واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: کوچه های بی بچه آبادان-ایرنا-نسل دهه 50 و 60 از کودکی های خود و بازی های کودکی خود در کوچه پس کوچه های شهر، خاطره دارند، خاطره های تلخ وشیرین، دعوا برسرتوپ پلاستیکی،بازی با سنگ و گل و چوب.
در کوچه پس کوچه های شهر، قدم زنان، به دنبال صدای بازی بچه ها ،خنده های کودکانه و فریادهایی از سر شوق می گردیم، اما گویا خبری نیست، نه از خنده های کودکانه و نه از فریاد هایی از سر شوق، بالای سر انبوهی از کابل های برق، روی زمین آسفالت ، جدول و خانه های دربسته ای که صدایی از آن نمی آید.
در کوچه آنچه دیده می شد، کایتی گیر کرده در کابل های برق، تلاش بی نتیجه پدری برای آزاد کردن کایت و پسری که بی تفاوت به تلاش پدر با پوزخندی می گوید:دیدی بازی جالبی نبود!
نزدیک تر می شویم پدر آن پسر بچه ،که سعی می کرد با تلاش کایت گیر کرده در کابل های برق را بیرون بکشد ،تا یکی از باز های کودکی اش را به فرزندش را از کمی از تبلت و ایکس باکس و دیگر بازی های کامپیوتری دور کند.
محمد کودک هشت ساله با مقایسه این کایت و بازی های تبلتش می گوید:کایت اصلا لذتی ندارد، فقط بالا و پایین می رود، تبلت هزاران بازی متنوع دارد، چرا باید کایت را جایگزین تبلت کنم ؟
پدر محمد، دلگیر از اینکه نتوانسته لذت پرواز یک کایت را در آسمان به فرزندش نشان دهد، می گوید:تمامی دوران کودکی ام را با درست کردن بادبادک های کاغذی گذراندم، اندازه فضانوردی که موشک به فضا بفرستد لذت می بردم، رقص بادبادک ها با وزش بادها، در دست های من جان می گرفت، گاهی عقاب می شدم، گاهی پروانه و گاه پرنده ای که هنور پریدن بلد نیست، با این باد بادک ها در هوا سیرمی کردم.
اکنون می خواهم به فرزندم به جای تبلت، لذت بازی را بدهم، ولی انگار میان دنیای او با من فرسنگ ها فاصله وجود دارد.
سیدمحسن بنی هاشمی استاد ارتباطات دانشگاه و پژوهشگر در گفت و گو با ایرنا گفت:اشیاء طبیعی تمامی فرکانسهای صدا و تصاویر را ضبط می کند، یعنی خاطرات ما نه تنها در ذهن یک نسل می ماند، بلکه در تارپود درخت، سنگ و خاک نیز ثبت شده است.
وی اظهار داشت:شاید این اصوات، بعدها به وسیله آیندگانی که بازی های ما برایشان بی معناست، کشف شود.
*** کوچه های بی بچه
خیابان، کوچه و پیاده رو مملو از ماشین، ماشین و ماشین است، از صدای بچه ها خبری نیست، خانه های بدون حیاط ، ساختمان های چندطبقه که شاخ به شاخ شده اند و سینه به سینه ایستاده اند، فقط گاه گاه صدای ترمز و گاز ماشین ها به گوش می رسد.
ظاهرا دل کوچه ها گرفته است از کوچه های بی بچه، از صداهای بی خنده، از آژیرهای دزدگیر ماشین های صف کشیده شده در دو طرف خیابان یک طرفه.
کوچه های قدیم، پیاده رویی بود که یک در میان سیمانی و خاکی بود، یکی چمن، دیگری شمشاد، بچه ها روی زمین می نشستند کنارهم ، رو درو ،چشم در چشم.
دست های گلی، لمس خاک خیس خورده، مهارت انداختن کاسه های گلی، گل بازی بچه های دهه 60 است، بوی خاک آب پاشی شده برای نسل های گذشته یادآور بازی های کودکانه دوران بچگی است، بچه های نسل اندروید، بعد ها با چه بویی یاد کودکی خود خواهند افتاد؟
*** عروسک یا تبلت؟
پونه اصلاحی کودک هفت ساله، عروسک باربی اش را سفت در آغوش می گیرد و می گوید:با عروسک فقط یک بازی می توان داشت، ولی با تبلت هزار بازی، ولی عروسکم موقع خواب، مهربون تر از گذشته است.
پونه جای خالی عروسک های نرم پارچه ای را احساس کرده ولی نمی داند چه چیزی جایگزین یک خواب راحت با عروسک هایش شده است که بچه ها در کنار تبلت بودن را انتخاب می کنند و به اصطلاح با کلاس می شوند.
هیچ جا صحبتی از بازی باسنگ ها نیست، سنگ های یه قل دو قل، کشیدن گچ هاروی زمین، نقش لی لی و رابط، پریدن یک پا در خانه های مربع را لی لی می گفتند و مربع های بزرگ راکه باید در شش مربع دور می زدند و رابط می خواندند.
بچه های نسل اندروید در کلش اف کلنز خانه می سازند، قلعه می سازند و به شهرهای اطراف در بازی حمله می کنند.
بچه های نسل ایکس باکس ،همچنان برای تفریح می کشند و تکه تکه می کنند این گونه برنده هستند، با رباط های عروسک نما بازی می کنند، به حرف های پو، نرم افزاری که نیاز به مراقبت مادرانه دارد، گوش می کنند؟ مسلما خیر.
الکی مثلا من پو هستم و غذا نمی خواهم جمله هایی است که بین بچه های جدید رد و بدل می شود.
***بازی های جدید باید هدفمند شوند
کارشناس علوم اجتماعی در خصوص بازی های نسل جدید می گوید:در نسل جدید، خواه ناخواه موبایل اندرویدی و تبلت ها از مقبولیت بالایی برخوردار است، چنان که نداشتن این دو از لحاظ روانی روی بچه های این نسل فشار آورده است.
فرید شیاسی با بیان ورود موج جدید بازی های کامپیوتری ب دنیای کودکان،گفت:این بازی ها در ذات خود، بد نیست ولی باید جای خود باشد، نه جای کتاب خواندن ها و تفریح های دسته جمعی .
وی اظهار داشت:چیدمان شهر هم با نسل جدید تغییر کرده، کتابفروشی ها به مراتب کمتر از سی دی فروشی ها و کتابخانه ها کمتر از کلوپ های بازیهای کامپیوتری است.
این کار شناس آثار سوء این بازی ها را در بی خوابی شبانه و سردرد ها و اضافه وزن فرزندان امروز و پدران و مادران فردا مشهود می داند.
گزارش از:مسعود گادار
7104/6125
16/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]