واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: معاون آب منطقه ای خراسان رضوی: مدیریت صحیح مشکلات بخش آب را حل می کند مشهد - ایرنا - معاون برنامه ریزی و بهبود شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: اگر منابع آبی به درستی مدیریت، مصرف و بازچرخانی شود می توان مشکلات این بخش را حل نمود.
محمد علایی روز پنجشنبه در نشست تخصصی آب، فرهنگ و رسانه در قالب کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران در دانشگاه فردوسی مشهد افزود:هم اکنون همه نگاهها به بخش کمی آب معطوف است اما بخش کیفی آن نیز باید در رسانه ها مطرح شود چون با مقدار کم آب می توان زندگی نمود اما با آب سمی حتما نمی توان زندگی کرد.
وی گفت: خراسان در شرق کشور و در کل جهان در موضوع "شناخت، برداشت و انتقال آب" سرآمد بوده و نیاکان ما در قنات قصبه گناباد آن شاهکار را 2500 سال پیش به وجود آورده اند.
معاون شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی در ادامه قداست زدایی از آب و دیدگاه مالکانه نسبت به آن از سوی مردم را از جمله عوامل فرهنگی ایجاد بحران آب توصیف و بیان کرد: این در حالی است که در قدیم آب مائده آسمانی محسوب می شد نه یک کالای دولتی.
وی ریشه بحران آب در ایران را مربوط به شش دهه قبل دانست و افزود: زمانی که درآمدهای نفتی در کشور افزایش یافت و دولت وقت از مالیاتهای مردمی بی نیاز و به مجموعه ای پولدار تبدیل شد که می توانست پول توزیع کند، طبیعت نیز به هر قیمتی باید در اختیار او قرار می گرفت و همین دیدگاه کم کم به بدنه اجتماعی نیز سرایت کرد.
علایی در ادامه گفت: هم اینک 7.5 میلیارد مترمکعب منابع آب تجدیدپذیر در خراسان رضوی وجود دارد اما بین 8.6 تا 9.5 میلیارد مترمکعب حجم میانگین برداشت از این منابع آبی است.
وی افزود: این بدان معنا است که افزون بر 1.1 میلیارد مترمکعب در شرایط ترسالی و تا دو میلیارد مترمکعب در شرایط خشکسالی از آبخوانهای زیرزمینی خراسان رضوی اضافه برداشت می شود.
معاون برنامه ریزی و بهبود شرکت آب منطقه ای خراسان رضوی گفت: در شرایط معمول نسبت برداشت از منابع آب به تغذیه از این منابع حدود 123 درصد است.
وی افزود: این در حالی است که خراسان رضوی رودخانه پرآب نداشته و با دریا هم ارتباطی ندارد لذا در نتیجه سفره های آب زیرزمینی کاهش می یابد و همین سبب شوری آب نشست سطح زمین می شود.
علایی ادامه داد: هم اکنون در دشت مشهد شکاف زمین به طول 80 کیلومتر پدیدار شده که عرض آن هر روز زیادتر می شود و خطوط انتقال انرژی، راهها، ساختمانها و تاسیسات را تهدید می کند.
وی گفت: راهکار گذشته ما طی شش دهه گذشته برای مدیریت آب حفر چاههای عمیق بیشتر در مناطق بحرانی، ساخت سد و نیز انتقال آب بین حوزه ای از طریق سد دوستی بوده که پیامد آن نتیجه مطلوبی نداشته زیرا در کشور ما حجم 10 میلیارد مترمکعبی آب از سدها تبخیر می شود.
در چارچوب کنگره ملی آبیاری و زهکشی ایران علاوه بر نشستهای تخصصی با حضور دست اندرکاران حوزه آب کشور، چهار کارگاه آموزشی با عناوین سامانه پشتیبانی تصمیم منابع آب(DSS)، اصول طراحی و ارزیابی سامانه های آبیاری تحت فشار، اصول طراحی و اجرای بام سبز در محیط شهری و ریزگردانی دینامیکی و کاربردهای آن در مطالعات آب و هواشناسی برگزار می شود.
این کنگره مشتمل بر 11 همایش با عناوین "همایش آب و تغییر اقلیم، همایش آب سطحی، همایش آب زیرزمینی، همایش آب، جامعه و فرهنگ، همایش آب، اقتصاد و توسعه، همایش آب، آبیاری و بهره وری، همایش آب، زهکشی و پایداری، همایش آب و محیط زیست، همایش آب و سازه های آبی، همایش آب و فناوری اطلاعات و همایش آب و هواشناسی" است.
1922/1858
24/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 63]