر هوایش را داشت. دستش را خالی نمی گذاشت. اما بیشتر از کسب و کار و تور ماهیگیری اش حسرت آب زلال را به دل دارد. حسرت آن روزها که همه چیز سر جایش بود. آن روزها که خلیج فارس، آبی داشت به زلالی اشک چشم.
*منبع :روزنامه ایران*
**پژوهش**9128**9131



28/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 44]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن