واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: روایت نشریه ایتالیایی لاریپولیکا از کلید خوردن دیپلماسی سینمایی حسن روحانی
نشریه ایتالیایی لاریپولیکا نوشت: «تصور نمیکردم جشنواره، چنین لطف بزرگی را نه تنها به من بلکه به سینمای مهجور ماندۀ ایران بکند». عباس کیارستمی در مقابل جمعیتی که در سالن شمارۀ 2 پردیس سینمایی ملت ازدحام کرده بود، شگفتی خود را پنهان نمی سازد. این کارگردان ایرانی که (در خارج از کشور) بارها موفق به کسب جایزه گردیده، مدت پنج سال بود که دیگر در کشورش فعالیت نمی کرد. اکنون پخش فیلم کپی برابر اصل که در سال 2010 در ایتالیا فیلمبرداری شد و تا به امروز در ایران ممنوع بود، آغازگر جشنوارۀ بین المللی فیلم فجر است. آن هم به صورت نسخۀ کامل.
به گزارش نامه نیوز، کیارستمی ستارۀ این جشنواره است. تصویر او در تمامی نشریات ظاهر می شود. در تصاویر متعددی چون مریلین اثر اندی وارهول. این اولین باری است که یک جشنوارۀ فیلم بین المللی برگزار می شود. سینما سنت دیرینه ای دارد، همواره بسیار محبوبیت داشته است.
مدت 33 سال است که هر ساله در ماه فوریه به مناسبت جشن های سالگرد پیروزی انقلاب جشنواره ای به نام فجر برگزار می شود. زیرا «فجر» به معنای طلوع است و منظور، طلوع انقلاب است. لیکن فیلم های خارجی همواره عملاً در جشنواره غایب بوده اند همین طور در سالن های سینمایی و ایرانی ها همواره در بازار سیاه اقدام به خریداری دی وی دی فیلم هایی می کنند که در غرب تولید می شوند. لیکن امسال یک اتفاق تازه و بزرگ داشتیم: یک هفته از فیلم فجر از جشنوارۀ ماه فوریه مجزا گردید و به نمایش فیلم های خارجی و فروش فیلم های ایرانی در بازار جهانی اختصاص یافته است. حجت الله ایوبی، رئیس جشنواره [سازمان سینمایی] گفت: علاوه بر تحریم های اقتصادی «تحریم های ذهنی» باید فرو بریزند. بیش از 200 تهیه کننده و کارگردان از تمامی کشورهای جهان سالن های پردیس سینمایی ملت را پر می کنند. برخی ها افسوس این را می خورند که جای هنرپیشگان زن خالی ست. در دوبی حتی نیکول کیدمن آمده بود. لیکن عمل جذب با موفقیت همراه گردید. برای بسیاری از دست اندرکاران این اولین دیدار از ایران است و همه از اینکه ایران کشوری ست کاملاً متفاوت از آنچه از طریق فیلم آرگو (هر چند آن هم جوایز بسیاری دریافت نموده بود) با آن آشنا شده بودند، در حیرت اند.
در بازار تجریش که یکی از قدیمی ترین بازارهای تهران است، گروهی جوان در حال فیلمبرداری «فیلم های کوتاه» هستند که قصد دارند در جشنواره ارائه کنند. آنان بهترین شاگردان کیارستمی هستند. کسانی که این کارگردان از دوره ای که در شهر بارسلون برگزار کرده با خود آورده تا در کنار دانشجویان سابق ایرانی اش که پنج سال پیش زمانی که ایران را ترک کرد مجبور شده بود آنها را رها کند، کار کنند. شور و اشتیاق آنها غیرقابل مهار است: برای اتباع اسپانیایی این یک تجربۀ خارق العاده است، برای ایرانی ها رویایی ست که امیدوارند در فضای جشنواره خاتمه نیابد.
کیارستمی در سال 2010 زمانی که سینمای ایران بدترین لحظات خود را طی می کرد، از کشور رفته بود. جنتی، وزیر فرهنگ [و ارشاد اسلامی] گفت: «سینماگرانی دارای شهرت بین المللی هستند که جایشان در این جشنواره خالی ست و ما امیدواریم باز گردند.»
در مراسم اعطای جوایز در تالار وحدت ارکستری خارق العاده متشکل از زنان نوازندۀ اسباب ضربی(حدود سی نفر نوازنده به همراه سه خواننده و یک زن رهبر ارکستر) با نوازندگی یک آهنگ بسیار زیبای سنتی مراسم اختتامیۀ این جشنواره را برگزار نمود. این هم یک نشانه است.
هدف این جشنواره به طرز آشکاری آغاز تحقق آن رویکرد به جهان است که از سوی روحانی، رئیس جمهور کشور اعلام شده بود. مردم ایران امیدوارند که توافق هسته ای، چنانچه روز 30 ژوئن آینده به مرحلۀ امضا برسد، نه تنها موجبات توسعۀ اقتصادی را فراهم آورد و روابط آزادتر با غرب را امکان پذیر سازد. در این انتظار، یک نوع سیاست جدید در ایران در حال گسترش است. این سیاستی است که جبهه نگرفته است و بر خلاف آنچه اوایل دوره اصلاحات رخ داده بود. اگر چیزی مردم ایران را با هر موضع سیاسی متحد می سازد، غرور و افتخار به خاطر فرهنگ خود است.
این گشایش ها امکان پذیر گردیدند زیرا فضای سیاسی با ثبات گردید که تیجه حضور روحانی است. این در حالی ست که در خارج از کشور مذاکرات تنگاتنگ هسته ای به دوره ای که در آن (به واسطۀ افراط گری های احمدی نژاد) ایران یک بازیگر غیرقابل مذاکره قلمداد می شد، پایان بخشیدند.
ایوبی، رئیس جشنواره از رومی نقل می کند:
« گفت پیغمبر ز سرمای بهار تن مپوشانید یاران زینهار
زانک با جان شما آن میکند کان بهاران با درختان میکند
لیک بگریزید از سرد خزان کان کند کو کرد با باغ و رزان»
منبع: تیک
۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]