واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: استانی شدن انتخابات؛ از تقویت احزاب تا کاهش مشارکت مردمی شهرکرد- ایرنا- نظام انتخاباتی مجلس باید به گونه ای تعیین شود که حداکثر مزایا و حداقل معایب استانی شدن انتخابات را دربربگیرد، به گونه ای که هم مزایای این طرح را شامل شود و هم از معایب آن به دور باشد.
موضوع برگزاری استانی انتخابات مجلس، بارها توجه نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به خود جلب کرده است کمااینکه این طرح در شورای بازنگری قانون اساسی سال 1368 نیز مطرح شد اما به نتیجه نرسید.
با این حال استانی شدن انتخابات موضوعی بوده که بارها در مجلس مطرح و با ایرادات شورای نگهبان راهی بایگانی شده است اما این بار نمایندگان مجلس با جدیت بیشتری به دنبال بررسی این طرح هستند و با تصویت کلیات طرح درصدد رفع معایب و نقاط ضعف آن هستند.
از همین روی، موافقان و مخالفان استانی شدن انتخابات؛ با ارائه دلایل و نظرات خود سعی دارند تا تصمیم درستی در این پیوند گرفته شود.
موافقان برگزاری استانی انتخابات مجلس، پرداختن بهتر نمایندگان به وظایف ملی، تقویت نقش شوراهای محلی، گسترش فرهنگ و اندیشه حزبی و کاهش درگیریهای قومی و قبیله ای را از مزایای استانی شدن انتخابات مجلس می دانند.
اما در سوی دیگر، مخالفان، کاهش مشارکت مردم در انتخابات، افزایش شکاف و تنش های اجتماعی، بی پاسخ ماندن خواسته های مردم و افزایش هزینه های انتخابات را از دلایل مخالفت خود با این طرح برشمرده اند.
عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، از موافقان این طرح در گفت و گو با گزارشگر ایرنا در شهرکرد اظهار داشت: نظرات متعددی در این زمینه وجود دارد و این طرح در کنار مزایایش، با کاستی هایی نیز روبرو است که برای رفع آنها باید راهکار ارائه شود.
وی، رها شدن نمایندگان مجلس از روزمرگی و تمرکز بر مسائل اساسی را از مهمترین مزیتهای این طرح دانست و افزود: این امر سبب می شود تا نمایندگان به نحو منسجم تری امور استانها را پیگیری کنند.
نماینده مردم بروجن در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در برخی کشورها، انتخابات به صورت استانی (ایالتی) برگزار میشود و در استان چهارمحال و بختیاری با توجه به زیرساخت ها و نخبگان فعالی که دارد میتوان این طرح را بخوبی اجرا کرد.
نصرالله ترابی نماینده مردم شهرکرد در دوره هشتم مجلس شورای اسلامی و موافق این طرح گفت: طرح استانی شدن انتخابات دارای مزایا و معایبی است اما چنانچه لازمه های اجرایی شدن این طرح فراهم شود، بی شک نقش مهمی در پیشبرد برنامه های نظام خواهد داشت.
وی، تقویت احزاب و تشکل ها را از مهمترین لازمه های اجرا شدن این طرح دانست و گفت: تشکیل احزاب قوی و تشکل های کارآمد می تواند این طرح ملی را در سطح کلان و در راستای منافع نظام به اجرا بگذارد.
ترابی بر ضرورت پرهیز از هرگونه برخورد سیاسی در بررسی صلاحیت داوطلبان انتخابات تاکید و تصریح کرد: باید برخوردها و جناح بندیهای سیاسی به نفع منافع ملی تغییر جهت پیدا کند تا بتوان موانع موجود بر سر راه اجرای این طرح را برطرف کرد.
این فعال سیاسی خاطرنشان کرد: ضروری است تا برای اجرای چنین طرح ملی، دیدگاه ها و شرایط ملی فراهم شود.
ترابی، تبدیل خواسته های کوچک و محلی به مطالبات ملی و درخواست های کلان را از مهمترین دستاوردهای اجرای این طرح برشمرد و گفت: کشور ما دارای امکانات و منابع محدودی است که میتوان با شناسایی اولویت ها، این منابع را به نحوی تخصیص داد که همه مردم از آن منتفع شوند.
این در حالی است که مخالفان این طرح نیز دیدگاه ها و دلایل خاص خود را دارند.
یزدان جلالی کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با گزارشگر ما با اعلام مخالفتش با اجرای این طرح، اظهار کرد: بااینکه هنوز جزئیات این طرح بخوبی مشخص نشده است اما میتوان گفت اجرای آن به نفع کشور و نظام نیست.
وی، کاهش میزان مشارکت را از معایب این طرح دانست و گفت: استانی شدن انتخابات از انگیزه حضور مردم در انتخابات میکاهد و این با اهداف و منافع کشور و نظام مغایرت دارد.
جلالی ادامه داد: دامن زدن به اختلافات قومی و قبیله ای، بالا رفتن هزینه تبلیغات داوطلبان و کم توجهی به شهرهای کوچک از دیگر معایب این طرح به شمار میرود.
با توجه به نظرات موافقان و مخالفان طرح استانی شدن انتخابات باید گفت، نظام انتخاباتی مجلس باید به گونه ای تعیین شود که حداکثر مزایا و حداقل معایب استانی شدن انتخابات را دربربگیرد، به گونه ای که هم مزایای این طرح را داشته باشد و هم از معایب آن به دور بماند.
برخی صاحبنظران حوزه سیاسی، نظام انتخاباتی تلفیقی را برای تحقق این مهم پیشنهاد میدهند، به این نحو که حوزه های انتخابیه تک کرسی برای انتخاب اشخاص و حوزه های انتخابیه استانی برای انتخاب فهرست ها ایجاد شود که با برگزاری انتخابات یک مرحله ای، انتخاب نمایندگان در حوزه های انتخابیه تک کرسی را می توان با نظام اکثریت نسبی و توزیع کرسی ها بین فهرست های رقیب در حوزه های انتخابیه استانی را می توان با نظام تناسبی اجرا کرد.
به گزارش ایرنا، کلیات طرح برگزاری انتخابات به صورت استانی، دو هفته پیش در صحن علنی مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
خ ح /6027
15/02/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]