واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: میل نادری فهرج، اثری تاریخی که آشیان پرندگان مهاجر شده است کرمان - ایرنا - اثر تاریخی میل نادری شهرستان فهرج که زمانی نمادی نجات بخش برای مسافران و کاروان ها در دل کویر بود، امروز به دست فراموشی سپرده شده به گونه ای که آشیانه موقت و ماوای پرندگان مهاجر جا مانده از قافله هایشان است.
در میل نادری فهرج، شهرستانی کمتر توسعه یافته در شرق استان کرمان، پرندگان جا مانده از سفر بلندای برخی از این مناره ها را ماوای خود برمی گزینند و تا سال بعد از بلندای این منظر، منتظر و چشم به راه قافله شان می مانند.
اثر تاریخی میل قاوردی یا نادری شهرستان فهرج، سالانه پذیرای تعداد اندکی از گردشگران داخلی و خارجی است در حالی که می تواند به عاملی برای جذب گردشگران تبدیل شود.
عبور از کویر از دیرباز علاوه بر زیبایی ها و جاذبه های فراوان، رعب و وحشتی را در جان انسان می انداخته اما امکانات حمل و نقل امروز تا حدی این ترس و دلهره را به دست فراموشی سپرده است اگرچه کویر هنوز به خاطر دارد کاروان های گذشته را که در این برهوت خشک دچار سردرگمی و تشنگی می شدند.
برج های باقی مانده از دوره های مختلف تاریخی در دل کویر، یادآور زنده شدن امید رسیدن به منزلگاه در دل کاروان های مانده در راه است.
یکی از آثار تاریخی و دیدنی باقیمانده از دوران سلجوقی در شهرستان فهرج میل قاوردی معروف به میل نادری است که 900 سال است در دل کویر و مسیر جاده ترانزیتی فهرج - زاهدان خودنمایی می کند و خدا می داند چه چشم های منتظر و در راه مانده ای با دیدن این راهنمای کویری اشک شوق ریخته اند.
میل نادری یکی از کمیاب ترین برج های باقیمانده کویری و از ابنیه تاریخی دوران سلجوقیان به شمار می رود که در 35 کیلومتری فهرج در شرق استان کرمان و در مسیر جاده ابریشم برای راهنمایی کاروانیان بنا شده است.
این برج زیبا و تاریخی دارای 40 متر ارتفاع و دارای بیش از 45 پله است، جنس این بنا از آجر بوده و تزیینات آجرکاری بسیار زیبا آن را آراسته است.
شیر شتر یکی از مصالح به کار رفته در ساخت میل قاوردی همانند ساختمان ارگ بم است.
میل قاوردی در زمان سلجوقیان احداث شده اما به دلیل تعمیر و بازسازی در زمان نادرشاه، در سال های 1160 - 1149 هجری قمری به میل نادری شهرت یافته است.
محوطه اطراف برج نادری را ریگزارها و کویر فرا گرفته است و تا کیلومترها اثری از آبادی نیست.
میل نادری فهرج از آثار تاریخی و ملی جزو آن دسته آثار تاریخی کشور به شمار می رود که سال های گذشته به دلیل جاری شدن سیل خسارت دیده است.
از میل ها در دوران باستان برای پیام رسانی، پست و راهنمایی راه ها استفاده و از میل های راهنما و پیام رسان به نام مناره نیز به معنای محل عبور نور یاد می شده که با روشن کردن آتش بر بالای آن، مسیر درست به مسافران نشان داده می شد.
استفاده از پرتوهای نور راهی برای اعلام و ارسال پیام های رمزی مثل تلگراف به مناطق دورتر برای راهنمایی به مسافران بوده است.
30 میل یا مناره در سراسر ایران وجود دارد که بیشتر این میل ها متعلق به سده های چهارم تا ششم هجری است.
در میل ها، پلکانی برای بالا رفتن از بنا وجود دارد و در برخی از آنها نیز مانند منارگار دو پلکان مارپیچی و کاملا مجزا دارند. ورودی پلکان معمولا فاصله زیادی با سطح زمین دارد و دلیلش هم این است که کسی نتواند به راحتی وارد آن شود.
فرماندار فهرج نیز از اهمیت و جایگاه میل نادری این شهرستان می گوید و این اثر را مربوط به دوران سلجوقیان می داند.
بهنام فراقی از جاری شدن سیلاب های شدید و توفان های سهمگین این دیار به عنوان دو عامل مخرب میل نادری یاد می کند و می گوید: جریان آب در مجاورت میل قاوردی، آن را در معرض تخریب قرار داده است.
وی از مسوولان میراث فرهنگی خواست نسبت به بازسازی و مرمت این اثر تاریخی اقدام کنند.
فرماندار فهرج با اشاره به این که دیگر اثرهای تاریخی این شهرستان نیز نیاز به بازسازی دارند اظهار کرد: سالانه تعداد زیادی از گردشگران داخلی و خارجی از این بناهای منحصر به فرد بازدید می کنند.
وی از احداث مجموعه تفریحی و رفاهی در مجاورت این اثر تاریخی به عنوان راهی برای جذب بیشتر گردشگران نام برد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمان نیز از بازسازی و ترمیم برخی آثار تاریخی این استان طی چند سال اخیر خبر داد و گفت: میل نادری فهرج نیز در چند سال گذشته به صورت جزیی مورد ترمیم قرار گرفته است.
محسن موحدی افزود: طرح حفاظتی آثار و بناهای تاریخی استان کرمان در دست تهیه است و اجرای آن به زودی آغاز می شود که در آن برخی آثار تاریخی ترمیم خواهند شد.
وی اظهار کرد: 650 اثر تاریخی ثبتی در استان کرمان وجود دارد که بر اساس بودجه و سالانه مورد بازسازی و ترمیم قرار می گیرند.
میل قاوردی معروف به میل نادری در 15 دی ماه سال 1310 با شماره 143 در شمار آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
گزارش از نجمه حسنی
3029/3028/ 2025
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]