واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: روایت گاردین از خشونت جنونآمیز مردان افغان علیه زنان /داستان دلخراش زن جوانی که شوهرش دماغ و لبهایش را با چاقو برید اما قانون اجازه طلاق به او نمیدهد
شوهر ستاره که معتاد است او را مجبور می کند که برای تامین مواد مخدرش روزانه 5000 واحد پول افغان تهیه کند. ستاره که حاضر نیست نامش فاش گردد به خبرنگار گاردین می گوید "گمان می کنید یک زن چگونه می تواند روزانه این مبلغ را به دست آورد؟"
به گزارش نامه نیوز، گاردین در گزارشی به افزایش خشونت خانگی علیه زنان افغان پرداخته و روایت زندگی ستاره یکی از زنانی که زیبایی خود را در نتیجه همین خشونت ها از دست داده پرداخته است. گاردین می نویسد؛
با وجودی که 17 ماه از حمله جنونآمیز مرد افغان به همسرش گذشته است ستاره هم چنان در انتظار حکم طلاق قانونی از شوهرش است. ستاره زن افغانی است که به دنبال ضرب و شتم با چاقو از سوی همسرش زیبایی صورتش را برای همیشه از دست داده است، این درد مشترک بسیاری از زنان افغان است، کشوری که قانونش تقریبا تمام حق طلاق را به مردان می دهد.
شوهر ستاره که معتاد است او را مجبور می کند که برای تامین مواد مخدرش روزانه 5000 واحد پول افغان تهیه کند. ستاره که حاضر نیست نامش فاش گردد به خبرنگار گاردین می گوید "گمان می کنید یک زن چگونه می تواند روزانه این مبلغ را به دست آورد؟"
او می گوید در یکی از شب های دسامبر 2013 شوهرش کنترلش را از دست می دهد "من برایش غذا آماده کردم و سپس به رختخواب رفتیم تا بخوابیم، نیمه های شب به دنبال بروز علایم ترک مواد مخدر، وی پرخاشگر شد و با تکه سنگی به من حمله کر و بیهوش شدم.
گاردین اینگونه گزارشش را ادامه می دهد: او در حالی بیدار می شود که شوهرش در حال بریدن بینی اوست! سپس در حالیکه تلاش می کند خود را برهاند مرد افغان چاقو را در سینه زن فرو برده لب هایش را می شکافد تا وقتیکه که مجددا از هوش می رود. چهار فرزند ستاره پس از اطلاع از واقعه به کمکش شتافته و او را نجات می دهند.مرد افغان نیز گریخته و بنا بر گزارش ها به شورشیان هرات ملحق می گردد و با وجودیکه از آن زمان تا به حال هیچ خبری از وی ندارند ستاره هنوز نتوانسته به صورت قانونی از شوهرش جدا شود.
همانند بسیاری از زنان مناطق روستایی افغانستان و 80 درصد از 700000 مردم آواره این کشور ستاره نیز هیچ کارت شناسایی ندارد تا در یک دادگاه قانونی درخواست طلاقش را مطرح کند.زنان افغان برای به دست آوردن کارت شناسایی شان که "تذکره " نامیده می شود نیاز به رضایت شوهر یا پدرشان دارند که این مسئله به خصوص در موارد خشونت های خانگی بسیار مشکل ساز می گردد. حادثه رخ داده برای ستاره موردتوجه یک وکیل محلی و ارتش اسپانیا قرار می گیرد و با کمک آنها وی در ترکیه و اسپانیا تحت درمان و اعمال جراحی قرار گرفته و زنده می ماند. پس از بازگشت به هرات با کمک شورای پناهندگان نروژ ستاره موفق می شود تذکره و کارت هویتش را به دست آورده و درخواست طلاقش به صورت قانونی مطرح می گردد.با این حال حتی پس از تمام وقایع رخ داده پدر ستاره تنها در ازای دریافت 500 واحد پول افغان حاضر میشود هویت وی را تایید کند. به گفته وی حتی در این شرایط نیز پدرش هرگز از اینکه او را در 7 سالگی به شوهرش فروخته پشیمان نبوده و این را سرنوشت ستاره می داند."او حتی به مادرم نیز هشدار داده که بدتر از این رفتار را با او خواهد داشت"!در حال حاضر قسمت پایینی صورت ستاره به علت زخم های عمیق متعدد با پارچه ای سیاه رنگ پوشیده شده و هنوز هم برای بهبودی کامل جراحی هایی پیش رو دارد.
اکثریت قریب به اتفاق زنان افغانی که خشونت خانگی را تجربه کرده اند به هیج وجه به دنبال طلاق قانونی نبوده اند که این موضوع عمدتا ناشی از وابستگی اقتصادی به شوهر و نیز فشارهای فرهنگی جامعه جهت حفظ خانواده در هر شرایطی می باشد. در نتیجه بر اساس گزارش اخیر سازمان ملل تنها 5 درصد از موارد خشونت خانگی در افغانستان تحت پیگرد قانونی قرار گرفته و در یک دادگاه رسمی بررسی می شود. با این وجود حتی برای زنانی هم که پرونده قانونی طلاق دارند نیز این پروسه بسیار طاقت فرساست.
کلثوم صدیقی از فعالین موسسه جامعه مدنی در هرات می گوید "حق طلاق با مرد است.مرد می تواند هر زمان که بخواهد بدون هیچ دلیل موجهی همسرش را طلاق دهد ولی زن به هیچ وجه حتی اگر شوهرش غذا و لباس هم برایش فراهم نکند حق طلاق ندارد."در صورتیکه زن مورد ضرب و شتم قرار گیرد برای اثبات این مسئله نیاز به دو شاهد داشته که این پروسه نیز بیش از یک سال به طول می انجامد.
ستاره برخلاف زنان بسیار دیگری که شرایطی مشابه او دارند پرونده طلاقش در عرض یک ماه مراحل قانونی را پشت سر گذاشته و به دیوان عالی کشور در کابل می رسد تا حکم طلاق نهایی گردد. در حالیکه تعداد بسیار کمی از زنان افغان این فرصت را به دست می اورند. که در مناطق روستانشین افغانستان به علت کمبود نهادهای دولتی و موانع فرهنگی این قبیل مشکلات بسیار بیشتر است.
محمد ابدوه مشاور قانونی در هرات در این باره می گوید" به طو معمول مردان افغان حاضر به گرفتن تذکره برای زنان نیستند.به عقیده آنان درست نیست زنان به ادارات دولتی رفته و برای گرفتن تذکره عکساشون روی تکه های کاغذ قرار گیرد! در واقع آنها این عمل را بسیار شرم آور می دانند".
در حال حاضر ستاره همراه با کوچک ترین فرزندش با کمک های ناچیز همسایه هایش زندگی می کند در حالیکه 3 فرزند دیگر در یتیم خانه به سر می برند.با این حال او احساس امنیت می کند و امیدوار است که آینده بهتری در انتظار فرزندانش باشد. ستاره می گوید"می خواهم طلاق بگیرم تا دخترانم را نجات دهم.من در زندگی ام هرگز شاد و خوشبخت نبوده ام به همین خاطر تلاش می کنم تا فرزندانم زندگی خوبی داشته باشند"
مترجم: بهاره استیری
۱۶ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]