واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: آقایی: نظارت کنگره بر توافق نهایی، دست دولت اوباما را در مذاکرات میبندد /احتمال تغییر در دیدگاه مذاکرهکنندگان ایرانی وجود دارد
یک کارشناس روابط بین الملل معتقد است که تصویب نهایی لایحه نظارت بر توافق هسته ای در کنگره آمریکا می تواند در دیدگاه مذاکره کنندگان ایرانی تغییراتی ایجاد کند.
داوود آقایی، کارشناس روابط و حقوق بین الملل در گفت وگو با خبرنگار نامه نیوز درباره تصویب لایحه جدید نظارت بر توافق هسته ای از سوی سنای آمریکا، گفت: همانطور که از ابتدای بحث توافق هسته ای میان ایران و کشورهای گروه 1+5 پیش بینی می شد، این راه، راه همواری نبوده و نخواهد بود؛ طی ماه های اخیر مشاهده کردیم که بارها و بارها از سوی نمایندگان کنگره آمریکا متمم هایی برای افزودن به لایحه نظارت پیشنهاد می شد تا محدودیت هایی را پیش روی دولت آمریکا در مسیر توافق هسته ای با ایران قرار دهد.
وی افزود: البته متمم ها هم راه به جایی نبردند ولی در این مورد اکنون طرح جامع تری به تصویب رسید که بر اساس آن کنگره نظارت همه جانبه ای بر توافق هسته ای نهایی با ایران دارد و تا حد زیادی دست و بال دولت آمریکا بسته خواهد شد و همه امور در چاچورب نظر و نظارت کنگره است.
وی تاکید کرد: از سوی دیگر این لایحه درباره زمان اجرای توافق هسته ای نیز محدودیت های بسیاری پیش روی 1+5 قرار خواهد داد که در نهایت منجر به آن می شود که موانع و مشکلات بسیاری پیش روی مذاکره کنندگان برای رسیدن به توافق نهایی ایجاد شود.
این کارشناس روابط بین الملل یادآور شد: این لایحه می تواند در صورت تصویب نهایی و امضا از سوی رئیس جمهوری آمریکا توافق را با چالش جدی مواجه کند چرا که شرط جمهوری اسلامی ایران برای امضای توافق نهایی این بود که تحریم ها باید در بدو اجرای توافق برداشته شود ولی با تصویب این لایحه و بر اساس مفاد آن قطعا مشکلاتی پیش روی اجرای این شرط جمهوری اسلامی ایرات ایجاد می شود و می تواند در دیدگاه مذاکره کنندگان ایرانی نیز تغییراتی ایجاد کند.
وی درباره امکان وتوی این طرح از سوی اوباما، نیز گفت: شرط دارد، اولا اینکه کاخ سفید در قبال این مصوبه اعلام کرده است که چنانچه متن لایحه به همین شکل در مجلس نمایندگان به تصویب برسد به امضای اوباما خواهد رسید و رئیس جمهور مخالفتی با آن ندارد در غیر این صورت اگر متممی به آن اضافه شود و تعداد امضا کنندگان نیز بیش از دو سوم اعضا نباشد اوباما آن را وتو خواهد کرد.
آقایی درباره تلاش های تندروها برای مانع سازی در مسیر رسیدن ایران و 1+5 به توافق نهایی اظهار داشت: موانع و چالش های ایجاد شده از سوی مخالفان و تندروها در مسیر مذاکرات و توافق هسته ای در محتوای تفاهم لوزان منعکس شده است و دولتمردان آمریکا بارها اعلام کرده اند که ما نهایت اقدامات سختگیرانه را اعمال خواهیم کرد.
وی افزود: علیرغم ادعاها و عدم مشاهده انحراف در برنامه های هسته ای ایران اما همواره سعی آمریکا بر این بوده که به جامعه بین المللی و متحدان خود اطمینان بدهد که همه تلاش هایی سختگیرانه در قبال ایرن انجام شده است.
داود آقایی با بیان اینکه آنچه که باید پذیرفت آن است که چون آمریکا نیاز به توافق دارد به دنبال آن است تا این معضل از طرف آنها به سرانجام برسد، گفت: توافق نهایی با ایران برگ برنده ای برای دولت اوباما برای دور بعدی انتخابات و تضمین کننده پیروزی دموکرات ها در قبال جمهوری خواهان خواهد بود لذا دولت آمریکا به دنبال این است که توافق صورت بگیرد و کج دار و مریض با کنگره به پیش بروند و موانع خیلی جدی ایجاد نشود و در نهایت توافق حاصل شود.
این کارشناس حقوق بین الملل درباره واکنش احتمالی طرف ایرانی به این لایحه نیز گفت: همانطور که اقای ظریف در صحبت هایشان بارها گفتند ایران و 1+5 اعضای مذاکره کننده هستند و در عرصه بین الملل و نظام بین الملل وقتی دولت هایی که مسئولیت سیاست خارجی دارند تعهدی را می پذیرند باید به آن عمل کنند.
وی افزود: این به این معنا است که قوه مجریه طرف تعهد است و اگر مسئولیتی را برعهده می گیرد و اقداماتی را انجام میدهد باید به آن پایبند بماند، جامعه بین المللی با نهادها و قوای داخلی کشورها سروکار ندارد و اینجا طرف تعهد وزارت خارجه، دستگاه دیپلماسی و دولت آمریکا است و چیزی که باید مورد توجه قرار بگیرد این است که مسائل داخلی آمریکا ربطی به تعهدات بین الملی دولت ها ندارد.
۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]