تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 4 دی 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):هان! ميان حق و باطل جز چهار انگشت فاصله نيست. از آن حضرت درباره معناى اين فرمايش س...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843956533




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

هشدار نسبت به بروز نشانه های تئوری گذار خانواده های غربی در ایران


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال در گفت وگو با ایرنا اعلام کرد: هشدار نسبت به بروز نشانه های تئوری گذار خانواده های غربی در ایران تهران - ایرنا - مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور ضمن هشدار نسبت به بروز نشانه هایی از تئوری گذار خانواده های غربی در ایران، تصریح کرد، در صورت استمرار این روند در سال های نه چندان دور رشد جمعیت متوقف و سپس منفی می شود.


علی اکبر محزون روز سه شنبه در گفت وگوی تفصیلی با خبرنگار گروه اجتماعی ایرنا، تحولات، تغییرات، فراز و فرودهای جمعیت در تاریخ معاصر ایران را تشریح کرد.
وی همچنین در این گفت وگو همچنان از افزایش طلاق در جامعه و کاهش بعد خانوار خبر داد.
نکته مهم و مورد اشاره محزون در این گفت وگو، بحث تئوری گذار خانواده های غربی در ایران است که وی به نشانه های مخاطره آمیز آن از جمله افزایش سن ازدواج، طلاق، سقط جنین و فرزندان خارج از چارچوب اشاره کرد.
محزون همچنین دو علت اصلی کاهش ازدواج در کشور را کاهش سهم جمعیت جوان و تاخیر در ازدواج عنوان کرد.
وی در کنار این موارد، از پیشنهاد نامگذاری 30 اردیبهشت ماه به عنوان روز ملی جمعیت خبر داد و در تبیین اتخاذ سیاست های افزایش جمعیتی، بر آموختن مهارت تشکیل و مدیریت خانواده تاکید کرد.
مشروح اظهارات مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور در گفت وگو با ایرنا به شرح ذیل است.

** جمعیت ایران از حدود 19 میلیون به 78 میلیون نفر رسیده است
محزون گفت: جمعیت ایران در سال 1335 با اولین سرشماری حدود 19 میلیون نفر بود که اکنون با تحولات و تغییرات جدی آن به 78 میلیون نفر رسیده است.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور افزود: همچنین تعداد خانوار ایرانی در سال 1335 و براساس سرشماری، چهار میلیون نفر بود که اکنون جمعیت 78 میلیون نفری ایران، 21 میلیون خانوار دارد.

** بررسی شاخص رشد جمعیت
محزون همچنین به شاخص رشد جمعیت و بعد خانوار در جامعه ایرانی اشاره کرد و گفت: شاخص رشد جمعیت نیز تحولاتی از سال 45 به بعد داشت که رشد جمعیت در آن سال 3،1 درصد بود تا اینکه در سال 65 این رشد جمعیت با ابلاغ برخی سیاست ها به 2،7 درصد رسید و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به 3،9 درصد رسیده که هفتم دهم درصد آن به دلیل مهاجرت اتباع خارجی به کشور بود.
وی ادامه داد: این رقم بالاترین رقم رشد جمعیتی در ایران بود که پس از آن با کاهش رشد جمعیت مواجه شدیم، بطوریکه در سال 75 این شاخص به 1،9، در سال 85 این رقم 1،6 و در سال 90 نیز رشد جمعیت ایران به 1،3 درصد رسید.

** کاهش بعد خانوار در ایران
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه در کنار کاهش رشد جمعیت در ایران پدیده های دیگری مانند کاهش بعد خانوار را شاهد بودیم، ادامه داد: در دهه 60 بطور متوسط پنج نفر در هر خانواده بود اما در سال 90 این رقم به 3،5 نفر در هر خانواده رسید.

** بیشترین میزان موالید در سال 64 و 65
محزون گفت: همچنین بیشترین میزان موالید در سال های 64 و 65 در کشورمان بود که در آن سال ها دو میلیون و 200 هزار موالید در سال داشتیم که این روند پس از دهه 60 فروکش کرد و به حداقل های خود رسید، بطوریکه شاهد آمار یک میلیون و 280 هزار نفری در کشور هم بوده ایم و در سال گذشته نیز یک میلیون و 400 هزار تولد در کشور داشتیم.

** ترکیب سنی جمعیت دستخوش تغییرات
محزون همچنین به بحث ساختار جمعیتی و تغییرات و تحولات در ترکیب سنی کشور اشاره کرد و افزود: ترکیب سنی نیز دستخوش تغییرات بود و سهم جمعیت 65 سال و بیشتر رو به افزایش است، بطوریکه در سال 1365 در مجموع سه درصد جمعیت بالای 65 سال بود و در سال 90 این رقم به 5،7 درصد رسید که این آمار نیز افزایش دو برابری دارد.

** کاهش چهار درصدی جمعیت جوان کشور
وی به سهم جمعیت جوان کشور نیز اشاره کرد و افزود: از سال 1385 تا 1390 سهم جمعیت جوان کشور روند نزولی داشته بطوریکه در سال 85، حدود 35،4 درصد جمعیت جوان 15 تا 29 سال در ایران داشتیم که در سال 90 این رقم به 31،5 درصد کاهش یافته و می توان گفت در مجموع چهار درصد جمعیت جوان ما کم شده است.

** عوامل تاثیرگذار موضوع کاهش جمعیت/انفجار موالید
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: بخشی از موضوع کاهش جمعیت در کشور متاثر از تحولات جهانی است، اما عامل توسعه و پیشرفت های بشری در حوزه بهداشت و حمل و نقل نیز به عنوان عوامل در تحولات جمعیتی به شمار می رود.
وی ادامه داد: قبل از توسعه یافتگی سطح موالید و مرگ و میر، هر دو بالا و رشد جمعیت خنثی بود اما با پیشرفت و توسعه، سطح مرگ ومیر به دلیل دسترسی بیشتر به خدمات کاهش یافت، اما نرخ باروری در سطح قبلی خود باقی ماند که این شکاف به عنوان انفجار موالید تلقی می شود و این موضوع را در دهه های 1330 و 1340 تجربه کردیم.

** روز جهانی جمعیت در تقویم سازمان ملل
محزون گفت: در سال 1987 جمعیت جهان از مرز پنج میلیارد نفر عبور کرد و زنگ های هشدار به صدا در آمد و به همین منظور دو سال بعد و در سال 1989 و روز 11 ژوئیه، روز جهانی جمعیت در تقویم سازمان ملل برای اعلام هشدارها نامگذاری شد.
وی ادامه داد: در ایران نیز این اتفاقات در دهه های 30 و 40 رخ داد و متاسفانه مرگ و میر کاهش و نرخ باروری در سطح خود باقی ماند و رشد جمعیت نیز در سال های 35 و 45 نیز 3،1 درصد اعلام شد.

** ایران سال 46 به جمع کشورهای کنترل کننده جمعیت پیوست
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: در سال 1346 ایران با همه مقاومت هایی که داشت، به جمع کشورهای کنترل کننده جمعیت پیوست و کاهش رشد جمعیت از 3،1 به 2،7 درصد رسید.
وی تصریح کرد: اما پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سیاست های کنترلی و افزایش سن قانونی ازدواج تاثیر خود را گذاشت و فضای جامعه و سطح دسترسی مردم به بهداشت بگونه ای شد که میزان مرگ و میر کاهش یافت.
محزون یکی از مهمترین تغییر و تحولات در جمعیت را عامل توسعه عنوان کرد و افزود: در دنیا تصمیمات و سیاست های بین المللی در این زمینه اتخاذ شد که در ایران سیاست های بین المللی با سیاست داخلی هماهنگ شد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نخستین سیاست جمعیتی با برنامه اول توسعه کشور ابلاغ شد.
وی خاطرنشان کرد: از آنجا که سال 64 و 65 اوج موالید بود و مرگ ومیر کاهش یافت، بطور طبیعی خانواده ها یک تجدیدنظر در خود کنترلی خانوارهای خود انجام دادند و به سمت کنترل باروری رفتند.

** سال 67 ابلاغ سیاست های کلی تحدید موالید
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: در سال 1367 و همزمان با اجرای برنامه اول توسعه کشور، سیاست های کلی تحدید موالید در کشور ابلاغ شد و سال 69 نیز تشکیل مجدد شورای تحدید موالید رقم خورد و در سال 72 نیز قانون موضوع تنظیم خانواده به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و با سیاست های مداخله ای، روند کاهش موالید تشدید شد.

** آغازی برای کاهش فرزندآوری
محزون با اشاره به مدرنیزه شدن سبک زندگی مردم و استفاده از تکنولوژی های مختلف در زندگی خانواده ها گفت: همین موضوعات باعث شد که بانوان فرصتی برای کار در بیرون از خانه را داشته باشند و به فعالیت های اجتماعی بپردازند و نیز آغازی برای کاهش فرزندآوری در کشور شد.
وی تصریح کرد: کاهش جمعیت روستاها و شهرنشینی مردم نیز در این زمینه تاثیر گذار بود بطوریکه 70 درصد مردم اکنون در مناطق شهری و حدود 30 درصد در مناطق روستایی زندگی می کنند و این مهم نیز تاثیراتی در بحث فرزندآوری دارد.
محزون افزود: به تاخیر افتادن سن ازدواج، ادامه تحصیل و ایجاد اشتغال در کلان شهرها به خوبی قابل مشاهده است که این موضوع روند افزایشی در میانگین سن ازدواج را بدنبال دارد.

** افزایش میانگین سن ازدواج در مردان از 24،1 به 28،1 سال
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: در سال 1355 میانگین سن ازدواج در مردان 24،1 سال بود که این رقم در سال 90 به 28،1 سال رسیده است.
وی خاطرنشان کرد: همچنین میانگین سن ازدواج در بانوان نیز از 21 سال به 23،5 سال به ترتیب در سال 1355 و 1390 رسیده است.
محزون ادامه داد: اما این آمار در کلانشهرها متفاوت است در تهران با بیشترین میانگین سنی برای مردان 30،6 سال و زنان 26،7 سال، در کرج 29،5 سال برای مردان و 25،9 برای زنان، شیراز 29،5 برای مردان و 25،5 برای زنان و در استان اصفهان نیز این رقم برای مردان 28،9 و برای زنان 24،8 سال است که این آمارها نشان می دهد با میانگین کشوری متفاوت است.

** 80 درصد ازدواج ها در سن متعارف
محزون با بیان اینکه 80 درصد ازدواج ها در سنین متعارف انجام می شود، گفت: سن متعارف برای مردان 20 تا 34 سال و برای بانوان 15 تا 29 سالگی تعریف شده است.
وی تصریح کرد: در سال 92 میزان ازدواج در مردان بالای سن 35 سال 9،4 درصد بوده و این در حالیست که این آمار در حال افزایش است و برای بانوان نیز در سال 92، رقمی معادل 12،5 درصد ازدواج ها بالای سن 30 سالگی انجام می شود.

** پیامدهای تاخیر ازدواج و تجرد قطعی مردان و زنان
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور در ادامه به پیامدهای تاخیر ازدواج در کشور اشاره کرد و افزود: خطر تجرد قطعی بویژه برای بانوان بیشتر است.
وی ادامه داد: آمار جمعیت هرگز ازدواج نکرده در سن متعارف در کشور 11 میلیون و 240 هزار نفر است که پنج میلیون و 570 نفر از آنان مرد و پنج میلیون و 670 نفر دیگر زن هستند.
محزون تصریح کرد: یک میلیون و 300 هزار نفر نیز از سن متعارف عبور کرده و قبل از تجرد قطعی قرار دارند که 320 هزار نفر از آنان مرد و 980 هزار نفر زن هستند.

** 152 هزار نفر تجرد قطعی و هرگز ازدواج نکرده
محزون همچنین به آمار 152 هزار نفری از تجرد قطعی و هرگز ازدواج نکرده در کشور اشاره کرد و افزود: 62 هزار نفر از این آمار مرد و 90 هزار نفر زن هستند که آمار زن ها در این زمینه نیز بیشتر از مردان است.

** آمار ازدواج رو به کاهش، طلاق روند افزایشی
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور با اشاره به اینکه آمار ازدواج در کشور رو به کاهش است، ادامه داد: از سال 90 به بعد شاهد روند رشد منفی ازدواج در کشور هستیم، بطوریکه در سال 90 میزان ازدواج در کشور 1،9 درصد کاهش، سال 91 نیز 5،1 درصد کاهش، سال 92 هم 6،7 درصد کاهش و سال 93 نیز 6،5 درصد کاهش داشته است.
محزون دو علت اصلی کاهش ازدواج در کشور را کاهش سهم جمعیت جوان و تاخیر در ازدواج عنوان کرد و افزود: متاسفانه طلاق در کشور روند افزایشی دارد و براساس آمار سال 1393، 5،3 درصد میزان طلاق در کشور افزایش یافته است.

** وجود نشانه هایی از تئوری گذار خانواده های غربی در ایران
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور به تئوری گذار خانواده در غرب و پدیداری نشانه هایی از آن در خانواده های ایرانی اشاره کرد و گفت: هشت نشانه از تئوری گذار شناسایی شده که شامل افزایش سن ازدواج، همخانگی، افزایش نرخ سقط جنین، افزایش نرخ طلاق، افزایش فرزندان خارج از چارچوب، تاخیر فرزندآوری، کاهش باروری و کوچک شدن بعد خانوار است.
وی ادامه داد: نشانه هایی از این تئوری گذار خانواده در کشور ما مشاهده می شود، بطوریکه همخانگی، که در کشور ما به «ازدواج سفید» تعبیر شده، و در کشورهای غربی یک هنجار است که از نشانه های گذار خانواده است.
محزون افزود: متاسفانه افزایش سن ازدواج، طلاق، سقط جنین، فرزندان خارج از چارچوب و دیگر نشانه ها نیز در ایران مشاهده شده که از غرب وارد کشور ما شده است.
وی ادامه داد: این تغییرات و تحولات چشم اندازی پیش رو دارد که در صورت استمرار این روند در خصوص جمعیت در سال های نه چندان دور رشد جمعیت متوقف می شود و بعد از آن این رشد منفی می شود.

** افزایش سهم سالمندی
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور گفت: همچنین با استمرار این تغییرات در ترکیب جمعیت نیز سهم سالمندی در کشور افزایش می یابد.
وی ادامه داد: می توانیم با استفاده از پنجره جمعیتی این چالش ها را به حداقل برسانیم زیرا اکنون سهم جمعیت مولد کشور که 15 تا 64 سال تلقی می شود به بیشترین سهم و میزان رسیده و اکنون 71 درصد جمعیت کشور در این رده سنی هستند.

** اقدامات ویژه برای کاهش چالش ها
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی و مهاجرت سازمان ثبت احوال کشور به اقدامات ویژه برای کاهش چالش ها در حوزه جمعیت پرداخت و گفت: باید با توجه به تدوین و ابلاغ سیاست های کلی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری که باعث شد جهت گیری نظام به سمت سیاست هایی در بعد کیفی سازی جمعیت و جبران کاهش شدید باروری شود، پیش برویم.
وی به موضوع کیفی سازی جمعیت نیز اشاره کرد و افزود: رفع موانع ازدواج، تحکیم خانواده، ارتقای امید به زندگی، تکریم سالمندان، توانمندسازی جمعیت درسن کار و توزیع جغرافیایی جمعیت و مهاجرت از موارد کیفی سازی جمعیت به شمار می رود.

** برای نخستین بار سیاست جامع جمعیتی داریم
محزون با بیان اینکه با اقدام بسیار مثبت و موثر رهبر معظم انقلاب برای اولین بار یک سیاست جامع جمعیتی داریم، افزود: این موضوع نیازمند این است که نقش دستگاهها تبیین شود که با حضور معاون اول رییس جمهوری تقسیم کار دستگاهی در این زمینه انجام شد.
وی تصریح کرد: باید این برنامه به خوبی در برنامه ششم توسعه کشور مشاهده شود و بصورت مستمر رصد شود که دیگر غفلت گذشته از نرخ جمعیت را دچار نشویم.
محزون اطلاع رسانی و آگاهی بخشی در جامعه را نیز در این امر تاثیرگذار دانست و گفت: باید مردم از سرنوشت جمعی و فردی خانواده ها و جمعیت آگاه شوند تا بدانند که آیا آمادگی جمعیت سالمند و کاهش رشد جمعیت در آینده را دارند.
مدیرکل دفتر آمار و اطلاعات جمعیتی ومهاجرت سازمان ثبت احوال کشور افزود: در سطح دانشگاه ها نیز اقدامات جدی باید صورت گیرد، بطوریکه ما درس دانش خانواده و جمعیت را جایگزین کتاب تنظیم خانواده کرده ایم که این موضوع نیز می تواند بسیار تاثیرگذار باشد زیرا نیازمندیم که مهارت تشکیل و مدیریت خانواده را داشته باشیم.
گفت و گو از: مهناز بیرانوند
اجتمام(4) ** 7268 ** 1071












22/02/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن