واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: نظام اقتصادی ما به دلالی گره خورده/ برخی نهادهای رسمی به آن دامن می زنند
استاد دانشگاه و جامعه شناس در گفتگوی اینترنتی گفت: نظام اقتصادی با دلالی و سرمایه گذاری غیر مولد گره خورده است. بخش هایی از نهادهای رسمی هم دانسته یا ندانسته به آن دامن می زنند حکایت تفاخر، مانور ثروت و جولان خودروهای فوق لوکس در خیابان ها چندی ست که مورد توجه جامعه پژوهان و روانشناسان اجتماعی قرار گرفته. هر چند حضور طبقات برخوردار در جوامع مختلف طبیعی است، اما به باور جامعه شناسان اینکه طبقات سرمست از دارندگی، به مانور ثروت در مقابل دیدگان توده های مردم روی بیاورند، نه به صلاح امنیت روانی جامعه است و نه با سبک زندگی ایرانی - اسلامی سازگار؛ با این حال چند وقتی است که نیروی انتظامی هم برخورد با افرادی را آغاز کرده که با خودروهای لوکس و با حرکت های مارپیچ و سرعت های سرسام آور، خیابان ها را به عرصه ای برای به رخ کشیدن ثروت خود تبدیل کرده اند. آن طور که پلیس تهران می گوید: در دو هفته گذشته 850 خودروی متخلف لوکس توقیف شده اند. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، برنامه «پیشخوان خبر» برای آسیب شناسی این پدیده گفتگویی اینترنتی ترتیب داد با علی تاج مزینانی، استاد دانشگاه و جامعه شناس، که مهم ترین بخش های آن به ترتیب است:
مجری: همه گیری اشرافی گری افراطی و مانور ثروت در انظار عمومی، یکی از مشکلات هر جامعه ای به شما می آید. از دید شما ریشه این سبک زندگی ناسالم چیست؟
همه گیری اشرافی گری افراطی و مانور ثروت در انظار عمومی مثل همه پدیده های اجتماعی علت های مختلفی دارد که می توانیم به برخی از برجسته ترین آنها اشاره کنیم . نخستین علت ظهور یک سرمایه داری لجام گسیخته و غیر مولد است. هر چند ممکن است به لحاظ نظری بگوییم نظام اقتصادی ما مخالف سرمایه داری است، اما به آن سو رفته ایم و این نظام اقتصادی گره خورده با دلالی و سرمایه گذاری غیر مولد مثل خرید سکه و ارز و زمین خواری و اینها باعث شده «وِبلِن» از «طبقه تن آسای» نام ببرد که از قرن 19 به بعد مصرف متظاهرانه می کند. رانت هایی با اندازه های مختلف ایجاد کرده ایم و بخش هایی از نهادهای رسمی هم دانسته یا ندانسته به آن دامن می زنند و خصوصی سازی نیز به این قضیه دامن می زند.
در تعالیم هم داریم که انسان ها می بینند مسئولانشان به چه نحوی هستند و خیلی از مسئولان نظام در این روش وارد می شوند و این روش بازخوردی هم در جامعه دارد.
مجری: جلوه های اشرافی گری افراطی در سبک زندگی امروزی جامعه ما چیست؟
در همه عرصه های زندگی جلوه های این سبک زندگی مصرف متظاهرانه ظهور کرده است. نظیر خودروهای گران وارداتی، خانه های مسکونی گران قیمت و ویلاها، سفرهای خارجی و .... اینها به یک نوع هویت و فخرفروشی تبدیل شده است.
خودرو از وسیله حمل و نقل بودن به یک وسیله تشریفاتی تبدیل شده؛ خانه که عامل نگهداری از سرما و گرماست، به وسیله فخرفروشی تبدیل می شود و همچنین نوع گذران اوقات فراغت در مرفه های جامعه با بقیه قشرها فرق می کند.
آموزش هم به این عرصه وارد می شود و کلاس های کنکور هم به افراد خاصی تعلق دارد؛ نظام آموزشی ما چنان ناسالم است که به این عمل دامن می زند. همین طور نظام آموزش و بهداشت ما هم دارای همین تبعیض هاست.
مجری: بیماری اشرافی گری افراطی و مانور ثروت چه آثار سوئی بر امنیت روانی جامعه دارد؟
این امر به حوزه امنیت اجتماعی محدود نمی ماند و در درجه نخست یک احساس محرومیت اجتماعی به وجود می آورد و در زمینه رفاه هم یک سری عوامل داریم. «رفاه» نیز یک امر حاصل از مقایسه نسبی شده است؛ یعنی حتی اگر نیازهای فرد برآورده شود، وقتی خود را با فرد دیگری مقایسه می کنند، باز هم احساس کمبود کنند.
مجری: راه درمان یا مقابله با پدیده ناسالم مانور ثروت و اشرافی گری افراطی در جامعه چیست؟
ما باید در دو عرصه کار کنیم؛ یکی عرصه سیاست گذاری اقتصادی، و دیگری عرصه سیاست گذاری اجتماعی. در عرصه سیاست گذاری اقتصادی باید به سمت اصلاح نظام حرکت کنیم و از تولید حمایت شود و تولید نظام مند شود. «فرار مالیاتی» نتیجه فعالیت های غیر مولد است و باید از فعالیت های غیر مولد جلوگیری شود.
در عرصه سیاست گذاری اقتصادی باید نظام تولید و توزیع اصلاح شود تا تولید رونق بگیرد و توزیع عادلانه شود.
از طرفی حوزه توسعه اقتصادی هم باید نظارت شود. متاسفانه حقوق شهروندی ضایع شده است؛ برابری اجتماعی نباید مانع تسهیلات اجتماعی شود؛ یعنی کسی که بیشترین ثروت را دارد، نباید بتواند بهترین درمان را به علت ثروتش داشته باشد؛ یا بهترین مدرک را بخرد؛ بلکه نظام باید به گونه ای باشد که نداشتن ثروت مانع به دست آوردن مراحل پیشرفت فردی نشود.
چهار شنبه ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]