واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بدهی های شهرداری؛ چالش اول شهردار جدید روزنامه ایمان در شماره روز یکشنبه 21 اردیبهشت ماه مطلبی با عنوان بدهی های شهرداری؛ چالش اول شهردار جدید را به قلم جواد قاسمی ورجانی به رشته تحریر درآورده است.
در این مطلب می خوانیم:
شهرداری قم 1300 میلیارد تومان بدهی دارد. این آخرین آماری است که از سوی «بختیاری» نایب رییس شورای اسلامی شهر قم به عنوان میزان بدهی های شهرداری اعلام شده است. این بدهی های عمدتا در دو قالب است، اول تسهیلات بانکی با نرخ سود 30 درصد و دوم اوراق مشارکت که از تاریخ سررسید پرداخت اصل و سود آن گذشته و در حال حاضر 6 درصد هم جریمه دیرکرد به آن تعلق می گیرد.
با یک حساب سرانگشتی به این نتیجه می رسیم که 1300 میلیارد تومان بدهی با سود 30 درصد(بنا بر گفته حجت الاسلام آتش زر)، سالیانه 390 میلیارد تومان بر بدهی های شهرداری قم اضافه می کند. به صورت ساده تر اگر بخواهیم این موضوع را بیان کنیم، باید بگوییم که شهرداری قم در حال حاضر روزانه بیش از یک میلیارد تومان سود تسهیلات دریافتی از بانک ها و اوراق مشارکت را پرداخت می کند. این موضوعی است که باید یکی از اولویت های اصلی شهردار جدید قم باشد و در همین راستا ضروری است که یک نقشه راهی را برای پرداخت بدهی های شهرداری قم تنظیم کند. در جلسه دیروز شورای اسلامی شهر قم، یکی از همین بدهی ها برای تعیین تکلیف به صحن شورا آورده شد. تسهیلاتی که از بانک شهر اخذ شده و در حال حاضر شهرداری توان بازپرداخت آن را ندارد.
تهاتر بدهی با املاک شهرداری، اولین راه حلی است که به ذهن طلبکاران مدیریت شهری قم می رسد. البته آنان با همین پشتوانه هم به شهرداری وام داده اند. در این میان اعضای شورای شهر معتقدند که نباید زمین خام را در قبال بدهی با طلبکاران تهاتر کنیم، بلکه باید محصول را در اختیار آنان قرار دهیم تا از این مسیر شهرداری حداقل به یک ارزش افزوده ای دست پیدا کند. از سوی دیگر، طلبکاران شهرداری قم به دنبال خرید محصول آماده از شهرداری نیستند، آن ها هم تمایل دارند زمین های متعلق به شهرداری را به جای مطالبات خود بردارند تا ارزش افزوده ناشی از عملیات عمرانی در این زمین ها، به خود آن ها برسد. اعضای شورای شهر در جلسه دیروز، با تصویب نکردن این لایحه، تعیین تکلیف بدهی شهرداری قم به بانک شهر را به «شهردار جدید» واگذار کردند.
امروز اگر بخواهیم به صورت دقیق در بدهی های شهرداری قم بنگریم، به مواردی برمی خوریم که کمی جای تامل دارد. تسهیلاتی اخذ و یا اوراق مشارکتی فروخته شده که به دلایل مختلف این پول ها نتوانسته در زمان مقرر و معین به سوددهی لازم برسد تا شهرداری ضمن پرداخت اصل و سود بدهی، برای مجموعه شهر نیز گام مثبتی بردارد و ارزش افزوده ای ایجاد نماید.
اوراق مشارکت بلوار پیامبر اعظم (ص) یکی از این موارد است. امروز چندین ماه از سررسید اوراق مشارکت این پروژه گذشته است، درصورتی که هیچ عملیات عمرانی که منجر به ایجاد ارزش افزوده و درآمدزایی برای شهرداری قم برای پرداخت اصل و سود بدهی خود به بانک ملی، شده باشد، انجام نگرفته است. حال اینکه برخی معتقدند در طرح توجیهی این پروژه در هنگام ارائه به بانک ملی برای فروش اوراق مشارکت، اشتباهاتی صورت گرفته جای بحث جدا دارد. یا اوراق مشارکتی که برای پروژه عمار یاسر فروخته شد. این اوراق هم نتوانست پروژه را به اتمام برساند.
همین پول ها در جای دیگر هزینه شد و بنایی احداث گردید، امروز شهرداری اگر بخواهد اصل و سود این اوراق را به بانک عامل بدهد، درواقع هیچ سودی از این اوراق نبرده و فقط یک پولی را گرفته و بعد از مدتی با یک سودی تحویل بانک عامل داده است.
تسهیلات بانکی اخذ شده توسط شهرداری قم نیز داستان جداگانه ای دارد که پرداختن به آن مثنوی هفتاد من کاغذ می شود. برخی از اعضای شورا شهر هم اعتقاد دارند که اخذ تسهیلات با سود بالا به هیچ عنوان به صلاح شهر نیست. تهاتر بدهی های شهرداری با زمین خام، تراکم سیار با تخفیفات و ... نیز از دیگر راهکارهایی بوده که تاکنون شهرداری برای تسویه حساب بدهی های خود در پیش گرفته است. آنچه مسلم است این است که تعیین تکلیف بدهی های شهرداری اولین چالش «شهردار جدید» است و تهیه یک نقشه راه برای پرداخت این بدهی ها باید اولویت کاری شهردار جدید قم باشد.ک/1
/8138/ 6133/
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]