واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گام هایی به سوی خروج از رکود-لطفعلی بخشی* امروز مجلس شورای اسلامی مصوبه خروج از رکود و رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور را به دولت ابلاغ می کند و دولت باید بلافاصله پس از دریافت این مصوبه نسبت به تدوین آیین نامه های اجرایی و جزئیات آن اقدام و سپس آن را به بخش های مربوطه ابلاغ کند.
نکته جالبی که در این مصوبه وجود دارد ضمانت های اجرایی آن است، به عنوان نمونه در برخی از بندهای این مصوبه اگر دولت یا مسئولان تکالیف خود را انجام ندهند متخلف شناخته شده و با آنها برخورد لازم صورت می گیرد. به عبارت دیگر این لایحه اکنون قانون و لازم الاجراست.
البته بخشی از این لایحه به مجلس نرفت در همان سال گذشته به دستگاه های اجرایی ابلاغ شد که این بخش در حیطه اختیارات دولت بود و نیازی به تصویب نداشت. این بخش اکنون در حال اجراست و آنچه امروز ابلاغ می شود 30 مصوبه باقی مانده از این لایحه است، هر چند که به نظر می رسد بخشی از این مواد قانونی نیازی به بررسی در مجلس قانونگذاری نداشت و دولت از توان اجرای آن برخوردار بود اما به هر حال اکنون وضعیت این نسخه دولت برای نجات اقتصاد مشخص شده و زمان آن رسیده است که دولت بهترین عملکرد را از خود نشان دهد. ناگفته پیداست که در این مدت نیز دولت اقداماتی انجام داده که توانسته وضع اقتصاد کشور را بهتر کند اما این اقدامات و گام ها محتاط، کوتاه و محدود بوده است. البته اقتضای شرایط کشور نیز بیش از این نبود و دولت اهتمام خود را باید از این پس به نمایش بگذارد.
هرچند دولت توانست تورم افسارگسیخته کشور را تا حدی مهار کند، چشم انداز اقتصاد کشور را برای بخش خصوصی و آحاد جامعه مثبت و رشد اقتصادی را از منفی به مثبت تبدیل کند اما آنچه اقتصاد را هنوز آزار می دهد رکودی است که امیدوار هستیم هرچه زودتر برای آن چاره اندیشی شود. تاکنون برای این بخش چندان سیاست خاصی ابلاغ و اجرایی نشده و دولت بیشتر تمرکز خود را حول محور کنترل نرخ تورم گذاشته بود؛ حال با اتمام بررسی های بسته سیاست های خروج از رکود این امید وجود دارد که این شاخص اقتصادی کشور نیز به رونق اقتصادی تغییر کند.
البته در شرایط کنونی نیز آنچه از آن با عنوان ثبات اقتصادی کشور یاد می شود بخشی مربوط به بهبود روابط بین الملل ایران و کنترل فشارهای خارجی و همینطور فعالیت های اقتصادی هرچند اندک اما مؤثر دولت است. دولت مجموعه ای عظیم را شامل می شود که دستاوردهای آن را نمی توان تماماً به یک امر نظیر بهبود فضای سیاسی کشور یا سیاستگذاری های اقتصادی نسبت داد چراکه این مجموعه عظیم فعالیت های خود را معطوف به سیاست های متنوعی می کند. از این رو تاکنون قدم های اول دولت در راه اجرای بسته خروج از رکود برداشته شده اما این قدم ها کمی محتاط تر بوده است که اگر تحریم ها لغو شود فضای مثبت کشور به دولت کمک می کند تا گام های بلندتری را در این راستا بردارد.
امسال شرایط کشور از سال گذشته برای دولت سخت تر است چراکه تا لغو تحریم ها اثر خود را بر اقتصاد بگذارد یک سال طول خواهد کشید و کسری بودجه دولت عملکرد آن را تحت الشعاع قرار خواهد داد اما امید است که با آنچه دولت دنبال می کند بزودی فضای خوبی بر تولید و اقتصاد کشور حاکم شود. تضمین کننده اجرای این سیاست ها بی شک روحیه مسئولان دولتی و غیر دولتی است. اگر دولت همان طور که با اهمیت دادن به بخش خصوصی توانست نوید آینده بهتری را به این بخش بدهد بتواند موانع تولیدی را رفع کند و شرایط صنعت را ارتقا دهد و از این بخش حمایت کافی به عمل بیاورد آینده روشنی در انتظار اقتصاد خواهد بود.
*استاد دانشگاه
*روزنامه ایران/بیست و یکم اردیبهشت 1394
21/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]