واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: پزوهشگر موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور اعلام کرد: مدیریت سلیقه ای عامل تخریب جنگل هیرکانی مازندران/ 65 درصد جنگل قابل احیاست نوشهر ـ ایرنا ـ پژوهشگر مؤسسهٔ تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور مدیریت سلیقه ای و غیر مدون را عامل اصلی تخریب جنگل های هیرکانی دانست و گفت: با وجود تخریب هایی که به ویژه در دهه های قبل به جنگل های هیرکانی وارد شده است، بیش از 65 درصد این جنگل ها را می توان احیا کرد.

به گزارش ایرنا سودابه علی احمد کُرُوری روز پنج شنبه، در نشست هم اندیشی فرصت ها و چالش های مدیریت پایدار جنگل های خزری که در مجتمع منابع طبیعی کریم ساعی در کلارآباد برگزار شد، افزود: طبق تحقیقات انجام شده، وجود خاک با ضخامت دست کم 40 سانتی متر برای احیای جنگل کافی است.
وی بوم سازگان جنگل های طبیعی را بسیار پیچیده و همزیستی در بین اجزای آن را بسیار شاخص دانست و گفت این موارد در حیات جنگل و مرتع اهمیت زیادی دارد.
این پژوهشگر تأکید کرد: نوع مدیریت 100 ساله اخیر، نبود برنامه ریزی های مدون و اجرای سلیقه ای، زمینهٔ تخریب جنگل های ایران از جمله جنگل های هیرکانی را فراهم آورده است.
کُرُوری ادامه داد: جنگل های هیرکانی توانمندی ترمیمی بسیار بالا و گسترده دارد حتی در نواحی با تخریب متوسط، زیرا وجود درختان کهن سال ولی سالم مانند بلوط، سُرخْدار، راش، مَمْرَز، توسکا، شیردار، پَلَت، مؤید این زمینه را فراهم کرده است.
مؤلف کتاب سروهای کهنسال ایران یادآور شد: داشتن تنوع گونه ای و درون گونه ای بسیار بالا نیز یکی دیگر از امتیازهای جنگل های هیرکانی برای احیا است.
این جنگل شناس در باره راهکارهای مدیریتی برای نگهداشت جنگل های هیرکانی گفت: مرزبندی جنگل و مرتع بر حسب گونه ها و درون گونه های شاخص برای ایجاد مرز زیستی با درختان بهین و تندرشد و همچنین بهره برداری اصولی از گیاهان خودرُو و مرتعی و دارویی از عوامل کاهش فشار بر جنگل و حفظ آن است.
وی افزود: ایجاد نهالستان با شناخت نیاز نوری گونه ها در سنین مختلف همراه با ترکیب بستر طبیعی هر گونه، حداقل تا 30 سانتی متر است از دیگر اقدامات لازم برای احیا این جنگل هاست زیرا استقرار اکثر ریزاندامگان های (میکروارگانیسم های) مفید تا این عمق است.
این متخصص فناوری محیط زیست گفت: باید با انتخاب مناطق مطالعات پایش (مونیتورینگ) بر حسب تغییرات ارتفاعی و وسعت عرصه جنگلها و مراتع روند حرکت برای مطالعه ، ثبت و ارزیابی شود.
جنگل های هیرکانی در شمال ایران با مساحت 9/1 میلیون هکتار دارای 90 گونه درختی و 211 گونه درختچه ای و هزار و 558 گونه علفی است. ک/3.
7517/ 1501/1899
24/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]