واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: ناخشنودی اعراب و برگزاری نشستی بی نتیجه در کمپ دیوید تهران-ایرنا- نشست کمپ دیوید درحالی قرار است در روزهای آینده به میزبانی اوباما در تفرجگاه تابستانی رییس جمهوری آمریکا برگزار شود که اختلاف نظر سران کشورهای عربی و مقامات واشنگتن بر سر سیاست های کاخ سفید در خاورمیانه،نتیجه بخش بودن این نشست را پیش از برگزاری با ابهامات زیادی روبرو کرده است.
رسانه های مختلف از جمله خبرگزاری بلومبرگ و روزنامه های نیویورک تایمز و وال استریت ژورنال با پرداختن به نشست پیش روی کمپ دیوید، تصمیم ملک سلمان پادشاه عربستان برای شرکت نکردن در نشست کمپ دیوید به دعوت "باراک اوباما" رییس جمهوری آمریکا را اقدامی اعتراضی دانستند.
براساس این گزارش ها به نظر می رسد اقدام پادشاه عربستان به اتخاذ تصمیم مشابهی توسط سران برخی از دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس که به کمپ دیوید دعوت شده اند نیز منجر شده است و در نهایت از شش کشور تنها امیران کویت و قطر در سطح سران در این نشست شرکت می کنند و بقیه با مقاماتی پایین رتبه تر ( ولیهد) در نشست حاضر خواهند بود. به جای ملک سلمان "محمد بن نایف" ولیعهد و وزیر کشور عربستان و "محمد بن سلمان" نایب ولیعهد و وزیر دفاع این کشور در نشست حاضر می شوند.
براساس گزارش ها، هیات سلطان نشین عمان را در غیاب سلطان قابوس که از مدتها قبل در بستر بیماری است،"سید فهد بن محمد آل سعید" معاون نخست وزیری در این نشست رهبری می کند و هیات امارات متحده عربی نیز به ریاست "شیخ محمد بن زاید آل نهیان" ولیعهد امیرنشین ابوظبی راهی کمپ دیوید خواهد شد.
به نوشته رسانه های غربی، قرار است ملک سلمان امروز (دوشنبه) با اوباما تلفنی صحبت کرده و درمورد شرکت نکردن در این نشست توضیح بدهد.
برداشت غالب در رسانه های آمریکا حاکی از آن است که این تصمیم ملک سلمان نشان می دهد کشورهای عربی از توافق هسته ای با ایران راضی نیستند و برای مانع تراشی در روند آن همچنان به تلاش های خود به روش های گوناگون ادامه می دهند.
مقامات ارشد عربی که برای برگزاری این نشست بسیار تلاش کرده اند می گویند پیشرفت ها در کاستن از اختلاف نظر بین واشنگتن و اعراب در مورد سوریه و ایران کافی نبوده است. یک مقام ارشد عربی که در روزهای اخیر با مقامات دولت اوباما مذاکره کرده است، گفت: این نشست چندان موضوع مهمی ندارد.
در همین حال "عادل الجبیر" وزیر امور خارجه عربستان سعودی مدعی شده است که ملک سلمان برای کنترل وضعیت یمن و نظارت بر روند کمک های انسان دوستانه در ریاض می ماند.
یک مقام دولت اوباما گفت: هر کسی که در این نشست شرکت کند موقعیت کشور خود را تقویت کرده و می تواند در مورد توافق ها در این نشست اظهار نظر کرده و آن را بپذیرد یا رد کند. بنابراین دستور کار نشست با توجه به شرکت کننده ها تغییر خواهد کرد.
بعضی کشورهای عربی می گویند امیدواراند شورای همکاری خلیج فارس بتواند توافق دفاعی با واشنگتن امضا کند که شبیه توافق دفاعی کره جنوبی یا ژاپن باشد. در این صورت آمریکا وظیفه دفاع از این کشورها را در برابر تهدیدهای خارجی برعهده دارد.
اما احتمالا کنگره آمریکا با انعقاد چنین توافق هایی موافقت نمی کند، زیرا این امر یقینا با مخالفت اسرائیل روبرو خواهد شد. از طرف دیگر عربستان، امارات متحده عربی و قطر خواستار خرید تسلیحات پیشرفته بیشتری از آمریکا هستند.
این کشورها تمایل خود را برای خرید جت های پیشرفته اف 35 ساخت کارخانه آمریکایی "لاکهید مارتین" نشان داده اند. اما به گفته مقامات آمریکایی حتی فروش این جت های جنگنده به دلیل ائتلاف راهبردی- نظامی آمریکا با اسرائیل نیز دشوار است. بر اساس یک قانون مصوب کنگره اسرائیل باید نسبت به همسایگانش از برتری نظامی قابل توجه برخوردار باشد.
"جان آلترمن" معاون رییس مرکز مطالعات بین المللی و راهبردی می گوید: غیبت ملک سلمان برای آمریکا هم تهدید و هم فرصت است. از یک طرف آنها می توانند از نزدیک با محمد بن سلمان وزیر دفاع و ولیعهد جوان و تازه کار عربستان آشنا شوند که پیش از این زیاد با آنها ارتباطی نداشته اند. اما از طرف دیگر برای کاخ سفید پیامی روشن است که یک متحد نزدیک می گوید کارهای مهم تری از رفتن به کمپ دیوید و ملاقات با رییس جمهوری آمریکا دارد.
ایندرحالی است که کاخ سفید قبل از آن اعلام کرده بود حتی قبل از نشست اصلی بین سران در کمپ دیوید، اوباما و ملک سلمان یک نشست خصوصی خواهند داشت.
افزون بر این کشورهای عربی از بابت صحبت های اخیر اوباما در مصاحبه ای با روزنامه نیویورک تایمز به شدت آزرده اند. وی در این مصاحبه گفت که بعضی متحدان آمریکا از جمله عربستان باید از بابت تهدیدهای داخلی و نارضایتی عمومی نگران باشند.
مصطفی العانی تحلیلگر موسسه تحقیقات خلیج فارس در ژنو گفت: بعد از شش سال وعده و وعید، تردید و دودلی، انفعال و بی توجهی به بحران های منطقه توسط دولت اوباما اعتماد به دولت او میان سران کشورهای عربی بسیار کم است.
"مارسیل وهبه" سفیر پیشین آمریکا در امارات متحده عربی نیز که اکنون ریاست موسسه کشورهای خلیج فارس را در واشنگتن برعهده دارد گفت: تنش هایی وجود دارد و یقینا انتظارها از آمریکا برای ایفای نقش های بیشتر در موضوعاتی مانند سوریه بیشتر است.
اروپام**9157** 1701
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]