تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):حريص از دو خصلت محروم شده و در نتيجه دو خصلت را با خود دارد: از قناعت محروم است و در...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826719151




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

پایان پلاک ها در ایران؟


واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
پایان پلاک ها در ایران؟




پلاک «ایران 99» هم به بازار شماره گذاری ماشین آمد. آیا ظرفیت شماره گذاری های جدید پر شده است؟ آیا شایعه تغییر در پلاک خودروها درست است؟











مجله همشهری جوان - محمدتقی حاجی موسی: وقتی در سال 1305، اولین خودرو در ایران پلاک شد، هیچ کس فکرش را نمی کرد که حدود 90 سال بعد، مسئله شماره گذاری خودروها در شهر تهران چیزی شبیه به یک معضل شود. از وقتی نصب پلاک های «ایران 99» روی خودرو تهرانی ها شروع شده این شایعه شده که چه بلایی سر پلاک خودروها بیاید؟

به بهانه همین موضوع سری هم زده ایم به دنیای پلاک خودروها در داخل و خارج از کشور و یک مقایسه کرده ایم تا ببینیم مثلا در کشوری مثل آلمان با خودروهایی چند برابر بیشتر از ما چه کار می کنند که پلاک کم نمی آورند؟

پلاک های اولین خودروهایی که وارد ایران شدند چهار رقمی بودند؛ یعنی تنها یک عدد چهار رقمی را روی پلاک می زدند اما با بیشتر شدن خودروها در سال 1308، اسم شهر هم بالای چهار عدد اضافه شد ولی ظاهرا این مدل شماره گذاری جوابگوی خیل عظیم خودروها نبودو خیلی زود یک حرف الفبا هم به اعدادی که حالا تعدادشان به پنج رسیده بود، اضافه شد.


پایان پلاک ها در ایران؟



بعد از گذشت چند سال یک عدد دو رقمی هم به نام شهر اضافه شد که مدل خودرو را نشان می داد. برای مثال یک پیکان تهران 22، به طور معمول مدل سال 56 بود.

در دهه 70 اینقدر پلاک های جورواجوری روی خودروها نصب بود که مسئولان تصمیم گرفتند همه پلاک ها را جمع کنندو اینچنین بود که پلاک لیزری متولد شد. در سال 78 قرار شد همه خودروها پلاک هایشان را تعویض و از پلاک لیزری استفاده کنند. این امر با چسباندن یک برچسب تعویض پلاک در سال 78 و گرفتن 2500 تومان از هر مالک خودرو آغاز شد اما در عمل هیچ اتفاق خاصی نیفتاد و آخرش هم معلوم نشد آن 2500 تومان ها چه شد تا اینکه در دهه 80 و به طور مشخص سال 82، پلاک های ملی که همین پلاک های فعلی هستند به بازار آمدند؛ پلاک هایی با استاندارد اروپایی 20.5 در 4.5 اینچ که دیگر نمی شد به این راحتی ها مدل خودروها را از رویشان تشخیص داد. پلاک هایی که حالا متعلق به مالک بود و نه خودرو.

زمانی که این پلاک ها روی خودروها نصب شد، ظرفیت تقریبی شان 61 میلیون خودرو بود؛ در حالی که در اسفند 92 تعداد خودرو ایرانی ها کمی بیش از 15 میلیون بود. هر شهر عدد خودش را داشت. ظاهرا مشکلی نبود اما یک جای کار می لنگید. انگار هیچ کس حواسش به تهران نبود؛ جایی که طبق آمار شهرداری، از هر 10 نفر، 3.3 نفر خودرو دارند و اینطوری تنها در تهران بیش از 5.5 میلیون خودرو با پلاک متعلق به شهر تهران تردد می کنند؛ یعنی با پلاک های رند 11 و 22 تا برسد به 99.


پایان پلاک ها در ایران؟



اینها در حالی است که هر سری از پلاک ها قادر به شماره کردن حدود 56 هزار خودرو است و با علم به اینکه از همه حروف الفبا در شماره گذاری استفاده نمی شود و همه شماره ها هم روی پلاک نمی آیند (مثلا 5 تا 1)، ظرفیت کل پلاک های ملی برای تهران می شود حداکثر نزدیک به 6 میلیون شماره و اینجاست که با توجه به رشد هر روزه تعداد خودرو در تهران، زنگ خطر پایان پلاک ها به صدا درمی آید و این سوال مطرح می شود که قرار است بعد از ایران 99 چه اتفاقی بیفتد؟ آیا بار دیگر پلاک ها عوض می شوند؟

شماره گذاری در ایران چگونه صورت می گیرد؟

ایران 11

خیال نکنید که همین جوری است و شماره ها را به صورت رندوم می زنند روی پلاک ها. هر شماره و حرفی برای خودش داستان و رازی دارد. مدل شماره گذاری در پلاک ملی اینطوری است که از سمت چاپ اول دوتا عدد، بعد یک حرف، بعد سه تا عدد و در مربع سمت راست هم نام ایران به علاوه دو عدد دیده می شود.

برای مثال، اگر دو عدد درون مربع 56 باشد، خودرو متعلق به استان گیلان است؛ یعنی این دو عدد منطقه زندگی مالک را در یک حوزه گسترده (معمولا استان یا شهر بزرگ) نشان می دهد اما کاربرد حرف الفبا برای معلوم کردن منطقه کوچکتر و دقیق تر است.

روی همان پلاک، اگر حرف «ل» باشد خودرو متعلق به شهرستان فومن و اگر حرف «ب» باشد متعلق به بندر انزلی است. به همین ترتیب برای شهرها و استان های دیگر هم چنین رمزنگاری هایی انجام شده است. اینها اما تنها متعلق به خودروهای شخصی است در حالی که کلی خودرو عمومی دیگر هم وجوددارد.

تاکسی ها

پلاک تاکسی ها زردرنگ است و تنها حرف الفبایش هم «ت» است. تاکسی ها هم برای آنکه معلوم شود برای کدام استان هستند از عدد دو رقمی استفاده می کنند. برای مثال در آذربایجان غربی، عدد دو رقمی تاکسی ها از 17 شروع می شود و در صورت پر شدن به 27 و 37 و ... تغییر پیدا می کند.


پایان پلاک ها در ایران؟



عمومی

منظور از خودروهای عمومی؛ اتوبوس، مینی بوس، کامیون و تریلی است. پلاک این خودروها زردرنگ و حرف مشخصه شان «ع» است؛ برای مثال پلاک یک اتوبوس در اصفهان ترکیبی از پنج عدد و حرف «ع» به علاوه کد ایران 13 خواهد بود.

دولتی

هر خودرویی که از اموال دولتی باشد، اعم از سواری و کامپیون و وانت و اتوبوس و ... باید از پلاک های قرمز با حرف «الف» استفاده کند. اینجا هم هر استان کد دو رقمی مختص خودش را دارد.

معلولین

تنها تفاوت این پلاک با پلاک های شخصی در نبودن حروف الفبا مابین اعداد است که به جای آن تصویر یک صندلی چرخدار دیده می شود. دلیل آن هم این است که اگر خودرو در محل ویژه جانبازان و معلولین پارک شده بود، قابل تشخیص باشد یا برای مثال هنگام دریافت سهمیه سوخت.

کشاورزی

پلاک این خودروها مانند خودروهای عمومی زردرنگ است، با این تفاوت که حرف «ک» روی آنها نقش بسته است. به طور مثال اگر شما در بابل زندگی کنید و یک تراکتور داشته باشید، احتمالا تراکتور شما پلاکی با کد ایران 72 و پنج عدد به همراه حرف «ک» را دارد.

تشریفات

این خودروها که معمولا متعلق به دولت هستند و برای مراسم و جابجایی مسئولان استفاده می شوند، دارای یک پلاک قرمز هستند که در سمت چپش عبارت تشریفات به صورت فارسی و protocol به صورت لاتین درج شده است. همچنین در سمت راست این کلمه یک عدد چهار رقمی نوشته شده است.

پلیس

یک پلاک سبزرنگ با یک حرف «پ» یعنی اینکه این خودرو متعلق به پلیس است. حالا فرقی نمی کند پلیس آگاهی یا راهنمایی و رانندگی.


پایان پلاک ها در ایران؟



قدیمی

خودروهای قدیمی که خودشان شامل نفیس (بیش از 50 سال)، قدیمی و ویژه می شوند، دارای پلاک های با استاندارد آمریکایی هستند؛ یعنی اندازه شان 12 در 6 اینچ است و دربرگیرنده عبارت تاریخی، یک عدد پنج رقمی، تصویری از یک مکان قدیمی و پرچم ایران هستند.

سیاسی

این خودروها مختص افراد خارجی شاغل در سفارتخانه ها هستند و همینطور که می بینید با استاندارد آمریکایی پلاک می شوند.

موتورسیکلت ها

پلاک موتورسیکلت ها در ایران مطابق با استاندارد اروپایی موتورسیکلت هاست و شامل یک عدد سه رقمی در بالا و یک عدد پنج رقمی در پایین است. البته موتورسیکلت ها معمولا خیلی پایبند به پلاک نیستند.

پلاک آزاد

مناطق آزاد تجاری، پلاک خاص خودشان را دارند چرا که در این مناطق می شود بدون پرداخت عوارض گمرک، سوار خودروهای آنچنانی شد و البته پول به مراتب کمتری پرداخت کرد.

پلاک مناطق آزاد برخلاف پلاک های ملی با استاندارد آمریکایی تولید می شوند و همانطور که می بینید هر کدام بسته به نام منطقه آزاد، از لوگو و عبارت لاتین نام منطقه استفاده می کنند که با یک عدد پنج رقمی ترکیب شده است. هم اکنون هفت منطقه آزاد تجاری دارای پلاک اختصاصی هستند که شامل مناطق ارس، اروند، انزلی، چابهار، کیش، قشم و ماکو می شود.

بعضی از مردم دوست دارند پلاک اختصاصی خودشان را داشته باشند

ایران 0912

قوانین بعضی از کشورها این اجازه را می دهد که شخص بتواند پلاک خودرویش را خودش انتخاب کند یا اینکه پلاک های خاصی را برای افراد خاص طراحی می کنند. اینها چند نمونه از این پلاک های خاص هستند.

* در ایالات ویرجینیای آمریکا این امکان وجود دارد که شما شماره دلخواه تان را بزنید روی پلاک خودرویتان. فرقی هم نمی کند شماره تلفن همراه تان باشد یا تاریخ تولدتان. در این ایالت 16 درصد پلاک ها چنین حالتی دارند.

* بعضی ها هستند که پولشان از پارو بالا می رود و نمی دانند چه کار کنند، برای همین می روند پلاک های خاص سفارش می دهند. اینها دو مدل از این پلاک های خاص است که اولی با شماره F1 در انگلستان و با قیمت 875 هزار دلار به فروش رسیده و دومی که یک «1» تنهاست، طبق معمول رای شیوخ عرب و در یک مزایده به قیت باورنکردنی 14 میلیون دلار به فروش رسیده است.
* پلاک های تهران 28 تا مدت ها محبوب ترین پلاک ها نزد جوانان تهرانی بودند؛ مخصوصا روی یک پیکان دولوکس سفید یا کرم رنگ با لاستیک دور سفید.

* به تازگی پلاک های جدیدی طراحی شده که حاوی یک چیپ ست کوچک است و تمامی اطلاعات مالک و خودرو را یک جا در خودش دارد. اطلاعات این چیپ به راحتی توسط پلیس ها قابل بازیابی هستند.


پایان پلاک ها در ایران؟



بقیه دنیا چه کار می کنند که پلاک کم نمی آورند؟

با متغیر بیشتر

خیلی کار سختی نیست. کافی است کمی ریاضی بلد باشید تا بتوانید با استفاده از متغیرهای بیشتر، امکان تولید پلاک های بیشتری را ایجاد کنید. سایر کشورهای دنیا از این شیوه استفاده می کنند.

آمریکا

ایالات متحده آمریکا همانطور که از نامش پیداست به صورت ایالتی اداره می شود و به همین خاطر هر ایالت پلاک خاص خودش را دارد. تنها شباهت بین پلاک ها در آمریکا سایزشان است که استاندارد خود آمریکایی هاست. نکته دیگر در پلاک های آمریکایی، خوشحال بودن آنهاست که در تصاویر کاملا مشهود است.

آلمان

دیوانه کننده به نظر می رسد اما در آلمان که یک جورهایی بهشت خودروسازان و خودروسواران است، حدود 80 میلیون دستگاه خودرو وجود دارد؛ تقریبا پنج برابر کشور ما. با این وجود نزدیک 20 سال است که آلمانی ها پلاک هایشان را تغییر داده اند و هنوز مشکلی برایشان پیش نیامده است.

در واقع ژرمن ها در سال 94 شروع کردند به تعویض مدل شماره گذاری خودروهایشان و با بهره گیری از تعداد متغیرهای بیشتر در پلاک ها توانستند بیش از 80 میلیون خودرو را شماره گذاری کنند. طبیعتا سایز پلاک ها در آلمان از استاندارد اروپایی تبعیت می کند و می توانیم در سمت چپ آن، 12 ستاره اروپا و حرف D را ببینیم که نشان می دهد خودرو متعلق به کشور آلمان Deutschland است. سایر متغیرها مربوط به شهر و منطقه ای که خودرو در آن تولید و استفاده می شود، هستند. برای مثال در این پلاک، حرف B نشانگر شهر برلین است.


پایان پلاک ها در ایران؟



رییس پلیس راهوار ناجا از تغییر در پلاک خودروهای تهران می گوید

آغاز صفر

از اوایل سال گذشته، بحث تمام شدن پلاک های تهران آغاز شد و از همان موقع مسئولان راهور می گفتند که برنامه هایی برای این موضوع دارند اما فعلا نخواهند گفت تا اینکه اواخر سال شد و پلاک های ایران 99 هم روی خودروها آمد. آن زمان بود که سردار اسکندر مومنی از طرح پلیس برای جلوگیری از تغییر محسوس در پلاک خودروها گفت.

روز 25 بهمن سال گذشته سردار مومنی رییس پلیس راهنمایی و رانندگی که حالا با حفظ سمت، جانشین فرانده نیروی انتظامی هم شده، در یک کنفرانس خبری از طرح پلیس برای ارائه پلاک هایی با کد دو رقمی جدید برای تهرانی ها گفت. براساس این طرح، بالاخره صفر هم وارد ماجرا می شود و پلاک های ایران 10، 20 تا 90 هم به تهرانی ها تعلق می گیرد.

سردار مومنی در صحبت های خود گفت که تا دو دهه آینده تعویض پلاک نخواهیم داشت و همین ظرفیت پلاک ها جوابگوی خودروها خواهد بود.

وی همچنین گفت که برخی از ظرفیت های پلاک های قبلی مثل ایران 11، 22 و ... هنوز خالی است و می شود از آنها هم استفاده کرد. هر چند که مومنی امکان برخی تغییرات را در آینده منتفی ندانست. با این حساب چیزی نزدیک به 6 میلیون ظرفیت جدید پلاک برای تهرانی ها ایجاد خواهد شد که باید دید تا کی جواب می دهد و آیا بار دیگر تهرانی ها می توانند رکورد بزنند؟








تاریخ انتشار: ۲۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۴۲





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 274]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سبک زندگی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن