واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: دبیر علمی شورای فقهی بانک مرکزی: بانک مرکزی آماده طراحی شیوه نامه های جدید بر اساس مذاهب پنج گانه است زاهدان- ایرنا- دبیرعلمی شورای فقهی بانک مرکزی گفت: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در راستای بانکداری اسلامی آماده طراحی شیوه نامه و قرارداد جدید براساس فقه مذاهب پنج گانه اسلامی است.
به گزارش ایرنا حجت الاسلام دکتر سید عباس موسویان روز یکشنبه در همایش همدلی و همزبانی با محوریت بانکداری اسلامی در زاهدان با بیان اینکه در شورای فقهی بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران با مطالعه گسترده به این جمع بندی رسیدیم که در زمینه ربا و معاملات تفاوتی بین مذاهب اسلامی وجود ندارد افزود: در برخی مسائل اقتصادی اختلاف جزیی به لحاظ نظری و مفهومی است که آن نیز از طریق طراحی جدید قراردادها و شیوه نامه ها برطرف می شود.
وی ادامه داد: در این راستا اقدامات خوبی از سال های گذشته آغاز شده وهم اینک نیز این آمادگی در بانک مرکزی برای تدوین شیوه نامه های جدید وجود دارد تا با همکاری علمای اهل تسنن آیین نامه های جدید تدوین شود.
وی اظهار داشت: اندیشمندان اسلامی از حدود 100 سال پیش به فکر طراحی بانکداری بدون ربا افتادند، بانکی که از یک طرف بتواند همه فعالیت های بانکی را انجام دهد و از طرف دیگر معاملات آن خالی از ربا باشد که در این راستا نخستین بانک های بدون ربا به صورت رسمی از حدود 40 سال پیش آغاز به کار کردند که بانکداری بدون ربا ایران یکی از آنها محسوب می شود.
دبیرعلمی شورای فقهی بانک مرکزی گفت: از آنجایی که بانک ها به عنوان موسسات بانکی و خدماتی در جامعه نقش تعیین کننده در گردش پول و ثروت دارند لذا طبیعی است که این دسته از احکام جایگاه ویژه ای در فقه داشته باشند به گونه ای که بیش از نیمی از ابواب مختلف فقهی مربوط به مسائل و احکامی است که یا مستقیما اقتصادی هستند و یا به نحوی با مباحث اقتصادی مرتبط است.
موسویان ادامه داد: باید علم فقه به موازات توسعه بانکی با رشدی متناسب، پاسخگوی نیازهای مختلف باشد و به نحو شایسته تکلیف مکلفان را در مواجهه با این گونه اقتضائات و پیشرفت های اقتصادی مشخص کند.
رییس دارالافتاء و مدرس حوزه های علمیه اهل سنت زاهدان نیز در این نشست گفت: جایگاه ربا در تمام احادیث و فقه اهل سنت همانند اهل تشیع ثابت است به طوری که بدترین و سخت ترین آیات قرآن درباره ربا بیان شده است.
مفتی محمد قاسم قاسمی تصریح کرد: ربا علاوه بر مسلمانان برای غیر مسلمانان نیز دارای اثرات ناشایست فراوانی است به طوری که بحران 2008 دنیا ناشی از وجود این امر در سیستم های بانکی جهان بود.
وی گفت: در جهان سه نظام کاپیتالیسم، سوسیالیسم و نظام اسلامی در حال رقابت با یکدیگر هستند که نظام سوسیالیسم با تمام قربانیانی که گرفت به بن بست رسید اما نظام سرمایه داری کاپیتالیسم هنوز پا برجا است اما این نظام بیشتر مبتنی بر ربا با عقود غیر اسلامی و غیر شرعی است.
وی ادامه داد: به گفته بسیاری از کارشناسان اقصادی دنیا نظام سرمایه داری با دادن وام های زیاد به مردم و عدم توانایی آنان در پرداخت موجب ورشکستگی خود شده است.
وی اظهار داشت: خوشبختانه درجهان اسلام تجربیات خوبی وجود دارد که هدف اصلی آنها اشتغالزایی، مساوات، فقر زدایی و عدم تمرکز ثروت در بین افراد ویژه است لذا در این زمینه باید فعالیت های اقتصادی اسلامی توسعه یابد.
وی ادامه داد: اگر ما به ده نکته ابتکارات، جرات، خیرخواهی، سعه صدر، دلسوزی، تقوا، توکل به خدا، اعتراف به واقعیات، استفاده از تجربیات خبرگان جهان اسلام و سخت کوشی شبانه روزی اعتقاد پیدا کنیم می توانیم در راستای فعالیت های اقتصادی استوار گام برداریم.
به گزارش ایرنا نخستین همایش همدلی و همزبانی با محوریت ترویج بانکداری اسلامی امروز /یکشنبه/ با حضور علمای اهل تسنن و تشیع سیستان و بلوچستان، مسوولان سپاه پاسداران و بانک انصار استان و دبیر علمی شورای فقهی بانک مرکزی کشور در زاهدان برگزار شد.
7316 / 6081
20/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]