پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1850353174
عزتالله ضرغامی:اختلاف احمدینژاد با صداوسیما خسارت زیادی به کشور زد/ بالای ۶۰ درصد تهرانیها ماهواره دارند
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: عزتالله ضرغامی:اختلاف احمدینژاد با صداوسیما خسارت زیادی به کشور زد/ بالای ۶۰ درصد تهرانیها ماهواره دارند
رئیس سابق صداوسیما گفت: ارسال وسیع پارازیتهای پرقدرت از سوی کشورهای منطقه روی شبکههای برونمرزی در حوادثی که بخش زیادی از آن مربوط به بیداری اسلامی بود و عربستان نقش محوری در تخریب آن داشت، توانســت جلوی برنامههای ما را بگیرد.
به گزارش نامه نیوز سایت مشرق نوشت: مهندس عزتالله ضرغامی، نیازی به معرفی ندارد. رئیس 10 ســاله رســانه ملی که این روزها در فراغت سپردن کار به محمد سرافراز به عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای عالی فضای مجازی درآمده است. پیشنهاد گفتوگو با مهندس ضرغامی را از شمارههای اول رمز عبور و در دوران مسئولیت وی، مطرح کرده بودیم اما بالاخره پس از چند ماه پیگیری در روزهای خلوت نوروز در تهران در دفتر او، مهمانش شدیم. پیشنهاد موضوع گفتوگو هم از مهندس ضرغامی بود و این پیشنهاد موجب شکلگیری پروندهای درباره ماهواره و موضوعات جانبی آن شد. در دولتهای گذشته قســمتی از خاک کشورمان را از دســت دادیم در مورد ماهواره از ســال 1945 که آقای آرتور ســی کلارک (Arthur Charles Clarke) متوجه شــد اگر یک ماهواره یا فرســتندهای در فاصله 36 هزار کیلومتری زمین قرار بگیرد، ســرعت زاویــهای زمین به دور خودش و ســرعت زاویهای ماهواره به دور زمین مساوی میشود، یعنی آن نقطه میتواند بهطور ثابت در فضا منطقه ثابتی را پوشــش دهد و تغییر ندهد، تحول عظیمی نهفقط در عرصه رســانه بلکه در همه عرصههای زندگی بشر اتفاق افتاد.
قبل از آن در مدارهای پایینتر اوربیتالهای پایینتر در اصطــلاح لــو اوربیــت (Low Orbit) ماهوارههای مختلفی پرتابشده بود باانگیزهها و اهداف مختلف، مثــل ماهوارههای مخابراتی که ارتفاعشــان کمتر از 36 هزار کیلومتر بود. معنایش ایــن بود که وقتی زمین یک دور در 42 ساعت، دور خودش میگردد، آن ماهواره چند دور، دور زمین میگردد؛ اما وقتی ارتفاع گرفتند، متوجه شدند که در این نقطه در سرعت یکی میشود و این کشف بزرگی بود.
شــخصاً معتقدم این کشف چیزی نبود که اگر کلارک کشــف نمیکرد، کســی هم متوجه نمیشد و اتفاقی نمیافتاد، چون بشر در راه شناخت مدارها بالاخره به مدار «سنکرون» میرسید و به این مسئله پی میبرد.
بعد از کشف این مسئله و اینکه بشر پی برد اگر یک فرستندهای که بتواند گیرنده هم باشــد و تصاویــر را از آن نقطه 36 هزار کیلومتری بفرستد، یک نقطه ثابت در زمین میتواند فرکانــس را دریافت کند و اســتفاده کند تحول عظیمی رخ داد. همــه دنیا به فکر افتاد تــا بتواند از امکانی که در فضا ایجاد شده اســتفاده کنند. از همین رو سازمانهای بینالمللی ایجاد و فضا تقسیم شد و حدود 180 نقطه بهعنوان نقطه مداری تعریف شد؛ یعنی در 180 درجه، نقاط مداری تعریف شد و در طول این مدت 300 ماهواره روی این مدار قرار گرفت.
با توجه به قوانین بینالمللی، به دلیل محدود بودن نقاط، هر کشوری صاحب یک نقطه یا بیش از یک نقطه شــد و بنابراین قانــون که در ITU تصویب شد، مشخص شد کدام نقاط مربوط به هر کشور است که این نقاط مانند خاک آن کشور تلقی میشود و آن کشور میتواند ماهواره بگذارد و کشور خود را پوشش دهد.
اولیــن نکته حقوقی این بود که آیا کشــوری میتواند کشــورهای دیگر را هم پوشــش دهد و آیــا این اجازه را دارد؟ این از مســائل حقوقی است که همواره مطرح است و به خاطر نگاههای اســتکباری، همیشه مورد بیاعتنایی قرارگرفته؛ یعنی هر کشــوری در نقطه مداری خود قرار میگیرد ولی منطقه عظیمی از کره زمین را مورد پوشش تصاویر و خبری خود قرار میدهد.
جمهوری اسلامی سهنقطه را دریافت کرد. قانونی هم تصویب شــد که اگر ظرف زمان مشخصی مثلاً 15 سال کشــوری از نقطه مداری خود استفاده نکند به کشورهای دیگر واگذار میشود. متأسفانه در دولتهای گذشته یکی از نقــاط خوب مداری - چون درک درســتی از مســائل ماهواره نشــد و ســرمایهگذاری صورت نگرفت و اهمیت آن موردتوجه قرار نگرفت - را از دســت دادیم. در واقع قســمتی از خاک کشورمان را از دســت دادیم و دیگر ما صاحب آن نقطه مداری نیســتیم.
وقتی مسئول سازمان صداوسیما شدم، نقطه دوم که 62 درجه شرقی بود آنهم داشــت به سرنوشت نقطه قبلی دچار میشد و تقریباً کار آن تمامشده بود و «عرب ست» هم آن نقطه را در اختیــار گرفته بود. تلاشهای زیادی در ســازمان صداوسیما صورت گرفت. معاونت فنی سازمان تلاش و مذاکرات زیادی کرد و نگذاشتیم آن نقطه از دست برود و آن نقطه را بهصورت مشــترک با عربستان اســتفاده کردیم. الآن ماهواره «ایران ست» و «عرب ست» در این نقطه مستقرشده که نیمی از آن ماهواره مال مــا و نیمی از آن مال عربستان است و همه شبکههای ما روی این مدار است و مردم هم میتوانند بهصورت مستقیم برنامهها را ببینند و هم وظیفه سیگنال رسانی دارد. اختلاف احمدی نژاد با صداوسیما خسارت زیادی متوجه کشور کرد نقطه ســوم که در اختیار ما است، در دوره دوم دولت آقــای احمدینژاد با مصوبه مجلس و مجمع تشــخیص مصلحت تصویب شــد که ما با اعتبار 520 میلیون دلاری مسئله سفارش و پرتاب ماهواره در نقطه سوم انجام شود. وقتی این تصمیم گرفتهشده بود که خیلی زمان گذشته بود و اهمیت استراتژیک جمهوری اسلامی مشخصشده بود و طبیعی بود ســنگاندازیهای زیادی صورت بگیرد. از همین رو با برخی کشــورها وارد مذاکره شــدیم و کار مشــترک انجام میدهیم. این بودجه هم الآن وجود دارد و اگر این بودجه ســالهای قبل انجامشده بود، کارها بهتر پیش میرفت. این مشــکلات به دلیل اختلاف دولت احمدینژاد و سازمان صداوسیما بود. در مجمع تشخیص مصلحت هم بحث شد و قرار شد کل مسئولیت را به صداوسیما بدهند، اما این کار دیر انجام گرفت و خسارت زیادی متوجه کشور شد.
بنابرایــن همیــن الآن ماهواره ایرانســت داریم که شبکههای جمهوری اســلامی روی آن است. نقطه مدار دیگری داریم که در حال مذاکره و در روند قرارداد اســت تــا ماهواره را برای نقطه ســوم در نظر بگیریم که با ایجاد تحریمها مشخصاً با نظر کاخ سفید بهشدت این پروژه دچار مشکل شد و الآن این کار دوباره به جریان افتاده و کار در این حوزه پیش میرود.
در حوزه ارسال تصویر و صوت با توجه به نقش مهمی که شبکههای ماهوارهای در شکلدهی افکار عمومی دارند، تبدیل به ابــزار تأثیرگذار خبری، علمی، فرهنگی، اجتماعی، سیاســی و اقتصادی در همه ابعاد زندگی مردم شدند. ایدهای است که به این معتقد است، دلیلی که اینهمه شبکههای ماهوارهای فارسیزبان گسترش پیدا کرد به خاطر مقابله با جمهوری اسلامی بود. وجود بیش از 100 شــبکه به زبان فارسی که در شبکههای ماهوارهای رقم بسیار بالایی است نشان میدهد استکبار روی زبان فارسی و جمهوری اسلامی سرمایهگذاری کرده است. پنج ماهواره مهم اســت که ایران را پوشش میدهند وضعیتی کــه ما در ایران باید به آن توجه کنیم، از آن 300 ماهواره که تقریباً 12 هزار شبکه ماهوارهای را پوشش میدهــد با توجه به پهنای باندی که دارند از زمانی که از آنالوگ به دیجیتال تبدیل شــد، انقلاب مجددی در این تغییر فنی صورت گرفت.
در ایــران حدود 30 ماهواره را بهصورت خانگی میتوانیم دریافت کنیم و حدود 5 هزار شبکه آزاد، کارتی و تکرار قابل دریافت است .بدون اغراق میتوان گفت با حذف شبکههای تکراری در جمهوری اســلامی میتوان با تغییــر زاویه دیش، حــدود 2 هزار شــبکه را دریافت کرد. ارقامی که برخی افراد غیرمسئول میگویند عدد 2 هزار بســیار رقم بالایی است و با 5 هزار فرقی نمیکند که از یک حدی به بعد با توجه به کاربری، رقم بسیار بالایی است.
پنج ماهواره مهم اســت که ایران را پوشش میدهند؛ ماهواره «هاتبرد» کــه قدیمیترین و متنوعترین ماهواره است، «ترکست»، «عربســت»، «نایلست» و «اینتلست» که در سالهای اخیر «یَحست» هم اضافهشده و با توجه به توانمندی و بزرگی، این ماهواره قدرت زیادی در ارسال تصویر دارد.
شبکههای خاص سرگرمی که بخش مهمی است برای مخاطبان خاص، تصاویر مبتــذل حتی پورنو گرافی بدون محدودیت در ماهواره هاتبرد در این شبکهها وجود دارد. شاید یکی از دلایلی که ماهواره یک امکانی است که برخی اســتفاده کنند همین تنوع شبکهها، تعداد بالا ورود در عرصههایی اســت که تلویزیونهای ملی در هیچ کشوری در دنیا از این تصاویر اســتفاده نمیکنند؛ مثلا تلویزیون رســمی ترکیه (TRT) 15 کانال شبکه رسمی ترکیه که زمینی هم سیگنال رسانی میکند با شبکههای ماهوارهای «ترکست» متفاوت است. ترکیه به شبکه پورنو گرافی اجازه ورود داد ولی به شبکه های ایران، خیر ماهواره ترک ست 450 شبکه دارد. جمهوری اســلامی روی همه ماهوارهها از 15 سال قبل بوده تنها جایی که هرگز اجازه نداد شبکه جمهوری اســلامی روی ماهــوارهاش قرار بگیرد، ترک ســت بوده اســت. ترکها در بهترین زمان رابطه با ایران هرگز اجازه ندادند یک شبکه آذریزبان ما که مخاطب بسیار زیادی هم میتوانست برای آنها داشــته باشد روی شبکههای خود قــرار دهند، یا با رقم بالا قــرارداد خوبی ببندیم. به شبکههای پورنو گرافی اجازه دادند امــا بااینکه مقامات جمهوری اسلامی از آنها خواســتند بازهم اجازه ندادند.
البته هیچوقت این درخواست ما را بهصراحت نفی نکردند. میگفتند دستور میدهیم و پیگیری میکنیم ولی هرگز ایــن کار را نکردند. بااینکه روابط بســیار خوبی با رئیسTRT که اخیرا عوض شــدند داشــتم و بارها درباره این موضوع مذاکــره کردم این موضوع به نتیجه نرســاندند. میگفت حتی اردوغان هم دســتور پیگیری داده اســت. ولی کاملاً مشــخص بود. آقای احمدینژاد در چند جلسه پیگیری کردند اما هیچوقت به نتیجه نرســید. این نشاندهنده تأثیر جمهوری اسلامی است ما روی این ماهوارهها شبکههای مختلف را گذاشتیم. کلاً وقتی جنگ رســانهای که جنگ گستردهای است، آغاز میشود، نگاهها به ســمت جنگ نرم و جنگ محتوا میرود که فوقالعاده مهم اســت؛ امــا به نظر من جنگ سخت یعنی بخش سختافزاری جنگ رسانهای. اگر بیشتر از محتوا پیچیدگی و حساسیت نداشته باشد، حتماً کمتر نیست؛ اما بیشتر اخبار این حوزه موردبحث قرار نمیگیرد البته ضروری هم نیســت چون ممکن اســت مورد اقبال عمومی قرار نگیرد.
ما در مقطعی 29 ماهواره را اجاره کرده بودیم و در مقطعی که شبکههای جمهوری اسلامی مورد محدودیت قرار گرفت، این 29 تا به یک ماهواره تقلیل پیدا کرد و برای کوتاه کردن دست جمهوری اسلامی از ماهواره اصلاً احتیاجی به بهانه نداشــتند. هرلحظه که انگیزه و اراده پیدا میکردند، شبکههای جمهوری اسلامی را قطع میکردند. مجبور شدیم شبکه سحر را به دلیل پخش "فیلم چشمان آبی زهرا"، حذف کنیم چنــد نکته درباره کارهایی که در طول این دوره انجام شــد عرض میکنم؛ برخی مواقع شبکه را بدون اطلاع از روی ماهواره قطع میکردند و رسماً اعلام میکردند شبکه را قطع میکنند. برخی مواقع بدون اطلاع شبکهها را قطع میکردند. بعضی مواقع هم خبر میدادند، دو سه سال اول ریاســتم بر سازمان شبکه ســحر به خاطر یک فیلم ضد صهیونیستی به اسم «چشــمان آبی زهرا»، این شبکه را قطع کردند. اگر ما ســحر را قطع نمیکردیم، 21 کانال را قطع میکردند و ما خودمان شبکه سحر را حذف کردیم.
بعضی مواقع تمام شبکهها یکجا قطع شد؛ مثلاً «اینتل ست» که وظیفه سیگنال رسانی ما را بر عهده داشت، در زمان انتخابات که برنامههای تبلیغاتی کاندیداها بود، همه شبکهها را قطع کردند و اگر ما Back Up نداشــتیم، مسئله انتخابات پیچیده میشد.
نقش ماهواره در سیگنال رسانی شبکههای ماهواره دو کار انجام میدهد؛ تصاویر را پخش میکند با فرستندههای عمومی تصاویر دریافت میشود، اما استفاده مهم وظیفه سیگنال رسانی برای فرســتندههای زمینی است؛ یعنی وقتــی تصویر تولید میشود توســط تولیدکننده برای توزیع در منطقه وسیع به ماهواره داده میشود و ماهواره با فرکانس خاصــی پخش میکند و بهصورت Local گیرندههای رسانهای با فرستندههای کم قدرت آن را در منطقه پخش میکنند.
درگذشته با روش دیش به دیــش بهصورت لینک بشقابها همدیگر را ببینند در مدیریتهای گذشته انجام میشد؛ اما چون باید نقاط بیشتری پوشش داده میشد، فرســتندهها از 2 هزار و 500 در طول 10 سال به 7 هزار و 500 فرستنده افزایش پیدا کرد؛ یعنی بسیاری از نقاط کور را که جمهوری اســلامی حضور نداشت، پوشش داده شد. یک دلیل آن این بود که چون از ماهوارهها بهخوبی استفاده شد توانستیم تصویر را بگیریم و بهصورت منطقهای توزیع کنیم. از همین رو سیگنال رسانی برای ما بسیار مهم بود. چینی ها از ترس آمریکا به راحتی سیگنال رسانی ایران را محدود کردند مثلاً ماهواره آسیاست در هنگکنگ که ما از نزدیک رفتیم دیدیم ماهواره بســیار خوبی بود به لحاظ قیمت و موقعیت جغرافیایی با مبلغ کمی مثلاً دو میلیون دلار برای یک مدت خیلی خوبی ما Transponder را اجاره کردیم و تمام شبکههایمان را روی آسیاست گذاشتیم که بعد از تحریم شدید در حوزه ماهواره در جنگ رسانه در منطقه، ازجمله جاهایی که بدون هیچ دلیلی قرارداد ما را زیر پا گذاشت و قطع کرد و دیگر به ما سرویس نداد و شبکههای ما قطع شد و سیگنال رسانی ما به خطر افتاد، همین «آسیاست» بود.
خیلی جالب اســت که در قرارداد ما با آسیاست این نکته ذکرشده بود که اگر اختلافی پیش آمد این اختلاف را در دادگاهــی در چین قضاوت کنند. چون بخشــی از «آسیاست» و سهامداران آن آمریکایی هستند، چینیها گفتنــد اگر قطع نکنیم از طــرف آمریکا دچار محدودیت میشویم. پس چینیها و شــرکا ضرر میکردند بنابراین حق را به آمریکا دادند.
پس ما در سیگنال رسانی نیازمند ماهواره هستیم. این توضیح برای این اســت که برخی قضاوتهای ســطحی میکنند و الفبای مسائل فنی سیگنال رسانی را نمیدانند و قضاوتهایی میکنند؛ مثلاً درباره اســتفاده مســتقیم از تصاویر ماهــواره، برخی از خواص کــه بهظاهر مطلع هســتند مقایســهای میکنند که اطلاعاتشان در حوزه سیگنال رسانی محدود اســت. پروژه کاملا محرمانه ای در صداوسیما برای حفظ پوشش رسانه ای انجام گرفت ما به دلیل خطری که در مقطع خاصی احساس میکردیم آقای دکتر عسگری که بسیار خوب کارکردند در حوزه معاونت فنی، ما بهصورت یک پروژه کاملاً محرمانه که الآن دیگر محرمانه نیســت، الآن دیگر بهعنوان یک رمز عبور که اســم نشــریه شما هم هست، میشود گفت ما چطور از اینها عبور کردیم. بدون اینکه کســی بفهمــد از صرفهجوییهایی که انجام دادیم و البته کمکی که در یک مقطع دولت از یک بودجه اضطراری به ما داد، توانســتیم بخش وسیعی را بهصورت لینــک و فیبر کار ترکیبی انجام دهیم، بهطوریکه وقتی همه شبکههای ما قطع شــد، در همان لحظه به فاصله چنــد ثانیه 70 درصد پوششمان را حفظ کردیم و این باعث شد آنها احســاس کنند نمیتوانند لطمه جدی به سیگنال رسانی ما وارد کنند و ما از آن منطقه عبور کردیم. میتوانست این کار انجام نشود و این پول تزریق نشود و درنهایت بگوییم سیگنال رسانی نشد و شبکهها قطع شد؛ اما آنها فهمیدند ما محکم ایســتادیم و میتوانیم سیگنال ارسال کنیم و این لینک است. امروز بهترین سیگنال رسان فیبر اســت که در طول این چند ســال ســازمان خیلی پیگیری کرد که دیگر سیگنال از محلی که تولید میشود تا آخرین مرحله که یک فرســتنده خیلی کوچک است از طریق فیبر برود امنیت فیبر بیشــتر و مدیریت در اختیار خودمان است و قابل قطع شــدن نیست.
در زمان دولت آقای احمدینژاد کار خیلی خوبی که انجام گرفت پروژه فیبر نوری برای مخابرات از تهران به تمام مراکز استانها کشیده شــد. این اتفاق خیلی بزرگ و زیربنایی در حوزه فنی بود. ما آمدیم از محل مراکز مخابراتی به محل مرکز صداوسیما فیبر نوری کشیدیم و افتتاح کردیم؛ درآنواحد از 30 استان تصاویر از فیبر آمد و بهصورت موازی با سیگنال رسانی فیبر نوری تست کردیم.
مرحله بعد این بود که ســیگنال از محل مرکز صداوسیما که تولید میشود، به فرســتندههای ما در استان مقصد برود، این پروژه بســیار مهمی است که ناقص است که گزارش آن را به رهبر معظم انقلاب دادم و ایشان یک ســاعت گزارش من را بهدقت و علاقه اســتماع فرمودند و دســتوراتی دادند و یک دســتور این بود که این پروژه سیگنال رسانی - که پروژه ســنگینی هم نیست و در آن مقطع 300 میلیارد تومان نیاز داشت اما فوقالعاده حیاتی است و هنوز تکمیلنشده است- را انجام دهیم. این پروژه در انتهــای دولت قبــل متوقف شــد و در این دولت هم انجامنشده است. البته مجلس هم در سال قبل بودجهای گذاشت و این پروژه به جریان افتاده که اگر این کار انجام شــود، ما تا حد زیادی مسئلهمان با فیبر حل میشود و فازبندیها صورت گرفته و بر اساس اعتبارات فازبندی شده است و این مسئله کامل میشود، عملیاتی شود. ** برخی میگویند نقاطی هست حدود 10 درصد قابلیت دریافت سیگنالهای پوشش کشور را ندارد آیا این صحت دارد؟ عدد منطقی و واقعی آن چقدر است؟ ما نقاط کور در کشــور داریم با تعداد جمعیت خیلی کم. چون ارســال ســیگنال ما زمینی است. ما ماهوارهای را میگیریم و بهصورت فرستنده زمینی توزیع میکنیم. جاهایی که زمین کوهستانی است، سیگنالها بهدرستی نمیرسد و در وضعیتی از توپوگرافی هســتند که قابل پوشش نیســتند که میتوانیم فرستنده بگذاریم ولی این هزینه زیادی میبرد. امــروز در جمهــوری اســلامی بــه خاطــر اینکــه سیگنال رسانی، زمینی است، هزینه بســیار بالایی دارد، یعنی مردمی کــه نگران فرهنگ هســتند و میخواهند وقتی فرزندانشــان از تلویزیون استفاده میکنند، از یک حداقل امنیت فکری برخوردار باشــند و نمیخواهند وارد شبکههای خانمانبرانداز شوند، جمهوری اسلامی در حال پرداخت هزینه بســیار بالایی اســت؛ یعنی اگر فرستنده زمینی را قطــع کنیم و فقط از ماهواره اســتفاده کنیم، هزینه بسیار کمی میبرد، اما هزینه زیاد فنی ما به خاطر 7500 ایستگاهی اســت که عوامل دارد. بعضی اعتبارات و یا مثلا تعداد کارمندان صداوسیما را نگاه میکنند خیال میکنند اینها بدون اینکه کار کنند حقوق میگیرند. همین تعداد فرستندهای که میبینید بالاخره عوامل دارد، نیروی فنی میخواهد، جاده میخواهد، بعضیاوقات این فرســتندهها در ارتفاعی قرار دارند که جز ماشین صداوسیما هیچکس آنجا نمیتواند برود. بخشی از مردمی که ماهواره دارند اتفاقاً برای دریافت تصاویر سیمای جمهوری اسلامی است بخش زیادی از این ایستگاهها مرزی است و مظلومیت مردم ما در مناطق مرزی این اســت که پس از 36 ســال از پیروزی انقلاب اســلامی هنوز نمیتوانند شبکههای تلویزیونی را از طریق زمینی دریافت کنند. این حق مردم اســت که صداوسیمای جمهوری اسلامی را ببینند. به همین دلیل اســت بخش زیادی از مردمی که از ماهواره استفاده میکنند، برای اســتفاده از شبکههای جمهوری اســلامی اســت؛ در دو بعد: یک بعد در نقاطی است که شبکهها در برخی از استانها پخش نمیشود. در بعد دیگر هم شبکههای استانی است که امروز شبکههای استانی ما مخاطب زیادی دارد. شبکههای ترکزبان ما، شبکههای کردی و استانیها که مردم بهشدت به آنها علاقهمند هستند و مردم ســؤال میکنند ما فکر میکردیم که دیجیتال راه بیفتد، شبکههای استانی هم راهاندازی میشود که به آنها توضیح میدادیم به جهت هزینهها این امکان وجود ندارد. بنابراین بخشی از مردمی که ماهواره دارند اتفاقاً برای دریافت تصاویر سیمای جمهوری اسلامی است، بخصوص آن شبکههایی که ما بهصورت زمینی سیگنال رسانی نمیکنیم. برگردیم به بحث ماهــواره. در ماهواره در مقطعی که فیبر کامل نشده و لینک هم قدیمی بود و پایداری پایینی هم داشت، امکان سیگنال رسانی بسیار قوی و پرحجم و باکیفیتی داشت که ما از آن استفاده کردیم که متأسفانه، اینها با مواردی که گفتم برای ما مشکل درست کردند. ارسال وسیع پارازیتهای پرقدرت از سوی کشورهای منطقه روی شبکههای برونمرزی در حوادثی که بخش زیادی از آن مربوط به بیداری اسلامی که عربستان نقش محوری در تخریب آن داشت با پارازیتهای زیاد از محل ترانســپوندر توانســت جلوی برنامههای ما را بگیرد. هیچ اعتراضی هم پذیرفته نمیشد. هر وقت به این نهادهای بینالمللی اعتراض میکردیم، هیچ اقدامی نمیکردند. مورد بعدی، تهدید علنی و کتبی عربســت در مورد قطع ماهواره مشترک ایرانست که نتوانستند این کار را بکنند، میگفتند اگر روال العالم همین باشــد، ایرانست را که محل آن در عربســتان اســت، قطع میکنند؛ عدم همکاری شــرکت ساخت و پرتاب ماهواره در عقد قرارداد با جمهوری اســلامی؛ ممانعت جدی و گسترده با فروش قطعات فنی و مدرن مورد نیاز جمهوری اسلامی در مورد ماهــواره بود کــه البته خیلی از اینها بعــداً در جمهوری اسلامی ساخته شد، اما الآن همان نکتهای که رهبر معظم انقلاب میفرمودند همان نگاه جهادی بود که بســیاری از قطعات و امکاناتی را که ما برای سیگنال رسانی ماهواره نیاز داشــتیم، آنها قطع کردند، همه آنها را در داخل ساختیم و الآن هیچ مشــکلی نداریم. ایران در فرستندههای دیجیتال به خودکفایی کامل رسیده است ما در فرستندههای دیجیتال که پیچیده هم هســت، به خودکفایی کامل رســیدیم و فرستندههای پرقدرت دیجیتال ساخته شد. بیش از 50 شــرکت روی آن کار میکنند و ما این فرستندهها را با کیفیت بهتر و ارزانتر آماده صدور به کشــورهایی کردیم که با ما مذاکره میکنند. فقط باید «برند» ما جا بیفتد تا بتواند جهانی شود. همه اینها در دوره تحریم انجام شد ولی آنها قطع کردند که مانع سیگنال رسانی شوند. در سیگنال رســانی که بهصورت آنالوگ بود، در طول دهه گذشــته تلاش بسیار جدی صورت گرفت که کل این اعتبار یک هزار میلیارد تومان بود که بایســتی صرف تولید، ارسال و دریافت دیجیتال میشد، پرداخت نشد؛ اما آیندهنگری خوبی که در رســانه ملی صورت گرفت، آرامآرام توانســتیم بخشهای کلیدی سیگنال رسانی را حل کنیم. اولین مرحله دریافت مردم بود؛ چون ما بنا نداشتیم وقتی ارسال دیجیتال انجام میدهیم، مردم بروند تلویزیون جدید بخرند. این خود هزینه زیادی بود، لذا دستگاه مبدل دیجیتال که آنالوگ را به دیجیتال تبدیل کرد که داستان مفصلی دارد و کار بســیار بزرگی بود و بعد عمومی کردن این سیســتم که در عرض مدت کمی نواقص آن برطرف شد و مردم توانســتند تصاویر را دریافت کنند. چون این سیستم بهقدری باید ساده باشد که مردم در روستاها هم از آن اســتفاده کنند. لذا مــردم تلویزیون خود را تعویض نکردند و با همان تلویزیون توانســتند تصاویر را بهصورت دیجیتال دریافت کنند؛ مرحله بعد «تولید» است. الآن تولید دیجیتال در صداوسیما بسیار گســترده است. رادیو کاملاً دیجیتال شد و بعد بهمرورزمان بخشهای تلویزیون هم دیجیتالی شد. امروز سیستم تولید ما مسئله دیجیتال را حل کرده و امروز سازمان به سمت HD میرود. این سیستم DH به اعتبار نیــاز دارد. درباره بخش فنی ایــن موضوع توضیح بدهم، وقتی سیستم دیجیتال میشود، کیفیت خیلی بالا میرود و خود این توانست با ماهواره بسیار رقابت کند. چون یکی از ویژگیهای ماهواره کیفیت تصویر اســت. در سیســتم آنالوگ که مردم باید آنتن در پشتبام نصب میکردند و آن را جابهجا میکردند و در آخــر باز چند کانال برفکی میشد، الآن دیگر چنین چیزی وجود ندارد. منتهی بستههایی که سیگنال دیجیتال را ارسال میکند، 8 شبکه را بهطور طبیعی SD نه HD که پهنای باند آن 3 برابر SD دارد ارسال میکند. لــذا در تهران اولین دو تا باکس 8 تایی را راه انداختیم و 16 کانــال تحویــل دادیم. بعدهــا بــا روش انترپوله (Interpolation) طراحی کردند 4 شــبکه را با طراحی خودمان با TS8 تایی اضافه میکنیم و آرامآرام در تمام مراکز اســتانی 2TS و 20 کانال را دارند. در تهران یک TS دیگر گذاشــتیم که مجموعاً تا 30 شبکه را دریافت میکنند که به نظر من امروز اگر جمهوری اسلامی هزینه چند صدمیلیاردی (حتماً بالای 500 میلیارد اســت) بگذارد همه استانها میتوانند TS سوم را بگذارند و تا 30 شبکه برسند. پــس امروز ازنظر توان ســاخت افزایش شبکههای جمهوری اسلامی هیچ مشکلی ندارد. فرستندهها ساختهشده و دریافتکنندهها تجهیز شــدهاند. الآن نیمی از مردم مــا تصاویر دیجیتــال را از تلویزیونهای دیجیتال میگیرند. اکثر خانهها الآن دو تلویزیون دارند که همه تلویزیون دیجیتال خریــداری میکنند که احتیاج به آن SetUp Box هــم ندارد. امروز هم این توان را داریم که شبکههای استانی را روی شبکههای دیجیتال قرار دهیم. یکی از مهمترین روشهای مبارزه با ماهواره و شبکههای ماهوارهای راهاندازی شبکههای دیجیتالی و تنوع موضوعی آن است. مــا در ماهواره یک احســاس تکلیفی میکردیم و این مبارزه تنها به عهده صداوسیما نبود اما ما احساس تکلیف میکردیم. حس میکردیم نقش محوری داریم در مبارزه با ماهواره؛ لذا سیاسـتمان را در همــان روز اول- 6 ماه اول- تهدیدات و فرصتها و نقاط ضعف و قوت را مشخص کردیم و در اولین جلسه افق رسانه تمام راهبردها را توضیح دادیم و مهمترین راهبرد و سیاست ما، «سیاست رقابتی» بود که برای سازمان تعریف کردیم. برخیها معتقد به این موضــوع نبودند حتی برخی خواص. میگفتند برنامههای خوب را در چند کانال برای مردم بفرســتید و چهکار دارید که دیگران چهکار میکنند، ولی همان موقع تشخیص این بود که سیاستها باید رقابتی باشد تا مردم بتوانند انتخاب کنند. چون این تصاویر میآید و دریافت میشود و مردم باید انتخــاب کنند. امروز که با شــما صحبت میکنم 3 سیاست بهپیش رفته است؛ سیاست اول این بود تا جایی که میتوانیم تلاش کنیم از گســترش دیشهای ماهواره جلوگیری کنیم. امروز در ســطح ملی 40 درصد- بهطور میانگین- مردم از دیش ماهواره استفاده میکنند که این رقم حفظشده اســت که اگر این اقدامات انجام نمیشد، این رقم میتوانست به دو برابر برسد ولی چنین اتفاقی نیفتاد. دوم اینکه مردم دیش ماهواره داشــته باشند اما زمان اســتفاده از ماهواره به حداقل برســد؛ یعنی برنامهها به حدی باشد که مردم با تماشا و استفاده از برنامههای صداوسیمای خودمان، نیازی برای اســتفاده از ماهواره پیدا نکنند. وقتیکه این شبکهها راهاندازی شــد در کوچه و خیابان که میرفتم و با مردم صحبت میکردم میگفتند فلانی ما ماهواره داریم ولی اینقدر تلویزیون ما برنامه خوب دارد وقت نمیکنیم نگاه کنیم. نکته سوم برنامههایی است که ماهواره پخش میکند که باید آنها را خنثی کنیم و خنثی کردن آن توسط رادیو و تلویزیون بود که بازهم بســیاری حتی از دلسوزان هم اهمیت یک برنامه را نمیدانند که چرا ساخته میشود. ** دربــاره آمارهایی که دربــاره موفقیت یا عدم موفقیت این برنامهها وجود دارد، صحبت کنید. چون منطق این آمارها را که نگاه میکنیم شاید به دست آوردن آمار دقیق کسانی که ماهواره دارند و نگاه میکنند یا نمیکنند هم موردشک قرار بگیرد. آیا آماری که بتوان به آن اتکا کرد وجود دارد؟ آیا این آمار برای صداوسیماســت و یا نهاد دیگری آمارها را تهیه میکند؟ چطور میشود آماری داشته باشیم که بدون اینکه تخمین بزنیم بدانیم حدوداً چند درصد مردم ماهواره نگاه میکنند؟ در مورد سازمان صداوسیما امروز در کشور ثابتشده نظرسنجیهایی که توســط مرکز تحقیقات صداوسیما انجام میشود از علمیترین نظرسنجیها است. در انتخابات نیز چنین چیزهایی داشــتیم و وضعیت جامعه را تحلیل میکردیم و در دوران فتنه هم رئیس مرکز تحقیقات در برنامه تلویزیونی شرکت کرد و نظرسنجیها را ارائه دادند. صداوسیما نمیتواند بدون نظرسنجی پیش برود. هفتگی از فیلم و سریالها نظرسنجی میشود. شهرستانی و ملی و صداوسیما این گزارشات و نتایج را به دستگاهها و مقامات مســئول هم ارائه میکنند و مقامات نظارتی مسئول این گزارشات طبقهبندیشده ما را میگیرند که ممکن است اعلام نشود و اعتماد بالایی به آن است. بواسطه برنامه های متنوع، 5 تا 8 درصد آمار بینندگان ماهواره کمتر شد درباره ماهواره در زمانهایی که میخواستیم اهداف خاصی را دنبال کنیم، نهادهایی مثل بســیج، نیروی انتظامــی، وزارت اطلاعات و صداوسیما چند بخش خصوصی با هم نظرســنجی میکردند و طبق برآوردهای کلی، نظرسنجیها به هم میخورد. اشکالی که پیش میآمد، این بود که برخی افراد مصاحبه میکردند که یکبار به وزیر ارشاد گفتم که وقتی شما آمار تهران را به استفاده از ماهواره میگویید، اشتباه است. رادیوی ما پرشنوندهترین رادیو در مهاباد است اما از گذشــته دور همان زمان که ماهواره آنالوگ بود، ماهواره در مهابــاد زیاد بود از همین رو نمیتوان این آمار را به کشور تســری داد. ما در مقطعی شبکههای متنوعی که ایجاد کردیم. در یک نظرســنجی بین 5 تا 8 درصد آمار بینندگان ماهواره کمتر شد. ما در منازل نمیرویم بنابراین مردم نگرانی ندارند. روشهای علمی ما روشهای میدانی اســت؛ فقط مناطق مختلف را میانگیــن میگیریم. برای ما مهم کســانی هستند که ماهواره میبینند. برای همین ســؤال ما این است که دسترســی به ماهواره داریم و این آمار در کشــور 40 درصد اســت و این در مقاطع مختلف فرق میکند. در تهران این آمار بالای 60 درصد اســت. در تهــران آنها که ماهواره دارنــد 15، درصد گفتهاند که ما به خاطر شبکههای استانی ماهواره میبینیم. امروز در دنیــای آزاد اطلاعات این برای ما مهم اســت. ما برخورد قهری با ماهواره در کشــور نمیبینیم، البته ازنظر قانونی ممنوعیت دارد. مردم هم دیش دارند و استفاده میکنند و من بر این اســاس برنامهریزی میکنم که اگر ماهواره را دارند حتیالمقدور از برنامههای رسانه ملی استفاده کنند. وقتیکه ما در حوزه ورزشی میبینیم بسیاری از مخاطبان ماهواره برای اینکه شبکههای ورزشی ماهواره که 40 -30 شبکه ورزشــی بود تمایل به دیدن برنامههای ورزشی را ببینند، اصلاً به برنامههای دیگر علاقهمند نیستند. این افراد وقتی شــبکه ورزش ایجاد شد، نیازی نداشتند به ماهواره مراجعه کنند. این مهم است. این اتفاق که افتاد، بسیاری از کسانی که کانالهای ورزشی را میگشتند تا یک برنامه ورزشی ببینند این نیازشان پاسخ داده میشد. من معتقدم این شبکهها باید تکثیر پیدا کنند. حتماً سیاست تکثیر شبکهها سیاســت درستی اســت و البته این را به تأیید نهادهای نظارتی رســاندیم. تنوع شبکهها یکی از راههای جدی مقابله با شبکههای بیگانه است و بعضیها به دلیل اینکه مسئله را محدودتر نگاه کردند گفتند اگر شبکههای موضوعــی را زیاد کنید بعضی از شبکهها را که باید در برنامهها باشد وقتی شبکهها متنوع باشد، بینندهها کم میشود و این تصمیم صد در صد مکانیکی است. این شبکهها سرجمع، مخاطبان جمهوری اسلامی را بالا میبرند وقتی مخاطب بالا برود، اینها همه متعلق به یک خانواده هستند چون شبکههای تخصصی بینندههای خوبی هم دارد. در انتخابات 92 که توانستیم عملکرد خوبی داشته باشیم اتفاقاً به دلیل وجود همین شبکههای تخصصی بود چون این شبکههای تخصصی بینندههای خوب هم دارد و ما همان برنامهها و هر چیزی که برای آگاهی مردم برای انتخابات بود، مدیریت میکردیم. شبکه های فیلم و سریال، شبکه های مجانی صدا و سیما هستند مدیریت واحد انجام میگرفت و این مدیریت واحد، این همخانواده بودن و این همافزایی مخاطب جمهوری اسلامی را نسبت به مخاطبان بیگانه افزایش میدهد؛ اما باید نگران این باشیم که نتوانیم این سبد را آماده کنیم، اگر این سبد آماده نشد، مردم میوه خود را از دیگر سبدها تهیه میکنند، آرامآرام از این سبد استفاده نمیکنند و فراموش میشود؛ اما امروز وقتی تلویزیون را روشن میکنند، مردم خبر میبینند و خوشبختانه در نظرسنجیهایی که انجامشده است اخبار ما همیشه در بالاترین درجه مخاطب بوده و بالای 70 درصد در سیاسیترین حالت جامعه است؛ اما درصدی از مردم هستند که اصلاً نمیخواهند اخبار ببینند. وقتی تلویزیون را روشن میکنند میخواهند فیلم یا سریال ببینند. من شبکه فیلم و سریال را مستقل گذاشته بودم. این شبکهها اتفاقاً بسیار ارزانقیمت هستند. من به این شبکهها، شبکههای مجانی میگویم. مثل شبکه تماشا؛ یعنی این شبکه که مخاطبان بسیاری پیدا کرد در طول شبانهروز 6 سریال تکراری نشان میداد. ما اصلاً سریال جدید نداشتیم. منتهی آن سریالها درست انتخاب میشد، هارمونی مخاطبان در نظر گرفته میشد و نسل جدید سریالهایی بود که خانوادهها به آنها علاقهمند بودند. مدیر شبکه، این شبکه را با 8 نفر اداره میکرد و ساختمان کوچک 12 اسفند برای همین شبکهها راهاندازی شد. به این ساختمان میگفتیم ساختمان پخش پلی اوتی (Playout) که استودیو ندارد؛ یعنی نوارها از قبل آماده است و با خروجی دیجیتال روی آنتن میرود. اکثر کارمندان آنجا هم کارمندان خود سازمان هستند که وقت خالی خود را صرف کمک به آن شبکه میکردند. اینها کمترین میزان اعتبار را دارند؛ بنابراین این ادعا را داریم که شبکههای جدید برای ما مجانی تمام شد البته مجانی نه ولی در برابر هزار و 500 میلیارد بودجه صداوسیما هزینه بسیار محدودی است.
برخیها میگویند فلان ماهواره با این هزینهها فلان اندازه بیننده دارد این قیاس، بسیار قیاس معالفارقی است. اولاً آن شبکه روی ماهواره است، ماهواره فرستنده زمینی ندارد آن هزینه سنگین روی فرستنده زمینی است. بله اگر ماهواره آزاد بود و جمهوری اسلامی تشخیص میداد 20 شبکه را از ماهواره ببیند و هزار شبکه فاسد را ببینند. نکته دوم اینکه آنها اصلاً تولید ندارند بهجز چند تا برنامه، همه آماده را میگیرند و پخش میکنند. ما در جمهوری اسامی با هزینههای بالا توسط خود رسانه سریال سازی میکنیم. در دنیا شرکتهای سریال سازی وجود دارد که سریال میسازند و به کشورهای مختلف میفروشند؛ اما ما فقط برای مخاطب داخلی صداوسیما سریال تولید میکنیم. خود این سریالها هزینه بسیار بالایی دارد. ما نمیتوانیم از فیلمهای سینمایی استفاده کنیم از 100 فیلمی که در سال ساخته میشود، حتی 10 فیلم را نمیتوانیم پخشکنیم. خود مردم اجازه نمیدهند فیلمهایی که در حال اکران است را در تلویزیون ببینیم. به لحاظ اخلاقی، سیاسی و اجتماعی سرمایهگذاری کردیم روی تلهفیلم؛ الآن توانمندی سازمان تا ساخت 300 تلهفیلم در سال است که در مقابل فیلمهای سینمایی ارزانقیمت است. از همین رو ما باید برویم سراغ رقابت و به سمت تولید برویم. میانگین دیدن کی فیلم تلویزیونی در تلویزیون 3 تا 4 درصد است و در تمام دنیا اینگونه است. وقتی فیلمی 3 تا 4 درصد مخاطب دارد، آیا نباید برود در شبکهای تکرار شود و مردم آن را ببینند. من خودم بااینکه کی بیننده حرفهای هستم، علاقهمند به فیلم هستم، من همه اینها را میبینم، مسئول باشم یا نباشم من همه این فیلمها را میبینم، بااینحال شب وقتی ساعت 11 فیلم سینمایی میبینم و بااینکه شبکههای ما همیشه در حال تکرار است 95 درصد فیلمهایی که در تلویزیون میبینم، برای من جدید است و قبلاً ندیدم؛ یعنی در نوروز 100 فیلم جدید پخششده است و ما همه آنها را ندیدهایم. اینها را که میگویم برخی رسانهها یا نمیدانند یا مغرض هستند که بسیاری از شبکههای معروف ماهوارهای نه فارسیزبان، مثل شبکههای آلمانی، یک فیلم سینمایی جدید را از یک ماه قبل دائماً تبلیغ میکنند. هیچکدام مثل جمهوری اسلامی امکان تصویری فراهم نکرده است. برای همین باید برای بار دوم پخش شود و این نیاز مردم است و مردم هم همیشه حقش ناس هستند و طبق نظرسنجیها، اقبال مردم از شبکههای جدید فوقالعاده است. مثلاً شبکه نسیم که نوآوری جدید خود ما است، گلچینی از برنامههای مفرح است. طنز در شبکه نسیم گرفت. این برنامه در استان پخش شد و مردم توانستند با آن ارتباط برقرار کنند و در برآوردهای ما جزو پربینندهترین برنامههای نسیم، برنامههای طنز استانی بود. ** با توجه به اینکه شبکه نسیم سبک جدیدی بود، قبول دارم که ما برخی از برنامههایی که میسازیم باهدف خنثی کردن برنامههای ماهوارهای است، برخی شبکهها باهدف پاسخگویی هستند و برخی دارای مشابهتها و تقلیدی هستند. به نظر شما آیا حرفهای است؟ در جلسات افق رسانه یکی از کارهای ما نقد کارهای خودمان بود و در جلسه آخر که عملکرد خود را ارائه میدادیم، نقد کارها بود برای مدیر بعدی که میآید. این حرف که خیلی حرف درستی است. ولی باید از تجربههای خوب استفاده شود؛ اما اینکه تقلید ناشیانه و دست چندمی شود، حتماً کار غلطی است. برای ما برداشت آن آدم مهم است. در رسانه برداشت از واقعیت مهم است نه خود واقعیت. همینجا تأکید کنم کسانی که به دنبال فضاسازی غیرواقعی هستند که از سوژهای که قصد خاصی در آن نبوده، بهرهبرداری خاصی کنند و ناامنی ایجاد کنند و فضای منفی بسازند، بحث دیگری است. بحث ما مردم است. همینکه یک آدم سالم یعنی یک بیننده بیغرض که نمیخواهد رسانه را متهم کند و ماهواره هم میبیند، اگر برنامهای را دید و گفت بهتر از آن در ماهواره است، یعنی روش ما نادرست است. احتمال دارد این اتفاق بیفتد. در اینهمه برنامهسازیها ممکن است فردی چیزی را کپی کند. البته چون نظارت ما بسیار قوی است، میتواند این مسئله بهسرعت حل شود؛ اما حتماً این نکته میتواند یکی از اشکالات باشد. ** درباره نظرسنجیها و بحث رقابت و تأثیرگذاری گفتید، برخی مخاطبان شبکههای ورزشی و... بوده برخی از شبکههای ما برونمرزی است شبکههای خبر و العالم و پرستی وی میبینیم با آن برخورد میشود؛ آیا آمار مخاطبان را در کشورهای منطقه دارید بهخصوص درباره بیداری اسلامی؟ در انقلاب مصر که شاید از جدیدترین اتفاقاتی بود که رخ داد و حکومت مبارک سرنگون شد - که متأسفانه به علت نادانی و تکبر رهبران آن، انقلاب به بیراهه رفت - در میدان التحریر که مرکز تجمعات بود، 3 شبکه را روی مانیتور گذاشته بودند. شبکه العالم یکی از این شبکهها بود و این نشاندهنده اهمیت و تأثیرگذاریاش بود. بعد از پیروزی انقلاب در مصر مصاحبههای فراوان رهبران اخوان از نقش رسانههای جمهوری اسلامی مثل العالم و پرستی وی پخش شد. در منطقه عربی شبکههای ما اثرگذار است البته مثل داخل امکان نظرسنجی دائمی نیست در کشوری مثل لبنان چون شبکههای لبنان اخبار لبنان را خوب پوشش میدهند. العالم آنجا اول نمیشود آن مهم نیست؛ مهم این است که مردم در کنار شبکههای خودشان العالم را هم ببینند، اینها بودجه میخواهد. ما به خاطر کمبود بودجه خیلی از کارهای تحقیقاتی خود را تعطیل کردیم. وقتی ما را با الجزیره مقایسه میکنید این شبکه در 80 کشور دنیا به معنای واقعی «دفتر» دارد؛ یعنی اس.ان.جی، واحد سیار و خبرنگار دارند. مقایسه کنید با العالم که در آن زمان ما در 3 کشور دفتر داشتیم. آن موقع هم وقتی بچهها به مأموریت میرفتند و در درگیریها تجهیزات آنها از بین میرفت، پولی برای جایگزین کردن آنها نداشتیم. با اضافه شدن پرس تی وی، رویه شبکه های غربی بهم ریخت آقای جبلی، معاون سیاسی سازمان درگذشته مسئول دفتر در لبنان بود. میدیدیم با چه محدودیتهایی همه کارها را خودشان انجام میدادند. نمیخواهم شعار بدهم ولی ما حرف متفاوت میزنیم، العالم حرف متفاوت میزند، برای همین حتماً بیننده دارد، شبکهای که حرف متفاوت میزند، مخاطب دارد. چون امپریالیسم خبری و امپراتوری رسانهای استکبار، خودش یک موضوع مهمی است. وقتی میخواهند عملیات کنند واقعاً در حوزه رسانهای عملیات میکنند؛ چطور وقتی میخواهند کاری پیش ببرند، همه کشورهای اروپایی و آمریکایی باهم متحد میشوند حتی با حکومت مرتجع عربستان که ازلحاظ حقوق بشری وحشتناک است و هیچ جای دفاعی ندارد، اما اینها برای پیشبرد اهدافشان اراده که میکنند عربستان انجام میدهد، وقتی میخواهد خبر خاصی برود همه شبکهها BBC و CNN و Fox News و همه در یک فضا خبر میدهند، با اضافه شدن پرس، کار اینها به هم خورد. این خیلی مهم است، خیلیها بر این اعتقادند که در سالهای اخیر تغییر رفتاری که در برخی از این شبکهها میبینیم که کمی از وقایع را مجبورند پوشش بدهند مثلاً جنبش ضد والاستریت برای اینکه عقب نمانند، مجبور میشوند بخشی از آن را پخش کنند. در قصه حملات وحشیانه اسرائیل به فلسطین که کودک کشی عظیمی راه افتاد، BBC سکوت مطلق کرد اما بعد که شبکههای جمهوری اسلامی آن را پخش میکردند، مجبور شدند پخش کنند. یکی از نقشهای جمهوری اسلامی این بوده که توانسته تغییر رفتاری در آنها ایجاد کند و آنها نمیتوانند مثل گذشته هر جور که خواستند هر خبر را بدهند. ما از مزیتهای شبکههای ماهوارهای که توانستیم تأثیرگذاری زیادی در کشورهای دیگر داشته باشیم استفاده کردیم. هیسپان تیوی (HISPANTV) که در اوج بیپولی راهاندازی شد برای نیمی از کره زمین است و میتوانست راه نیفتد؛ اما با مشقات و صرفهجویی و در واقع مدیریت برونمرزی راهاندازی شد. امروز بیش از 30 کشور امریکای جنوبی و اسپانیایی زبانها در غرب و اروپا از آن استفاده میکنند؛ اما جای یک نظرسنجی در این حوزه خالی است. در حوزه سختافزار جنگ رسانهای ابعاد فراوانی داریم که میتوان درباره اینها بحث کرد و سختیهای این حوزه را بخصوص برای جمهوری اسامی که حرف نو و متفاوت برای مردم دنیا دارد، موردبحث قرار دهیم اما وارد بحثهای محتوایی میشویم و محورهای اصلی که کارشناسان مختلف در کشور در عرصههای گوناگون در نظر دارند بررسی کنند، آثار و عملکرد برنامههای ماهواره را در جامعه اشاره میکنیم.
اولاً برخی بر این تصورند وقتی اعلام میشود آن چیزی که در ایران بهعنوان ماهواره از آن استفاده میشود، پدیدهای است که درمجموع آثار مخرب و ویرانگر دارد، ما در مورد مجموع برنامههای ماهواره این حرف را میزنیم. در ماهواره برنامههای بسیار خوبی هم هست. در ماهواره شبکههای بسیار خوبی هم وجود دارد. شبکههایی که برنامههای قرآنی دارد. برخی شبکههای ماهوارهای برنامههای بسیار خوبی دارند و در جمهوری اسامی با حفظ رایت (Right) حقوقی و حق رایت آن را میگیرند و در برنامههای داخل پخش میکنند؛ بنابراین ما بههیچوجه منکر برنامههای خوب در ماهواره نمیشویم. بحث ما مثل بسیاری از پدیدهها، بر سر کلیات پدیدهای به اسم ماهواره است. چون دیدن ماهواره برای مخاطب و آنهم برای مخاطب ناآگاه و نسل جدید کودک و نوجوان کاملاً حالت Passive دارد در مورد نگاهی که جمهوری اسلامی بهحسب وظایفی که قانون اساسی بر عهده آن گذاشته است، موضوع را خطرناک و پیچیده میکنند. اگر فیلمی روی سیدی یا فلش وجود داشته باشد کسی که از آن استفاده میکند، حالت active و فعال دارد، اما اگر مخاطب ناآگاه پای ماهواره عادت کرد، این مخاطب دیگر فعال و اکتیو نیست، این مخاطب منفعل و Passive است، یعنی شبکهای را میخواهد ببیند اگر همه شبکهها را دید، آنوقت به مسیر دیگری هدایت میشود یا برنامه خوبی را میبیند در همان برنامه خوب انواع و اقسام افزودنیها را از هر نظر دارد مثل تبلیغات، زیرنویس و... که در برابر آن برنامهها منفعل میشود. یکی از اساتید سطح بالای کشور میگفت برای چند برنامه علمی ماهواره تهیهکرده بودم و میدانستم کدام شبکهها برنامههای موردنظرم را دارند، وقتی برنامهها را دیدم، آنقدر موارد �
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
عزتالله ضرغامی: اختلاف احمدینژاد با صداوسیما خسارت زیادی به کشور زد/ بالای ۶۰ درصد تهرانیها ماهواره دارند
عزتالله ضرغامی اختلاف احمدینژاد با صداوسیما خسارت زیادی به کشور زد بالای ۶۰ درصد تهرانیها ماهواره دارندرئیس سابق صداوسیما گفت ارسال وسیع پارازیتهای پرقدرت از سوی کشورهای منطقه روی شبکههای برونمرزی در حوادثی که بخش زیادی از آن مربوط به بیداری اسلامی بود و عربستان نقش محوریمعاون اول رئیس جمهور: 7 درصد جامعه بالای 50 متر مکعب آب مصرف میکنند/ لزوم انتقال آب از کشورهای دیگر برای استا
معاون اول رئیس جمهور 7 درصد جامعه بالای 50 متر مکعب آب مصرف میکنند لزوم انتقال آب از کشورهای دیگر برای استان خراسان رضویمعاون اول رئیس جمهور با اشاره به کمبود منابع آب در کشور گفت باید نسبت به انتقال آب از کشورهای دیگر برای استان خراسان رضوی اقدامات لازم صورت گیرد به گزارش خبعبدالله ناصري:اصلاح طلبان با هيچ اصولگرايي ائتلاف نميكنند/ ٧٦ درصد نيروهاي احمدينژاد هنوز در وزارت كشور حضور
عبدالله ناصري اصلاح طلبان با هيچ اصولگرايي ائتلاف نميكنند ٧٦ درصد نيروهاي احمدينژاد هنوز در وزارت كشور حضور دارند خروج از حاكميت با اصلاحطلبي جور درنميآيد براي حرف زدن از حوالي سالهاي ٧٦ اشتياق دارد مشتاق است كه از ستادها بگويد از برنامهريزيهاي انتخاباتي و البته از ريي60 درصد روستائیان کشور تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی
پنجشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۷ معاون توسعه روستایی و مناطق محروم معاون اول رئیس جمهوری اعلام کرد 70درصد املاک روستائیان دارای سند ملکی نیست و 60 درصد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی هستند که در این راستا دولت بدنبال توانمند کردن مردم در این مناطق بدست خودشان است به گزارش خبرناستاندار کرمان خبر داد امضای 75 هزار میلیارد تومان تفاهمنامه سرمایهگذاری در کرمان/عبور 85 درصد از کالاهای جن
استاندار کرمان خبر دادامضای 75 هزار میلیارد تومان تفاهمنامه سرمایهگذاری در کرمان عبور 85 درصد از کالاهای جنوب به شمال کشور از خاک کرماناستاندار کرمان با اشاره به اینکه 75 هزار میلیارد تومان تفاهمنامه سرمایهگذاری در استان امضا کردهایم بیان کرد از تفاهمنامههای امضا شده بادر بین مناطق 14 گانه استان زنجان 60 درصد دانشآموزان راه یافته به المپیاد علمی کشور از ناحیه 2 زنجان هستند
در بین مناطق 14 گانه استان زنجان60 درصد دانشآموزان راه یافته به المپیاد علمی کشور از ناحیه 2 زنجان هستندمدیر آموزش و پرورش ناحیه 2 زنجان گفت یش از 60 درصد دانشآموزان راه یافته به المپیاد علمی کشور متعلق به دانشآموزان آموزش و پرورش ناحیه 2 زنجان هستند به گزارش خبرگزاری فارس ارئیس هیئت بیلیارد آبادان خبر داد سطح بالای مسابقات جایزه بزرگ بیلیارد کشوری/ بهترینها در آبادان
رئیس هیئت بیلیارد آبادان خبر دادسطح بالای مسابقات جایزه بزرگ بیلیارد کشوری بهترینها در آبادانرئیس هیئت بیلیارد آبادان گفت مسابقات جایزه بزرگ در سطح بسیار بالایی نسبت به سالهای گذشته برگزار میشود به گزارش خبرگزاری فارس از آبادان بیژن امجدی پس از افتتاحیه مسابقات جایزه بزرگکاهش اتلاف برق کشور تا مهر امسال به 10 درصد خواهد رسید
وزیر نیرو کاهش اتلاف برق کشور تا مهر امسال به 10 درصد خواهد رسید بيستمين همايش شبکههای توزيع برق امروز با حضور وزير نيرو و هزار و 200 مهمان داخلی و خارجی در تالار فردوسی دانشگاه سيستان و بلوچستان آغاز بکار کرد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران وزير نيرو با قدر داني از ب- فرهنگیان 55 درصد اعضا صندوق بازنشستگی کشوری
فرهنگیان 55 درصد اعضا صندوق بازنشستگی کشوری مشهد - ایرنا - مدیرعامل صندوق بازنشستگی کشوری گفت بازنشستگان وزارت آموزش و پرورش 55 درصد اعضای این صندوق را تشکیل می دهند محمود اسلامیان روز چهارشنبه در نشست مدیران ستادی و استانی صندوق بازنشستگی کشور در مشهد شمار اعضای این صندوق را یمدیر جهادکشاورزی نهاوند: سرمازدگی به 25 درصد محصولات باغی نهاوند خسارت وارد کرد
مدیر جهادکشاورزی نهاوند سرمازدگی به 25 درصد محصولات باغی نهاوند خسارت وارد کردمدیر جهادکشاورزی شهرستان نهاوند گفت سرمازدگی به 25 درصد محصولات باغی نهاوند خسارت وارد کرد احد ظفری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در نهاوند اظهار کرد شهرستان نهاوند قطب تولیدات دامی کشاورزیرئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت: آسم سالی 8 هزار میلیارد تومانی به کشور خسارت میزند/هزینه ۱.۵ م
رئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت آسم سالی 8 هزار میلیارد تومانی به کشور خسارت میزند هزینه ۱ ۵ میلیون تومانی آسم برای هر بیماررئیس اداره بیماریهای مزمن تنفسی وزارت بهداشت از انجام اولین مطالعه شیوع آسم در کشور خبر داد و گفت دستورالعمل تشخیصی و درمانی برای مراقبان سظریف: توافق و تحریم با یکدیگر سازگاری ندارند /آمریکا باید درباره نقش اختلافات داخلی کشورش در مسیر اجرای توافقن
ظریف توافق و تحریم با یکدیگر سازگاری ندارند آمریکا باید درباره نقش اختلافات داخلی کشورش در مسیر اجرای توافقنامه به صراحت توضیح دهد وزیر امور خارجه از احتمال گفتگو با نمایندگان کشورهای 5 1 درحاشیه برگزاری کنفرانس بازنگری معاهده ان پی تی سخن گفت و تاکیدکرد از نظر ایران دولت آمری- شاخص اهدای خون توسط زنان کشور پنج درصد است
شاخص اهدای خون توسط زنان کشور پنج درصد است زنجان – ایرنا – رییس سازمان انتقال خون کشور گفت شاخص اهدای خون زنان کشور در مقایسه با دیگر کشورهای صنعتی کمتر از پنج درصد است و این رقم آمار پایینی را نشان می دهد علی اکبر پورفتح الله روز جهارشنبه در جمع خبرنگاران زنجان با اشاره به این60 درصد لامپهای کشور وارداتی است/تسهیلات تولید لامپ کم مصرف فراهم نشده است
بیشتر لامپهای کم مصرف و LED از چین وارد میشود تولیدکنندگان ۳۰ تا ۴۰ میلیارد سرمایه نیاز دارند تا بتوانند خط تولیدشان را به سمت تولید لامپهای کم مصرف تغییر دهند احمد محسنی دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان لامپ در گفتوگوبا خبرنگار ایلنا درباره توقف تولید لامپايجاد اختلاف ميان کشورهاي اسلامي استراتژي جديد آمريکا در منطقه است
۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ ۲۰ ۵۴ب ظ نماينده وليفقيه در لرستان ايجاد اختلاف ميان کشورهاي اسلامي استراتژي جديد آمريکا در منطقه است موج - نماينده وليفقيه در لرستان گفت ناکاميهاي آمريکا در جنگهاي نظامي سبب شده که استراتژي خود را در منطقه تغيير دهد و با ايجاد گروههاي تروريستي خود مسلمانرئیس سازمان ثبت اسناد کشور خبر داد صدور بیش از 80 درصد اسناد کاداستری در سه روز/ دسترسی رایگان نخبگان به بانک
رئیس سازمان ثبت اسناد کشور خبر دادصدور بیش از 80 درصد اسناد کاداستری در سه روز دسترسی رایگان نخبگان به بانکهای اطلاعاتی سازمان جهانی مالکیت معنویرئیس سازمان ثبت اسناد درباره روند صدور اسناد کاداستری گفت بیش از 80 درصد اسناد کاداستری برای متقاضیان طی سه روز صادر شده است به گزافرماندار جم خبر داد تولید 27 درصد گاز کشور در شهرستان جم
فرماندار جم خبر دادتولید 27 درصد گاز کشور در شهرستان جمفرماندار جم از تولید 27 درصد گاز کشور در شهرستان جم خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از جم عبدالله نادری عصر امروز در دیدار با رئیس جمعیت هلال احمر شهرستان کنگان و کارشناسان سازمان هلال احمر کشور اظهار داشت شهرستان جم از شهر-